Гоби манджуриан – кето вариант за пържен карфиол

Обновена: 11.04.2024|
гоби манджуриан

Едно от най-известните и предпочитани пикантни изкушения в света на индийската улична храна е гоби манджуриан – азиатско ястие, което съчетава вкуса на китайската и индийска кухня. Приготвя се с пържени цветчета карфиол, обвити в пикантен сос.

Името идва от основната му съставка – „гоби„, което означава „карфиол“ на хинди и манджурския регион в североизточен Китай. Приготвянето му е много просто и бързо, което го прави предпочитан избор сред продавачите на street food – улична храна.

 

Рецепта за кето гоби манджуриан

Гоби манджуриан е популярна улична храна, която е любима на много хора поради своята сочност и аромат.

Специалната смес от подправки и сосове му придават уникален аромат и текстура, а хрупкавата коричка и сочното сърце на карфиола, обгърнати в сладко-пикантния сос, правят гоби манджуриан незабравимо удоволствие за вкусовите рецептори.

keto 02
bademovo brashno 600
keto 02
bademovo brashno 600

Традиционната рецепта е изключително вкусна, но за тези, които следват кето диета, може да се окаже прекалено богата на въглехидрати. В тази статия ще ви представим кето вариант на гоби манджуриан, подходящ за хора, които следват нисковъглехидратен режим.

Да започваме!

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
60 минути 4 12, 5 г нетни въглехидрати, 250 калории

Необходими продукти:

За карфиола:

  • 1 среден глава карфиол (800 г)
  • 1 литър подсолена вода
  • 1 и 1/2 чаша бадемово брашно (около 120 г)
  • 1 с. л. чили на прах
  • 1/2 с. л. сол
  • 1/2 чаша вода (200 мл)
  • 6 с. л. краве масло Гхи за пържене (при нужда добавете още)

 

За соса:

  • 1 връзка зелен лук, нарязана на ситно
  • 1 зелена чушка, нарязана на тънки и дълги ленти ( 100 г )
  • 2 с. л. настърган джинджифил
  • 1 зелено чили
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 2 с. л. соев сос
  • 1 ч. л. чили сос
  • 2 с. л. студено пресован зехтин
  • сол и черен пипер на вкус

 

Начин на приготвяне:

  1. Почистете карфиола и го нарежете на малки цветчета.
  2. Загрейте в тенджера подсолената вода и варете карфиола, като имате предвид, че после ще премине през още една термична обработка. След това го отцедете добре.
  3. В купа смесете бадемовото брашно, чилито, солта и водата, като разбъркате добре, до получаването на хомогенна смес.
  4. Потопете всяко цветче карфиол в сместа, като се стараете да го покриете добре.
  5. Загрейте маслото в уок тиган и пържете карфиола до златистокафяв цвят.
  6. На средновисока температура, загрейте зехтин в друг дълбок тиган.
  7. Последователно прибавете джинджифила, зеленото чили, зеления лук (като оставите част от него за украса), чушката, соевия сос, доматеното пюре, чили соса, солта и черния пипер, като разбърквате постоянно.
  8. Прибавете пържения карфиол към соса и разбъркайте добре, така че карфиолът да се обвие равномерно със соса.
  9. Посипете ситно нарязания зелен лук отгоре и сервирайте веднага, за да се насладите на кето варианта на гоби манджуриан.

 

Кето гоби манджуриан е прекрасен начин да се поглезите с това вкусно азиатско ястие, без да прекъсвате вашата кето диета. Съчетавайки пикантния сос и хрупкавия карфиол, тази рецепта със сигурност ще стане хит сред приятелите и семейството ви.

Приятно хапване!

Още кулинарни кето изкушения ще откриете в нашата поредица „Кето фантазии“.

 

Интересни факти за ястието

 

гоби манджуриан

 

Индийската улична храна е известна със своята експлозията от вкусове, а това фюжън ястие перфектно съчетава пикантния привкус на индийската кухня с традиционния китайски стил на готвене.

Възхитителна смес от хрупкави цветчета карфиол, покрити с изкусителен сос, завладяват сърцата и вкусовите рецептори на кулинарните ентусиасти и страстните любители на уличната храна.

Историята на гоби манджуриан е интересна, като в нея се преплитат културите на Индия и Китай. Смята се, че това е ястие е модифицирано и направено в Индия от китайски пътешественици, дошли след световната война.

Пикантното ястие е резултат от опитите на китайската общност в Калкута да направи своите автентични ястия по-подходящи за индийския вкус и небце.

Според други източници, ястието се появява случайно, когато готвач от индийски ресторант приготвя ново и различно ястие, за да задоволи апетита на китайския посланик, който бил посетител в ресторанта.

Гоби манджуриан се предлага на улицата в различни региони по света, където азиатската кухня е популярна. Като улична храна, гоби манджуриан има много предимства. Това е бързо, вкусно и засищащо ястие, което може да бъде консумирано на крак. То е отличен избор за хората, които искат да опитат нещо ново и различно от стандартните улични ястия.

Гоби манджуриан се нарежда сред класиките на индийско-китайската кухня и продължава да бъде обичано и търсено ястие и в ресторантите по света. Неговата интересна история и вкус го правят идеално за хора, които обичат кулинарните експерименти и пикантни изживявания.

 

Още от здравословната ни кухня

 

кето салата със спанак и рукола, гоби манджуриан

Опитайте и нашето предложение за свежа кето салата със спанак и рукола.

 

Ако нашето кето гоби манджуриан ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 11 април 2024 в 12:51 | Публикувана: 2 август 2023 в 10:09 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф