Щитовидната жлеза е сред факторите, отговорни за правилното функциониране на организма и обмяната на веществата в него. Тя поддържа и регулира важни телесни функции като дишането, сърдечния ритъм, нервната система, менструалния цикъл, температурата, нивата на холестерола и др.

В следващите редове обясняваме защо е важно да се прави редовно изследване на щитовидната жлеза.

 

Какво представлява щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза е най-голямата ендокринна жлеза в организма. Тя е с формата на пеперуда и се намира в предната част на шията. Състои се от два свързани лоба и е с тегло от около 20-25 грама.

Тъканите на щитовидната жлеза й придават гъвкава структура, така че тя да може да се движи удобно всеки път, когато преглъщаме храна или течности.

Основната функция на щитовидната жлеза е да произвежда хормони от йод и други съставни елементи и да ги съхранява.

Жлезата е от решаващо значение за нормалното развитие и функциониране на човешкия организъм. Тя играе важна роля в обмяната на веществата, като регулира много телесни функции и поддържа енергийния баланс.

Това означава, че ако тялото се нуждае от повече енергия, както при студено време, жлезата реагира, като произвежда повече хормони. Кръвните им нива нарастват при бременност, особено ако тя се развива на фона на автоимунно заболяване. Ето защо в много от случаите едно изследване на щитовидната жлеза ще даде много отговори.

 

Най-честите причини за заболяване на щитовидната жлеза

 

Изследване на щитовидната жлеза.

 

Двата основни вида заболявания на щитовидната жлеза са хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм. Тези състояния могат да бъдат причинени от други заболявания, които оказват влияние върху работата на жлезата.

 

Състояния, които могат да причинят хипотиреоидизъм

Списъкът включва следните.

Тиреоидит

Това състояние представлява възпаление (подуване) на щитовидната жлеза. Тиреоидитът може да понижи количеството на хормоните, които щитовидната жлеза произвежда.

Тиреоидит на Хашимото

Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно, безболезнено в първите години от появата си заболяване, при което имунните клетки на организма атакуват и увреждат щитовидната жлеза. Това е наследствено заболяване.

Тиреоидит след раждане

Среща се при 5 до 9% от жените след раждане. Обикновено това е временно състояние.

Недостиг на йод

Йодът се използва от щитовидната жлеза за производството на хормони. Дефицитът му е проблем, който засяга няколко милиона души по целия свят.

Нефункционираща щитовидна жлеза

Понякога щитовидната жлеза не функционира правилно още от раждането. Това засяга около 1 на 4000 новородени.

Ако не се лекува, детето може да има физически и психически проблеми в бъдеще.

На всички новородени се прави скринингов кръвен тест в болницата, за да се провери функцията на щитовидната жлеза.

 

Състояния, които могат да причинят хипертиреоидизъм

 

Изследване на щитовидната жлеза.

 

Най-честите са следните.

Болест на Грейвс

При това състояние цялата щитовидна жлеза може да е свръхактивна и да произвежда твърде много хормони. Този проблем се нарича още болест на Базедов или дифузна токсична гуша (увеличена е щитовидната жлеза във втори и трети стадий на болестта).

Възелчета

Хипертиреоидизмът може да бъде причинен от възли, които са свръхактивни в щитовидната жлеза. Единичен възел се нарича токсичен автономно функциониращ възел на щитовидната жлеза, докато жлеза с няколко възела се нарича токсична мултинодуларна (многовъзлеста) гуша.

Тиреоидит

При тиреоидит щитовидната жлеза освобождава хормони, които са били складирани там. Това може да продължи няколко седмици или месеци, да причинява дискомфорт или да е безсимптомно.

Прекомерно количество йод

Когато имате твърде много йод в организма си, щитовидната жлеза произвежда повече хормони, отколкото се нуждае. Прекомерното количество йод може да се съдържа в някои лекарства, например таблетки срещу нарушения на сърдечния ритъм, сиропи за кашлица и др.

 

Защо е важно да я изследваме?

 

Хипертиреоидизъм. Задължителни прегледи за жени. Напълняване от хормонален дисбаланс. Хипотиреоидизъм. Щитовидна жлеза. Изследване на щитовидната жлеза.

 

Щитовидната жлеза регулира всички тези функции:

 • нормалното развитие на мозъка в детска възраст
 • централната и периферната нервна система
 • дишането и сърдечната честота
 • мускулната сила
 • телесното тегло
 • телесната температура
 • нивата на холестерола
 • менструалния цикъл
 • нивата на калций и фосфати в кръвта
 • метаболизма
 • поддържането и растежа на костите

Важните хормони, свързани с функцията на щитовидната жлеза, са:

 • трийодтиронин (Т3)
 • тироксин (Т4)
 • тироид-стимулиращ хормон (TSH)

 

Колко често трябва да се изследваме?

 

Изследване на щитовидната жлеза.

 

Възможно е да се наложи изследване на щитовидната жлеза, ако при вас се наблюдават някои от изброените по-долу симптоми.

Обърнете се към вашия ендокринолог за изследвания на щитовидната жлеза, ако:

 • имате колебания или промени в теглото
 • прекалено топло ви е или прекалено студено
 • цикълът ви е нередовен
 • настроението ви е потиснато и се чувствате депресирани
 • кожата ви е суха, а ноктите нацепени
 • сърцебиенето ви е ускорено
 • косата ви става суха и оредява
 • страдате от липса на концентрация 
 • кръвното и холестеролът ви са високи

 

Колко често да се прави изследване на щитовидната жлеза зависи и от това дали сте диагностицирани с хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм. Препоръчва се да проверявате функцията на щитовидната си жлеза веднъж годишно, ако имате хипотиреоидизъм, и ежемесечно, ако имате хипертиреоидизъм.

 

Как протича изследването?

 

Изследване на щитовидната жлеза.

 

При изследване на щитовидната жлеза лекарите могат да назначат един или повече кръвни теста, за да проверят функциите й. Тестовете могат да включват тиреостимулиращ хормон (TSH), Т4, Т3 и тестове за антитела на щитовидната жлеза.

TSH тест

Здравните специалисти обикновено първо проверяват количеството на TSH в кръвта ни.

TSH е хормон, произвеждан в хипофизната жлеза, който казва на щитовидната жлеза колко Т4 и Т3 да произвежда.

Високото ниво на TSH най-често означава, че имаме хипотиреоидизъм или недостатъчно активна щитовидна жлеза. Това означава, че щитовидната ни жлеза не произвежда достатъчно хормони. В резултат на това хипофизата продължава да произвежда и да освобождава TSH в кръвта ни.

Ниското ниво на TSH обикновено означава, че имаме хипертиреоидизъм или свръхактивна щитовидна жлеза. Тоест, щитовидната ни жлеза произвежда твърде много хормони, поради което хипофизата спира да произвежда и освобождава TSH в кръвта.

Ако резултатите от теста TSH не са нормални, ще се нуждаем от поне още един тест, който да ни помогне да открием причината за проблема с щитовидната жлеза.

Тестове за Т4

Високото ниво на Т4 в кръвта може да означава, че имаме хипертиреоидизъм. Ниското ниво на Т4 може да означава, че имаме хипотиреоидизъм.

Тест за Т3

Ако нашият лекар смята, че може да страдаме от хипертиреоидизъм, въпреки че нивото на Т4 е нормално, може да ни бъде направен тест за Т3, за да се потвърди диагнозата. Понякога Т4 е нормален, но Т3 е висок, така че измерването на нивата на Т4 и Т3 може да бъде полезно при диагностицирането на хипертиреоидизъм.

Изследване на щитовидната жлеза за тиреоидни антитела

Измерването на нивата на тиреоидните антитела може да помогне за диагностициране на автоимунно заболяване на щитовидната жлеза, като например болест на Грейвс – най-честата причина за хипертиреоидизъм, и болест на Хашимото – най-честата причина за хипотиреоидизъм.

Тиреоидните антитела се образуват, когато имунната ни система атакува щитовидната жлеза по погрешка.

Може да се назначи изследване на тиреоидните антитела, ако резултатите от други кръвни изследвания показват заболяване на щитовидната жлеза.

Ултразвуково изследване (ехография)

Ултразвукът на щитовидната жлеза най-често се използва за търсене или по-внимателно разглеждане на възли на щитовидната жлеза, които се формират в самата нея.

Ултразвукът може да помогне на лекаря да определи локализацията, размерите и вътрешната им структура, да каже дали е вероятно те да са ракови.

 

Сканиране на щитовидната жлеза и поглъщане на радиоактивен йод

 

Изследване на щитовидната жлеза.

 

Сканирането на щитовидната жлеза се използва, за да се разгледа размерът, формата и позицията на жлезата. При този тест се използва малко количество радиоактивен йод, за да се открие причината за хипертиреоидизъм и да се провери за възли на щитовидната жлеза. 

При сканирането се инжектира малко количество радиоактивен йод или подобно вещество във вената. Може също така да погълнем веществото под формата на течност или капсула.

Сканирането се извършва 30 минути след инжектирането или до 24 часа след поглъщането на веществото, така че щитовидната ни жлеза да има достатъчно време да го абсорбира.

Ако щитовидната жлеза събира голямо количество радиоактивен йод, може да става въпрос за болест на Грейвс или един или повече възли, които произвеждат твърде много хормони на щитовидната жлеза.

Тънкоиглената аспирационна биопсия

Със специална игла се аспирира материал  от щитовидната жлеза, който се подлага на микроскопско изследване. Биопсията се прави при подозрения за злокачествен процес.

 

Заключение

Щитовидната жлеза има огромно влияние върху здравето ни, въпреки че е с размер само два сантиметра. Тя произвежда хормони, които се пренасят по кръвен път до всички части на тялото. Те играят важна роля в регулирането на метаболизма – процесът, при който телесните клетки превръщат хранителните вещества в енергия. По този начин помага за регулирането на телесната температура, сърдечния ритъм и дори мозъчната функция.

Затова, когато нивата на тиреоидния хормон спаднат, функциите в организма се забавят. Дори и да не сте диагностицирани със заболяване, е добре да се наблюдавате за симптоми и да се консултирате с вашия ендокринолог – дори и при най-малкото съмнение. 

Със сигурност своевременното изследване на щитовидната жлеза ще ви спести множество проблеми.

Какво включва изследване на щитовидната жлеза?

При изследване на щитовидната жлеза лекарите могат да назначат един или повече кръвни теста, за да проверят функциите й. Тестовете могат да включват тиреостимулиращ хормон (TSH), Т4, Т3 и тестове за антитела на щитовидната жлеза.

Какво показват нивата на хормоните Т3 и Т4 в организма?

Високото ниво на Т4 в кръвта може да означава, че имаме хипертиреоидизъм. Ниското ниво на Т4 може да означава, че имаме хипотиреоидизъм. Понякога Т4 е нормален, но Т3 е висок, така че измерването на нивата на Т4 и Т3 може да бъде полезно при диагностицирането на хипертиреоидизъм.

Какво показна TSH тестът при изследване на щитовидната жлеза?

TSH е хормон, произвеждан в хипофизната жлеза, който казва на щитовидната жлеза колко Т4 и Т3 да произвежда. Високото ниво на TSH най-често означава, че имаме хипотиреоидизъм или недостатъчно активна щитовидна жлеза. Ниското ниво на TSH обикновено означава, че имаме хипертиреоидизъм или свръхактивна щитовидна жлеза. 

Защо се изследват тиреоидните антитела?

Тиреоидните антитела се образуват, когато имунната ни система атакува щитовидната жлеза по погрешка. Измерването на нивата на тиреоидните антитела може да помогне за диагностициране на автоимунно заболяване на щитовидната жлеза.