Шведски кифлички с бадемов крем (семла)
За да удовлетворим желанието си за нещо сладко, приготвяме тази кето рецепта за шведски кифлички с бадемов крем изцяло с нисковъглехидратни продукти. По този начин получаваме здравословно сладко изделие, подходящо за хората, спазващи кето диета.
Апетитът ни се събужда, веднага щом заговорим за нещо сладко, особено за кифлички с топящ се в устата пълнеж.
Познати са ни традиционните тестени изделия с пълнеж от домашно сладко, шоколад или крем. За жалост, всички те се приготвят с много захар. Ето и нашето кето предложение, в което няма и грам захар.
Семла – кето шведски кифлички с бадемов крем
В Швеция е традиция всяка година на празника „Fat Tuesday“, известен още като „Mardis Gras“, да се хапват шведски кифлички. Този неустоимо вкусен сладкиш представлява мека кифличка с богат бадемов крем и сметана.
Насладете се на тази кето версия на семла по време на шведската „фика“. По шведски обичай „фика“ означава почивка, по време на която хората пият кафе, ядат сладки и се наслаждават на това време с приятна компания.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 6 | 8 г нетни |
Необходими продукти:
За кифличките:
- 2 големи яйца
- 100 г крема сирене, на стайна температура
- 55 г краве масло Гхи, меко
- 50 г еритритол
- 2 ч. л. бакпулвер (10 г)
- 170 г бадемово брашно
- 3 с. л. кокосово брашно
- 1 ½ с. л. хуск фибри
- 1 ½ ч. л. смлян кардамон, зелен (по желание)
За бадемовия крем:
- 85 г бадемово брашно
- 1 с. л. еритритол
- 4 капки стевиола с боровинка
- 5 с. л. готварска сметана за разбиване
За сервиране:
- 50 г горски плодове
По желание:
- 240 мл готварска сметана за разбиване/кокосов крем
- 3-4 капки стевиола сироп
- 1 с. л. еритритол/стевиола на прах, смлени фино
Начин на приготвяне:
Кифличките
- Загрейте фурната до 175 градуса.
- Смесете в купа яйцата, крема сиренето, маслото Гхи, еритритола, бакпулвера и кардамона (ако използвате) и разбъркайте сместа до гладкост.
- Добавете бадемовото и кокосовото брашна и хуск фибрите, разбъркайте отново.
- Оставете да почине за около 5-10 минути или докато хуска поеме течността и тестото придобие по-плътна консистенция.
- Оформете отделни кифлички от сместа като ги поставите върху тава, покрита с хартия за печене.
- Изпечете за около 15 минути или докато придобият приятен златист цвят.
- Използвайте клечка за зъби или тънък шиш, за да проверите дали са сготвени добре. Когато клечката излезе чиста, това означава, че са готови.
- Извадете от фурната и оставете кифличките да изстинат.
Бадемовия крем
- През това време пригответе бадемовия крем като смесите в купа бадемовото брашно с еритритола, стевиолата с боровинка и сметаната.
- Разбъркайте, докато се смесят всички съставки.
Сглобяване
- Вземете остър нож и изрежете горната част на всяка кифличка. Напълнете с бадемов крем и декорирайте с горски плодове.
По желание
- Отгоре разстелете с разбит кокосов крем, подсладен със стевиола сироп, или използвайте бита сметана. Поставете горната част на кифличка, която сте отрязали.
- Поръсете по желание с еритритол или стевиола на прах, смляни фино.
- Гарнирайте по желание с горски плодове и поднесете десерта.
Съвети:
Намажете кифличките с разбито яйце, преди да ги изпечете. Така ще придобият приятен лъскав вид.
Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.
Историята на семла (семлор)
Традиционните семла представляват малки кифлички, приготвени от пшенично брашно, овкусени с кардамон и пълнеж от бадемов крем и бита сметана. Любим десерт на малки и големи в Швеция.
Традициите на семла се коренят в „fettisdag“ или така нареченият Маслен вторник, Дебел вторник. Тогава вкусните шведски кифлички се ядат за последно преди периода на християнския Велик пост.
Първоначално семла е представлявала кифличка, известна като „hetvägg“, която се яде накисната в горещо мляко. В един момент шведите добавят сметана и бадемов крем в сместа и започват да ги хапват всеки вторник до навечерието на Великден.
Днес може да откриете шведски кифлички на витрините на хлебопекарните и около Коледа.
Варианти на шведски кифлички семла
През годините пекарните са предизвиквали традиционната рецепта за семла, надявайки се да създадат нещо уникално.
Тънко разточено тесто с пълнеж от бадемов крем и бита сметана, сгънато и поднесено като тако, е един от вариантите на рецептата.
Има също и вариант на шведски кифлички с пълнеж от шоколад и изпържени в мазнина. Списъкът с иновативни рецепти за семла е дълъг и най-вероятно ще продължава да се разширява.
Какво е свещената кафе пауза „фика“?
Семла е част от една по-голяма картина – социален феномен, който е уникален за Швеция. Той се нарича „fika”. Фика няма превод.
Фика означава да си починете с колеги или приятели на кафе и обикновено да хапнете нещо сладко.
Тя означава дори много повече – някои ще кажат, че това е основата на шведската култура. Това е нещо, на което, ако бъдете поканени, никога не трябва да отказвате.
Още от здравословната ни кухня
Ако това предложение за шведски кифлички с бадемов крем – семла, подходящи за кето диета, ви е харесало, можете да разгледате още подобни такива в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Кето баница с кори е вкусна алтернатива, която да приготвим, когато сме на кетогенна диета, а ни се хапва вкусна баничка.
Нека се поглезим това лято с 3 идеи за кето лимонов десерт!
Една бърза рецепта за кето боровинкови кифлички, с които да изпиете късното следобедно бронирано