Пилешки дробчета с бекон, гъби и зелен боб – кето рецепта
Днешната рецепта за пилешки дробчета е едно сочно и апетитно кето решение за обяд или вечеря. Комбинацията с гъби, бекон и зелен боб е често срещана и неслучайно – опитайте и ще се влюбите в тази лесна рецепта.
Ето как да си я приготвите.
Рецепта за пилешки дробчета с бекон, гъби и зелен боб
Пилешки дробчета – апетитно, вкусно и богато на протеини ястие. Беконът, гъбите и зеленият боб са чудесни източници на протеин, особено за спазващите кето диета.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 4 | 6 г |
Необходими продукти:
- 500 г пилешки дробчета
- 1 с. л. екстра върджин зехтин
- 2 с. л. чесън на прах
- сол и черен пипер на вкус
- 150 г зелен боб
- 100 г гъби печурки
- 4 лентички бекон
- 2 ½ с. л. краве масло Гхи
- 1 връзка пресен магданоз
Начин на приготвяне:
- Изплакнете и подсушете дробчетата. Сложете ги в найлонова торбичка, заедно с 1 с. л. зехтин, чесъна на прах, сол и пипер на вкус. Завържете торбичката, разклатете и оставете настрана.
- Почистете зеления боб, като изрежете крайчетата на всяка шушулка, сложете ги в тенджера и залейте с вода. Оставете да заври и ги гответе около 8-10 минути. Отцедете и заделете.
- Нарежете гъбите на полумесеци, загрейте масло в тиган на средна температура и ги сложете, като периодично разбърквате. Гответе, докато се изпари отделената от тях вода и омекнат. Когато са готови, ги извадете с решетъчна лъжица.
- В същия тиган сложете нарязания бекон. Гответе до покафеняването му и до хрупкавост. Когато е готов, извадете с решетъчна лъжица и оставете настрана.
- Изсипете маринованите пилешки дробчета в мазнината от бекона (при нужда добавете и останалото масло Гхи). Гответе на средна температура около 20 минути или повече, ако е необходимо.
- Когато дробчетата са готови, добавете в тигана сготвените зелен боб, бекон и гъби. Разбъркайте добре, за да се смесят ароматите и гответе още около 5 минути.
- Нарежете магданоза на дребно и поръсете всяка порция пилешки дробчета.
Съвет:
- Можете да добавите и зелен лук към всяка порция пилешки дробчетата, за по-богат вкус.
Предложения за сервиране:
- Сотирайте зеления боб и гъбите в масло, овкусени с чесън на прах, сол и черен пипер. Добавете към тях натрошени бадеми и сервирайте като гарнитура към свински котлети с розмарин.
Знаете ли, че…
Пилешките дробчета съдържат селен – минерал, който помага за предотвратяване и контролиране на сърдечно-съдови заболявания като инсулт и висок холестерол. Често наричан „супер храна“, пилешкият черен дроб е пълен с хранителни вещества, за да поддържа тялото ни здраво.
Пилешките дробчета са богати и на незаменими мастни киселини и протеини.
Съдържат още:
- Витамин В12 – важен за здравето на мозъка и неговите функции
- Витамин С
- Витамин А – помага да защитим зрението и очното здраве като цяло, укрепва имунната система и помага на органи като бъбреците и сърцето да функционират правилно.
- Витамин Е
- Мед
- Холин
- Фолат
- Ниацин
- Рибофлавин – помага на тялото да произвежда енергия от храната и поддържа клетките силни.
10 полезни свойства на зеления боб
- Богат на антиоксиданти
- Има противосъстаряващи свойства
- Подобрява имунната защита
- Подпомага сърдечното здраве
- Защитава клетките
- Източник на витамин К1 – 16 мкг в 100 г зелен фасул
- Източник на витамин С – в 100 г се съдържат 9,7 мг
- Богат на фибри
- Източник на манган
- Богат на витамини от група В, като фолиева киселина, холин, ниацин, рибофлавин
Освен това зеленият фасул е нискокалоричен – в 100 г се съдържат само 35 г калории.
Това, за което трябва да внимавате при консумацията на зелен боб, е да не прекалявате с количествата. Зеленият фасул може да причини проблеми в храносмилателната система.
Той съдържа и фитинова киселина, която може да се свързва с минералите и да предотвратява усвояването им в организма.
Хората, които страдат от дефицит на определени минерали, е добре да се консултират за консумацията на зелен боб. Или да внимават с количествата.
Още от здравословната ни кухня
Ако тази рецепта за пилешки дробчета с бекон, гъби и зелен боб ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Рецепта за пилешки дробчета със сметана и гъби за бързо, лесно и пълноценно ястие, пълно с полезни витамини и минерали.
Пилешки дробчета с бекон е едно засищащо ястие, което ни предоставя комбинация от текстури и вкусове.
Пилешки дробчета с пюре от карфиол е питателна рецепта, която може да ни осигури изключително много необходими витамини и минерали.
3 Коментара
Благодаря за хубавите рецепти
Благодаря за седмичното меню,ще ми бъде от полза.
Чудесно рецепти, които много ще ме улеснят. Отскоро се интересувам от кето.