Подсладител еритритол – 6 причини да замените захарта с него

Обновена: 01.01.2024|

Всеки човек, интересуващ се от света на здравословното хранене, е чувал за подсладител еритритол като полезна алтернатива на бялата захар.

Тя задоволява вкусовите ни рецептори, но може сериозно да ни навреди и да доведе до развитие на диабет и/или наддаване на тегло.

В тази статия ще разгледаме подробно ценните качества на еритритола и защо той е задължителен елемент за хората, загрижени за здравето и фигурата си.

 

Подсладител еритритол – какво представлява?

 

Еритритол - 6 причини да замените захарта.

 

Макар името му да звучи така, сякаш е синтетичен, този заместител на захарта е напълно натурален.

Еритритолът принадлежи към семейството на захарните алкохоли, известни също като полиоли. Те се образуват поради процесите на хидролиза на алдехидната или кетонната група в различни въглехидрати.

Полиолите са естествено срещани в плодове и зеленчуци като грозде и гъби, както и при ферментация на храни като соев сос, вино, бира и сирене.

Подсладител еритритол се припокрива почти напълно с вкуса на трапезната захар и съдържа 0 калории на грам.

За сравнение, захарта има 4 калории в същото количество, поради което много производители използват подсладител еритритол за намаляването им в любимите на всички сладки изкушения.

 

Съдържание на еритритол (за 100 г):

  • калории: 0 kJ/ 0 kcal
  • мазнини: 0 г
  • въглехидрати: 100 г (0 г нетни и 100 г полиоли)
  • протеини: 0 г
  • сол: 0 г

Най-хубавото е, че можете да използвате подсладител еритритол в съотношение 1:1 със захарта, тоест употребата му е изключително лесна и няма да се налага да измервате количества.

Тънките черва го абсорбират бързо и го извеждат от тялото чрез урината в рамките на 24 часа. Това означава, че еритритолът няма шанс да се „метаболизира“, тоест да се превърне в енергия в организма.

 

6 здравни ползи от употреба на подсладител еритритол

Еритритолът се използва предимно за добавяне на сладост към храната без допълнителни калории или захар. Това го прави полезна съставка за хора със захарна болест или за такива, които се нуждаят от отслабване и спазват хранителен режим.

По-долу ще разгледаме някои специфични ползи за здравето, свързани с приема на подсладител еритритол.

 

1. Може да се приема от диабетици

 

Рафинирани въглехидрати. Зелен лук. Ползи от сминдух. Как плодовете влияят на тялото. Задължителни профилактични прегледи за жени. Морски колаген. Хипогликемия. Диабет тип 2. Ефектите на диабета.

 

Едно от главните предимства на подсладител еритритол е, че може безпроблемно да се приема от хора, страдащи от диабет.

За тях е наложително да контролират състоянието си, като следват диета с ниско съдържание на захар. Алтернативни подсладители като еритритол могат да улеснят това, заменяйки захарта, без да се пожертва сладостта на храни и напитки.

Еритритолът не повишава серумните нива на глюкоза или инсулин в тялото, докато същото количество захар го прави изключително бързо, в рамките на 30 минути.

Освен това няма значителен ефект върху серумните нива на общия холестерол, триацилглицерол и свободни мастни киселини.

Еритритолът е безопасен за консумация и всъщност е по-добър вариант за пациенти с диабет, тъй като повече от 90% от погълнатите количества се абсорбират лесно и се екскретират чрез урината без разграждане.

 

2. Помага за загуба на тегло и контрол над затлъстяването

Захарта има неблагоприятен ефект върху теглото и е сред главните виновници за световната вълна от затлъстяване.

Повечето любители на здравословното хранене и хората, които се опитват да отслабнат, спират приема на захар и преминават към по-полезни алтернативи, ако не могат да я изключат напълно.

Това важи и за спазващите кето диета, при която въглехидратният прием е силно редуциран (до около 5% от дневните калории).

Еритритолът има много нисък гликемичен индекс (ГИ), равен на 0, за разлика от захарта, при която ГИ се равнява на 68.

Добавянето му към напитки или сладкиши намалява покачването на стойностите на кръвна захар, предизвикващо наддаване на тегло.

 

3. Предотвратява появата на кариес

 

Червена боровинка. Дефицити на витамини. Диета без въглехидрати и захар.

 

Еритритолът потиска растежа на бактериите в устната кухина, като например Стрептококи (Streptococcus), които образуват биофилм върху зъбите и причиняват кариес.

Инхибирането на микробния растеж води до намаляване на киселината, произвеждана от червата. По този начин зъбите не развиват кариеси и плака.

В сравнение с други естествени и синтетични подсладители от вида на манитол, сорбитол и сукралоза, еритритолът отнема най-дълго време, за да образува плака и е най-мек от всички.

 

4. Благоприятен е за червата и не предизвиква киселини

Тъй като еритритолът е малка молекула с четири въглерода, той лесно се смила в червата. Заради ниския си гликемичен индекс, той се усвоява бавно и почти напълно.

За разлика от сукралоза, сорбитол или манитол, чиито остатъци се намират в дебелото черво, около 90% от еритритола се абсорбира.

Докато други подсладители причиняват гадене и диария, при прием на еритритол се отбелязва по-ниска киселинност и метеоризъм, както и значително по-малко случаи на стомашно разстройство.

 

5. Подобрява здравето на сърцето и понижава кръвното

 

Феромони. Витамини за сърцето. Солта и здравето на сърцето. Съдови усложнения при диабет. Кървене след менопауза.Гладолечение. Магнезий - ползи. жена, коятодържи в ръцете си червено сърце.

 

Малко проучване при възрастни с диабет тип 2 установява, че консумация на 36 г еритритол всеки ден в продължение на един месец подобрява функцията на кръвоносните съдове.

Това редуцира риска от заболявания на сърцето, които са водещ убиец по света, а затлъстяването и диабетът са са сред главните фактори за развитието им.

Изследване от 2019 г. пък предполага, че замяната на захари като глюкоза, фруктоза и захароза с еритритол може да подобри кръвното налягане след хранене.

 

6. Има мощна антиоксидантна активност

Еритритолът е отличен уловител на вредните за здравето свободни радикали. Захарният алкохол образува еритроза и еритрулоза, които се екскретират чрез урината.

Той пречиства специфично хидроксилните свободни радикали и може да предпази тялото от сърдечно-съдови увреждания и нарушения, предизвикани от хипергликемия и липидна пероксидация.

Прием на еритритол вместо захар и други подсладители има силата да намали възпалението в органи като бъбреците, черния дроб и червата.

Еритритолът може да понижи опасността от развитието на състояния като запек, бъбречна недостатъчност, хиперхолестеролемия, киселинност, язви и болест на Крон и да защити органните системи, с които влиза в контакт.

 

Има ли странични ефекти употребата на подсладител еритритол?

Чудесният подсладител еритритол е сред най-безопасните и щадящи алтернативи на захарта. Все пак обаче трябва да се отбележи, че прекомерен прием на захарни алкохоли може да доведе до подуване на корема и разстроен стомах.

Някои от тях е възможно да причинят газове и спазми или да действат като слабително, когато достигнат дебелото черво.

Еритритолът обикновено се абсорбира предимно преди да стигне до дебелото черво и се екскретира в непроменен вид в урината. Възможни са излишни газове и слабителен ефект, но хората обикновено понасят консумацията на подсладител еритритол доста по-добре от другите захарни алкохоли.

 

Как да използваме подсладител еритритол?

Еритритолът е почти толкова сладък, колкото захарта, което го прави популярна алтернатива за нискокалорично подслаждане при печене или друг вид готвене. Предлага се както в гранулирани, така и в прахообразни варианти.

Тъй като еритритолът и захарта имат сходна сладост, можете да го използвате, за да я замените в рецепти в съотношение 1:1.

Въпреки това, ако сте любители на още по-голямата сладост, е допустимо да използвате 25% повече от този естествен подсладител, за да съответства напълно вкуса на захарта.

 

Вкусни идеи, в които да включим подсладител еритритол

 

Шведски кифлички Семла.

 

За финал ще ви предложим няколко идеи за нисковъглехидратни и нискокалорични сладкиши и напитки.

Те ще ви смаят с превъзходния си вкус и ще може да си ги хапвате без угризения, че ще навредят на здравето или фигурата.

Подходящи са както за кетогенен режим, така и за всеки друг нисковъглехидратен план. Също и ако сте решили да ограничите калориите или искате да избегнете вредните ефекти на захарта върху организма.

В нашия блог може да откриете още много идеи за диетични десерти и напитки, в които да използвате както подсладител еритритол, така и друг популярен натурален заместител на захарта, а именно стевия.

С тяхна помощ няма да се налага да се лишавате от любимата доза сладост дори ако сте на диета.

Какво представлява подсладител еритритол?

Той е естествен и много по-полезен заместител на захарта. Еритритолът принадлежи към семейството на захарните алкохоли, известни също като полиоли

Защо да заменим бялата захар с еритритол?

Захарта повишава опасността от затлъстяване и диабет, а е вредна също и за зъбите. Еритритолът не съдържа калории и е много по-полезен за здравето, като може да се употребява и от диабетици. Не вреди и при кето диета или друг нисковъглехидратен режим.

Как да използваме еритритол?

Използвайте го в същите количества, в които използвате и захарта.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 10.11.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 1 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 10 ноември 2022 в 11:39 | Категория: Хранене и видове храни