Кето кексчета и кекс с боровинки – 2 нисковъглехидратни рецепти

Обновена: 05.04.2024|
Кето кексчета и кекс с боровинки.

 

Сочни кексчета и кекс с аромат на ванилия, богати на полезни антиоксиданти горски плодове и с почти никакво съдържание на въглехидрати.

Е, това не са ли идеалните десерти по време на кето режим на хранене? Идеални са, защото съдържат подбрани продукти, перфектно съчетани, за да се получат два изкусително вкусни десерта, за които използваме само една смес.

Подбрали сме дори две рецепти за кексчета, с които да експериментирате. Хайде с нас в кухнята да сътворим нещо вкусно.

 

Кето рецепта за кексчета и кекс с боровинки

 

Кето кексчета и кекс с боровинки.

 

Кексчета и кекс с боровинки и крема сирене, без грам захар, приготвени с една смес – толкова лесно! С ниско съдържание на въглехидрати, богати на протеини и най-важното – здравословни! Няма да попречат на спазването на кето диетата ви.

От рецептата може да приготвите 6 кексчета + един кекс. Вижте как по-долу.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 кексче
45 минути 6 кексчета и кекс с 12 парчета 2 г нетни въглехидрати, 19 г мазнини, 5 г протеин и 205 калории

Необходими продукти:

  • 110 г краве масло Гхи/кокосово масло
  • 110 г крема сирене
  • 4 яйца
  • 110 г бадемово брашно
  • 35 г кокосово брашно
  • 1 с. л. псилиум хуск фибри
  • 1 ½ ч. л. бакпулвер
  • ¼ ч. л. сол
  • 140 г еритритол/стевиола прах
  • 80 г заквасена сметана
  • 2 ч. л. стевиола с ванилия/екстракт от ванилия
  • 2 ч. л. лимонов сок
  • 100 г боровинки/микс горски плодове

Начин на приготвяне:

 

Кето кексчета и кекс с боровинки.

 

  1. Загрейте фурната до 175 градуса.
  2. Смесете в купа бадемовото с кокосовото брашно, хуска, бакпулвера и солта.
  3. В друга купа разбийте с електрически миксер кравето масло, крема сиренето и подсладителя. Сместа трябва да стане светла, а еритритолът да се разтвори.
  4. Добавете яйцата едно по едно, без да спирате да разбивате с миксера.
  5. Изсипете заквасената сметана, лимоновия сок и стевиолата с ванилия. Продължете да разбивате с миксера.
  6. Време е да прехвърлите сухите съставки в купата с течните и да хомогенизирате с миксер.
  7. След това изсипете боровинките или други бери плодове и разбъркайте тестото с шпатула.

1 вариант – кексчета:

  1. Поставете хартиени капсули във форма за 6 кексчета или я намазнете с кокосово масло.
  2. Разпределете тестото равномерно в подготвените 6 формички за кексчета и гарнирайте с няколко пресни бери плодове.
  3. Изпечете за около 30 минути или докато леко покафенеят кексчетата.

2 вариант – кекс:

  1. Изсипете останалата смес в намазнена с кокосово масло тава.
  2. Изпечете кекса за около 30 минути или до златист загар.

Поднасяне:

  1. Оставете кексчетата и кекса да се охладят за поне 30 минути, преди да ги сервирате.

Други предложения за кето десерти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“ , както и в нейното продължение Кето фантазии 2″.

 

Кето кексчета с боровинки и портокалова глазура

Ароматна кето рецепта за кексчета, гарнирани с глазура от маслен крем с портокалови корички. Топлите аромати на канела, кардамон, джинджифил и карамфил са перфектно съчетани и придават на сладкото изкушение още по-приятен вкус, освен апетитния му вид.

Време за приготвяне: 20 минути

Време за готвене: 1 час и 20 минути

Порции: 12 кето кексчета

Хранителен състав в 1 кексче: 4 г въглехидрати, 38 г мазнини, 10 г протеин и 404 калории

Необходими продукти:

  • 110 г краве масло Гхи, разтопено
  • 1 с. л. канела на прах
  • 1 с. л. смлян кардамон (зелен)
  • 1 ч. л. смлян карамфил
  • 1 ч. л. джинджифил на прах
  • 120 мл готварска сметана
  • 1 ч. л. екстракт от ванилия
  • 280 г бадемово брашно
  • 3 с. л. псилиум хуск фибри
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • ½ ч. л. сол
  • 6 яйца
  • 110 г еритритол (или стевиола прах)

За глазурата:

  • 280 г крема сирене на стайна температура
  • 55 г краве масло Гхи на стайна температура
  • 55 г еритритол (или стевиола прах)
  • кората на 1 портокал (или на 1 лимон)
  • 2 с. л. боровинки (сини или червени)

Приготвяне:

На кексчетата:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса.
  2. Пригответе форма за кексчета с 12 чашки, като я намазнете с краве масло Гхи или поставите хартиени капсули.
  3. Смесете в купа разтопеното краве масло Гхи с канелата, кардамона, карамфила, джинджифила и готварската сметана. Разбъркайте и оставете настрана.
  4. В друга купа изсипете бадемовото брашно, псилиум хуск фибрите, бакпулвера и солта. Разбъркайте и оставете настрана.
  5. Чукнете яйцата в голяма купа. Добавете екстракта от ванилия и подсладителя. Разбийте с електрически миксер, докато се разтвори подсладителя и яйцата се разпенят.
  6. Изсипете постепенно маслената и брашнената смес, като непрекъснато разбивате на ниска скорост.
  7. Оставете тестото да почине за няколко минути, след което го разпределете в подготвените форми за кексчета.
  8. Изпечете в продължение на 20-25 минути или до готовност.
  9. Оставете да се охладят напълно, докато приготвите глазурата.

На глазура с портокалови корички:

  1. Изсипете крема сиренето и кравето масло в купа. Разбийте ги с електрически миксер до гладка и кремообразна консистенция.
  2. Добавете подсладителя и настърганата портокалова кора и продължете да разбивате.
  3. Сложете глазурата да престои в хладилник за 1 час.
  4. Изсипете след това в пош и декорирайте кексчетата.
  5. Гарнирайте с боровинки и портокалова кора по желание.

 

Съвети за приготвяне на кето кексчета

 

Кето мъфини с черен шоколад.

 

  • Гарнирайте кексчетата с няколко боровинки, преди да ги изпечете.
  • Използвайте съставки, които са със стайна температура, т.е. меки на натиск и да не са разтопени напълно.
  • Не забравяйте да смесите добре сухите съставки, преди да ги добавите към течните. Така ще бъдат добре разпределени в тестото и няма да се слепват.
  • Псилиум хуск фибрите придават текстура на кексчетата, подобна на традиционните.
  • Тестото за кексчета, приготвено с кокосово и бадемово брашно, се получава гъсто в сравнение с традиционното тесто за мъфини, приготвено от бяло брашно. Не се опитвайте да го направите по-течно. Използвайте гумена шпатула и голяма лъжица, за да го разпределите във формичките.
  • Съхранете останалите кексчета до 3 дни на стайна температура или в хладилник до 1 седмица. Може също така да ги замразите, като ги увиете добре. Размразете на стайна температура или в хладилник.
  • Добавете различни аромати и вкусове, като например нисковъглехидратен шоколад със стевия, горски плодове (малини, къпини и други), лимонови корички. Поднесете с течен кето шоколад по желание.
  • Ако използвате замразени горски плодове, отцедете ги, преди да ги добавите в тестото, за да не стане прекалено течно.
  • Добавете ароматни подправки вместо плодове. Подходящи са канела, индийско орехче, бахар и други.

 

Още няколко идеи за кето кексчета:

Кето сладки кексчета:

Кето солени кексчета:

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кексчета. Джинджифилов крем брюле.

Пригответе си още един ароматен и апетитен десерт с горски плодове – джинджифилов крем брюле.

 

Ако тези 2 кето рецепти за кексчета са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения, подходящи за спазване на кето диета, в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

Оставете коментар