Кето зелеви сарми с кайма и карфиолен ориз

Обновена: 15.03.2024|
Рецепти със зеле. Кето зелеви сарми.

Апетитно вкусни, ароматни и сочни зелеви сарми – така можем да опишем традиционното ястие, което е неизменна част от трапезата ни, особено когато дойдат по-студените месеци от годината.

Задължително присъстват в менюто за коледните празници. Някои обичат да ги приготвят постни, докато други предпочитат да са с месна плънка.

 

Зелеви сарми с телешка кайма и карфиолен ориз

Днес приготвяме кето зелеви сарми с плънка от карфиолен ориз и телешка кайма, овкусени с ароматни подправки, възбуждащи апетита.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
1 час и 25 минути 6 порции по 2 зелеви сарми 10 г нетни въглехидрати, 18 г мазнини, 25 г протеин и 321 калории

Необходими продукти:

  • 1 глава зеле
  • 160 г карфиолен ориз
  • 1-2 с. л. краве масло Гхи
  • 450 г телешка кайма
  • 400 г домати
  • 1 яйце
  • 1-2 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. сол
  • 2 ч. л. черен пипер
  • 2 ч.л. червен пипер
  • 2 ч.л. чубрица
  • 400 г доматен сос, без захар

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 175 градуса.

 

Зелето

  1. Сложете вода в голяма тенджера да заври. Поставете зелката, така че да се потопи напълно в тенджерата.
  2. Варете в продължение на 5-8 минути, докато листата омекнат и станат яркозелени на цвят.
  3. След това извадете зелката и я оставете настрана да изстине.

 

Карфиоленият ориз

  1. Запържете карфиоления ориз в тиган със сгорещено краве масло Гхи.
  2. В голяма купа изсипете смляната телешка кайма, нарязаните на кубчета домати, яйцето, чесъна на прах, солта, червения и черния пипер.
  3. Разбъркайте, докато се смесят, след което добавете запържения карфиолен ориз. Разбъркайте отново и оставете настрана.
  4. Изсипете половината доматен сос в голяма правоъгълна или овална керамична форма за печене. Оставете настрана.

 

Оформяне на сарми

  1. Внимателно обелете листата на свареното зеле. За да ви бъде по-лесно, обърнете зелето така че сърцевината му да остане от горна страна.
  2. Започнете да отделяте внимателно листата едно по едно от сърцевината. Външните листа са много меки и крехки и ще се обелят по-лесно.
  3. Ако във вътрешността на зелката листата са по-твърди, можете да върнете частично обеленото зеле във вряща вода за още няколко минути, за да омекне.
  4. Оформете така листата, че да ви бъде лесно да ги навиете на сарми.
  5. Поставете 1/3 смес от телешка кайма в единия край на зелевото листо. Сгънете от двата края, след това навийте на руло, като бурито.
  6. Поставете зелевата сарма в съда за печене върху доматения сос. Повторете същата процедура, докато направите 12 зелеви сарми.
  7. Ако вътрешните листа са твърде малки, може да се наложи да използвате две, за да покриете пълнежа.
  8. Накрая изсипете останалия доматен сос върху зелевите сарми.
  9. Покрийте съда за печене плътно с алуминиево фолио и изпечете в загрята до 175 градуса фурна за 1 час или докато месото се сготви.
  10. Поднесете ароматните и много вкусни кето зелеви сарми на трапезата и им се насладете.

 

Още рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии„, както и в нейното дългоочаквано продължение „Кето фантазии 2„.

 

Сармите в различните държави

Смята се, че зелевите сарми произхождат от Близкия изток, където са се разпространили в Източна Европа с процъфтяването на търговските пътища и миграцията на различните етнически групи.

Представяме ви няколко от вариантите за приготвяне на зелеви сарми в различните държави:

Румънски сарми

Сармите в Румъния се наричат „сармале“ и се приготвят с плънка от смляно свинско месо, карамелизиран лук и ориз, увити в листа от кисело зеле. След това се задушават в доматен сос с копър. Често се гарнират с бекон или пушена наденица.

Полски сарми

Полските сарми се наричат „golabki“, което в превод означава „малки гълъбови крачета“. Името идва от френско ястие, което се приготвя от сготвен гълъб, обвит в зелеви листа.

В полската рецепта за зелеви сарми плънката се приготвя от свинско и говеждо месо, ориз или ечемик в комбинация със заквасена сметана и сладък червен пипер. След това се обвиват в зелеви листа.

Украински сарми

В Украйна сармите са известни като „холубци“. Обикновено са вегетариански. Пълнят се кисели зелеви листа с елда и диви гъби или микс от кореноплодни зеленчуци и пълнозърнести, задушени в доматен сок или зеленчуков бульон. Сервират се с пироги.

Египетски сарми

Отиваме малко по-надалеч, за да приготвим египетски сарми. Там са известни като „махши кромб“. Зелевите сарми се задушават в ароматен сос на доматена основа с мента, кимион и други близкоизточни билки и подправки.

Азиатски сарми

В азиатската вариация на рецептата се използва китайско зеле, чийто листа се пълнят със микс от морски дарове, тофу и гъби шийтаке.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Зелеви сарми, пилешки рулца.

Ето още една вкусна идея за приготвяне на пилешки рулца със зелеви листа.

 

Ако тази рецепта за кето зелеви сарми ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 16:06 | Публикувана: 15 октомври 2021 в 15:42 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф