Апетитно вкусни, ароматни и сочни зелеви сарми – така можем да опишем традиционното ястие, което е неизменна част от трапезата ни, особено когато дойдат по-студените месеци от годината.

Задължително присъстват в менюто за коледните празници. Някои обичат да ги приготвят постни, докато други предпочитат да са с месна плънка.

 

Зелеви сарми с телешка кайма и карфиолен ориз

Днес приготвяме зелеви сарми с плънка от карфиолен ориз и телешка кайма, овкусени с ароматни подправки, възбуждащи апетита.

 

Време за приготвяне: 25 + 60 минути

Порции: 6 порции по 2 зелеви сарми

Хранителен състав в 1 порция: 10 г нетни въглехидрати, 18 г мазнини, 25 г протеин и 321 калории.

Необходими продукти:

  • 1 зелка
  • 160 г карфиолен ориз
  • 1-2 с. л. краве масло Гхи или зехтин
  • 450 г телешка кайма
  • 400 г домати на кубчета
  • 1 яйце
  • 1-2 ч. л. чесън на прах
  • 2 ч. л. италианска подправка
  • 1 ч. л. сол
  • ¼ ч. л. черен пипер
  • 400 г доматен сос

За италианската подправка:

  • 2 с. л. сушен риган
  • 1 ½ с. л. сушена майорана
  • 1 ½ с. л. сушен босилек
  • 1 с. л. сушена мащерка
  • 1 с. л. сушен розмарин
  • 1 с. л. сушен градински чай

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 175 градуса.
  2. Сложете вода в голяма тенджера да заври. Поставете зелката, така че да се потопи напълно в тенджерата. Варете в продължение на 5-8 минути, за да може листата да омекнат достатъчно. Ще придобият яркозелен цвят и по-лесно ще се отделят от зелката.
  3. Извадете зелето от врящата вода и го оставете настрана да се охлади.
  4. Запържете карфиоления ориз в тиган със сгорещено краве масло Гхи или зехтин.
  5. Пригответе италианската подправка, като смесите всички подправки и разбъркате. Използвайте необходимото количество от микса.
  6. В голяма купа изсипете смляната телешка кайма, нарязаните на кубчета домати, яйцето, чесъна на прах, италианската подправка, солта и черния пипер. Разбъркайте, докато се смесят, след което добавете запържения карфиолен ориз. Разбъркайте отново и оставете настрана.
  7. Изсипете половината доматен сос в голяма правоъгълна или овална керамична форма за печене. Оставете настрана.
  8. Внимателно обелете листата на свареното зеле. За да ви бъде по-лесно, обърнете зелето така че сърцевината му да остане от горна страна. Започнете да отделяте внимателно листата едно по едно от сърцевината. Външните листа са много меки и крехки и ще се обелят по-лесно. Ако във вътрешността на зелката листата са по-твърди, можете да върнете частично обеленото зеле във вряща вода за още няколко минути, за да омекне.
  9. Оформете така листата, че да ви бъде лесно да ги навиете на сарми.
  10. Поставете 1/3 смес от телешка кайма в единия край на зелевото листо. Сгънете от двата края, след това навийте на руло, като бурито.
  11. Поставете зелевата сарма в съда за печене върху доматения сос. Повторете същата процедура, докато направите 12 зелеви сарми.
  12. Ако вътрешните листа са твърде малки, може да се наложи да използвате две, за да покриете пълнежа.
  13. Накрая изсипете останалия доматен сос върху зелевите сарми.
  14. Покрийте съда за печене плътно с алуминиево фолио и изпечете за 1 час или докато месото се сготви.

Още рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.

Кето фантазии29.00лв.
Гръцки студено пресован зехтин "екстра върджин" 1L.18.60лв.
Краве масло Гхи18.40лв.25.00лв.

 

Сармите в различните държави

Смята се, че зелевите сарми произхождат от Близкия изток, където са се разпространили в Източна Европа с процъфтяването на търговските пътища и миграцията на различните етнически групи.

Представяме ви няколко от вариантите за приготвяне на зелеви сарми в различните държави:

  • Румънски сарми

Сармите в Румъния се наричат „сармале“ и се приготвят с плънка от смляно свинско месо, карамелизиран лук и ориз, увити в листа от кисело зеле. След това се задушават в доматен сос с копър. Често се гарнират с бекон или пушена наденица.

  • Полски сарми

Полските сарми се наричат „golabki“, което в превод означава „малки гълъбови крачета“. Името идва от френско ястие, което се приготвя от сготвен гълъб, обвит в зелеви листа.

В полската рецепта за зелеви сарми плънката се приготвя от свинско и говеждо месо, ориз или ечемик в комбинация със заквасена сметана и сладък червен пипер. След това се обвиват в зелеви листа.

  • Украински сарми

В Украйна сармите са известни като „холубци“. Обикновено са вегетариански. Пълнят се кисели зелеви листа с елда и диви гъби или микс от кореноплодни зеленчуци и пълнозърнести, задушени в доматен сок или зеленчуков бульон. Сервират се с пироги.

  • Египетски сарми

Отиваме малко по-надалеч, за да приготвим египетски сарми. Там са известни като „махши кромб“. Зелевите сарми се задушават в ароматен сос на доматена основа с мента, кимион и други близкоизточни билки и подправки.

  • Азиатски сарми

В азиатската вариация на рецептата се използва китайско зеле, чийто листа се пълнят със микс от морски дарове, тофу и гъби шийтаке.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Зелеви сарми, пилешки рулца.

Ето още една вкусна идея за приготвяне на пилешки рулца със зелеви листа.

 

Ако тази рецепта за кето зелеви сарми ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!