Защо е полезен шипковият чай?

Обновена: 06.03.2024|
Чай от шипки с декорация от есенни листа. Подходящ за есента.

Шипковият чай, с нежен, цветен аромат, който е леко сладък с подчертан тръпчив послевкус – идеален за красивите есенни сутрини. Приготвя се от плодовете на диво розово растение. Те са малки, кръгли, обикновено червени или оранжеви. Има няколкостотин вида розови растения и почти всички са подходящи за вкусен чай.

Обикновено се приготвя запарка от 1 с. л. сушена шипка в 250 мл вряща вода. Оставя се да престои и след 1 час се прецежда, след което е готов за консумация.

Шипковият чай е свързан с множество предимства за здравето, включително силен имунитет, здраво сърце, загуба на тегло и красива кожа.

 

Богат е на антиоксиданти

Антиоксидантите са вещества, които намаляват увреждането на клетките, причинено от молекули, наречени свободни радикали. За тях си говорихме подробно тук. Консумирането на храни и напитки, богати на антиоксиданти, може да предпази от редица хронични заболявания, а шипките имат доста висок антиоксидантен капацитет. По-конкретно, те съдържат високи нива на полифеноли, каротиноиди и витамини С и Е. Изсушените шипки могат да предложат по-малко антиоксиданти от пресните плодове. От тях лесно се получава шипковият чай.

 

Засилва имунната система

Едно от най-впечатляващите предимства на шипковият чай е високата концентрация на витамин C – най-високо съдържание от всички плодове и зеленчуци. А той има основни роли в поддържането на имунната система, сред които и стимулиране производството на бели кръвни клетки, които защитават тялото от инфекции, засилване на функцията на лимфоцитите, поддържане защитната бариера на кожата срещу външни патогени.

В допълнение към витамин С, шипката съдържа високи нива на полифеноли и витамини А и Е, всички от които спомагат за укрепването и защитата на имунната система.

 

Бори се със симптомите на настинка и грип

 

Шипкови плодове, някои от тях пресни, други - сушени. Поставени в кошничка за събиране на плодове.

 

Навлизаме в такъв сезон затова е полезно да знаете, че когато страдате от настинка или грип, чаят от шипка е идеалното средство за почистване на дихателните пътища. Ако пък искате да предотвратите появата им, можете да пиете чай 3 пъти на ден в продължение на две седмици в началото на всеки студен сезон.

 

Защитава сърцето

Благодарение на високата концентрация на антиоксиданти, чаят от шипка може да бъде от полза за здравето на сърцето. Допълнителен прием от 500 мг витамин С на ден е свързано със значително понижение на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта, два рискови фактора за сърдечно заболяване. Шипките също са с високо съдържание на флавоноиди. Те намаляват кръвното налягане при хора с повишени нива и подобряват притока на кръв към сърцето.

 

Намалява лошия холестерол

Както споменахме, редовният прием на шопков чай може да понижи нивата на лошия холестерол. Напитката е особено ефективна при пациенти със затлъстяване. При пациенти, които консумират чай от шипка всеки ден в продължение на шест седмици, се забелязва значителен спад в общите нива на холестерол в кръвта с цели 5%. Шипките може да се използват и като безопасна алтернатива на лекарствата против лош холестерол, които могат да имат странични ефекти.

 

Може да предпази от развиването на диабет тип 2

Приемът на чай от шипка в продължение на 10–20 седмици може значително да намали нивата на кръвната захар, нивата на инсулин на гладно и растежа на мастните клетки в черния дроб – три  рискови фактора за развитие на диабет тип 2.

 

Може да помогне за намаляване на теглото

Шипките са с високо съдържание на антиоксидант, наречен тилирозид, който има свойства за изгаряне на мазнини. Приемът на 100 мг екстракт от шипка дневно би могъл да намали килограмите и мазнините в стомаха при хора с наднормено тегло. Разбира се, това е валидно, ако се приема екстракт от шипка, с чай ефектът ще бъде по-малък и ще е нужно по-голямо постоянство.

 

Може да намали болката и възпалението

 

Шипкови плодове в поле с шипкови храсти, Полезен плод, който може да се консумира под формата на шипков чай.

 

Чаят от шипка е с високо съдържание на съединения с противовъзпалителни ефекти, включително полифеноли и галактолипиди. Галактолипидите са основните видове мазнини в клетъчните мембрани и имат силни противовъзпалителни свойства, както и потенциал за намаляване на болките в ставите особено при хора с остеоартрит.

 

Може да предотврати ревматоиден артрит

В продължение на горния абзац, шипковият чай има противовъзпалителни свойства, които могат да предотвратят болки, свързани с възпалени мускули и стави. Ежедневният прием може да помогне за намаляване на болката, свързана с артрит с около една трета, благодарение на намаляването на възпалението.

 

Бори се със стареенето на кожата

Колагенът е най-разпространеният протеин в тялото и отговорен за осигуряване на еластичност на кожата. Доказано е, че витамин С насърчава синтеза на колаген и помага на кожата да изглежда по-стегната и по-млада. Тъй като чаят от шипка е с високо съдържание на този витамин, консумирането му може да бъде от изключителна полза за кожата.

Освен това чаят от шипка съдържа каротеноиди, които имат anti-age ефект, тъй като предотвратяват разграждането на колаген. Витамин А и ликопен, пък защитават клетките на кожата от увреждане от слънцето.

Чаят от шипка е лесен за приготвяне у дома и има много потенциални ползи. А и ще добави приятен тръпчив вкус към вашето есенно меню – без значение дали ще го приготвите от свежи или и изсушени плодове. Не са известни опасни странични ефекти, така че можете да го консумирате с удоволствие по всяко време.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 04.10.2019|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 6 март 2024 в 11:40 | Публикувана: 4 октомври 2019 в 15:54 | Категория: Хранене и видове храни