Кето суши с карфиолен ориз и кето сашими

Обновена: 28.02.2024|
Пълнен карфиол с кайма. Кето суши с карфиолен ориз.

Пригответе си у дома кето суши с карфиолен ориз и сашими, за да заводолите вкусовите си рецептори за нещо неустоимо вкусно. Днес ви представяме две рецепти, доближаващи се много до оригиналните за суши.

Различното е, че използваме нисковъглехидратни съставки, за да направим нашето суши напълно подходящо за спазване на кето режима.

Нека не губим повече време, а да запретваме ръкави. Забравихме да кажем! Приготвят се бързо, а още по-бързо се изяждат.

 

Рецепта за кето суши с карфиолен ориз

Не е нужно да изключвате от менюто си сушито, тъй като може да си приготвите кето суши с ниско съдържание на въглехидрати.

keto 02
keto 01
keto 02
keto 01

В тази рецепта заместваме ориза с карфиол, за да можем да се насладим на деликатеса дори по време на кето диета.

Време за приготвяне Порции Нени въглехидрати за 1 порция
45 минути 4 10 г

Необходими продукти за карфиоления ориз:

  • 650 г карфиол
  • 2 с. л. ябълков оцет
  • ¼ ч. л. сол

За пълнежа:

 

Кето суши. Богати на колаген храни. Торта с авокадо. Нарязано на филийки авокадо, приготвено за правене на маска, подобряваща вида и здравината на кожата.

 

  • 4 нори листа
  • 140 г сурово филе от сьомга
  • 85 г краставица
  • 1 авокадо (200 г)
  • 60 мл домашна кето майонеза
  • 1 с. л. сусамови семена (по желание)

За сервиране:

  • кето рибен сос
  • уасаби (по желание и в много малки количества)

Начин на приготвяне:

Карфиоления ориз

  1. С помощта на ренде настържете или с чопър блендирайте карфиола на парчета с големината на ориз.
  2. След това задушете карфиоления ориз на пара или в микровълнова печка за 2-3 минути. Оставете да се охлади напълно.
  3. Отцедете излишната течност с тензух или чиста кухненска кърпа.
  4. Изсипете в купа, овкусете с ябълков оцет и сол, разбъркайте.

Подготовка на продуктите за пълнеж

  1. Нарежете филето от сьомга и авокадото на дълги тънки ленти, краставицата също, като премахнете семенцата.

Навийте кето суши рулата

 

Кето суши - навиване на руло.

 

  1. Започнете като поставите нори листа с лъскавата страна надолу върху бамбукова постелка (включена е в повечето комплекти за суши).
  2. Разстелете върху нори листа карфиоления ориз на равномерен слой с дебелина 1 см, така че да покрива ¾ от листа.*
  3. Оставете малко място в края, за да можете да затворите сушито после.
  4. Добавете едно парче, нарязана на тънки ленти сьомга, резен краставица и авокадо от едната страна на нори листа.
  5. Сложете малко домашна кето майонеза и сусамови семена, ако използвате.
  6. След това внимателно хванете в края, където сте поставили пълнежа, бамбуковата подложка с две ръце. Започнете да навивате като притискате, за да се получи стегнато руло.
  7. Не подвивайте бамбуковата подложка под пълнежа, а изтегляйте напред.
  8. Намажете с малко вода края на нори листа, така че да го затворите по-лесно и да слепне.

Сервирайте

  1. Поднесете вкусните и ароматни кето суши рулца с рибен сос и малко уасаби по желание.

Съвет*

Може да добавите 55 грама крема сирене към карфиоления ориз за допълнителен вкус и лепкавост.

 

Пълнежи за кето суши

 

Кето суши с карфиолен ориз.

 

Единственото ограничение е нашето въображение, когато става въпрос за пълнежа в рецептата за кето суши.

Ето няколко предложения за алтернативни пълнежи:

  • Рибни: скариди, раци, риба тон, бяла риба, скумрия, херинга
  • Зеленчукови: тиквички, маруля, люти или сладки чушки, кориандър
  • Яйчни: яйца, яйчен омлет

 

Безопасно ли е да се яде сурова риба?

Ако закупувате риба от рибен пазар, поискайте сьомгата да е за суши. За да премахнете напълно риска от паразити, прясната сьомга трябва да бъде замразена – особено дивата.

Един ден е напълно достатъчен, ако рибата е била предварително нарязана. Иначе замразете за 2-3 дни, ако е цяло филето.

 

Кето суши – сашими рула

Телепортирайте вашите вкусови рецептори в Япония само за 15 минути с тази възхитителна рецепта с ниско съдържание на въглехидрати между кето суши и сашими. Тази комбинация е перфектна, точно такава каквато е.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати за 1 порция
15 минути 2 5 г

Необходими продукти:

  • 200 г сурово филе от сьомга или риба тон
  • 5 нори листа
  • 60 мл рибен сос (по желание)
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 1 ч. л. сусамови семена, изпечени
  • 1 лайм

Начин на приготвяне:

Пригответе рибата

  1. Нарежете филето от сьомга или риба тон на пет дълги и дебели парчета.

Навийте кето суши – сашими рулцата

  1. Намокрете нори листата с вода. Поставете ги върху работна повърхност и сложете парче риба във всеки от тях.
  2. Навийте на рулца и нарежете напречно на малки кръгли парченца.

Пригответе соса

  1. В малка купа смесете рибения сос, зехтина и печения сусам.

Сервирайте

  1. Поднесете кето суши – сашими с рибения сос и резени лайм.

Съвет

Изберете твърди, дебели и пресни филета риба без кости и кожа. Сьомга, риба тон и лаврак са подходящи. Треската също, въпреки че няма много изразен вкус.

Още много и интересни нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в нашата кулинарна поредица Кето фантазиии „Кето фантазии 2“.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето суши. Пиле с карфиолен ориз.

Ако обичате карфиола, пригответе си вкусно карфиолено ризото с пиле.

 

Ако нашите предложения за кето суши и кето сашими са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 28 февруари 2024 в 12:04 | Публикувана: 17 септември 2021 в 17:09 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф, Ястия с морски продукти