Защо са важни каротеноидите и какви ползи носят те?

Обновена: 29.02.2024|
Brussels sprouts in colander on napkin

Каротеноидите са растителни пигменти. Те са отговорни за цветове в много плодове и зеленчуци. Пигментите произвеждат яркия жълт, оранжев или червен цвят.

Каротеноидите спомагат абсорбацията на светлинната енергия за използването на фотосинтеза. Освен това, те играят важна роля за здравето ни, тъй като действат като мощен антиоксидант в човешкото тяло. Те се борят със свободните радикали и неутрализират уврежданията, причинени от оксидативния стрес.

Има повече от 600 различни вида каротеноиди. Около 50 от тях са известни като провитамин А съединения. Причината за това е, че тялото може да ги превърне в ретинол, тоест активната форма на витамин А. Той е важен за зрението и растежа ни. Консумацията на каротеноиди трябва да е честа, за да може тялото да се възползва от всички положителни качества.

Как работят каротеноидите?

Каротеноидите са мастноразтворими съединения, което означава, че се абсорбират добре с мазнини. Това е и причината, поради която е добре да овкусяваме салата си с мазнина. При приготвянето им, под различни форми, те увеличават силата на хранителните вещества, които влизат в кръвния поток.

Всички известни съединения на каротеноидите се категоризират в два класа – ксантофили, съдържащи кислород – и каротини, които са чисто въглеводородни и не съдържат кислород.

При ксантофилите в повечето случаи преобладава жълтият пигмент, по което и лесно може да се разпознаят. Тази група се свързва с подобряване здравето на очите, а към нея попадат лутеин и зеаксантин. Храните от категорията на ксантофилите са зелето, спанака, тиквата, авокадото, царевицата и други.

Каротеноите имат повече оранжев пигмент, по което могат да се различат от другата група. Те играят важна роля за растежа при растенията. В тази категория попадат бета-каротинът и ликопенът. Тук храните са моркови, пъпеш, сладък картоф, домати, мандарини, тиква и други. Най-изследваните каротеноиди са именно бета-каротинът, лутеинът, ликопенът и зеаксантинът.

Бета каротин

Зеленчуци с богато съдържание на каротеноиди.

Бета каротинът е основен източник на витамин А. Той е съществено хранително вещество, което има антиоксидантна активност и помага за предпазване на клетките от увреждане. Бета каторинът се съдържа в плодовете, зеленчуците и някои цели зърна.

Бета каротинът се използва за кожни проблеми, причинени от излагане на слънце. Появяват се зачервяване, сърбеж и болка, които са резултат от прекомерното увреждане на свободни радикали, дължащи се на клетъчен проблем. Тук се намесва той и спомага за облекчаване на тези симптоми, като предпазва клетките от увреждане.

Ликопенът

Ликопенът е отговорен за оцветяването в продуктите, като например червеният цвят на доматите. Той се счита за съществено хранително вещество, но ползите му оказват влияние върху здравето на кожата и сърдечно-съдовата система. Той е 100 пъти по-силен от витамин Е и доказано предпазва от някои видове ракови заболявания. При жените може да намали риска от заболяване на рак на маточната шийка до 5 пъти. Този каротеноид е с най-голямо количество в кръвната плазма.

Каротеноидите и техните ползи за здравето

Каротеноидите могат да предпазят от болести организма и да подобрят имунната система.  Храненето с богати на каротеноиди храни, може да предпази здравите клетки на окото и да предотврати развитието на рак. Каротеноидите, в частност лутеин и зеаксантин, които се съдържат в ретината помагат за абсорбирането на синята изкуствена светлина. Тази светлина може да повлияе негативно на окото при продължително излагане. Само 6 милиграма лутеин на дневен прием намалява риска от увреждане на очното здраве с 43% според изследвания. Увеличаването на приема на тези каротеноиди помагат за забавяне на сегашното увреждане и предотвратяват развитието му.

Положително влияние върху сърдечно-съдова система

Каротеноидите са антиоксиданти и намаляват възпалението в организма. Те имат противовъзпалителни свойства, които се свързват с подобряването на сърдечно-съдовата система. Намаляват възпалението и спомагат за предпазване от сърдечни заболявания и предотвратяват блокирането на артериалните стени.

Ползи за белите дробове

Зеленчуци, богато на каротеноиди.

Каротеноидите се свързват с понижаване на риска от рак, по-специално на белите дробове. Здравите клетки се унищожават при пушене на цигари, с които биват приемани вредни химикали. Според различни проучвания, при включване на каротеноиди в храната, ще се намали риска от вредното влияние, а това ще спомогне подобряването на състоянието на дробовете.

Здрава и красива кожа

Вредното въздействие на слънчевите лъчи е голямо и не може да се каже, че каротеноидите са достатъчно силни, за да ви предпазят от тях. Все пак, могат да помогнат на тялото да се предпази от ултравиолетовите лъчи. Активираният витамин А помага за намаляване на уврежданията, причинени от слънцето. Някои проучвания дори показват, че пак каротеноидите са тези, които могат да предпазят кожната тъкан и клетките от токсините на околната среда.

Източници на каротеноиди

Може да ги познаете по яркия цвят – основно всички плодове или зеленчуци в червен, оранжев, зелен и жълт цвят. Каротеноидите се съдържат в зелето, спанака, динята, пъпеша, чушките, домати, манго, портокал, моркови, и в тъмните листни зелени зеленчуци като спанак, броколи и канела.

Приготвянето им е полезно сурово, но при термична обработка като задушаване, те също запазват полезните си свойства и се усвояват от организма правилно.

За хора, спазващи хранителни режими, изключително удачни са зелето, спанака, броколите и всички тъмни листни зелени зеленчуци! Редовната им консумация ще засили съдържанието на полезни елементи в тялото и ще подпомогне работата на целия организъм.

Автор: Станислава Йорданова

Категории: Здраве|Публикувана: 13.06.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Станислава Йорданова

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 февруари 2024 в 17:36 | Публикувана: 13 юни 2019 в 15:00 | Категория: Здраве