Суши футомаки пикантен тон + уакаме салата

Обновена: 19.04.2024|
Суши футомаки пикантен тон.

Сушито е станало изключително популярно в световен мащаб и е любима храна на много хора.

Ако и вие сте сред страстните любители на сушито, днешното ни предложение е точно за вас – футомаки пикантен тон в кето вариант плюс рецепта за салата уакаме.

 

Рецепта за футомаки пикантен тон

Футомаки е сред популярните видове суши, като е известно с по-големия си размер и разнообразните възможности и комбинации за плънка.

Може да опитате нашето предложение за футомаки пикантен тон, но може и да развихрите фантазията си и да смените или добавите каквото пожелаете в плънката.

keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
45 минути 4 9, 65 г нетни въглехидрати, 305 калории

 

Необходими продукти:

  • 4 нори листа (8 г)
  • 250 г карфиолен ориз
  • 200 г филе от риба тон
  • 1 краставица (150 г)
  • 1 авокадо (150 г)
  • 2 с. л. домашна майонеза
  • 1 с. л. сусамово олио
  • 2 с. л. сос от чили
  • 1 ч. л. сусамови семена
  • 4 ч. л. уасаби (по желание)

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете рибата тон на тънки парчета.
  2. Почистете и нарежете краставицата и авокадото на дълги тънки ивици.
  3. В малка купичка смесете сусамовото олио, майонезата и соса от чили, според предпочитанията ви.
  4. Поставете нори листа върху бамбукова рогозка.
  5. Разпределете карфиоления ориз равномерно върху нори листа, оставяйки около 1 см празен край от двете страни.
  6. В средата на ориза поставете ред от парчета тон, краставица и авокадо.
  7. Добавете сместа с майонезата и чили соса върху парченцата тон.
  8. Започнете да навивате футомакито, като използвате бамбуковата рогозка, за да го стегнете добре.
  9. Повторете процеса и с останалите нори листове и съставки.
  10. Накрая, нарежете рулото с остър нож на равномерни колелца.

Поръсете със сусамови семена и поднесете вашето футомаки пикантен тон със соев сос (не е препоръчителен за кето режим, по избор) и уасаби.

 

Рецепта за салата уакаме

 

Суши футомаки пикантен тон, уакаме салата.

 

Уакаме са вид морски водорасли, известни с богатството си на минерали и ниското съдържание на калории.

Салатата уакаме е освежаваща и здравословна, и може да се насладите на нея като предястие или сервирана към вашето футомаки пикантен тон.

Ето една лесна и бърза рецепта за салата уакаме.

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
10 минути 4 8 г нетни въглехидрати, 164 калории

 

Необходими продукти:

  • 60 грама уакаме (дехидратирани)
  • 2 краставици (300 г)
  • 4 с. л. сусамово олио
  • 4 с. л. сок от лимон
  • 4 с. л. соев сос
  • сол и черен пипер (по желание) на вкус
  • сусамово семе за гарниране (по избор)

 

Начин на приготвяне:

  1. Намокрете дехидратираните уакаме във вода за около 5-10 минути, след което отцедете от водата и изсушете с кърпа или кухненска хартия.
  2. Нарежете ги на по-малки парчета, ако е необходимо.
  3. Измийте и нарежете краставицата на тънки филийки.
  4. В голяма купа смесете сусамовото масло, сокът от лимон и соевия сос и разбъркайте добре, за да се смесят всички съставки.
  5. Добавете уакамето и нарязаната краставица към сместа и отново разбъркайте добре.
  6. Овкусете салатата със сол на вкус. За по-пикантен вкус, можете да добавите малко смлян черен пипер.
  7. Поръсете салатата уакаме със сусамово семе по желание.
  8. Охладете в хладилник за около 30 минути, преди да я сервирате.

 

Още здравословни и неустоими кето предложения ще откриете в кулинарната ни поредицата „Кето фантазии“.

 

Историята на сушито

 

футомаки пикантен тон

 

Сушито произхожда от Югоизточна Азия и по-специално – в района около река Меконг, и има дълга история и еволюция. Традиционното суши първоначално е било начин за запазване на рибата чрез ферментирането й с ориз, като оризът се изхвърлял и се консумирала само рибата.

Хората в тези региони започват да консервират риба чрез метод, известен като „нари зуши“. Тази ранна форма на суши позволявала на рибата да се съхранява с месеци, като остава годна за консумация.

Този метод представлява покриване на рибата с ориз и поставянето й в дървени бъчви, при което се отстранява излишната влага, а оризът ферментира и отделя млечна киселина, действаща като консервант за рибата.

През периода на Едо в Япония, нари зушито се развива и се появява първата нигири форма, като рибата се поставя върху малка купчина ориз, подправена с оризов оцет, захар и сол.

Думата „суши“ всъщност се отнася за оцетния ориз, използван в ястието, а не за суровата риба. Терминът за сурова риба е „сашими“.

През 19-и век се появява маки зуши – под формата на рула, приготвени с помощта на бамбукови рогозки и нори (водорасли), които се използват като обвивка.

Създаването на сушито, каквото го познаваме днес, се приписва на Ханая Йохей (суши-майстор) в началото на 19 век.

Маки сушито позволява разнообразие от съставки да бъдат навити заедно с ориз, което дава възможност за създаването на различни комбинации и вкусове.

През 20-и век сушито започва да придобива все по-голяма популярност в Япония и с времето се развиват различни стилове и вариации.

В Япония се счита за правилен етикет сушито да се яде с ръце, а не с клечки. Използването на пръчици обаче също е приемливо, особено за рула.

През 60-те години на ХХ век, с разширяването на японската култура в света, сушито става популярно и извън Япония, особено в Съединените щати. В повечето ресторантни по света се поднася със соев сос, уасаби и маринован джинджифил.

Уасаби е зелената паста, която се прави от корена на растението Wasabia japonica и има доста силен пикантен вкус.

Маринованият джинджифил се използва между различните видове суши, за да се почисти вкусът и да се предотврати смесването им. Това помага да се приготвят вкусовите рецептори за следващата порция.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето суши с карфиолен ориз. Футомаки пикантен тон.

Може да опитате и кето предложенията ни за футомаки и сашими сьомга.

 

Ако нашите предложения за кето суши футомаки пикантен тон и уакаме салата са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Категории: Кето рецепти, Ястия с морски продукти|Публикувана: 05.07.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 19 април 2024 в 16:03 | Публикувана: 5 юли 2023 в 11:05 | Категория: Кето рецепти, Ястия с морски продукти