Кето зелеви сарми с кайма и карфиолен ориз
Апетитно вкусни, ароматни и сочни зелеви сарми – така можем да опишем традиционното ястие, което е неизменна част от трапезата ни, особено когато дойдат по-студените месеци от годината.
Задължително присъстват в менюто за коледните празници. Някои обичат да ги приготвят постни, докато други предпочитат да са с месна плънка.
Зелеви сарми с телешка кайма и карфиолен ориз
Днес приготвяме кето зелеви сарми с плънка от карфиолен ориз и телешка кайма, овкусени с ароматни подправки, възбуждащи апетита.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 25 минути | 6 порции по 2 зелеви сарми | 10 г нетни въглехидрати 18 г мазнини 25 г протеин 321 калории |
Необходими продукти:
- 1 глава зеле
- 160 г карфиолен ориз
- 1-2 с. л. краве масло Гхи
- 450 г кайма от говеждо месо
- 400 г домати
- 1 яйце
- 1-2 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. сол
- 2 ч. л. черен пипер
- 2 ч.л. червен пипер
- 2 ч.л. чубрица
- 400 г доматен сос, без захар
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 175 градуса.
- Сложете вода в голяма тенджера да заври. Поставете зелката, така че да се потопи напълно в тенджерата.
- Варете в продължение на 5-8 минути, докато листата омекнат и станат яркозелени на цвят.
- След това извадете зелката и я оставете настрана да изстине.
- Запържете карфиоления ориз в тиган със сгорещено краве масло Гхи.
- В голяма купа изсипете смляната телешка кайма, нарязаните на кубчета домати, яйцето, чесъна на прах, солта, червения и черния пипер.
- Разбъркайте, докато се смесят, след което добавете запържения карфиолен ориз. Разбъркайте отново и оставете настрана.
- Изсипете половината доматен сос в голяма правоъгълна или овална керамична форма за печене. Оставете настрана.
Оформяне на сармите:
- Внимателно обелете листата на свареното зеле. За да ви бъде по-лесно, обърнете зелето така че сърцевината му да остане от горна страна.
- Започнете да отделяте внимателно листата едно по едно от сърцевината. Външните листа са много меки и крехки и ще се обелят по-лесно.
- Ако във вътрешността на зелката листата са по-твърди, можете да върнете частично обеленото зеле във вряща вода за още няколко минути, за да омекне.
- Оформете така листата, че да ви бъде лесно да ги навиете на сарми.
- Поставете 1/3 смес от телешка кайма в единия край на зелевото листо. Сгънете от двата края, след това навийте на руло, като бурито.
- Поставете зелевата сарма в съда за печене върху доматения сос. Повторете същата процедура, докато направите 12 зелеви сарми.
- Ако вътрешните листа са твърде малки, може да се наложи да използвате две, за да покриете пълнежа.
- Накрая изсипете останалия доматен сос върху зелевите сарми.
- Покрийте съда за печене плътно с алуминиево фолио и изпечете в загрята до 175 градуса фурна за 1 час или докато месото се сготви.
- Поднесете ароматните и много вкусни кето зелеви сарми на трапезата и им се насладете.
Още рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии„, както и в нейното дългоочаквано продължение „Кето фантазии 2„.
Сармите в различните държави
Смята се, че зелевите сарми произхождат от Близкия изток, където са се разпространили в Източна Европа с процъфтяването на търговските пътища и миграцията на различните етнически групи.
Представяме ви няколко от вариантите за приготвяне на зелеви сарми в различните държави:
Румънски сарми
Сармите в Румъния се наричат „сармале“ и се приготвят с плънка от смляно свинско месо, карамелизиран лук и ориз, увити в листа от кисело зеле. След това се задушават в доматен сос с копър. Често се гарнират с бекон или пушена наденица.
Полски сарми
Полските сарми се наричат „golabki“, което в превод означава „малки гълъбови крачета“. Името идва от френско ястие, което се приготвя от сготвен гълъб, обвит в зелеви листа.
В полската рецепта за зелеви сарми плънката се приготвя от свинско и говеждо месо, ориз или ечемик в комбинация със заквасена сметана и сладък червен пипер. След това се обвиват в зелеви листа.
Украински сарми
В Украйна сармите са известни като „холубци“. Обикновено са вегетариански. Пълнят се кисели зелеви листа с елда и диви гъби или микс от кореноплодни зеленчуци и пълнозърнести, задушени в доматен сок или зеленчуков бульон. Сервират се с пироги.
Египетски сарми
Отиваме малко по-надалеч, за да приготвим египетски сарми. Там са известни като „махши кромб“. Зелевите сарми се задушават в ароматен сос на доматена основа с мента, кимион и други близкоизточни билки и подправки.
Азиатски сарми
В азиатската вариация на рецептата се използва китайско зеле, чийто листа се пълнят със микс от морски дарове, тофу и гъби шийтаке.
Още от здравословната ни кухня
Ето още една вкусна идея за приготвяне на пилешки рулца със зелеви листа.
Ако тази рецепта за кето зелеви сарми ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Опитайте тези постни лозови сарми с карфиолен ориз, които са напълно подходящи за кетогенен режим на хранене.
Нисковъглехидратна рецепта с любимите ни питателни продукти - кето касерола с кисело зеле и гъби.
Няма по-прекрасно време от коледните празници и по-вкусно от домашно приготвените ястия за Бъдни вечер. Семейство, близки и