Днес споделяме с вас рецепта за кето мъфини с черен шоколад, пълни със здравословни мазнини и протеини. Не съдържат млечни продукти, което ги прави подходящи и за хора с непоносимост към лактоза.

Кето мъфини с черен шоколад

Рецептата е за 12 броя кето мъфини с черен шоколад. Съдържанието на въглехидрати в един мъфин е около 9 г.

Необходими продукти:

  • 400 г бадемово брашно
  • 50 г какао на прах
  • 3 яйца
  • ¼ ч. л. сол
  • ½ ч. л. сода за хляб
  • 50 мл кокосово масло, разтопено
  • 50 г стевиола на прах
  • 100 черен шоколад със стевиола

Изпълнение на рецептата за кето мъфини с черен шоколад:

  • Загряваме фурната на 180 градуса. Подготвяме си формичките/тавата за мъфини, като намазняваме формичките с масло по избор.
  • В купа смесваме бадемовото брашно, какаото, солта и содата за хляб.
  • Добавяме кокосовото масло, стевиолата на прах и яйцата. Разбъркваме добре.
  • Разтопяваме шоколада със стевиола и го добавяме към сместа. Разбъркваме до хомогенност.
  • Разпределяме сместа във формичките за мъфини и печем 18-20 минути.
  • Оставяме ги да се охладят 5 до 10 минути, преди да сервираме.

Нашите мъфини са готови, необходими са по-малко от 30 минути за приготвянето им и можем лесно да ги вземем за хапване на работното място. При желание можете да ги поръсите със счукани бадеми.

Черният шоколад, съдържащ какао и какаово масло, е зареден с хранителни вещества, които могат да повлияят положително на нашето здраве. Той е един от най-добрите източници на антиоксиданти.

Черният шоколад, направен от минимум 70% какао, е богат на органични съединения, които са биологично активни и функционират като антиоксиданти. Те включват полифеноли, флаваноли, катехини и редица други.

Избирайки шоколад без захар, но със стевиола, избираме да се насладим на полезните качества на чистия продукт без притеснения. Освен това какаото в черния шоколад съдържа много флаваноли. Те подобряват здравето на храносмилателната система и намаляват кръвното налягане. Това може да подготви тялото за загуба на мазнини, ако се стараете да свалите килограми.

 

Важен ли е видът на брашното в рецептата за кето мъфини с черен шоколад?

Кето диетата поначало е безглутенова, тъй като широкоразпространеното бяло брашно е високовъглехидратно. А в последно време се оказва, че протеинът глутен, съдържащ се в него, може да причини сериозни проблеми с храносмилането и много хора дори имат непоносимост към него.

От латинското наименование gluten означава „лепило“. Той е белтъчна смес, която се съдържа в храни, произведени от жито и подобни на него растения – ечемик, ръж и т.н. Веществото придава еластичност на тестото и спомага за запазването на формата му в процеса на втасване.

Глутен се среща в редица продукти – не само в типовите брашна, но и в някои подправки и сосове. Както и огромна част от сладките продукти на пазара, зърнените закуски, дори колбасите и бирата.

Повече по темата можете да откриете в статията Хранене без глутен: 7 причини защо е полезно.

 

Какви са алтернативите?

За щастие вече има алтернативи не само на продуктите, но и на съставките за безглутенова кухня.

Хората, които са на кето, безглутенова диета или просто искат да елиминират вредните съставки от менюто си, се обръщат към ядковите брашна. Такива са бадемовото, кокосовото, от елда. Те не само са полезни, но с тях можем безпроблемно да приготвим вкусно и здравословно ястие, независимо дали е сладко или солено. С тях можем да си направим палачинки, хляб, блатове за торта – всичко, за което преди сме използвали бяло брашно.

 

Кои са предимствата на бадемовото брашно?

Витамините, минералите и антиоксидантите в бадемовото брашно могат да осигурят важни ползи за здравето. Манганът, например, помага при съсирването на кръвта, което води до по-лесното зарастване на раните. Той помага на организма и да разгражда въглехидратите и холестерола.

Бадемовото брашно е богато и на магнезий, който може да помогне при по-добрия контрол на нивата на кръвната захар.

То може да осигури и други ползи, като:

Сърдечно здраве

Богато на мононенаситени мазнини, които могат да помогнат за поддържане на холестерола на ниво. А намаляването на холестерола значително намалява риска от сърдечни заболявания.

Контрол на диабета

Бадемовото брашно е с нисък гликемичен индекс. В сравнение с пшеничното, то има по-малко захари и въглехидрати.

Храносмилателно здраве

Съдържа и много пребиотични диетични фибри, които се усвояват от бактериите в тънките черва. Получаването на достатъчно пребиотични диетични фибри води до по-здрава, по-ефективна храносмилателна система.

По-нисък риск от когнитивни заболявания

Бадемовото брашно е богато на витамин Е и други антиоксиданти, които помагат за намаляване на риска от сериозни здравословни състояния като рак, диабет, инсулт и сърдечни заболявания.

Хранителни вещества в 100 г бадемово брашно:

  • Въглехидрати – 4.3 г
  • Мазнини – 54 г
  • Протеин – 19 г
  • Фибри – 11 г
  • Калории – 610

Рецепти с бадемово брашно

Без проблем може да се добавя в сладки и солени рецепти. Вижте някои от нашите предложения, включващи бадемово брашно:

  1. Спаначени кюфтенца
  2. Кето кекс с бадемово брашно и канела
  3. Кокосово брауни
  4. Калцоне със спанак и сирена
  5. Канелени рулца

Често го използваме в нашата кето кухня, още предложения можете да откриете в нашия кулинарен блог, в който споделяме нови рецепти всяка седмица.

Още от здравословната ни кухня

 

 

Ако тази рецепта за кето мъфини с черен шоколад ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!