Рак на гърдата – 5 рискови фактора, които можем да контролираме

Обновена: 29.03.2024|
Рак на гърдата. Онкологични заболявания.

Рак на гърдата e болест, която покосява все повече жени всяка година. Това несъмнено налага въпроса дали можем сами да си помогнем, за да не влезем в черната статистика. На някои фактори, предразполагащи към развитие на тази ужасна болест, като пола, възрастта и генетиката, за съжаление, не можем да повлияем.

Други, като наднорменото тегло, физическата активност и нездравословното хранене – можем да контролираме. Избирайки възможно най-здравословния начин на живот, ние можем сами да намалим риска от развитие на рак на гърдата и други болести в пъти. Днес ще се спрем именно на възможностите за самоконтрол и как точно да го прилагаме.

 

Рак на гърдатаужасната болест, все по-често срещана при жените

Първо ще ви дадем малко информация в цифри, за да добиете представа за сериозността на проблема в световен мащаб. Последните години ракът на гърдата се превръща в една от най-разпространените и фатални болести.

Фактите говорят сами за себе си:

 • Рак на гърдата е най-често диагностицираният рак при жените – 1 от всеки 4 случая.
 • През 2020 г. диагностицираните случаи на рак на гърдата в Европа са 576 300.
 • Ракът на гърдата е водещата причина за смъртност от рак при жените – 1 от всеки 6 случая.
 • Според последни данни на Българския национален раков регистър, рак на гърдата представлява 27% от всички злокачествени заболявания при жените у нас.
 • Над 4000 жени в България са диагностицирани с рак на гърдата всяка година.

Тези статистически данни може би са плашещи за повечето хора, но могат да подействат и мотивиращо за предприемане на конкретни действия спрямо факторите, на които можем да повлияем, за да намалим риска от това злощастно заболяване.

 

Симптоми при рак на гърдата

Първите симптоми на рак на гърдата, които повечето жени забелязват, са бучка или участък от удебелена тъкан в гърдите им. Повечето бучки в гърдите не са ракови, но винаги е най-добре да бъдат прегледани то лекар.

Направете незабавна консултация, ако забележите:

 • Нова бучка или участък от удебелена тъкан в едната или и двете гърди, които не са били там преди.
 • Промяна в размера или формата на едната или двете гърди.
 • Изтичане на течност от някое от зърната.
 • Бучка или подуване в някоя от подмишниците.
 • Промяна във вида или усещането на кожата, като набъбване или трапчинки, обрив или зачервяване.
 • Обрив (като екзема), образуване на корички, люспеста или сърбяща кожа или зачервяване на или около зърното.
 • Промяна във външния вид на зърното, като например свиване в гърдата.

Болката в гърдите обикновено не е симптом на рак на гърдата.

 

5 рискови фактора при рак на гърдата, на които можем да повлияем

Да преминем към същината на темата. Съветваме ви, преди да предприемете промени в начина си на живот, ако се съмнявате, че сте изложени на определени рискове, да се консултирате със специалист. След като му споделите за конкретна предразположеност извън вашия контрол, той ще препоръча конкретен план за действие.

Освен промените в начина на живот, той ще препоръча скрининг, тестове и на какво време да ги прилагате. Ето и какво конкретно е напълно в нашия контрол.

1. Диетата

Връзката между диетата и риска от рак на гърдата е доказана. Предполага се, че хранене с много ниско съдържание на мазнини може да намали риска от рак на гърдата, но са необходими повече изследвания по темата.

Това, което е сигурно обаче е, че здравословното хранене може да има позитиви не само във връзка с този риск, а върху здравословното състояние на организма като цяло.

Ето няколко правила, които е хубаво да следвате:

 • Хапвайте повече плодове и зеленчуци.
 • Ограничете приема на наситени мазнини до по-малко от 10%.
 • Яжте храни с високо съдържание на омега-3 мастни киселини.
 • Избягвайте трансмазнините, преработените меса и пушените храни.

2. Теглото

Хубаво е да поддържате телесното си тегло в здравословен диапазон спрямо възрастта и ръста си. Индексът на телесна маса може да ви помогне да оцените състоянието си поне в общи линии. Наднорменото тегло е свързано с повишен риск от рак на гърдата, особено при жените след менопауза.

Мастната тъкан е основният източник на естроген в тялото след менопаузата, когато яйчниците престанат да произвеждат хормона. Наличието на повече мастна тъкан означава наличието на по-високи нива на естроген, което може да увеличи риска от рак на гърдата.

Повече по темата можете да прочетете и в статията Сваляне на килограми в менопауза – ефективни методи. Това не означава, че трябва да се стремите към нормално тегло само след менопауза. Това е необходимо да бъде ваша цел през целия живот и несъмнено ще ви донесе допълнителни здравословни ползи.

3. Физическата активност

 

Рак на гърдата.

 

Смята се, че наднорменото тегло и липсата на физическа активност, взети заедно, са причина за приблизително 25–33% от случаите на рак на гърдата. За здравословното тегло вече обяснихме, но и редовната физическа активност може да намали риска от рак на гърдата.

За целта е препоръчително да отделяте 45-60 минути за тренировка до 5, или дори повече, дни в седмицата. Това не означава, че трябва да се отдавате на тежки упражнения във фитнеса всеки ден. Правете нещо, което ви доставя удоволствие.

Дори леката разходка в парка ще даде необходимия ефект. Въпросът е да не водите заседнал начин на живот. Знаете – движението е здраве!

4. Алкохолът

Проучванията показват, че рискът от рак на гърдата се увеличава с количеството алкохол, което жената приема.

Алкохолът може да ограничи способността на черния дроб да контролира кръвните нива на хормона естроген, което, от своя страна, води именно до увеличаване на риска.

Трябва да се стремите към умерена консумация на алкохол. Препоръчително е да не е всекидневно. До чаша-две няколко пъти седмично е в рамките на нормалното. Все пак имайте предвид, че дамите, които пият по 15 мл чист алкохол на ден имат с 5% по-висок риск да развият рак на гърдата от пълните въздържателки.

Това няма за цел да ви откаже от алкохола, но може да ви мотивира да не прекалявате, а да се ограничавате в нормите.

5. ТютюнопушенетоХОББ. Рак на гърдата.

Пушенето причинява редица заболявания и несъмнено е свързано с по-висок риск от рак на гърдата при по-младите жени.

Изследванията също така показват, че може да има връзка между пасивното пушене и заболяването при жени в постменопауза.

Тютюнопушенето може да причини и значително повишен риск от рак на гърдата, особено при жени, които са започнали да пушат през пубертета си или имат фамилна анамнеза за заболяването.

Но може би още по-лош ефект имат цигарите върху самото лечение на рак на гърдата, а именно:

 • Увреждане на белите дробове от лъчетерапия.
 • Трудно заздравяване след операция и реконструкция на гърдите.
 • По-висок риск от образуване на кръвни съсиреци при прием на лекарства за хормонална терапия.

При жените, които са отказали цигарите за 10 години, рискът е 28%, за тези между 10 и 20 години, рискът в 21% и за тези, които не пушат повече от 30 години – само 10%. И ако това не е мотивация да откажете още днес цигарите.

Използвайте всички възможни средства, за да се откажете от този вреден навик. Ако не пушите, никога не започвайте. Това ще донесе ползи за здравето и визията ви.

Убедихте ли се, че всъщност нещата, които можем да направим, за да намалим риска от развитие на рак на гърдата, не са никак малко? Здравето, до голяма степен, е в нашите ръце и трябва да предприемем всички възможни мерки, за да го опазим.

 

Кои са видовете рак на гърдата?

Съществуват няколко вида рак на гърдата.

Дуктален карцином

Това е най-често срещаният вид рак на млечната жлеза, който започва от каналчетата. Те пренасят кърмата от произвеждащите я лобули до зърното.

Дукталният карцином се среща често при жени над 55-годишна възраст и може да бъде:

 • Дуктален карцином ин ситу – неинвазивен рак, при който се откриват анормални клетки в лигавицата на гръдния канал. Те не се разпространяват извън каналите към заобикалящата тъкан на гърдата. Дукталният карцином in situ е много ранен стадий на рак, който е лечим. Но ако не се открие и лекува навреме, може да се разпространи в околните тъкани. In situ означава „оригинален“.
 • Инвазивен дуктален карцином – инвазивен рак, при който анормалните ракови клетки, започнали да се образуват в млечните канали, се разпространяват извън тях, в други части на гръдната тъкан. Инвазивните ракови клетки могат да се разпространят и в други части на тялото. Понякога се нарича и инфилтративен дуктален карцином.

Лобуларен карцином

Вторият по честота рак на гърдата, който започва от произвеждащите кърмата лобули. Среща се при по-възрастни жени в сравнение с дукталния карцином.

Той може да бъде : 

 • Лобуларен карцином ин ситу – състояние, при което се откриват анормални клетки в лобулите на гърдата. Те не се разпространяват извън лобулите в заобикалящата тъкан на гърдата.
 • Инвазивен лобуларен карцином – инвазивен рак на гърдата, който започва в лобулите (млечните жлези) на гърдата и се разпространява в околните тъкани. Може също да се разпространи през кръвта и лимфната система в други части на тялото.

Инфламаторен карцином

Възпалителният рак на гърдата е агресивен и бързо нарастващ. При него раковите клетки инфилтрират кожата на гърдата и лимфните съдове. Често не произвежда отделен тумор или бучка в гърдата, която може да се усети и изолира. Но когато лимфните възли се блокират от раковите клетки на гърдата, започват да се появяват симптоми.

Болест на Пейджет

Рядък вид рак на гърдата, който представлява 1 до 3% от всички случаи. Започва от  екскреторните канали на млечната жлеза и обхваща зърното (мамила) и след това ареолата (тъмния кръг около зърното).

Филоидни тумори

За разлика от рака на гърдата, филоидните тумори произхождат от съединителната тъкан, не от млечните канали или жлези. Филоиден от гръцки означава „листоподобен“, което описва начина, по които се разпространяват туморните клетки.

 

Категории: Здраве, Бременност и женско здраве|Публикувана: 10.03.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 16:12 | Публикувана: 10 март 2021 в 16:17 | Категория: Здраве, Бременност и женско здраве