Гоби панир – карфиол с индийско сирене

Обновена: 15.03.2024|
гоби панир - карфиол с панир

Гоби панир е възхитително индийско блюдо, което комбинира карфиол с традиционното индийско сирене панир в завладяващ ароматен сос от подправки.

Това ястие привлича хора от различни култури и предпочитания на хранене и неговата популярност продължава да расте извън Индия.

 

Рецепта за гоби панир

Гоби панир е удоволствие за сетивата, съчетавайки хрупкавостта на карфиола с богатия вкус на панира и наситените аромати на индийските подправки.

Тази подходяща за кето режим рецепта ще задоволи вкусовите ви рецептори и ще ви пренесе в магията на Индия, като същевременно поддържа приема на въглехидрати под контрол.

keto baner 011
keto banner site 01
keto baner 011
keto banner site 01

Да започваме нашето гастрономическо пътешествие!

Време за приготвяне Порции Хранителна стойност в 1 порция
40 минути 3 7, 4 нетни въглехидрати, 616 калории

 

Необходими продукти:

  • 300 г карфиол, нарязан на цветчета
  • 1 л вода
  • 400 г панир, нарязан на кубчета

 

Рецептата за панир сирене може да видите в нашата кулинарна секция.

За соса:

  • 150 г домати, нарязан на ситно
  • 1 с. л. семена от кимион
  • 1 с. л. гарам масала
  • 1 зелена люта чушка, нарязана на ситно
  • 1 с. л. червено чили на прах
  • 1/4 с. л. куркума
  • 50 мл студено пресован зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2 с. л. пресен кориандър за гарниране

 

Начин на приготвяне:

  1. В тенджера сложете карфиола и добавете 1 литър подсолена вода.
  2. Загрейте котлона и гответе карфиола, докато омекне, но остане същевременно хрупкав.
  3. В тиган загрейте 20 мл зехтин и запържете панира, докато стане златисто-кафяв.
  4. В друг тиган загрейте 30 мл зехтин и добавете семената от кимион, зелената чушка, доматите, куркумата, чилито, солта и черния пипер.
  5. Добавете сварения карфиол и разбъркайте добре. Сложете капак и оставете да се готви 5-7 минути.
  6. След това прибавете пържения панир и гарам масалата и оставете за още 5-7 минути на котлона, под капак.
  7. Свалете от котлона и поръсете с пресен кориандър готовия гоби панир.

 

Още кулинарни кето изкушения ще откриете в нашата поредица „Кето фантазии“.

 

Интересни факти за индийската кухня

 

гоби панир - карфиол с панир

 

Индия е земята на богатствата – богатство на култури, традиции, езици и, разбира се, кухня. Тя е знаменита с разнообразието си от подправки, смеси и методи на готвене, които правят всяко ястие уникално и неповторимо.

Едно от най-обичаните ястия, които приканват сърцата на любителите на гастрономическите изкушения и привличат погледите на кулинарните ентусиасти, е гоби панир.

То произлиза от северните региони на Индия, но е добре познато в цялата страна и е популярно в различни вариации.

Гоби панир е толкова вкусно, че се радва на голяма популярност не само в Индия, но и извън нея. То е станало едно от често поръчваните ястия в ресторантите с индийска кухня по света.

Също така може лесно да се адаптира към различни диети, включително вегетарианска и кето диета, като се заменят някои съставки според предпочитанията и ограниченията на диетата.

Панирът е източник на протеини и калций, което го прави привлекателен избор, особено за вегетарианците, а карфиолът е изобилен на витамини и минерали.

Гоби панир се отличава с уникалните индийски подправки, като куркума, гарам масала, кимион и други, които допринасят за разнообразието от аромати и вкусове.

Вълшебството на индийската кухня лежи в умението на готвачите да смесват различни подправки, да комбинират разнообразни съставки и да предлагат богато разнообразие от аромати и текстури в едно ястие.

Индийските масали придават характерен вкус, аромат и цветове на ястията. Думата „масала“ произлиза от хинди и означава „подправки“.

Индийските подправки са прославени от древни времена заради техните лечебни свойства, живи цветове и неповторими аромати. Всяка една може да се похвали с уникални характеристики, които, когато се комбинират внимателно, създават незабравимо вкусово изживяване.

Кимионът добавя земна топлина и орехов вкус към ястието. Това е подправката, която служи като основа за много индийски рецепти.

Семената на кориандъра са леко цитрусови и предлагат сладка, но леко пиперлива нотка, което ги прави незаменима подправка в индийската кухня.

Известна със своя ярък златист оттенък, куркумата пък придава топъл и леко горчив вкус, като същевременно се слави със своите ползи за здравето.

Гарам масалата – смес от различни подправки, включително кардамон, карамфил, канела и черен пипер, доставя завладяваща пикантна нотка, издигайки ястието на друго ниво.

Освен на шарените подправки, Индия е и страната на цветните фестивали и това се отразява и в нейната кухня. Разнообразието от цветове и аромати в ястията, поднесени по време на фестивалите, е вълшебно преживяване.

От фестивала на светлините Дивали до цветовете на Холи (фестивалът на пролетта и любовта), индийската кухня играе значима роля в културните събития.

Индия ни показва, че храната е не само акт на удоволствие, но и отражение на културата, историята и духовността на народите.

Позволете си да бъдете въведени в чудния свят на индийската кухня и нека храната ви бъде преживяване и творчество, като се вдъхновявате от великолепието и богатствата на тази хилядолетна страна.

 

Още от здравословната ни кухня

 

палак панир, индийска кухня, гоби панир

 

Ако нашето предложение за гоби панир ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Калина Петкова
Калина Петкова притежава специализирани познания в сферата на медицината, фармацията и ботаниката. Има интереси в холистичните методи на лечение, аюрведа и билколечението.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 16:04 | Публикувана: 24 август 2023 в 11:00 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф