Рецепта за детокс с куркума

Обновена: 14.03.2024|
Куркумата бори депресия и Алцхаймер.

Знаете ли, че детокс с куркума може да пречисти вашия организъм от отрови и излишни вещества? Това растение с характерен оранжево-жълт цвят притежава мощни антиоксидантни качества и дава един своеобразен рестарт на вашата система, насърчавайки освобождаването й от токсини.

Те не само са излишни, но когато се натрупат в прекомерни количества в тялото, могат да бъдат и доста вредни, защото пречат на пълноценното му функциониране.

 

Детокс с куркума – как ни помага?

Куркумата е от семейството на джинджифила и е често срещана в кухните на Индия, Азия и Близкия изток. Обикновено се използва в прахообразна форма – от стритото коренище на растението Curcuma longa.

 

ekzo 02 400
biotin 02 600
ekzo 02 400
biotin 02 600

От векове е част от Аюрведа – древна индийска система за лечение, разработена преди повече от 3000 години.

В западните общества на куркумата доскоро се гледаше основно като на подправка за овкусяване на редица ястия и по-специално – на къри. Все повече обаче се обръща внимание на нейните скъпоценни свойства за човешкото здраве, дължащи се на нейното активно вещество, наречено куркумин.

Този полифенол е съединението, на което растението дължи яркия си цвят. Той обаче е повече от обикновено багрило и има много полезно влияние върху тялото.

Детокс с куркума дава ударен пречистващ тласък на организма и го освобождава от вредните свободни радикали. Те представляват вид нестабилни молекули, които се образуват по време на нормален клетъчен метаболизъм (химични промени, които се извършват в клетката).

Свободните радикали могат да се натрупват и да причинят увреждане на други молекули, като например ДНК, липиди и протеини.

 

Интересни факти за куркумата

Предполага се, че арабските търговци пренасят куркума в Европа около 13-ти век. Докато е на едно от своите легендарни пътувания до Индия по „Пътя на коприната“, венецианският пътешественик Марко Поло е силно впечатлен от нея.

Той я споменава като растение, притежаващо свойствата на шафрана, затова и куркумата е наричана „индийски шафран“.

 

Детокс с куркума има силно антиоксидантно действие

Куркуминът неутрализира свободните радикали – химически активни молекули, причиняващи увреждане на телесните клетки. Наред с възпалението, това е ключов двигател на сърдечно-съдови заболявания, така че куркуминът може да играе роля в предотвратяването и контрола им.

В допълнение към антиоксидантните ефекти, куркумата също така е доказано, че понижава холестерола и триглицеридите и може да подобри кръвното налягане.

Антиоксидантите в растението могат също да намалят риска от катаракта, глаукома и дегенерация на макулата.

 

Притежава силни противовъзпалителни ефекти

 

Рецепта за детокс с куркума. Противовъзпалително действие

 

Възпалението е процес в тялото, при който то се бори с вредните нашественици и поправя щетите, причинени от бактерии, вируси и наранявания. Въпреки това, дългосрочното възпаление е свързано с повечето хронични състояния, затова трябва да се контролира.

Куркуминът блокира действието на опасни молекули в тялото. Проучванията показват положителните му ефекти върху хора, страдащи от състояния като ревматоиден артрит и възпалително заболяване на червата.

 

Действа като антидепресант

Все повече изследвания разкриват потенциала на куркумин да облекчава депресията и да подпомогне действието на традиционните медикаменти.
Той има способността да повиши нивата на серотонин и допамин – химикалите, които подобряват настроението.

Рецептата за детокс с куркума потиска възпалителните процеси в мозъка, за които е установено, че са по-сериозни при хора с депресия.

 

Има противоракови свойства

Многобройни проучвания върху хора и животни са изследвали влиянието на куркумата върху рака. Много от тях са открили, че тя има силата да повлияе на образуването, растежа и развитието на тумори на молекулярно ниво.

Изследванията показват, че може да намали разпространението на онкозаболявания и да допринесе за смъртта на туморни клетки при различни видове рак, а освен това да намали отрицателните странични ефекти от химиотерапията.

 

Детокс с куркума подобрява мозъчната функция

Има все повече доказателства, че куркуминът може да премине кръвно-мозъчната бариера и да помогне за предпазване от болестта на Алцхаймер. Той редуцира натрупването на протеинови плаки в мозъка, които са характерни за страдащите от това тежко заболяване.

От куркума могат да се редуцират симптомите на тревожност и да се подобрят умствените процеси.

 

Рецепта за детокс с куркума

 

Храни с куркумин. Рецепта за детокс с куркумин

 

Имаме удоволствието да ви представим рецепта за детокс с куркума, която има много ползи за здравето. Един истински еликсир, който пречиства тялото, зарежда го с енергия и подобрява работата на всички системи в организма.

Куркумата е невероятно ефективна, но се нуждае от малък тласък, за да усили още повече функциите си. Добавянето на черен пипер прави нейното активно съединение куркумин по-бионалично, засилвайки ефектите му.

Това се дължи на присъстващия в него пиперин, който подпомага усвояването му от организма.

Необходими съставки:

 • 1 чаша топла вода
 • сокът на половин лимон
 • 1 с. л. органичен нефилтриран ябълков оцет
 • ½ ч. л. прясно смлян черен пипер
 • ½ ч. л. куркума на прах
 • 1 щипка лют червен пипер
 • 1 щипка канела (по желание)
 • 1 с. л. чист кленов сироп или мед (по желание)

Начин на приготвяне

Смесете всички съставки заедно в чашата вода и разбъркайте добре, за да се комбинират. Пийте и се наслаждавайте на чудесните ползи от детокс с куркума!

Забележка: Ако спазвате нисковъглехидратен кето режим, не добавяйте кленов сироп или мед, тъй като са високовъглехидратни.

 

Какво трябва да знаем за детоксикацията на тялото с храна?

 

Зехтин и лимон, за какво помагат. Детокс с куркума

 

Нездравословното хранене, включващо много захар и преработени продукти, води до натрупване на токсини в организма. Това натоварва в голяма степен черния дроб и бъбреците, работещи извънредно, за да се справят с отровите. Появяват се различни проблеми и се забавя метаболизмът, а това на свой ред затруднява отслабването.

Детоксикацията е процес, при който тялото се пречиства от излишни отпадни вещества, натрупани в него. Чрез нея се възобновява пълноценната работа на всички системи в тялото и се подобрява цялостното здраве, а също така се насърчава метаболитната функция.

Вижте някои ценни съвети как да насърчим детоксикацията на тялото с храна :

 • Ограничете алкохола. Повече от 90% от алкохола се метаболизира в черния дроб, което го претоварва и впоследствие може да доведе до тежки увреждания на органа.
 • Съсредоточете се върху пълноценния сън. Липсата на качествена почивка през нощта е катализатор за редица здравословни проблеми, затова е важно да си осигурите такава.
 • Пийте повече вода. С нейна помощ излишните токсини буквално се отмиват от организма и подпомагат пречистването му.
 • Намалете приема на захар и преработени храни. Колкото повече захарни и преработени храни поемате, толкова по-голяма опасност има от нарушения в инсулиновата функция и кръвната глюкоза. Това увеличава драстично риска от диабет.
 • Яжте храни, богати на антиоксиданти. Такива са, например, горските плодове, броколите, зеленолистните зеленчуци като спанак и кейл.
 • Консумирайте повече пребиотици. Те представляват несмилаеми въглехидрати във вид на диетични фибри и са хранителните вещества на полезните чревни бактерии. Срещаме ги в аспержи, артишок и ядки.
 • Намалете приема на сол. Солта задържа вода в тялото, затова внимавайте с нейното количество, особено ако сте склонни към подуване.
 • Бъдете активни физически. Двигателната активност е от голямо значение за ускоряване на детоксикацията и за забързване на метаболизма.

Детокс с куркума е добър начин да пречистите тялото си и да подобрите здравето си.

 

Защо е важно да детоксикираме черния дроб?

Черният дроб е многофункционален орган и изпълнява редица телесни функции едновременно. Той има способността да пречиства и премахва вредните токсини от кръвта, а също така помага при съхраняването на основни хранителни вещества.

Консумация на храна с високо съдържание на токсини може да увреди черния дроб, който работи за детоксикация на кръвта и производство на жлъчка. За да може органът да продължи процеса на прочистване на кръвта, е важно от време на време да извършвате детоксикация на черния дроб.

Рецептата за детокс с куркума е добър начин да се погрижите за този същински черноработник в човешкото тяло.

 

Предимства и недостатъци на куркумата

 

Подуване, стомах. Куркуминът като подправка. Куркумин и турмерик. Турмерик с джинджифил. Бронхиална астма.

 

Куркуминът е получил световно внимание заради многобройните си ползи за здравето, действащи предимно чрез антиоксидантните и противовъзпалителни механизми.

Тези ползи се постигат най-добре, когато той се комбинира с агенти като пиперин, които увеличават значително неговата бионаличност.

Данните сочат, че може да помогне при оксидативни и възпалителни състояния, метаболитен синдром, артрит, тревожност и хиперлипидемия, а също и при мускулни болки.

Недостатък на това растително съединение е, че се усвоява трудно от организма, но пиперинът подобрява усвояемостта многократно. Точно затова винаги е по-добре да приемате заедно куркума и черен пипер.

Какви са препоръките на специалистите?

Куркумата се счита за безопасна като подправка и добавка. Разбира се, трябва да се спазва препоръчителният дневен прием, който е между 500 и 1000 мг.

Няколко проучвания потвърждават безопасността и ефикасността на нейното активно съединение. При по-високи дози може да се появят странични ефекти като диария и главоболие.

Категории: Билки и чайове, Здраве|Публикувана: 14.06.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 12:14 | Публикувана: 14 юни 2022 в 14:34 | Категория: Билки и чайове, Здраве