5 от най-добрите подсладители при кето диета

Обновена: 05.01.2024|

Днес ще разгледаме кои са 5 от най-добрите подсладители при кето диета, както и кои са тези, които трябва да избягваме.

Следването на кето диета изисква изключването на храни с високо съдържание на въглехидрати като нишестета, захарни изделия и преработени закуски.

Това е от съществено значение за достигането на метаболитно състояние, наречено кетоза. То кара тялото ни да започне да разгражда мазнините вместо въглехидратите, за да произвежда енергия.

Кетозата също така изисква намаляване на консумацията на захар, което може да е предизвикателство за подслаждане на напитки, печени изделия, сосове и дресинги.

stev tabletki 400
stev tabletki 600

За щастие има различни подсладители с ниско съдържание на въглехидрати, които можем да използваме без угризения. За тях ще говорим днес.

stev tabletki 400
stev tabletki 600

 

Най-добрите 5 подсладители при кето диета

Най-добрите подсладители при кето диета не съдържат калории и въглехидрати или имат значително ниско съдържание.

 1. Стевия

 

5 от най-добрите подсладители при кето диета. Вредите на захарта върху мозъка. Какво е стевия. Стевия и нейните разновидности.

 

Не сте изненадани, че стевията заема първа позиция в нашия списък с подсладители при кето диета, и неслучайно. Стевията се счита за нехранителен подсладител, което означава, че съдържа малко или никакви калории и въглехидрати.

Тя е естествен подсладител, получен от растението Stevia rebaudiana.

За разлика от обикновената захар, стевията може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар.

Предлага се както в течна, така и в прахообразна форма и може да се използва за подслаждане на всичко – от напитки до десерти.

Употреба: Използва се в съотношение 1:1 –  за всяка чаша (200 грама) захар заменете с 200 г стевия на прах. Освен ако не е концентриран сироп, когато е препоръчително да обърнете внимание на начина на дозиране.

 

 1. Еритритол

Еритритолът е вид захарен алкохол – клас естествено срещащи се съединения, които стимулират рецепторите на сладкия вкус на езика, за да имитират вкуса на захарта.

Той е до 80% по-сладък от обикновената захар, но съдържа само 5% от калориите при само 0,2 калории на грам.

Освен това, въпреки че еритритолът има 4 грама въглехидрати на 1 чаена лъжичка (4 грама), проучвания показват, че той може да помогне за понижаване на нивата на кръвна захар в тялото.

Поради по-малкото си молекулно тегло, той обикновено не причинява храносмилателни проблеми, свързани с други видове захарни алкохоли.

Имайте предвид, че създава усещане за охлаждане в устата. Не се разтваря толкова добре, колкото захарта, което може да остави храните с леко песъчлива текстура.

Употреба: За най-добри резултати заменете всяка чаша (200 грама) захар с около 1 1/3 чаши (267 грама) еритритол.

Еритритолът се използва както при печене, така и при готвене и може да бъде заменен със захарта в голямо разнообразие от рецепти.

 

 1. Подсладители при кето диета: Ксилитол

Ксилитолът е друг вид захарен алкохол, често срещан в продукти като дъвки без захар, бонбони и ментови бонбони.

Той е сладък като захар, но съдържа само 3 калории на грам и 4 грама въглехидрати на 1 чаена лъжичка (4 грама).

И все пак, подобно на други захарни алкохоли, въглехидратите в ксилитола не се считат за нетни, тъй като не повишават нивата на кръвна захар или инсулина до степента, в която захарта го прави.

Употреба: Тъй като сладостта на ксилитола е равна на тази на обикновената захар, може да се замени с нея в съотношение 1:1.

Ксилитолът се използва за подслаждане на чай, кафе, шейкове или смутита с ниско съдържание на въглехидрати.

Също така е подходящ за употреба в печива, но може да изисква малко допълнителна течност в рецептата, тъй като има тенденцията да абсорбира течности и да повишава сухотата.

Имайте предвид, че ксилитолът е свързан с храносмилателни проблеми, когато се използва във високи дози. Затова намалете приема, ако забележите някои неблагоприятни ефекти.

 

 1. Сукралоза

Сукралозата е изкуствен подсладител, който не се метаболизира, което означава, че преминава през тялото неусвоена и по този начин не доставя калории и въглехидрати. Едва 15% от нея се абсорбира от тялото, но и те се отделят с урината.

Тя е около 600 пъти по-сладка от захарта и не оставя горчив послевкус. За разлика от други видове подсладители, сукралозата не е подходящ заместител на захарта в рецепти, които изискват печене.

Някои проучвания установяват, че сукралозата може да произвежда вредни съединения, когато е изложена на високи температури.

Употреба: Вместо в печива използвайте сукралозата като нисковъглехидратен начин за подслаждане на напитки или храни.

 

 1. Монк (монк фрут, monk fruit)

Монк е естествен подсладител, извлечен от плодовете на растението монк, произхождащо от Южен Китай.

Монк съдържа естествени захари и съединения, наречени могрозиди. Това са антиоксиданти, които представляват голяма част от сладостта на плодовете.

В зависимост от концентрацията на могрозиди, подсладителят монк може да бъде между 100-250 пъти по-сладък от обикновената захар.

Екстрактът от плодовете на растението монк не съдържат калории и въглехидрати, което го прави един от 5-те най-добри подсладители при кето диета.

Могрозидите могат също така да стимулират освобождаването на инсулин. Това от своя страна подобрява транспортирането на захарта извън кръвния поток, за да помогне за управлението на нивата на кръвната захар.

Не забравяйте да проверите етикета на съставките, когато купувате подсладител монк. Екстрактът от него понякога се смесва със захар, меласа или други подсладители, които могат да променят общото съдържание на калории и въглехидрати.

Употреба: Монк може да се използва във всяка рецепта, където бихте използвали обикновена захар.

Количеството, което използвате, варира между различните продукти в зависимост от това какви други съставки могат да бъдат включени.

Докато някои препоръчват да замените захарта с еднакво количество подсладител монк, други съветват да намалите количеството наполовина.

 

Подсладители при кето диета, които да избягваме

Въпреки че има много подсладители с ниско съдържание на въглехидрати, на които можем да се насладим при кетогенна диета, има много други, които не са подходящи.

Ето кои подсладители при кето диета са с високо съдържание на въглехидрати и могат да повишат нивата на кръвна захар, впоследствие да прекъснат кетозата:

 • Малтодекстрин

Силно преработен подсладител, произведен от нишестени растения като ориз, царевица или пшеница. Съдържа същото количество калории и въглехидрати като обикновената захар.

 • Пчелен мед

 

5 от най-добрите подсладители при кето диета. Мед от манука - ползи.

 

Висококачественият мед съдържа антиоксиданти и хранителни вещества, което го прави по-добър от рафинираната захар. Въпреки това, той все още е с високо съдържание на калории и въглехидрати, което го прави неподходящ за кето диета.

 • Кокосова захар

Кокосовата захар се произвежда от сока на кокосовата палма. Абсорбира се по-бавно от обикновената захар. Въпреки това, също е с високо съдържание на фруктоза, което може да допринесе за нарушен контрол на кръвната захар.

 • Кленов сироп

Кленовият сироп съдържа добро количество микроелементи като манган и цинк, но също така е с високо съдържание на захар и въглехидрати.

 • Нектар от агаве

Нектарът от агаве е около 85% фруктоза, което може да намали чувствителността на тялото към инсулин и да допринесе за развитието на метаболитен синдром. Това затруднява тялото ни да регулира нивата на кръвна захар.

 • Фурми

Този сушен плод често се използва за естествено подслаждане на десерти. Въпреки че доставят малко количество фибри, витамини и минерали, фурмите съдържат и значително количество въглехидрати, поради което не са сред препоръчителните подсладители при кето диета.

 

Заключение

Следването на кето диета ограничава приемът на въглехидрати и намалява консумацията на добавена захар, за да се достигне до състояние на кетоза.

За щастие има подсладители с ниско съдържание на въглехидрати, които могат да се използват за приготвяне на десерти, сосове и подслаждане на напитки, подходящи за кето режим.

Използвайте подсладители при кето диета като част от здравословно и балансирано хранене, за да добавите вкус, като същевременно поддържате приема на въглехидрати нисък.

Категории: Хранене и видове храни|Публикувана: 07.07.2022|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 5 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 7 юли 2022 в 11:00 | Категория: Хранене и видове храни