Подготовка за кето режим – какво трябва да знаем?

Обновена: 14.03.2024|
Подготовка за кето режим.

В наши дни все повече хора изпитват чудесния ефект от диета с ниско съдържание на въглехидрати, затова ще си поговорим как да направим предварителна подготовка за кето режим.

Хиляди са привържениците на този тип хранене, а много от тях получават дългоочаквания отговор на вечния въпрос: „Как да отслабна“.

Добре е всеки човек, решил да отслабне и да подобри здравето си по този начин, да има нужната подготовка за кето режим.

В началото може да бъде малко трудно, но не бива да се забравя, че с всеки изминал ден тялото се настройва все по-добре към него.

 

 

vit e 400
rejimat kniga 600
vit e 400
rejimat kniga 600

Кето – какво представлява и защо тази диета е толкова предпочитана?

Разбира се, преди да започнем подготовка за кето режим, е важно да сме наясно с неговите принципи.

Кетогенната диета, както е пълното й име, включва консумация на много малко количество въглехидрати и замяната им с полезни мазнини.

Това драстично редуциране на въглехидратите поставя тялото в метаболитно състояние, наречено кетоза.

Когато това се случи, тялото става невероятно ефективно при изгарянето на мазнини за енергия.

Кетозата настъпва, когато значително се намали въглехидратния прием, ограничавайки снабдяването на тялото с глюкоза (захар), която е основният източник на енергия за клетките.

 

Кетоза – ключът към отслабване

 

Авокадо, ядки, сьомга, яйца и зеленчуци, отрупани на маса. Предимства на кето режима и кето храненето.

 

Следването на кетогенна диета е най-ефективният начин за влизане в кетоза. Като цяло, това включва ограничаване на консумацията на въглехидрати до около 20 до 50 грама на ден и приемане на здравословни мазнини, месо, риба, яйца, ядки и други.

Също така е важно да се консумират умерено протеинови (белтъчни) храни.

Практикуването на периодично гладуване също може да подпомогне по-бързото достигане до това метаболитно състояние.

Предлагат се различни тестове/ленти, които могат да помогнат да се определи дали човек е в кетоза чрез измерване на количеството кетони, произведени от тялото.

Някои симптоми може също да показват навлизането в нея, включително повишена жажда, сухота в устата, често уриниране и намален глад или апетит.

 

Различни видове кетогенна диета

За да започнем подготовка за кето режим, е добре да знаем, че има няколко различни негови версии, включително:

  • Стандартна кетогенна диета: характеризира се с много ниско съдържание на въглехидрати, умерено количество протеини и високо съдържание на мазнини. Обикновено съотношението при нея е: 70-75% мазнини, 20% протеини и само 5-10% въглехидрати.
  • Циклична кетогенна диета: включва периоди на по-високо въглехидратно хранене, като например 5 кетогенни дни, последвани от 2 дни с високо съдържание на въглехидрати.
  • Целева кетогенна диета: тя позволява да приемате повече въглехидрати около тренировките.
  • Кетогенна диета с високо съдържание на протеини: Тя е подобна на стандартната, но включва повече протеини. Съотношението често е 60% мазнини, 35% протеини и 5% въглехидрати.

Най-обстойно са изследвани стандартните и високопротеиновите видове. Цикличните или целеви кетогенни диети са по-модерни методи и се използват предимно от активни културисти или спортисти.

 

Подготовка за кето режим

Колкото по-добре сме запознати с този тип хранене, толкова по-лесно ще е да приемем предизвикателството и да сведем до минимум риска от бърз отказ или неприятни изненади в началото.

Правилната подготовка за кето режим изисква силно да ограничите въглехидратните храни. Уверете се, че знаете кои са те, за да можете да направите правилния избор. Например, не само хлябът, пастата, чипсът и сладкишите съдържат въглехидрати.

Фасулът и като цяло бобовите растения, макар и полезни и с добро съдържание на протеини, имат и високо съдържание на въглехидрати. Голяма част от плодовете и зеленчуците също съдържат предимно захари, а в особена сила това важи за кореноплодните, като например картофи.

 

1. Опознайте правилните храни

Всъщност, единствените храни, които не съдържат никакви въглехидрати, са месо (протеин) и чисти мазнини като масло и зехтин.

Насочете се към консумация на зеленчуци като зеленолистни, тиквички, карфиол, както и към други, разрешени при кето диета.

Позволени са също горски (бери) плодове от типа на ягоди, малини и боровинки, както и авокадо, уникално с високото си съдържание на здравословни мазнини.

Същото се отнася и за бадеми, орехи и лешници. Имайте предвид обаче, че ядките са доста калорични и трябва да се внимава с количествата.

Започвайки подготовка за кето режим, се запасете с риба, особено мазна като сьомга, скумрия и аншоа. Съдържащите се в нея омега-3 мастни киселини са с доказано благотворно влияние върху човешкото здраве.

 

2. Проучете връзката си с мазнините, защото кетото включва много от тях

 

Кето диета при диабет тип 2 - мазнини.

 

Задължителен елемент при първоначалната подготовка за кето режим е опознаването на мазнините.

Дълги години хората се страхуват от тях, защото им е втълпявано, че всички са вредни. Все повече и повече изследвания обаче разбиват този мит и разграничават отделните видове мазнини.

Някои проучвания, всъщност, сочат, че консумация на тлъста риба, зехтин, ядки и други спомага за за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Дори мрачната слава на животински мазнини от типа на свинската мас и кравето масло започва да се опровергава и дори се препоръчва умерената им консумация.

 

 

3. Направете някои промени в храненето си

Като част от своята подготовка за кето режим, започнете да правите малки корекции в това, което консумирате всеки ден. Това включва, например, да си хапнете бургер върху листа от маруля вместо питка, а също и да замените пържените картофи с такива от алабаш.

Вместо стандартния бял ориз, богат на скорбяла, си направете карфиолен, който съдържа много по-малко въглехидрати.

Започнете да използвате повече зехтин или масло от авокадо. Осъзнайте, че някои стари диетични навици, като приготвянето на обикновени пилешки гърди на скара без кожа, просто нямат смисъл при кето диета.

Така не само бихте се лишили от вкусната хрупкава кожа, но и няма да получите достатъчно мазнини.

 

4. Действайте внимателно с протеините

 

Как да отслабна бързо-протеин

 

Друг важен елемент от правилната подготовка за кето режим е да се знае, че това е хранене с умерено съдържание на протеини.

Едно от най-често срещаните погрешни схващания за тази диета е, че може да се консумират неограничено количество от тях. Но това не е режим, при който се следят само и единствено въглехидратите.

Трябва също да се поддържа умерен прием на протеини, тъй като те имат способността да се превръщат в глюкоза. Следователно преяждането с белтъчни храни може да изведе тялото от кетоза.

За да го представим по-нагледно, представете си съотношения като малка порция месо, придружена от обилно количество мазнина, а не обратното.

 

5. Развихрете въображението си в кухнята

Много хора мислят, че кетото е скучно и има ограничен брой рецепти, но това не е така. Има безброй оригинални и вкусни идеи, които ще задоволят всяко небце.

Намират се прекрасни алтернативи дори на храни като паста и пица. Като подготовка за кето режим, усъвършенствайте готварските си умения, а ние с радост ще ви подскажем няколко предложения.

Още много идейни рецепти може да откриете в нашия блог, а също и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“. Уверяваме ви, че ще останете изумени от това колко богато разнообразие от нисковъглехидратни ястия може да се приготви.

Съветваме ви също да приготвяте прясна храна и да избягвате силно преработените храни, които често имат „скрити въглехидрати“.

 

6. Бъдете наясно какви странични ефекти да очаквате

Важна част при подготовка за кето режим е да знаем, че в началото може да изпитаме дискомфорт и трудности. Говорим най-вече за т.нар. кето грип.

Това е термин, отнасящ се до периода след началото на диетата, когато тялото се приспособява към изгаряне на мазнини за енергия вместо въглехидрати.

През първите дни може да се почувствате изключително летаргични и разсеяни. Често кетото причинява запек или диария поради промяна в приема на фибри. Нерядко явление е и лошият дъх, както и раздразнителността.

По тази причина е препоръчително да започнете диета, когато сте по-спокойни и нямате безброй задължения, за да се приспособите по-лесно.

 

7. Увеличете електролитите

 

Електролити, функции, значение.

 

За да предотвратите или смекчите неприятните странични ефекти, правилната подготовка за кето режим изисква да сте запознати със същността на електролитите.

Това са важни минерални вещества в организма, провеждащи електричество. Най-важни сред тях са калций, калий, магнезий, фосфор и натрий.

При кетоза бъбреците отделят повече вода и електролити. Уверете се, че получавате достатъчно от тях, за да функционира организмът добре.

Не бягайте от солта, пийте костен бульон и яжте зеленчуци без скорбяла, като аспержи, зеле, чушки и рукола.

Може да се възползвате и от прием на екзогенни кетони, улесняващи трудния преход в началото и забързващи влизането в кетоза.

 

За какво още да следим при подготовка за кето режим?

Тази нисковъглехидратна диета е ефективен начин за отслабване и намаляване на рисковите фактори за редица заболявания.

Когато започнем своята подготовка за кето режим, обаче, трябва да сме наясно с няколко неща.
На първо място тя сериозно понижава нивата на кръвната захар и инсулина, променяйки метаболитните процеси в тялото.

Затова е необходимо хората, които приемат лекарства за диабет или инсулинова резистентност, да се консултират с лекар предварително.

Що е то кето диета?

Кетогенната диета, както е пълното ѝ име, включва консумация на много малко количество въглехидрати (5-10% дневно) и замяната им с полезни мазнини. Умерен е и приемът на протеини.

Защо ни е нужна подготовка за кето режим?

Опознаването на режима е задължително, тъй като така човек знае какво да очаква и ще премине по-лесно през първоначалните симптоми. Има някои полезни съвети, които да облекчат приспособяването на организма, като например прием на много вода и баланс на електролитите.

За какво да внимаваме при кето режим?

Тъй като той понижава значително кръвната захар, добре е хората, приемащи лекарства за диабет, да се консултират с лекар предварително. При сериозното ограничаване на въглехидратите е възможно да възникне т.нар. „кето грип“, съпроводен от неприятни симптоми.

Категории: Кето диета|Публикувана: 13.03.2023|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 09:28 | Публикувана: 13 март 2023 в 11:18 | Категория: Кето диета