Опитайте една много ефектна, вкусна и питателна рецепта за пълнен карфиол с кайма. Добавяме и домашен кето сос Бешамел – той е по ваша преценка, тъй като вдига съдържанието на въглехидрати в рецептата.
Карфиолът е хамелеонът в нашата кето кухня – неведнъж ни е служил вместо картоф, в тесто за палачинка или пица, вместо ориз в ризото и т.н.
Рецепта за пълнен карфиол с кайма
Ето какво ще ви е необходимо за изпълнение на рецептата за апетитен пълнен карфиол с кайма, който освен всичко друго изглежда много ефектно.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 8 | 3,09 г (без соса), 7,04 г (със сос Бешамел) |
Необходими продукти:
- 500 г говежда кайма
- 1 стрък пресен лук
- 1 ч. л. самардала
- 2 ч. л. доматено пюре без захар
- 1 яйце
- ½ ч. л. чили пипер, по желание
- 1 ч. л. сушен риган
- 1 ч. л. пресен босилек, ситно нарязан
- ½ ч. л. смлян черен пипер
- ½ ч. л. сол
- 2 бр. средно големи глави карфиол (около 1 – 1,2 кг)
За кето сос Бешамел (по желание):
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 500 мл готварска сметана
- 400 мл кокосово мляко от консерва
- 100 г настърган кашкавал/моцарела
- ½ ч. л. смлян черен пипер
- 1 ч. л. сол
- пресен магданоз, за поръсване
Сосът е с общо съдържание на нетни въглехидрати около 32 г, което добавя около 4 г въглехидрати към порция карфиол. Съобразете го с дневния си прием на макронутриента.
Начин на приготвяне на пълнен карфиол с кайма:
Подгответе карфиола:
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- За пълнежа разбъркайте каймата, наситнения пресен лук, доматеното пюре, яйцето, чили пипера, самардалата, ригана, босилека, черния пипер и солта в по-голяма купа. Оставете настрана.
- Почистете главите карфиол от листата, като се стараете да не нарушите целостта на зеленчука.
- Кипнете вода в тенджера и поставете една след друга главите карфиол, за около 10-ина минути, докато омекнат (пробвайте с вилица).
- Когато карфиолът е готов, го извадете и отцедете. Поставете го в тавичка върху хартия за печене.
- Внимателно почистете карфиола отдолу, ако са останали листа, за да направите място за пълнежа.
- Напълнете двете глави със сместа от каймата. Използвайте лъжица или преместете сместа в пош, който да вкарате по-лесно в отворите между цветовете на карфиола.
- Покрийте ги с алуминието фолио, обърнете ги с дъното нагоре, и печете 30 минути или докато каймата е напълно сготвена.
- Накрая увеличете леко температурата, за да се запече.
За соса Бешамел:
- Разтопете маслото в дълбок тиган. Налейте кокосовото мляко и разбърквайте около 2 минути.
- Добавете кашкавала и овкусете със сол и черен пипер. Бъркайте, докато сосът леко се сгъсти.
Приготвяне на ястието:
- Премахнете алуминиевото фолио от пълнения карфиол, обърнете го и полейте обилно със соса. Поръсете с настърган кашкавал.
- Запечете за още 5 минути, без фолио, до златисто.
- Нарежете апетитния пълнен карфиол с кайма на порции, поръсете с пресен магданоз и сервирайте готовия пълнен карфиол с кайма.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в дългоочакваното й продължение “Кето фантазии 2“.
Предложения за други рецепти с карфиол от нашата кето кухня
Карфиолът наистина може да се вмъкне във всяка рецепта, когато искате тя да е нисковъглехидратна, но питателна. Ето и нашия опит със зеленчука:
- Суши с карфиолен ориз
- Пърленка от карфиол
- Карфиолено ризото с пиле
- Огретен с карфиол и пармезан
- Зелеви сарми с кайма и карфиолен ориз
- Кето лазаня с пилешко и карфиол
- Палачинки от карфиол
- Кето салата табуле с карфиол
- Хумус от карфиол
- Крем супа от карфиол
- Пица с блат от карфиол
- Рецепта за кашкавален карфиолен ориз
- Ризото от карфиол
Успяхме дори да използваме карфиол в една необичайна рецепта за кето брауни.
В 100 г карфиол се съдържат 5,3 г въглехидрати, от които 2,5 г фибри; 1,98 г протеини, 25 калории.
Още от здравословната ни кухня

Друг зеленчук, който замества високовъглехидратните такива в кето кухнята, е алабашът. Опитайте подобна рецепта, но за пълнен алабаш.
Ако рецептата за пълнен карфиол с кайма ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар