Рецепта за детокс с куркума
Знаете ли, че детокс с куркума може да пречисти вашия организъм от отрови и излишни вещества? Това растение с характерен оранжево-жълт цвят притежава мощни антиоксидантни качества и дава един своеобразен рестарт на вашата система, насърчавайки освобождаването й от токсини.
Те не само са излишни, но когато се натрупат в прекомерни количества в тялото, могат да бъдат и доста вредни, защото пречат на пълноценното му функциониране.
Куркумата е от семейството на джинджифила и е често срещана в кухните на Индия, Азия и Близкия изток. Обикновено се използва в прахообразна форма – от стритото коренище на растението Curcuma longa.
От векове е част от Аюрведа – древна индийска система за лечение, разработена преди повече от 3000 години.
В западните общества на куркумата доскоро се гледаше основно като на подправка за овкусяване на редица ястия и по-специално – на къри. Все повече обаче се обръща внимание на нейните скъпоценни свойства за човешкото здраве, дължащи се на нейното активно вещество, наречено куркумин.
Този полифенол е съединението, на което растението дължи яркия си цвят. Той обаче е повече от обикновено багрило и има много полезно влияние върху тялото.
Интересни факти за куркумата
Предполага се, че арабските търговци пренасят куркума в Европа около 13-ти век. Докато е на едно от своите легендарни пътувания до Индия по „Пътя на коприната“, венецианският пътешественик Марко Поло е силно впечатлен от нея.
Той я споменава като растение, притежаващо свойствата на шафрана, затова и куркумата е наричана „индийски шафран“.
Детокс с куркума има силно антиоксидантно действие
Куркуминът неутрализира свободните радикали – химически активни молекули, причиняващи увреждане на телесните клетки. Наред с възпалението, това е ключов двигател на сърдечно-съдови заболявания, така че куркуминът може да играе роля в предотвратяването и контрола им.
В допълнение към антиоксидантните ефекти, куркумата също така е доказано, че понижава холестерола и триглицеридите и може да подобри кръвното налягане.
Антиоксидантите в растението могат също да намалят риска от катаракта, глаукома и дегенерация на макулата.
Притежава силни противовъзпалителни ефекти
Възпалението е процес в тялото, при който то се бори с вредните нашественици и поправя щетите, причинени от бактерии, вируси и наранявания. Въпреки това, дългосрочното възпаление е свързано с повечето хронични състояния, затова трябва да се контролира.
Куркуминът блокира действието на опасни молекули в тялото. Проучванията показват положителните му ефекти върху хора, страдащи от състояния като ревматоиден артрит и възпалително заболяване на червата.
Действа като антидепресант
Все повече изследвания разкриват потенциала на куркумин да облекчава депресията и да подпомогне действието на традиционните медикаменти.
Той има способността да повиши нивата на серотонин и допамин – химикалите, които подобряват настроението.
Рецептата за детокс с куркума потиска възпалителните процеси в мозъка, за които е установено, че са по-сериозни при хора с депресия.
Има противоракови свойства
Многобройни проучвания върху хора и животни са изследвали влиянието на куркумата върху рака. Много от тях са открили, че тя има силата да повлияе на образуването, растежа и развитието на тумори на молекулярно ниво.
Изследванията показват, че може да намали разпространението на онкозаболявания и да допринесе за смъртта на туморни клетки при различни видове рак, а освен това да намали отрицателните странични ефекти от химиотерапията.
Детокс с куркума подобрява мозъчната функция
Има все повече доказателства, че куркуминът може да премине кръвно-мозъчната бариера и да помогне за предпазване от болестта на Алцхаймер. Той редуцира натрупването на протеинови плаки в мозъка, които са характерни за страдащите от това тежко заболяване.
От куркума могат да се редуцират симптомите на тревожност и да се подобрят умствените процеси.
Рецепта за детокс с куркума
Имаме удоволствието да ви представим рецепта за детокс с куркума, която има много ползи за здравето. Един истински еликсир, който пречиства тялото, зарежда го с енергия и подобрява работата на всички системи в организма.
Куркумата е невероятно ефективна, но се нуждае от малък тласък, за да усили още повече функциите си. Добавянето на черен пипер прави нейното активно съединение куркумин по-бионалично, засилвайки ефектите му.
Това се дължи на присъстващия в него пиперин, който подпомага усвояването му от организма.
Необходими съставки:
- 1 чаша топла вода
- сокът на половин лимон
- 1 с. л. органичен нефилтриран ябълков оцет
- ½ ч. л. прясно смлян черен пипер
- ½ ч. л. куркума на прах
- 1 щипка лют червен пипер
- 1 щипка канела (по желание)
- 1 с. л. чист кленов сироп или мед (по желание)
Начин на приготвяне
Смесете всички съставки заедно в чашата вода и разбъркайте добре, за да се комбинират. Пийте и се наслаждавайте на чудесните ползи от детокс с куркума!
Забележка: Ако спазвате нисковъглехидратен кето режим, не добавяйте кленов сироп или мед, тъй като са високовъглехидратни.
Какво трябва да знаем за детоксикацията на тялото с храна?
Нездравословното хранене, включващо много захар и преработени продукти, води до натрупване на токсини в организма. Това натоварва в голяма степен черния дроб и бъбреците, работещи извънредно, за да се справят с отровите. Появяват се различни проблеми и се забавя метаболизмът, а това на свой ред затруднява отслабването.
Детоксикацията е процес, при който тялото се пречиства от излишни отпадни вещества, натрупани в него. Чрез нея се възобновява пълноценната работа на всички системи в тялото и се подобрява цялостното здраве, а също така се насърчава метаболитната функция.
Вижте някои ценни съвети как да насърчим детоксикацията на тялото с храна :
- Ограничете алкохола. Повече от 90% от алкохола се метаболизира в черния дроб, което го претоварва и впоследствие може да доведе до тежки увреждания на органа.
- Съсредоточете се върху пълноценния сън. Липсата на качествена почивка през нощта е катализатор за редица здравословни проблеми, затова е важно да си осигурите такава.
- Пийте повече вода. С нейна помощ излишните токсини буквално се отмиват от организма и подпомагат пречистването му.
- Намалете приема на захар и преработени храни. Колкото повече захарни и преработени храни поемате, толкова по-голяма опасност има от нарушения в инсулиновата функция и кръвната глюкоза. Това увеличава драстично риска от диабет.
- Яжте храни, богати на антиоксиданти. Такива са, например, горските плодове, броколите, зеленолистните зеленчуци като спанак и кейл.
- Консумирайте повече пребиотици. Те представляват несмилаеми въглехидрати във вид на диетични фибри и са хранителните вещества на полезните чревни бактерии. Срещаме ги в аспержи, артишок и ядки.
- Намалете приема на сол. Солта задържа вода в тялото, затова внимавайте с нейното количество, особено ако сте склонни към подуване.
- Бъдете активни физически. Двигателната активност е от голямо значение за ускоряване на детоксикацията и за забързване на метаболизма.
Детокс с куркума е добър начин да пречистите тялото си и да подобрите здравето си.
Защо е важно да детоксикираме черния дроб?
Черният дроб е многофункционален орган и изпълнява редица телесни функции едновременно. Той има способността да пречиства и премахва вредните токсини от кръвта, а също така помага при съхраняването на основни хранителни вещества.
Консумация на храна с високо съдържание на токсини може да увреди черния дроб, който работи за детоксикация на кръвта и производство на жлъчка. За да може органът да продължи процеса на прочистване на кръвта, е важно от време на време да извършвате детоксикация на черния дроб.
Рецептата за детокс с куркума е добър начин да се погрижите за този същински черноработник в човешкото тяло.
Предимства и недостатъци на куркумата
Куркуминът е получил световно внимание заради многобройните си ползи за здравето, действащи предимно чрез антиоксидантните и противовъзпалителни механизми.
Тези ползи се постигат най-добре, когато той се комбинира с агенти като пиперин, които увеличават значително неговата бионаличност. Куркума и джинджифил също е ефикасно комбинация от растителни съставки.
Данните сочат, че може да помогне при оксидативни и възпалителни състояния, метаболитен синдром, артрит, тревожност и хиперлипидемия, а също и при мускулни болки.
Недостатък на това растително съединение е, че се усвоява трудно от организма, но пиперинът подобрява усвояемостта многократно. Точно затова винаги е по-добре да приемате заедно куркума и черен пипер.
Какви са препоръките на специалистите?
Куркумата се счита за безопасна като подправка и добавка. Разбира се, трябва да се спазва препоръчителният дневен прием, който е между 500 и 1000 мг.
Няколко проучвания потвърждават безопасността и ефикасността на нейното активно съединение. При по-високи дози може да се появят странични ефекти като диария и главоболие.
Заключение
Куркумата е полезна съставка, която намира широко приложение в кулинарията. Има ползи за здравето, поради което се открива под формата на хранителни добавки за укрепване на здравето. С нея се прави ефикасен детокс на целия организъм.
Често задавани въпроси
Как помага детокс с куркума?
Детокс с куркума дава ударен пречистващ тласък на организма и го освобождава от вредните свободни радикали. Те представляват вид нестабилни молекули, които се образуват по време на нормален клетъчен метаболизъм (химични промени, които се извършват в клетката). Детоксът с куркума се отразява благоприятно на различни системи в тялото.
Как куркумата укрепва здравето?
Куркуминът неутрализира свободните радикали - химически активни молекули, причиняващи увреждане на телесните клетки. Наред с възпалението, това е ключов двигател на сърдечно-съдови заболявания, така че куркуминът може да играе роля в предотвратяването и контрола им. В допълнение към антиоксидантните ефекти, куркумата също така е доказано, че понижава холестерола и триглицеридите и може да подобри кръвното налягане.
Източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Използвате ли куркумата за готвене и овкусяване? Вероятно знаете за нейните полезни свойства, но знаете ли защо е […]
Грудковите корени на растението куркума (Curcuma longa) отдавна се използват като подправка и лекарство. Най-важната съставка на растението […]