Движението е здраве и живот, но знаете ли каква е ролята на глюкозамин сулфат в това отношение?  Всеки ден, осъществявайки ежедневните си дейности и дори най-елементарни рутинни навици, ние се движим. Дори натискането на клавишите на компютъра или пък педалите на колата са движения, осланящи се на опорно-двигателната ни система. А за правилното й функциониране глюкозаминът е един от основните й съставни елементи.

Основна част от опорно-двигателната система са ставите. С времето те се износват и организмът ни има нужда от помощ, за да продължат да функционират правилно. Тук идва и ролята на глюкозамин сулфат, за който ви разказваме днес.

 

Какво представлява глюкозамин сулфат?

Глюкозамин сулфатът е естествено химично съединение в човешкото тяло. Намира се в течността, която обгръща ставите.

Глюкозаминът се среща и на други места в природата – сулфатът, например, се добива от черупките на миди. Разбира се, може да се добива и в лаборатории, затова е важно да следим този, който приемаме, да е от естествени източници.

gluco sulf 400
gluco sulf 600

Съществуват различни форми на глюкозамин – сулфат, хидрохлорид и N-ацетил-глюкозамин. Различните химични съединения имат някои прилики, но могат да имат различни ефекти при приема им като хранителна добавка. Повечето от научните изследвания са правени върху глюкозамин сулфат и той е по-познат като действие върху човешкия организъм.

Хранителни добавки, които съдържат глкозамин, често съдържат и допълнителни съставки. Те могат да бъдат хондроитин сулфат, MCM или хрущял от акула. Някои хора смятат, че тази комбинация действа по-добре от приема само на глюкозамин сулфат. Но, досега, няма конкретни доказателства, че комбинирането на допълнителни съставки с глюкозамин носи някаква полза.

Освен като част от хранителна добавка, глюкозамин се влага и в някои кожни кремове, използвани при борбата с артрит. Тези кремове обикновено съдържат камфор и други съставки в допълнение към глюкозамина. При остеоартрит глюкозамин сулфат се прилага и парентерално (инжекциозно).

 

Какво знаем за действието на глюкозамин сулфат?

От десетилетия учените се опитват да намерят начин да заздравят и оздравят износените стави. Последни изследвания показват, че глюкозамин сулфат е това, от което имаме нужда.

По своята същност той е амино-монозахарид – съединение на глюкоза и глутамин. Той се среща естествено в тялото в течността, която обгражда хрущялите, но и в природата: в черупките на мидите и в някои морски дарове.

Веществото, което приемаме най-често, е достъпно под формата на хранителна добавка. Прилага се ефективно при възпаления на ставите – артрит, остеоартрит, както и болки в ставите, причинени от лекарствени терапии с агресивен ефект върху костната система.Опаковки глюкозамин сулфат, наредени на рафт.

Една от най-големите ползи на глюкозамин сулфата обаче е фактът, че той участва активно в синтеза и усвояването на множество други вещества, от които зависи здравето на сухожилията, ставните връзки и синовиалната течност.

Смята се, че глюкозамин сулфатът помага за увеличаването на хрущялния слой върху костта.  За това отговаря именно “сулфатната” част от глюкозамина. Поради тази причина учените смятат, че тази форма на глюкозамин работи по-добре от хидрохлорида и N-ацетил-глюкозамин. Нещо повече – някои изследвания сочат, че той има добър ефект дори върху предотвратяването на разпадането на хрущяла във времето.

Именно заради тези фактори често наричат добавката “най-мощното оръжие в борбата с износването на хрущялните тъкани”.

Нещо повече – той се усвоява бързо и ефективно от организма – около 88% по-висока усвояемост, в сравнение с чистия глюкозамин, от който усвояваме около 26%. Нужно е обаче да знаете, че е добре да го приемате поне 2 до 4 месеца, за да усетите положителен ефект върху организма.

 

За какво още помага приемът на глюкозамин сулфат?

Освен че оказва положително влияние при изграждането и подобряването на състоянието на ставите, ставните връзки и хрущялите, глюкозамин сулфатът има още няколко ползи за организма. Той:

 • помага на раните да зарастват по-бързо;
 • действа общо антибактериално на целия организъм;
 • помага на колагена да се задържи по-дълго време в организма;
 • намалява болката при по-сериозни, системни тренировки.

И нещо, което не бива да забравяме: Европейската лига против ревматизма признава глюкозамин сулфата за максимално доказано средство в борбата с остеоартрит на коленете.

 

Препоръчителен прием на глюкозамин сулфат

Препоръчителният прием на глкозамин сулфат е 1500 мг на ден. Препоръчително е да се приема по време на хранене, за да се избегне раздразнение на стомаха. Комбинацията с 500 мг куркумин в продължение на 6 седмици също е много ефективна. След което можете да направите кратка почивка и да продължите сесията с глюкозамин сулфат.

Важно е да спазвате препоръчителното дозиране, за да предотвратите опасността от странични ефекти.

 

Безопасност при прием на глюкозамин сулфат

Важно е, когато приемате нов вид хранителни вещества, да сте информирани как най-ефективно да се възползвате от действието им. Разбира се, ако имате някакви съмнения, винаги се консултирайте с медицинско лице преди да предприемете сесия с нов продукт. Особено ако имате специфично заболяване. Бременността също е период, в който консултациите за допълнителен прием на хранителни вещества е важна.

Нека видим кои са възможните странични ефекти при приема на глюкозамин сулфат:

 • Когато се приема орално, при възрастни, глюкозамин сулфатът е безопасен.
 • Хората, които имат астма, също е препоръчително да се консултират предварително с личния си лекар за приема на хранителното вещество.
 • При глаукома е възможно глюкозамин сулфатът да повиши налягането във вътрешното око. Отново препоръчваме консултация преди приема му.
 • При високо кръвно налягане следете внимателно нивата му, когато приемате глюкозамин сулфат.
 • Алергия към миди – тъй като продуктите с глюкозамин се произвеждат от черупките на раци, миди и омари, е възможна алергична реакци от хората с непоносимост дори само към месото на мидите. Макар да има информация, че хора с алергия към ракообразни могат да приемат продукта. Въпреки това, ако имате съмнения – консултирайте се предварително.
 • При планирана операция – глюкозамин сулфатът може да повлияе на контрола на кръвната захар по време и след операция. Препоръчително е 2 седмици преди планирана операция да се спре према на хранителната добавка.

За какво още е подходящ приемът на глюкозамин?

Освен за подобряване функцията на ставите, глюкозаминът се използва за третиране и на други здравословни проблеми. Нека да видим кои са те:

 • При интерстициален цистит – състояние, свързано с дефицит на съединението гликозаминогликан. Тъй като глюкозаминът е предшественик на това съединение, се предполага, че добавки с глюкозамин могат да помогнат за контролирането му. За съжаление липсват надеждни научни доказателства в подкрепа на тази теория.
 • При възпаление на червата – подобно на интерстициалния цистит, и това състояние е свързано с дефицит на гликозаминогликан.  Проучване от 2014 г. показва, че набавянето на глюкозамин може да намали възпалението.
 • При глаукоманякои изследвания показват, че глкозамин сулфат може да насърчи здравето на очите, намалявайки възпалението и антиоксидантните ефекти в ретината. Но прекомерният прием на съединението може и да навреди на хора с глаукома.
 • При увреждане на темпоромандибуларната става (ТМС) – позната още като долночелюстна, тази става е свързана с дъвкателните мускули и процеса на гълтане. Има твърдения, които подкрепят третирането на проблеми с ТМС чрез глюкозамин. Възможно е комбинация от глюкозамин сулфат и хондроитин значително да намали болката и да повиши подвижността на челюстта.

 

Безопасност при комбинация с медикаменти

Когато решим да приемаме хранителни добавки за един или друг проблем, важно е да го съобразим, ако към момента приемаме медикаменти. Съществуват рискови комбинации между хранителни добавки и медикаменти. Силно препоръчваме, ако приемате някой от изброените по-долу медикаменти, преди да започнете прием на глюкозамин сулфат, да се консултирате с медицинско лице. Вижте кои комбинации не е препоръчително да се правят с приема на глюкозамин сулфат:

 • Варфарин – медикаментът се използва за забавяне на съсирването на кръвта. Приемането на глюкозамин сулфат засилва ефекта от варфарина и съсирването на кръвта може да се забави дори повече, което може да причини синини и кървене.
 • Медикаменти, придружаващи химиотерапия – някои медикаменти срещу рак намаляват способността на раковите клетки да се копират бързо. Някои учени смятат, че приемът на глюкозамин сулфат, заедно с останалите медикаменти може да намали ефективността на вторите.
 • Ацетаминофен (Тайленол и др) – съществува известно притеснение, че тази комбинация с глюкозамин сулфат може да елиминира действието на отделните компоненти. Консултирайте се с вашия лекар, ако обмисляте да приемате тази комбинация.

Колкото и полезни страни да има приемът на глюкозамин сулфат, независимо, че е хранителна добавка, ако приемате някой от гореизброените медикаменти, не взимайте прибързани и еднолични решения, но се консултирайте с компетентно медицинско лице.

 

Други наименования на глюкозамин сулфата

Глюкозамин хидрохлорид и N-ацетил-глюкозамин са различни продукти от глюкозамин сулфат. Но последния съществува и под други наименования, като:

 • 2-Amino-2-Deoxy-Glucose
 • Amino Monosaccharide
 • Chitosamine
 •  Chlorure de Potassium-Sulfate de Glucosamine
 • Sulfate de Glucosamine
 • Sulfated Monosaccharide

Когато четете етикети или сертификати, търсейки в състава на продуктите глюкозамин сулфат, тези наименования ще ви помогнат да се уверите, че той наистина се съдържа в продукта, който ще приемате.

 

Малко повече за устройството на ставите

За да можем да разберем напълно ефекта и ползите, които глюкозамин сулфатът има за ставите ни, е важно да знаем как са устроени и кога трябва да им обърнем повече внимание.

Опорно-двигателната система в човешкото тяло се състои от кости, стави, мускули, хрущялна тъкан, ставни връзки и сухожилия. Ставите и ставните капсули са елементите, които свързват костите. За да могат да го правят ефективно, те са с различна форма, подвижност и здравина в различните части на тялото.

Така например, в гръбначния стълб ставите са по-твърди и неподвижни. За сравнение, тези, които участват в устройството на стъпалата и дланите, са далеч по еластични и гъвкави. Преди мускулите, именно ставите са елементите, които позволяват на костите да се движат.

Повечето стави имат в себе си синовиална течност, чиято роля е да облекчава триенето на ставните хрущяли, които покриват краищата на костите. Отделно внимание заслужават и т. нар. ставни връзки. Те подсилват ставите и укрепват техните позиции.

Самите хрущяли нямат кръвоснабдяване и нерви. За сметка на това, хранителните вещества, които усвояват, идват от триенето при движение. Затова и то е толкова важно. В ранна възраст е нужно за правилното развитие на ставите, а след това – за поддържане на доброто им здраве за възможно най-дълго време. Въпреки това обаче, с годините идва момент на стареене и износване на ставната повърхност.

 

Кои са причините за болки в ставите и последствията от тях

 

Болки в ставите и прием на глюкозамин сулфат.

 

Обикновено се замисляме за това дали ставите ни са здрави едва, когато усетим болка и затруднение в движението. Истината е, че тогава обикновено вече е твърде късно те да бъдат възстановени по естествен път.

Сред факторите, които им влияят негативно, са липсата на някои витамини, но и понижената степен на движение. Пушенето също е сред причините, за които се счита, че вредят на ставите и връзките между тях. Ако пък страдате от наднормено тегло, то със сигурност е хубаво да обърнете внимание на тези елементи от тялото си. В тези случаи натоварването върху тях е много по-голямо заради по-солидната тежест, която трябва да се поддържа.

Освен от движението, доброто състояние на нашите стави и ставните връзки зависи много от количеството на няколко вещества в тялото ни. Както и при костите, е добре да се храним здравословно и с продукти с достатъчно съдържание на калций, калий, витамини E и C, витамин D и още едно важно вещество: глюкозамин.

Освен това, сред съветите за по-здрави стави са:

 • повече движение на дневна база – недейте да седите по цял ден на едно място, независимо дали е на стола или на дивана
 • следете теглото си
 • следете тежестите, които носите и как ги разпределяте
 • когато се наложи да вдигате тежест, подгънете колене и дръжте тежестта колкото се може по-близо до тялото
 • спете на легло и матрак, които позволяват пълноценна почивка на цялото тяло
 • внимавайте с това дали обувките ви са удобни – това може да окаже много сериозно влияние върху триенето на ставите и тежестта на тялото върху тях.

Имайте предвид и че има групи, които са по-застрашени от заболявания и по-бързо износване на ставите. Това са професионалните спортисти, хората с наднормено тегло и личностите с професии, свързани с големи товари.

 

Движението е живот

Важно е да се грижим за гъвкавоста на тялото си постоянно. Както не веднъж сме споменавали, много е важно да правим упражнения, тренировки, изобщо да се движим повече на ежедневна база. Всеки избира най-приятния начин да поддържа динамика в опорно-двигателната си система.

Глюкозамин сулфатът, след определена възраст, ще ни помогне да посрещнем без притеснения високия връх, карането на колело, пешеходното изследване на туристически град. Комбинирайте го със здравословни ежедневни навици и почувствайте удоволствието от движението.

Не пропускайте да прочетете и за връзката между хиалуроновата киселина и ставите.