Конджак – перфектният заместител на глутена

Обновена: 06.03.2024|
Конджак спагети.

Конджак е интересно растение с много ползи. Води се за “скритото оръжие“ на Азия за сваляне на килограми. Приложения на корен от конджак могат да се намерят в кулинарията, традиционната японска и китайска медицина и дори козметиката.

 

Какво е конджак?

Това е многогодишно растение от семейство Araceae – Змиярникови. Латинското му наименование е Amorphophallus konjac, има дълга, почти 2000-годишна история.

Растението е известно още под имената конджаку, вуду лилия, картофи коняку, глюкоманан, дяволски език, змийска палма или слонски картоф.

Височината му достига до 1,3 метра, расте основно в Япония, Индонезия и Китай, по хълмисти местности, планини и райони със субтропичен климат. Използваемата част на конджака е грудката, която достига до размер над 25 см.

Съдържа около 40% глюкоманан, което е вид водоразтворими диетични фибри, които обикновено се използват като хранителна добавка.

За производството на конджак глюкоманан, коренът се обелва, нарязва, след което се изсушава и стрива на фин прах.

 

Състав

Както споменахме, голяма част от корена на растението се състои от глюкоманан. Това е полизахарид, който съдържа естествени захари, глюкоза и маноза.

Има способността да абсорбира 200 пъти повече вода от собствения си обем и да образува гелообразно вещество, което е благоприятно за храносмилателния ни тракт.

Освен глюкоманан, конджак съдържа:

 

Има и още една съставка, наречена калциев оксалат, която, ако се приема в много големи количества, може да причини кожни дразнения и дискомфорт на храносмилателната система.

Има изследвания, които твърдят, че конджакът съдържа антиоксиданти, има противовъзпалителни и противоуморни свойства, но все още текат проучвания по този въпрос.

 

Къде намира приложение?

Конджак има приложение в няколко индустрии.

За храна

Конджак глюкоманан може да се използва като средство за сгъстяване на храната, като алтернатива на обикновеното брашно, за хранителна добавка или за направата на нудли ширатаки, известни още като спагети конджак. Те са нисковъглехидратни – само 1,3 г нетни въглехидрати в 100 г продукт, а съдържанието на калории е едва 6 г за същото количество.

Глюкоманан на прах може да добавим към различни сосове или печива.

 

В медицината

От векове в китайската медицина се използва корен от конджак. Той помага за лечение на различни здравословни състояния като астма, болки в гърдите, кашлица или за отхрачване.

Изследвана е възможността на глюкоманана да намаля нивата на холестерола, да помага при храносмилането и свалянето на килограми.

В козметиката

Екстрактът от конджак е популярна добавка в продуктите за грижа за кожата. Може да го намерим в състава на кремовете за лице, овлажнители и други. Има хидратиращи и успокояващи свойства, които го правят подходящ избор и в тази сфера.

Може би най-известният продукт, който се използва в козметиката, направен от корена, е гъба конджак. Тя е произведена от растителните влакна на растението, различни видове глини, някои дори съдържат натурален бамбуков въглен.

Гъбата конджак се превръща в изключително нежно средство за почистване на кожа – лице и тяло, действащо като ексфолиант.

След като я намокрим леко с топла вода, тя става изключително мека, което я прави подходяща за използване дори върху бебета. Тя е 100% биоразградима и без проблем може да се направи на компост, когато решим да я заменим с нова.

Текстилната промишленост

Влакната от растението могат да се използват за направата на вид естествен текстил, който да е напълно екосъобразен и биоразградим.

Конджакът има разнообразни приложения. Когато се използва със здравна насоченост, е важно да се консултираме с лекар или специалист, преди да предприемем каквото и да е лечение.

 

Ползи от конджак

 

Жена яде спагети Конджак.

 

Изследванията показват, че от консумацията му може да извлечем няколко ползи както за здравето, така и за външния вид.

 

Сваляне на килограми

Поради високото съдържание на глюкоманан, грудката конджак е обстойно изследвана, за да се докажат ползите й от страна на сваляне на килограми.

Установено е, че конджакът намалява апетита, увеличава чувството за ситост, което води до по малък прием на дневни калории и съответно – до загуба на килограми.

Има проведени експерименти, в които хора с наднормени тегло приемали по 3 грама конджак глюкоманан на ден, за период от 8 седмици. След изминалото време, при тях се забелязва значителна загуба на килограми, намален индекс на телесна маса (ИТМ) и по-ниски проценти на телесни мазнини.

Ако добавим спагети конджак, например в кето режима си или друг вид диета, заедно с прием на добавки като малинови и екзогенни кетони, ще подпомогнем значително процеса по свалянето на килограми.

 

Помага за храносмилателната система и случаи на запек

Както споменахме, конджак глюкоманан има невероятната способност да абсорбира много вода. Това му свойство може да направи изпражненията по-обемни и омекотени, което да допринесе за по-лесното има преминаване.

Направено е проучване, което установява ползата му в случай на запек и при бременни женикато комсумацията на спагетите трябва да е в препоръчаните от лекар количества.

Коджак глюкомананът стимулира развитието на полезни чревни бактерии, което подобрява цялостното състояние и функция на чревната флора и храносмилателната система. Растението е полезно и при раздразнение на червата, болки и подуване на корема.

 

От полза е за здравето на кожата

 

Конджак с грижа за кожата.

 

Глюкомананът може да абсорбира и задържа вода, което помага за хидратирането на кожата и подобряване на нейната еластичност.

Той може също така да образува защитна бариера върху нея, която да предотврати влагата и да служи за “щит“ от увреждания, причинени от околната среда.

Освен това се предполага, че глюкомананът има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на зачервяването, дразненето и възпалението на кожата.

 

Намалява нивата на кръвната захар

Конджак се използва традиционно в китайската медицина поради способността му да понижава нивата на кръвната захар.

Глюкомананът в грудката стимулира производството на инсулин, което помага за подобряване на нивата на инсулинова чувствителност или резистентност.

Високото съдържание на диетични фибри в корена може да забави абсорбцията на глюкоза в червата и да намали повишаването на нивата на кръвната захар след хранене.

Ако сме на някакъв вид диета или кето режим, може да добавим към тях или да разнообразим с други полезни продукти, богати на фибри, като лешников тахан или хуск, които освен, че ще донесат още ползи за организма ни, ще ни помогнат в случай на повишен апетит.

 

Понижава нивата на холестерола

Доказано е, че конджак глюкомананът има връзка с жлъчните киселини в червата, които се образуват от холестерола и насърчават отделянето им в изпражненията.

Този процес може да доведе до намаляване на количеството жлъчни киселини в тялото, което задейства черния дроб да произвежда повече жлъчни киселини от холестерола в организма.

В резултат на това черният дроб използва повече холестерол от кръвта, което води до потенциално намаляване на нивата на LDL (лошия) холестерол.

 

Странични ефекти

Конджакът се понася добре от повечето хора, но както всеки продукт с по-завишено съдържание на фибри, той също може да предизвика някои странични ефекти, ако се прекали с него:

  • Подуване на корема
  • Гадене
  • Болка в корема
  • Газове
  • Диария, разстройство

Не трябва да приемаме хранителни добавки конджак без вода, на таблетки, ако имаме проблеми с преглъщано, вече сме на възраст или по време на бременост.

Има вероятност да получим алергична реакция, затова е най-добре, преди всичко, да се тестваме.

Възможни симптоми при проявена алергия:

  • Затруднено дишане
  • Сърбяща кожа
  • Уртикария или обрив
  • Ускорен сърдечен ритъм
  • Подуване

Ако имаме някакви заболявания, например диабет, или приемаме лекарства, добавки или продукти с конджак е препоръчително да се включват в режима само след медицински преглед и разрешение.

Спагетите конджак се считат за безопасна храна за консумация от повечето хора. Някои могат да изпитат лек дискомфорт или някои странични ефекти, ако прекалят с тях или имат алергия.

Поради високата абсорбция на вода е много важно, докато консумираме спагети от конджак, да пием течности.

 

Спагети от конджак

 

Спагети конджак в купичка.

 

Те са много известни заместители на обичайните глутеновите спагети, които използваме.

Конджак пастата има много ниско съдържание на въглехидрати и калории и е един от най-често използваните продукти в японската кухня.

Спагетите се правят като смесим глюкоманан конджак прах с вода, след което се оформят като нудли и се варят. Имат полупрозрачен цвят, желатинова консистенция и са много меки и лесни за дъвчене, ако се налага да ги сравним с обикновените.

Съдържат всички полезни съставки, както в суровия си вид. Могат да се приготвят по рецепти, отнасящи се за обикновените спагети, със стир фрай техника, да се направят на супа или да се добавят в салата.

Въпреки полезността си, трябва да се консумират в умерени количества, за да се избегнат евентуални странични ефекти.

 

Заключение

Конджак е растение, чиято грудка е богат източник на диетични фибри. Крие много полезни свойства, може да се приема под формата на прах, като добавка или под формата на спагети.

Спагети конджак са изключително популярни и използвани най-вече в Япония, но поради различния си вкус и по-здравословен състав от обикновените, употребата им се разширява глобално.

Въпреки ползите, трябва да внимаваме с количеството, което консумираме, защото иначе може да отключим някои странични ефекти. Преди да започнем да приемаме конджак като добавка, е добре да се консултираме с лекар, за да се потвърди безопасната доза.

Ако приемаме лекарства или имаме заболявания, медицинският преглед е задължителен.

Какво е конджак?

Това е многогодишно растение. Води се “скритото оръжие“ на Азия за сваляне на килограми. Приложения на корена му могат да се намерят в кулинарията, традиционната японска и китайска медицина и дори козметиката.

Какво е глюконаман?

Това са вид водоразтворими диетични фибри, които обикновено се използват като хранителна добавка и крият много ползи.

Отслабва ли се със спагети Конджак?

Установено е, че конджакът намаля апетита, увеличава чувството за ситост, което води до по малък прием на дневни калории и съответно – до загуба на килограми.

Категории: Кето диета, Хранене и видове храни|Публикувана: 03.05.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 10:39 | Публикувана: 3 май 2023 в 17:11 | Категория: Кето диета, Хранене и видове храни