Пълнен карфиол с кайма + сос Бешамел

Обновена: 11.03.2024|
Пълнен карфиол с кайма, кето рецепта.

Опитайте една много ефектна, вкусна и питателна рецепта за пълнен карфиол с кайма. Добавяме и домашен кето сос Бешамел – той е по ваша преценка, тъй като вдига съдържанието на въглехидрати в рецептата.

Карфиолът е хамелеонът в нашата кето кухня – неведнъж ни е служил вместо картоф, в тесто за палачинка или пица, вместо ориз в ризото и т.н.

 

Рецепта за пълнен карфиол с кайма

Ето какво ще ви е необходимо за изпълнение на рецептата за апетитен пълнен карфиол с кайма, който освен всичко друго изглежда много ефектно.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
60 минути 8 3,09 г (без соса), 7,04 г (със сос Бешамел)

Необходими продукти:

  • 500 г говежда кайма
  • 1 стрък пресен лук
  • 1 ч. л. самардала
  • 2 ч. л. доматено пюре без захар
  • 1 яйце
  • ½ ч. л. чили пипер, по желание
  • 1 ч. л. сушен риган
  • 1 ч. л. пресен босилек, ситно нарязан
  • ½ ч. л. смлян черен пипер
  • ½ ч. л. сол
  • 2 бр. средно големи глави карфиол (около 1 – 1,2 кг)
keto 02
keto banner site 01
keto 02
keto banner site 01

За кето сос Бешамел (по желание):

  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 500 мл готварска сметана
  • 400 мл кокосово мляко от консерва
  • 100 г настърган кашкавал/моцарела
  • ½ ч. л. смлян черен пипер
  • 1 ч. л. сол
  • пресен магданоз, за поръсване

Сосът е с общо съдържание на нетни въглехидрати около 32 г, което добавя около 4 г въглехидрати към порция карфиол. Съобразете го с дневния си прием на макронутриента.

Начин на приготвяне на пълнен карфиол с кайма:

Подгответе карфиола:

  1. Загрейте фурната на 200 градуса.
  2. За пълнежа разбъркайте каймата, наситнения пресен лук, доматеното пюре, яйцето, чили пипера, самардалата, ригана, босилека, черния пипер и солта в по-голяма купа. Оставете настрана.
  3. Почистете главите карфиол от листата, като се стараете да не нарушите целостта на зеленчука.
  4. Кипнете вода в тенджера и поставете една след друга главите карфиол, за около 10-ина минути, докато омекнат (пробвайте с вилица).
  5. Когато карфиолът е готов, го извадете и отцедете. Поставете го в тавичка върху хартия за печене.
  6. Внимателно почистете карфиола отдолу, ако са останали листа, за да направите място за пълнежа.
  7. Напълнете двете глави със сместа от каймата. Използвайте лъжица или преместете сместа в пош, който да вкарате по-лесно в отворите между цветовете на карфиола.
  8. Покрийте ги с алуминието фолио, обърнете ги с дъното нагоре, и печете 30 минути или докато каймата е напълно сготвена.
  9. Накрая увеличете леко температурата, за да се запече.

За соса Бешамел:

  1. Разтопете маслото в дълбок тиган. Налейте кокосовото мляко и разбърквайте около 2 минути.
  2. Добавете кашкавала и овкусете със сол и черен пипер. Бъркайте, докато сосът леко се сгъсти.

Приготвяне на ястието:

  1. Премахнете алуминиевото фолио от пълнения карфиол, обърнете го и полейте обилно със соса. Поръсете с настърган кашкавал.
  2. Запечете за още 5 минути, без фолио, до златисто.
  3. Нарежете апетитния пълнен карфиол с кайма на порции, поръсете с пресен магданоз и сервирайте готовия пълнен карфиол с кайма.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в дългоочакваното й продължение „Кето фантазии 2„.

 

Предложения за други рецепти с карфиол от нашата кето кухня

 

Пълнен карфиол с кайма. Кето суши с карфиолен ориз.

 

Карфиолът наистина може да се вмъкне във всяка рецепта, когато искате тя да е нисковъглехидратна, но питателна. Ето и нашия опит със зеленчука:

Успяхме дори да използваме карфиол в една необичайна рецепта за кето брауни.

В 100 г карфиол се съдържат 5,3 г въглехидрати, от които 2,5 г фибри; 1,98 г протеини, 25 калории.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пълнен карфиол с кайма. Пълнен алабаш, кето рецепта.

Друг зеленчук, който замества високовъглехидратните такива в кето кухнята, е алабашът. Опитайте подобна рецепта, но за пълнен алабаш.

 

Ако рецептата за пълнен карфиол с кайма ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Верджиния Георгиева
Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 март 2024 в 17:26 | Публикувана: 23 март 2022 в 17:42 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф