Витамин C – предозиране и как да го избегнем

Обновена: 29.03.2024|
Витамин С, предозиране.

Витамин C е важен за поддържането на изправна имунна система, един от най-мощните антиоксиданти. Същевременно играе важна роля в заздравяването на рани, поддържането на здрави кости и подобряването на мозъчната функция. Ето защо трябва да сме сигурни, че получаваме достатъчно от него.

Тялото ни не може да го произвежда и съхранява само, затова трябва да го приемаме чрез храната и/или добавки. Много добавки обаче съдържат изключително големи количества от витамина, което в някои случаи може да предизвика нежелани странични ефекти. Така вместо да си помогнем, можем да си навредим.

В тази статия ще разгледаме безопасния прием на витамин C, както и до какви последствия може да доведе предозирането с него.

 

Какви са дневните нужди от този витамин и какво се случва, ако не се изпълняват?

Първо трябва да изясним какъв е препоръчителният дневен прием на витамин C спрямо възрастта, пола и други фактори. За да се възползвате от предимствата на аскорбиновата киселина, трябва да се придържате към следните количества (разбира се, ако медицински специалист не е препоръчал други):

vitc 400 1
vitc 600 1
vitc 400 1
vitc 600 1
 • деца (1-3 г) – 15 мг
 • деца (4-8 г) – 25 мг
 • юноши (9-13 г) – 45 мг
 • тийнейджъри (14-18 г) – 65-75 мг
 • жени (над 19 г) – 75 мг
 • мъже (над 19 г) – 90 мг
 • бременни – 85 мг
 • кърмачки – 120 мг

Продължителният недостиг на витамин С с времето се отразява на образуването на колаген. Хроничният дефицит на витамин С може да доведе и до заболяването скорбут.

За възрастни максималната горна граница е 2000 мг. Смята се, че ако тя бъде премината, могат да се наблюдават странични реакции, за които ще говорим по-надолу. Но сега нека разгледаме какво ще се случи, ако не получавате достатъчно витамин C.

Да не забравяме и, че недостигът може сериозно да отслаби имунната система, а това не е хубаво да се случва, особено в период на грип и вируси. Сред първите признаци за недостиг на витамин C обикновено са:

 • Умора
 • Мускулни болки
 • Червено-сини петна по кожата

Ако не бъде диагностициран и лекуван навреме, дефицитът на витамин С може също да доведе и до по-тежки симптоми като висока температура и припадъци.

 

Какви рискове съществуват при предозиране с витамин C?

Дефицитът не е за пренебрегване, но предозирането също не е напълно безопасно, въпреки че се среща сравнително рядко. Тъй като витамин C е водоразтворим и тялото ви отделя излишните количества от него в рамките на няколко часа след консумацията му, е доста трудно да прекалите. Всъщност е почти невъзможно да приемете твърде много витамин C само чрез диетата си.

При здрави хора всеки допълнителен витамин C, консумиран над препоръчителната дневна доза, просто се изхвърля от тялото. Рисковете от предозиране с аскорбинова киселина обаче са по-високи, когато се приемат добавки. Както споменахме, всички неблагоприятни ефекти се появяват, когато се надвиши дозата от 2000 мг на ден и то за по-продължителен период от време.

Ето и какви са последиците:

 

 • Предозиране с витамин C може да предизвика храносмилателни проблеми

Най-честият страничен ефект от високия прием на витамин С е храносмилателният дискомфорт. Най-честите симптоми в случая са диария и гадене. В редки случаи може да се получат и киселини. Ако имате проблеми с храносмилането в резултат на приема на витамина, просто намалете дозата на добавката или изобщо избягвайте добавките с витамин C.

 

 • Надвишаването на препоръчителната доза витамин C може да увеличи усвояването на желязо

Известно е, че витамин С подобрява усвояването на желязо. Той може да се свърже с не-хем желязото – това, което се съдържа в растителните храни. Не-хем желязото не се усвоява от тялото толкова ефективно, колкото хем-желязото – от животинските продукти. С помощта на витамин C процесът се улеснява.

Това е полезно, особено за хората, които получават по-голямата част от желязото от растителни храни. Според проучванията абсорбцията на желязо се увеличава с 67%, когато се приема 100 мг витамин С по време на хранене.

Ето защо хора с повишен риск от натрупване на желязо в организма трябва да бъдат предпазливи с добавките с витамин С. Излишъкът може да доведе до сериозно увреждане на сърцето, черния дроб, панкреаса, щитовидната жлеза и др.

 

 • Предозиране с витамин C може да причини камъни в бъбреците

 

Витамин C , предозиране. Камъни в бъбреците.

 

Излишъкът от витамин С се отделя от тялото като оксалат – телесен отпадъчен продукт. Оксалатът обикновено се изхвърля от тялото чрез урина. При някои обстоятелства обаче той може да се свърже с минерали и да образува кристали, които да доведат до образуването на камъни в бъбреците.

Приемането на твърде много аскорбинова киселина има потенциал да увеличи количеството оксалат в урината, като по този начин увеличава риска от развитие на камъни в бъбреците.

Предозиране с витамин С може да доведе и до бъбречна недостатъчност. Това обаче е изключително рядко, особено при здрави хора.

 

Какво още трябва да знаете за безопасния прием на витамин C като добавка?

Дойде време и за въпроса каква добавка да изберете, за да сте сигурни, че правите най-доброто за здравето си.

Когато търсите добавка с витамин С, може да я срещнете в няколко различни форми:

 • аскорбинова киселина
 • минерални аскорбати, като натриев аскорбат и калциев аскорбат
 • аскорбинова киселина с биофлавоноиди

Изборът на хранителна добавка с аскорбинова киселина обикновено е най-добрият, тъй като има високо ниво на бионаличност, което означава, че тялото ви го усвоява лесно.

Освен това, като се има предвид, че повечето мултивитамини съдържат именно аскорбинова киселина, чрез тях ще можете да увеличите приема не само на витамин C, но и приема на други хранителни вещества.

Задължително е да отбележим и, че добавките с витамин С имат потенциал да взаимодействат с някои лекарства. Лицата, подложени на химиотерапия, трябва да се консултират с онколога си преди да приемат витамин С, особено във високи дози.

Допълнително, витамин С, в комбинация с други антиоксиданти, може да отслаби повишаването на нивата на липопротеини с висока плътност в резултат на комбинирана терапия с ниацин-симвастатин. При всички положения, ако имате придружаващи заболявания е хубаво да се консултирате със специалист преди да приемате каквато и да била добавка.

Бъдете здрави!

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 09.03.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 16:04 | Публикувана: 9 март 2021 в 17:44 | Категория: Витамини и минерали, Здраве