Много пъти сме говорили за стевия и как тя е част от модерния начин на живот – във всичките си разновидности. Тя е сладка, без калории. Едновременно с това, има наличието на много витамини. Тя е и голяма част от кето режима и съвсем лесно можете да я приложите в него, както ви разказваме в кето диета за начинаещи.
Днес ще говорим за видовете и формите на стевията, качеството й и всички нейни способности – в детайли.
Стевия и нейните разновидности, които можем да приемаме
Ако за първи път чувате за стевията, е важно да ви запознаем с няколко детайли за нея. Тя произлиза от растение със същото име, което расте в тропическите райони на Централна и Южна Америка. Реално, стевия е наименованието на цяло семейство растения, а това, от което се извлича продуктът, който използваме, е видът Stevia Rebaudiana.
Древните хора, които първи открили способностите му, го наричали „сладка трева” или „медени листа”. Именно от него се извлича сладкият екстракт, който използваме за подслаждане на ястия и напитки, когато искаме да заместим захарта.
В миналото от стевията се е приготвял чай, който се е използвал за лекарство, защото е бил изключително богат на витамини и минерали. Днес се използва като заместител на подсладителите, защото е многократно по-сладка от всички тях. Това значи, че много малки количества ни дават много повече сладост.
Стевията има и високо съдържание на витамини: витамин С, витамин А, витамини от група В. Така тя се доказва като ефективна за имунната система, но и за тонуса и енергията и метаболизма. Нека не забравяме и ефекта на тези витамини и минерали за кожата, ноктите и косата.
В стевията се съдържат още множество минерали: калий, полезен за сърцето, желязо за енергия, цинк и калций за здрави кости и стави и магнезий за повече жизненост и сила. Затова и стевията може да се използва, а и дори се препоръчва при диабетни състояния, стрес, умора и при нужда от подкрепа на имунната система.
Откриваме и използваме стевия в една от трите й разновидности:
- на прах
- течна
- на таблетки
Която и да изберете, няма да сбъркате. Единствено е важно да я съобразите с нуждите си.
Приложението на стевия и нейните разновидности
Когато говорим за стевията, способностите й звучат магически и мнозина се чудят дали няма уловка в тях. Истината е, че тя е точно толкова полезна, колкото всички изследвания досега твърдят. И най-хубавото – стевия притежава цели три разновидности, в които можем да я използваме.
-
Стевия на прах
Стевия на прах е сред най-удобните форми за използване на веществото. Изключително често я употребяваме при приготвяне на сладкиши и всякакви печива и десерти. При нея няма смисъл и нужда да пресмятате дозировки, защото е много лесно да се определи на база на захарта, която обикновено трябва да включите в рецептата.
Стевията в течно състояние, от своя страна, е много добър избор за всички, които искат да добавят малко сладост към своя чай, кафе или друг тип напитка. Обикновено се намира под формата на сироп или капки с ванилия.
-
Течна стевия
Течната стевиола е много лесна за дозиране, защото идва с дозатор за милилитрите, а за напитки обикновено са достатъчно само няколко капки. По-точно: 3 капки се равняват на една чаена лъжичка захар. Идеален заместител на захарта! Подходяща е и за сладкиши, като издържа на термична обработка. Сиропът не дава никакъв допълнителен аромат.
От своя страна стевия с ванилия може да се добавя към чай – тя е една от най-предпочитаните разновидности. Прекрасно допълнение е за някои по-екзотични варианти – ройбос, канела, портокал, черен чай и др. Тя е идеална и за всички, които не могат да свикнат със съвсем лекия остатъчен аромат на стевията.
-
Разновидности на стевия: С ванилия
Ванилията е нежно допълнение към мляко и други напитки. Освен това екстрактът носи усещане за ситост и допълнителна сладост. Тя успокоява организма и го отпуска, прогонвайки напрежението.
-
На таблетки
Стевия на таблетки много наподобява други типове подсладители на пазара. Затова е важно да уточним – тя е напълно безвредна и изцяло естествена. Една таблетка стевия се равнява на 1 кубче захар.
Препоръчваме ви обаче да не предозирате стевията. Единствено при прекомерно количество се появява остатъчен аромат, който не се харесва на всеки.
Качеството на стевия и нейните разновидности – от ключово значение за здравето ни
Когато избирате стевия, независимо от нейните разновидности, задължително проверете състава и произхода й. Полезните съставки на продуктите със стевия са най-много, когато идват от най-качествените от едноименните растения.
Именно тогава можем да я включим в здравословната си диета и да повлияе положително на:
- кръвното налягане
- кръвната захар
- жлъчката
- възпаленията
- храносмилателната система
- отделителната система
- черния дроб
- панкреаса
В това отношение продуктите на ForLife със стевия: на прах, сироп и с ванилия, отговарят на най-високите изисквания за качество. Те не съдържат въглехидрати и калории. Сертифицирани са и подлежат на внимателен качествен контрол.
Това ги прави още по-сигурни за използване от диабетици, хора в риск от диабет, хора с наднормено тегло и такива, които искат да намалят захарта по здравословни причини. Затова за стевията още се казва, че е идеално допълнение към здравословния и балансиран начин на живот.
Оставете коментар