Болест на Крон – възпаление на червата

Обновена: 13.03.2024|
Ешерихия коли, бактерия, цистит.

Когато става въпрос за храносмилателната ни система, всеки здравословен проблем може да бъде опасен за нея по свой собствен начин. Причината се крие в два фактора: от една страна, всеки дисбаланс в крехкото равновесие на тази система води до умерен до силен дискомфорт. От друга страна, ако проблемът е по-сериозен, то резултатите могат да бъдат недобро храносмилане, лошо и непълно усвояване на веществата и невъзможност за отделяне на вредните сред тях.

Към коя категория спада болестта на Крон и какво би могла да ни причини, разказваме в следващите редове.

 

Болест на Крон – същност

По своята същност болестта на Крон, която можете да срещнете на много места и само с абревиатурата БК, е възпалително заболяване на червата. За първи път бива описана като отделна болест преди почти век: през 1931 година в САЩ. Носи името на един от откривателите си: д-р Бърил Крон. От тогава са направени много проучвания с еднозначни резултати. Те сочат, че болестта на Крон е тежка, хронична и нелечима.

 

zink 400
stev tabletki 600
zink 400
stev tabletki 600

Добрата новина: болест на Крон спада към редките заболявания, засягайки 5 от всеки 10 000 човека. Лошата: веднъж диагностициран с нея, човек трябва да поддържа хранителен режим през целия си живот и постоянно да полага усилия по лечението на възпалението. Защо това е така?

Възпалението, което представлява болестта на Крон, засяга храносмилателната ни система. Най-често тя поразява червата ни и по-точно: тънкото и дебелото ни черво. Защо? В една нормално функционираща система, в червата ни се намират милиарди на брой бактерии от различен вид.

„Добрите“ от тях помагат на тялото ни да отсее полезните от вредните елементи в храната, да извлече максимално много вещества от тях и да изхвърли ненужните. За лошите бактерии, от друга страна, има роля да се погрижи имунната ни система и да ни защити, като ги унищожи.

При хората с болест на Крон, а и някои други хронични заболявания на храносмилателната система, тялото започва да възприема и полезните бактерии като вредни за организма.

Съответно имунната система насочва към тях цялата си сила, за да ги унищожи, като създаде възпалителен процес. Проблемът: това възпаление не преминава, а прогресивно се изостря, като нанася все повече и повече щети на тези части от червата, в които живеят бактериите, таргетирани от имунната ни система.

Относително рядко се случва симптоматиката да излезе извън червата и да порази други части на храносмилателната ни система. За сметка на това други тъкани и системи не са защитени. Случаи на болест на Крон сочат, че възпалението може да се разпростре към очите, кожата и дори ставите. Специфика на заболяването е, че много често възпалението се проявява първо в една или повече от тези части на тялото, а след това в храносмилателната система. Това допълнително може да ни обърка и да забави лечението.

Специфично за болестта на Крон е, че най-често засегнати са края на тънкото черво и големи области от дебелото черво.

Любопитно проявление на възпалението е, че то възниква на места – без да обхваща целите обособени части от тази област на храносмилателната система. Това своеобразно значи, че здрави зони се редуват с болни, които, в зависимост от степента на възпаление, изглеждат по различен начин.

 

Симптоми на болестта на Крон

 

Болест на Крон, симптоми.

 

Нещо, което е важно да споменем за болестта на Крон е, че симптомите на състоянието са подобни на т.нар. улцерозен колит – друг вид възпаление на храносмилателния тракт, който обаче засяга само дебелото черво. Затова и понякога човек е възможно да бъде диагностициран неправилно. Въпреки това е добре да знаете какви са сигналите на тялото ни при възникване на възпалението, за да  можете да потърсите помощ навреме и така болестта на Крон да не достигне до животозастрашаващи нива в тялото ви.

Болестта на Крон не признава възраст или пол, като засяга почти еднакъв процент мъже и жени. Специалистите са определили рамка, според която най-често от това възпаление са засегнати хора на възраст между 15 и 40 години. За съжаление не се знае какво го предизвиква. Счита се обаче, че стресът и лошото качество на живот повлияват силно на появата и развитието на болестта на Крон.

Според най-новите проучвания, основни причини биха могли да се окажат генетични фактори и наследственост, както и фактори в околната среда. Засега обаче те остават непотвърдени.

Най-често симптомите, с които болестта на Крон се проявява, свързани с храносмилателната ни система, се изразяват в:

 • Диария – понякога в нея има наличие на слуз или кръв
 • Болка при изхождане
 • Болка в коремната област – около пъпа
 • Усещане за тежест в корема дори след изхождане

Тъй като до голяма степен много от тези симптоми обикновено се свързват с по-стандартни проблеми на отделителната система, с времето специалистите са се научили да разпознават и други, съпътстващи знаци на болестта на Крон.

Затова и ако към един или повече симптоми от горния списък можете да се добавите и някой от следващите симптоми, то може би е добре да потърсите лекар за диагностика. А те са:

 • Промени в кожата – много ясно се изразяват около изхода на отделителната ни система
 • Загуба на тегло
 • Отпадналост и умора
 • Загуба на апетит
 • Значително повишена температура – сигурен знак за възпаление в тялото
 • Нощно изпотяване

Към този списък може да се добавят и нарушения на месечния цикъл при жените и нарушения в растежа при децата и подрастващите.

Болестта на Крон е опасна с това, че може да доведе до много тежки последици за долната част от храносмилателната ни система. Част от тях са:

 • Стеснения на червата
 • Перфорации на червата
 • Язви на лигавицата
 • Абсцеси
 • Недохранване
 • Анемия
 • Фистули, които отвеждат пряко възпалението към други органи при особено сериозно възпаление

Затова и е много важно, ако изпитвате дори леко съмнение за болест на Крон, да не се самолекувате и да не губите време с надеждата симптомите да си отидат от само себе си! Потърсете специалист, тъй като навременната реакция може да ви спести много дискомфорт и да ви помогне да контролирате състоянието преди да навлезе във фаза със значителни последствия.

 

Как се лекува болест на Крон

 

Болест на Крон, симптоми.

 

Първите стъпки към лечението е да се направят специфични изследвания за установяването му. След това следва своеобразно картографиране на възпалените области от червата и проследяване на това до каква степен е достигнало възпалението: начална или обострена фаза, както и дали е успяло да нанесе поражения върху други органи и системи.

За съжаление към днешна дата не съществува ефективно лечение за болест на Крон. Едновременно с това не са съвсем ясни и причините, които предизвикват възпалението, така че да приложим превантивни мерки. Медикаментите и терапиите, които се прилагат от специалистите с цел хората, засегнати от това възпаление, да водят нормален начин на живот, са основно в три насоки:

 • Облекчаване на симптомите с медикаменти за редуциране на възпалението, както и имуносупресори за намаляване на имунната реакция.
 • Лекуване на страничните ефекти от болестта на Крон и пораженията по кожата, ставите, очите и т.н.
 • Строг хранителен режим с внимание към храните, които подхранват възпаленията и биха могли да раздразнят допълнително увредените тъкани.

Засегнатите от болест на Крон трябва да спазват стриктен хранителен режим. Продуктите в него се подбират така, че да не дразнят храносмилателната система със състава, консистенцията и температурата си. Това важи и за напитките, които можете да консумирате.

Добре е да избягвате всичко пържено, газирано и мазно, както и дразнещите стомаха шоколадови изделия. Полуфабрикатите и консервите също са силно непрепоръчителни. Храните, които специалистите препоръчват, са супи, бульони, приготвени на пара или задушени зеленчуци, риба, месо.

Ако консумирате млечни продукти, е добре те да са с ниска масленост. Добре е да следите киселинността на продуктите и напитките, които приемате.

Абсолютно наложително е да ограничите максимално приема на кафето, алкохола и някои видове по-силен и дразнещ системата чай.

Много специалисти смятат, че извън фамилната обремененост, околната среда е основният фактор, който може да предизвика болестта на Крон. Затова и те препоръчват хората, които страдат от нея или искат да се предпазят, да откажат тютюнопушенето. Друг често срещан съвет е да се избягва животът в индустриални зони, тъй като обикновено въздухът, почвата и храните са по-замърсени с различни вредни вещества. Добре е да редуцирате и стреса, тъй като той също се счита за ключов фактор за развитието на възпалението.

Категории: Здраве|Публикувана: 05.11.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

49ba106e715c855274a0ed254826b4e3?s=96&d=mm&r=g

Василка Дюлгерова е създател на съдържание в сферата на здравословното хранене, хранителни режими и физическата активност в различни възрасти. Тя е автор на стотици статии с огромна четаемост.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 13 март 2024 в 11:24 | Публикувана: 5 ноември 2021 в 15:18 | Категория: Здраве