Рапани – ползи от протеиновия дар и рецепта за салата

Обновена: 06.03.2024|
Салата от рапани.

Рапаните са морски охлюви, живеещи в соленоводни басейни. Ценени са заради месото си и естествените си красиви черупки, които се използват за направата на бижута и различни украси.

Месото им има чудесен състав, с потенциални ползи за организма от консумацията му.

 

 

Какво са рапани?

Те са коремоноги мекотели, обитаващи различни соленоводни басейни по цял свят. Характерни са със спираловидната си и красива черупка и мускулестия си крак, който използват за предвижване и лов.

Разнообразни са по размер, цвят и форма. Има хиляди видове, принадлежащи към различни семейства, като Muricidae, Buccinidae и Conidae. Много рапани са месоядни хищници, ядящи други мекотели, ракообразни или риби, но има и тревопасни, хранещи се с водорасли и други типове морска растителност.

Те са важни мекотели за морските екосистеми, играят роля на хищници и плячка, като по този начин допринасят за сложната мрежа от живот в морета и океани.

Някои видове морски охлюви са изключително ценени заради месото. Те са деликатес в много кухни и разнообразните им, естествено красиви черупки се използват за направата на бижута или служат като украса за домовете на хората.

Също като със земните охлюви, сред рапаните има ядливи и неядливи. По-конкретно ще разгледаме един от най-популярните ядливи видове – Rapana venosa.

 

Рапани в Черно море

В нашето море има няколко вида, като само един от тях не е използван за хранителен източник – Nucella heyseana. Останалите – Rapana venosa, Purpura lapillus и Turbo spp, са ядливи, но най-известен и консумиран по нашето черноморие е Rapana venosa.

Този вид е хищен морски охлюв, който принадлежи към семейство Muricidae. Роден е в западната част на Тихия океан, включително водите край бреговете на Китай, Япония, Корея и Тайван.

Rapana venosa е инвазивен вид в Черно море, където е въведен за първи път през 40-те години на миналия век чрез пускане на баластни води от кораби.

Оттогава популацията на вида охлюви се е увеличила и той се е превърнал в един от доминиращите видове в морската екосистема на региона.

Думата рапан – rapana, произхожда от Италия. Така те наричат групата морски охлюви от семейство Muricidae. Първоначално терминът е бил конкретно за вида Rapana venosa, но в днешно време хората масово се обръщат към мекотелите с това наименование.

 

Състав

Черноморските рапани са едни от най-търсените и популярни морски дарове. Те са източник основно на протеин, съдържат омега-3 мастни киселини, изключително малко мазнини и никакви въглехидрати.

В 100 грама месо от морския охлюв може да намерим:

 • 90 калории
 • 18,7 г протеин
 • 0,9 мазнини
 • 0 въглехидрати

В месото им се съдържат минерали, като:

 • Желязо
 • Селен
 • Цинк
 • Калций
 • Магнезий и др.

Витамини А и Е, също и от В-група:

 • В1 (тиамин)
 • В2 (рибофлавин)
 • В3 (ниацин)
 • В6
 • В12

Стойностите на хранителните и полезни вещества зависят от няколко фактора – възраст, хранене, вид, размер и приготвяне на рапана. Ако имаме алергия или непоносимост към рапани, може да си добавяме полезните вещества от състава му чрез добавки.

 

Ползи

В месото на рапаните има лесно смилаем протеин, съдържащ аминокиселини, които са необходими за продуктивната функция на мозъка и възстановяване на енергията в тялото.

Няма открити негативи от страна на консумацията на рапани, освен ако това не е индивидуална непоносимост, алергия или, както с всичко останало, преяждане.

Ето някои от потенциалните ползи, които може да извлечем от тези красиви морски дарове.

 

Засилват метаболизма

Протеинът в месото на рапаните е важен за метаболизма на аминокиселините, синтеза на ензими и хормони в тялото, участващи в различни метаболитните процеси. Витамините от група В са част от веществата, отговорни за метаболизма и снабдяващи тялото с енергия.

Проучване, направено от Journal of Food Biochemistry, доказва, че полизахаридите, извлечени от рапани, имат потенциални ефекти против затлъстяване чрез намаляне на теглото и регулиране на липидния процес. Експериментът все още не е извършван върху хора, само върху лабораторни мишлета.

 

Влияе добре на хемостазата

 

Рапани за кръвните клетки.

 

Хемопоезата е процесът, при който кръвните клетки се формират, развиват и узряват до финалните си форми. Това е ход, случващ се през целия ни живот, като цел на това кръвотворене е да замести загиналите или преминалите в други тъкани кръвни клетки. В този процес участват няколко вещества, съдържащи се в рапаните – желязо, фолат и витамин В12.

Желязото отговаря за производството на хемоглобин, протеинът в червените кръвни клетки, който пренася кислород в тялото. Витамин B12 и фолиевата киселина също са важни за образуването на ЧКК, тъй като те участват в синтеза на ДНК, което е необходимо за производството на нови такива.

Проучване, проведено от Journal of Medicinal Food, установява, че екстракт от мекотелите има хематопоетични (кървообразуващи) ефекти при мишки, увеличавайки производството на бели кръвни клетки и хемоглобин.

Със състава си месото от рапани може да бъде от полза за състоянието на сърцето ни, бъбречната функция, здравината на костите, в случаи на артрит и инфекции. Има потенциални антиоксидантни свойства, които могат да предпазят клетките от увреждане поради влиянието на свободните радикали.

Все още не са направени достатъчно изследвания върху хора, за да се потвърдят окончателно тези ползи, но със състава си морските охлюви определено изграждат доверие за тях.

 

Положително влияние върху нервната система

Някои вещества, съдържащи се в рапаните, участват в нервната функция, като витамините от група В – В12 и В6. Те играят роля в метаболизма на аминокиселините и синтеза на невротрансмитерите, подобряващи връзката между нервните клетки.

 

Подобрява зрението

Не са провеждани експерименти, но морските охлюви имат основните хранителни вещества, отговорни за зрението на човек – омега-3 мастни киселини и витамин А.

Витамин А е отговорен за функцията на ретината – частта на окото, която усеща светлината и ни помага да виждаме. Омега-3 мастните киселини имат противовъзпалителни показатели, които могат да ни предпазят от макулна дегенерация, свързана с възрастта, което е водеща причина за слепота при по-старите хора.

 

Подсилва имунната система

 

Рапани за имунната система.

 

Високото наличие на протеин е важно за поддържане да добра имунна система. Освен него, рапаните съдържат минерали като цинк и селен, също токова необходими за тази цел.

Протеинът подпомага производството на антитела и имунни клетки, в помощ на тялото за защита от инфекции. За цинка и селена е доказано, че имат имуностимулиращи свойства. Дефицитът на тези вещества може да доведе до нарушена имунна функция.

Проучване от Journal of Functional Foods, установява, че извлечен полизахариден екстракт от рапаните стимулират активността на имунните клетки, но все още ефектът не е потвърден върху хора.

 

Рапани в кулинарията

Месото на рапана обикновено се изважда от черупката след варене. От него може да се приготвят различни ястия, има лек специфичен вкус и твърда дъвчаща текстура, подобна на тази на земните охлюви.

Популярни са в Азия, там най-често се използват за добавка към яхнии, супи или се пържат чрез стир-фрай техника. В някои региони се използва за пълнене на кнедли или топинг за суши.

В България най-често може да ги срещнем панирани или варени, поляти със сос от зехтин, чесън и копър.

 

Как да се сдобием с рапани?

Има няколко начина да си ги уловим, по-професионални и не чак толкова. Може да ги намерим във водата, покрай скали или върху дъното на пясъка.

 

Ръчно

Това, може би, е най-приятният начин, особено за хора, обичащи да се гмуркат. За него ще са ни необходими маска, шнорхел, плавници и нещо, в което да съхраняваме рапаните във водата, докато търсим още.

Най-подходящо ще е това да бъде мрежа, в която да пускаме уловените рапани, прикрепена към бутилка с въздух или шамандура, която да придърпваме по повърхността със себе си, докато плуваме в търсене на още.

Има гмуркачи, които използват и само маска, и такива, които държат на по-пълното оборудване като неопрен или бутилки с въздух.

 

Капани

 

Капани за рапани.

 

На по-дълбоко могат да се поставят капани, като един от най-често срещаният е този за раци или омари. В него, за примамка, се поставят остатъци от риби или други морски дарове. След известно време в капана би трябвало да са се събрали рапани и да бъде готов за вадене от водата.

 

Драгиране

Начин, включващ мрежи или гребла, с които се “остъргва“ дъното. Най-често този метод се използва при ловене с търговска цел, от хора със специално оборудване.

При лова на рапани е важно да връщаме малките във водата, за да пораснат, защото, когато са прекалено малки, така или иначе, няма да можем да извлечем почти никакво месо.

На някои места има забрани за лов на мекотелите, така че, преди да предприемем действия, трябва да се уверим, че всичко е в рамките на позволеното за района.

 

Как се варят?

Първо трябва да сложим тенджера с вода върху котлона, като се уверим, че водата е достатъчна да покрие рапаните. Докато водата загрява, ги почистваме от всякакви полепнали по тях неща, като мидички, водорасли и други.

Слагаме целите рапани във водата, като не ги варим прекалено дълго, защото иначе ще станат жилави. Оставяме ги за около 7-9 минути. Когато са готови, с помощта на вилица изваждаме месото от черупката, отстраняваме червото и защитната люспа и готово.

 

Рецепта за салата от рапани

Това е една от най-лесните и обичани рецепти за сервиране на морските охлюви.

 

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
5 мин 1 2,4 г

 

Необходими продукти:

 • 200 г сварени рапани
 • 3 с. л. гръцки зехтин
 • 1 скилидка чесън (смачкана)
 • 2 с. л. копър
 • Сол на вкус
 • Половин лимон

 

Начин на приготвяне:

 1. Поставяме сварените рапани в купа с капак.
 2. В друг съд смесваме зехтина, чесъна, копъра и солта.
 3. Заливаме морските охлюви със соса, затваряме капака и раздрусваме, за да се покрият с него навсякъде.
 4. Сервираме в подходяща чиния с 2 резена лимон за изстискване.

 

Заключение

Рапаните са морски дарове, мекотели в твърда и красива черупка. Има много видове, но най-популярният ядлив вид рапани в Черно море са Rapana venosa. В някои страни са считани за деликатес. Освен за месото си, рапаните са ценени и заради черупките си, от които хората правят бижута и украси.

Месото от рапани има чудесен състав и потенциални ползи за организма, които все още се изследват от специалисти. Рапани може да си закупим или да си уловим сами, но преди да предприемаме действия за лов, трябва да се уверим, че е позволено в района.

Няма установени странични ефекти, освен за хора с индивидуална непоносимост или алергия. Въпреки това, както с всяка друга храна, с консумацията на рапани също не трябва да се прекалява.

 

Какво са рапани?

Те са коремоноги мекотели, обитаващи различни соленоводни басейни по цял свят. Характерни са със спираловидната си и красива черупка и мускулестия си крак, който използват за предвижване и лов.

Полезни ли са рапаните?

В месото им има лесно смилаем протеин, съдържащ аминокиселини, които са необходими за продуктивната функция на мозъка и възстановяване на енергията в тялото и още.

Как да си набавим рапани?

Освен чрез закупуване, може да се сдобием с мекотелите като ги уловим ръчно, без необходимост от кой знае какво оборудване, като сложим капани или по-професионално, чрез драгиране.

Как да си сготвим рапани?

Измиваме ги и ги оставяме да се варят с черупките за около 7-9 минути, за да не станат жилави. Изваждаме ги от черупката, махаме червото, защитната люспа, овкусяваме и готово.

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

f624b8278ab099367517070468e42a1b?s=96&d=mm&r=g

Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 09:59 | Публикувана: 17 май 2023 в 13:23 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф, Хранене и видове храни