Шведски кифлички с бадемов крем (семла)

Обновена: 27.02.2024|
Шведски кифлички Семла.

За да удовлетворим желанието си за нещо сладко, приготвяме тази кето рецепта за шведски кифлички с бадемов крем изцяло с нисковъглехидратни продукти. По този начин получаваме здравословно сладко изделие, подходящо за хората, спазващи кето диета.

Апетитът ни се събужда, веднага щом заговорим за нещо сладко, особено за кифлички с топящ се в устата пълнеж.

Познати са ни традиционните тестени изделия с пълнеж от домашно сладко, шоколад или крем. За жалост, всички те се приготвят с много захар. Ето и нашето кето предложение, в което няма и грам захар.

 

 

keto baner 011
keto 01
keto baner 011
keto 01

Семла – кето шведски кифлички с бадемов крем

 

 

В Швеция е традиция всяка година на празника „Fat Tuesday“, известен още като „Mardis Gras“, да се хапват шведски кифлички. Този неустоимо вкусен сладкиш представлява мека кифличка с богат бадемов крем и сметана.

Насладете се на тази кето версия на семла по време на шведската „фика“. По шведски обичай „фика“ означава почивка, по време на която хората пият кафе, ядат сладки и се наслаждават на това време с приятна компания.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
35 минути 6 8 г нетни

Необходими продукти:

За кифличките:

  • 2 големи яйца
  • 100 г крема сирене, на стайна температура
  • 55 г краве масло Гхи, меко
  • 50 г еритритол
  • 2 ч. л. бакпулвер (10 г)
  • 170 г бадемово брашно
  • 3 с. л. кокосово брашно
  • 1 ½ с. л. хуск фибри
  • 1 ½ ч. л. смлян кардамон, зелен (по желание)

За бадемовия крем:

  • 85 г бадемово брашно
  • 1 с. л. еритритол
  • 4 капки стевиола с боровинка
  • 5 с. л. готварска сметана за разбиване

За сервиране:

  • 50 г горски плодове

По желание:

  • 240 мл готварска сметана за разбиване/кокосов крем
  • 3-4 капки стевиола сироп
  • 1 с. л. еритритол/стевиола на прах, смлени фино

Начин на приготвяне:

Кифличките

  1. Загрейте фурната до 175 градуса.
  2. Смесете в купа яйцата, крема сиренето, маслото Гхи, еритритола, бакпулвера и кардамона (ако използвате) и разбъркайте сместа до гладкост.
  3. Добавете бадемовото и кокосовото брашна и хуск фибрите, разбъркайте отново.
  4. Оставете да почине за около 5-10 минути или докато хуска поеме течността и тестото придобие по-плътна консистенция.
  5. Оформете отделни кифлички от сместа като ги поставите върху тава, покрита с хартия за печене.
  6. Изпечете за около 15 минути или докато придобият приятен златист цвят.
  7. Използвайте клечка за зъби или тънък шиш, за да проверите дали са сготвени добре. Когато клечката излезе чиста, това означава, че са готови.
  8. Извадете от фурната и оставете кифличките да изстинат.

Бадемовия крем

  1. През това време пригответе бадемовия крем като смесите в купа бадемовото брашно с еритритола, стевиолата с боровинка и сметаната.
  2. Разбъркайте, докато се смесят всички съставки.

Сглобяване

  1. Вземете остър нож и изрежете горната част на всяка кифличка. Напълнете с бадемов крем и декорирайте с горски плодове.

По желание

  1. Отгоре разстелете с разбит кокосов крем, подсладен със стевиола сироп, или използвайте бита сметана. Поставете горната част на кифличка, която сте отрязали.
  2. Поръсете по желание с еритритол или стевиола на прах, смляни фино.
  3. Гарнирайте по желание с горски плодове и поднесете десерта.

Съвети:

Намажете кифличките с разбито яйце, преди да ги изпечете. Така ще придобият приятен лъскав вид.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

 

Историята на семла (семлор)

 

Шведски кифлички Семла.

 

Традиционните семла представляват малки кифлички, приготвени от пшенично брашно, овкусени с кардамон и пълнеж от бадемов крем и бита сметана. Любим десерт на малки и големи в Швеция.

Традициите на семла се коренят в „fettisdag“ или така нареченият Маслен вторник, Дебел вторник. Тогава вкусните шведски кифлички се ядат за последно преди периода на християнския Велик пост.

Първоначално семла е представлявала кифличка, известна като „hetvägg“, която се яде накисната в горещо мляко. В един момент шведите добавят сметана и бадемов крем в сместа и започват да ги хапват всеки вторник до навечерието на Великден.

Днес може да откриете шведски кифлички на витрините на хлебопекарните и около Коледа.

 

Варианти на шведски кифлички семла

През годините пекарните са предизвиквали традиционната рецепта за семла, надявайки се да създадат нещо уникално.

Тънко разточено тесто с пълнеж от бадемов крем и бита сметана, сгънато и поднесено като тако, е един от вариантите на рецептата.

Има също и вариант на шведски кифлички с пълнеж от шоколад и изпържени в мазнина. Списъкът с иновативни рецепти за семла е дълъг и най-вероятно ще продължава да се разширява.

 

Какво е свещената кафе пауза „фика“?

 

Шведски кифлички Семла. Фика.

 

Семла е част от една по-голяма картина – социален феномен, който е уникален за Швеция. Той се нарича „fika”. Фика няма превод.

Фика означава да си починете с колеги или приятели на кафе и обикновено да хапнете нещо сладко.

Тя означава дори много повече – някои ще кажат, че това е основата на шведската култура. Това е нещо, на което, ако бъдете поканени, никога не трябва да отказвате.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Шведски кифлички. Кето кифлички с боровинки.

Шведски или не, кифличките са вкусно сладко произведение, което обичаме да си хапваме. Ето още една различна рецепта за кето кифлички с боровинки.

 

Ако това предложение за шведски кифлички с бадемов крем – семла, подходящи за кето диета, ви е харесало, можете да разгледате още подобни такива в секцията „Кето рецепти в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 27 февруари 2024 в 11:29 | Публикувана: 30 март 2022 в 18:00 | Категория: Десерти при кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти