Йодът е един от най-важните минерали в организма ни. Той има огромно значение за редица функции в тялото ни, но рядко мислим за него, докато не възникне здравословен проблем, заради който да му обърнем внимание.

Разказваме повечето за признаците на йоден дефицит и до какви заболявания може да доведе.

 

Какво представлява йодният дефицит?

Йодът е елемент, необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза. Тялото не произвежда йод, така че той е съществена част от нашата диета.

Дефицитът на йод може да доведе до увеличаване на щитовидната жлеза, хипотиреоидизъм и до интелектуални затруднения при кърмачета и деца, чиито майки са имали йоден дефицит по време на бременност.

Преди 20-те години на миналия век дефицитът на йод е бил често срещан. Предотвратяването на йодния дефицит чрез въвеждането на йодирана сол на практика е елиминирало проблема.

 

Въпреки това в много части на света хората не приемат достатъчно йод чрез диетата си и йодният дефицит продължава да бъде важен проблем за общественото здраве в световен мащаб. Приблизително 30% от световното население остава застрашено от йоден дефицит.

 

Симптоми на йоден дефицит

 

Има няколко основни симптома, които ясно показват йоден дефицит в тялото ни. За съжаление по-голямата част от тях не са съвсем ясно изразени и много пациенти съобщават, че на симптомите им се обръща внимание едва когато нивата на йод достигнат критични нива.

 

  • Промени в теглото

 

Йоден дефицит. Как да заздравим мускулите си по време на кето.

 

Случва се без причина – качване на килограми без да променяте режима си или дори да тренирате усилено. Или обратното – рязко сваляне на тегло без усилия и без промяна в храненето. Отдавате го на стреса, на някоя малка или голяма промяна, а всъщност причината може да бъде йоден дефицит, който влияе на синтеза на хормоните в щитовидната жлеза. Те, от своя страна, отговарят за метаболитните процеси.

 

  • Умора

Ключов симптом на йоден дефицит, който за съжаление също се игнорира много често както от пациенти, така и от лекари. Умората често се приписва на настъпването на пролетта, липса на витамини и минерали, неправилно хранене, липса на движение, стрес, недоспиване.

Съвременни изследвания твърдят, че при около 80% от хората с недостиг на йод именно това е един от най-показателните симптоми.

 

  • Косопад

Косата има собствен цикъл на живот и понякога падането й е напълно нормално. Особено ако е третирана с бои и е постоянно подложена на топлинна обработка със сешоар, преса, маша. Ако обаче забележите косопад без да сте променяли особено начина си на грижа за косъма и дори го подхранвате, вероятно се касае за йоден дефицит.

При недостиг на йод регенерацията и растежът на косъма може да се забави или напълно да спре до възстановяването на правилния баланс.

 

  • Суха, лющеща се кожа

 

Йоден дефицит. Навици, увреждане на очите и зрението.Skin fast. Ползи от маслото от чаено дърво. Какъв колаген да пия.

 

Подобно на косата, кожата ни също страда, когато няма достатъчно йод в организма. При над 70% от хората с дефицит се наблюдават проблеми от този тип. Йодът не достига на епидермиса да се регенерира, а оттам и влошеното състояние, което не се поддава на лечение с козметични средства.

 

  • Усещане за студ

Йодът играе голяма роля и за начина, по който възприемаме околната температура. При ниски нива на йод се забелязва по-висока чувствителност към ниските температури. Възможно е дори да сте в топла стая и отново да чувствате втрисане и студ. 

 

  • Промени в сърдечната честота

Смята се за класически симптом на дефицита на йод в тялото. Подобно на много други симптоми се приписва често на безпокойството и стреса в ежедневието. Не пренебрегвайте сърцето си – ако то прескача, забързва или забавя ритъм по необичаен начин, потърсете мнението на специалист.

 

  • Проблеми с паметта и концентрацията

 

Йоден дефицит. Хомеопатия. Фенилаланин. Грешни твърдения за кето диетата.

 

Огромна част от хората, страдащи от йоден дефицит, се оплакват от това, че забравят – факти, разговори, подробности, дори секунди, след като са ги казали. Понякога се чувстват объркани и им трябва време да се ориентират в това какви са правилните действия дори в познати ситуации.

Концентрацията им страда по време на работа, но и ежедневните дейности.

 

  • Подуване на врата

Ако не обърнете внимание на всички изброени до тук симптоми, то със сигурност този ще ви направи впечатление. Той има физическо проявление при което видимо се образува подутина на шията. Обикновено в областта на щитовидната жлеза.

Това е ясен знак за недостиг на йод и развиване на заболяване или възпаление в жлезата. Задължителна е консултацията със специалист и назначаването на подходящо лечение.

 

Кой е изложен на по-голям риск от йоден дефицит?

Краткият отговор е: всеки. В действителност всеки един от нас може да се окаже в ситуация, в която не приема достатъчно йод. Има обаче няколко групи хора, при които рискът е по-голям. 

Бременните жени са първата рискова група, тъй като при тях йодът в тялото се разпределя и за развитието на плода. Затова и при тях обезателно се назначават допълнителни дози и в менюто се добавят повече или по-богати на йод храни.

В този смисъл е важно да знаете, че ако сте вегетарианци или вегани, то шансът да достигнете до ситуация на йоден дефицит също е голям. Причината: набавянето на йод от външни източници до голяма степен се случва чрез риба, рибни продукти и някои видове месо. Затова и е желателно, ако попадате в тази група, да бъдете по-бдителни за симптоми.

На последно място, но не и по важност, в рискова група попадат всички хора в районите без йодирана сол и с ниско съдържание на йод в почвата

 

Природни източници на йод

 

Дефицит на йод. Йоден дефицит.

 

Добрите новини са, че има редица начини, по които да си набавим йод.

На първо място в списъка е йодираната сол. Използваме я ежедневно като добавка към ястията, за да им придаваме солен вкус. Предимно чрез нея наваксваме йодния дефицит.

Има няколко вида водорасли (които растат в по-богати на йод води), както и по-мазните риби (треска, скариди, риба тон) богати на йод, също и в рибеното масло.

Не бива да пропуснем да споменем нещо важно: в някои видове меса и зеленчуци също се съдържат добри количества йод. Това обаче важи само, ако животните и растенията са отглеждани в условия, при които приемат йод от почвата и/или водата и храните.