През последните години проучванията върху ефекта на Омега-3 мастни киселини за сърцето и тяхното влияние върху здравето като цяло се разшириха значително. Основна причина за това са ползите, които носят тези съединения за здравето на сърдечния мускул и кръвоносните съдове.

Подробностите ще научите от следващите редове.

 

Какво е Омега-3?

Това е група от полиненаситени мастни киселини, които са важна част от липидната обмяна в човека. Необходими са за превръщането на мазнините в енергия, както и за много други телесни функции.

 

omega3 400
omega3 600

От съществено значение за физиологичните процеси са три вида Омега-3 мастни киселини: Алфа-линоленова (АLA); Ейкозапентаенова (ЕРА); Докозахексаенова (DНА). Основен източник на АLA са растенията, а на ЕРА и DНАрибата и други морски дарове.

 

Изследвания във връзка с ползите от Омега-3 мастни киселини за сърцето

Още през 70-те години на миналия век, при изследвания, свързани със здравословното състояние на гренландците, е установено, че те поемат много животински мазнини, но въпреки това сърдечно-съдовите заболявания са им почти непознати.

Този факт учените обясняват с влиянието на високите нива на Омега-3 мастни киселини, съдържащи се в рибата, която ескимосите консумират всекидневно.

Сега се знае, че въпросните мазнини понижават триглицеридите в кръвта, нормализират кръвното налягане и честотата на сърдечните съкращения.

Неотдавнашни проучвания сочат, че групата Омега-3 предпазва стените на кръвоносните съдове и им помага да останат дълго време гъвкави. Едновременно с това участва в деленето и растежа на клетки, храносмилането и съсирването на кръвта. Допринася за понижаване на лошия (LDL) холестерол, предотвратява възпалителни процеси и действа като превантивно средство срещу атеросклерозата.

 

Изследване на 222 000 души в САЩ

 

Омега-3 мастни киселини за сърцето. Целина. Див копър. Дъб. Витамини за сърцето. Ролята на Омега-3 за сърдечно-съдовото здраве.

 

Показателни са резултатите от изследване в САЩ, продължило 12 години и обхванало 222 000 души. Анализът на данните сочи, че рискът от коронарна болест на сърцето е по-нисък с 40% при хората, консумирали риба пет пъти седмично, в сравнение с тези, които приемали морски дарове веднъж на 7 дни. Те от своя страна показват 15%, по-нисък риск спрямо хората, хапвали риба един път месечно.

 

Японски проучвания за ползите от омега-3 мастни киселини за сърцето

До подобни изводи по-късно стигат гръцки и японски изследователи. В страната на изгряващото слънце бил проследен ефектът от добавки, съдържащи Омега-3 мастни киселини, комбинирани с морски продукти. Обхванати били 41 578 души за период от 10 години.

Изводът на японските експерти е, че опасността от сърдечно-съдови проблеми намалява четирикратно при дневен прием на 300 до 2100 мг Омега-3 мастни киселини.

От пръв поглед изглежда, че колкото повече храни и лекарства, богати на Омега-3 мастни киселини, приемаме, толкова по-ефективно ще ограничаваме заплахата от сърдечно-съдови проблеми. Това не е съвсем вярно. Препоръчителното дневно количество Омега-3 е от 1 до 3 г. Разбира се, дозировката е индивидуална и при здравословен проблем е правилно да се обсъжда с лекар.

 

Проучване на пациенти със сърдечно-съдови проблеми, повлияни от прием на Омега-3

 

Омега-3 мастни киселини за сърцето. Клетъчно хранене. Понижаване на кръвното налягане. Медоносни растения, богати на омега-3.

 

И още един пример, публикуван в онлайн изданието на „ Journal of the American College of Cardiology“ – наблюдавани били 133 пациенти със сърдечно-съдови проблеми, но с минимални симптоми след стандартно лечение.

На случаен принцип хората били разделени в две групи. Едната приемала бета-блокер и плацебо (фалшива добавка). Втората група също била лекувана с бета-блокер, но и с висока доза Омега-3 мастни киселини.

Година по-късно сред приемащите плацебо било отчетено 5-процентно подобрение на сърдечната функция, а при лекуваните с Омега-3 подобрението обхващало 10,4% от хората. Изводът е, че тези полиненаситени мастни киселини влияят позитивно върху метаболизма на сърцето.

 

Какво количество Омега-3 ограничава лошия холестерол?

Доказано е, че лекарствени продукти, съдържащи Омега-3 мастни киселини, следва да се приемат до 3-4 г на ден, с цел намаляване на липопротеините с ниска плътност (LDL) или лошия холестерол, но при предозиране са възможни нарушения в коагулацията (съсирването) на кръвта.

Според някои научни съобщения, EPA и DHA не предизвикват никакви отрицателни ефекти върху процеса на кръвосъсирване, ако се вземат по 6 г на ден в продължение на 3 месеца.

Все пак хората, лекуващи се с медикаменти за разреждане на кръвта, трябва точно да отчитат какво количество Омега-3 мастни киселини са приели и при необходимост да се консултират с лекар.

 

Що е Омега-3 индекс?

 

Полицитемия вера. Омега-3 мастни киселини за сърцето.

 

Научно е доказано, че полиненаситените мастни киселини се натрупват в мембраните на eритроцитите (червените кръвни клетки) и при хранителен дефицит на Ейкозапентаенова и Докозахексаенова мастни киселини се повишава рискът от сърдечно-съдови заболявания и техните усложнения. Включително възниква опасност от внезапна сърдечна смърт.

Лабораторният показател за въпросния дефицит е Омега-3 индексът.

Изчислява се като се събират стойностите на EPA и DHA и се определя какъв процент заемат от общото количество мастни киселини в еритроцитната мембрана.

За целта се изследва венозна кръв. Според последни проучвания, при Омега-3 индекс около и над 8% опасността от сърдечно-съдови усложнения и внезапна сърдечна смърт намалява. Но, когато същият показател е под 4%, заплахата нараства значително.

Среден е рискът при стойности между 4,1 и 7,9 %. През последните години Омега-3 индексът често се разглежда като маркер за коронарна болест на сърцето и аритмии.

 

Има ли връзка между Омега-3 и Омега-6 мастни киселини?

Когато става въпрос за полиненаситени мастни киселини, трябва да се обърне внимание на съотношението между Омега-3 и Омега-6 мастни киселини.

Втората група участва активно в синтеза на енергия. Съдържа се в слънчогледовото и шафрановото масло, а в днешните преработени храни понякога е до 20 пъти повече от EPA и DHA.

За да действат ефективно Омега-3 мастните киселини в организма, не трябва да се консумират твърде много Омега-6 мастни киселини.

Колкото по-високо е нивото на последните, толкова повече свободни радикали се образуват в организма и така възникват рискове от заболявания. Ето защо е важно мастните киселини да се консумират балансирано. Най-добре е Омега-3 и Омега-6 да се приемат в равни количества.

Проучвания показват, че при съвременния начин на живот съотношението на двете групи е 1:15, дори 1:25 в полза на Омега-6, което води до възпалителни процеси, стоящи в основата на множество здравословни проблеми: затлъстяване, метаболитни отклонения, сърдечно-съдови увреждания, алергии, автоимунни и злокачествени заболявания.

 

Как да осигурим повече Омега-3 мастни киселини за сърцето?

 

Омега-3 мастни киселини за сърцето. Омега-3 антиоксиданти.

 

Като имаме предвид, че концентрацията на Омега-3 мастни киселини в кръвта е пряко свързана с приема на Ейкозапентаенова и Докозахексаенова киселини чрез храната, на трапезата ни трябва да присъстват основните източници на EPA и DHA.

Това са някои видове риби (сьомга, скумрия, херинга, сардини, аншоа, риба тон), кафяви водорасли и други морски дарове. Необходими са също зелени зеленчуци, боб и растителни масла, които съдържат Алфа-линоленова киселина. В процеса на храносмилане тя се превръща в малки количества EPA и DHA.

Богати на ALA са орехите и соята, както и лененото семе, но то е трудно смилаемо и понякога е по-добре да се консумира маслото му, като дресинг за салати например. Всеки, който обича екзотични съставки, може да приема Омега-3 мастни киселини и чрез семена от чиа. Рапичното масло е друг много богат източник на ALA.

Няма съмнение, че поддържането на оптимално ниво на ненаситени мастни киселини в кръвта е важен фактор за укрепване на сърдечно-съдовата система. Това е профилактична мярка, която не изисква особени усилия. Струва си да я прилагаме, нали!