Пилешки дробчета с бекон, гъби и зелен боб – кето рецепта

Обновена: 29.10.2024|
Пилешки дробчета с гъби и лук.

Днешната рецепта за пилешки дробчета е едно сочно и апетитно кето решение за обяд или вечеря. Комбинацията с гъби, бекон и зелен боб е често срещана и неслучайно – опитайте и ще се влюбите в тази лесна рецепта.

Ето как да си я приготвите.

 

Рецепта за пилешки дробчета с бекон, гъби и зелен боб

Пилешки дробчета – апетитно, вкусно и богато на протеини ястие. Беконът, гъбите и зеленият боб са чудесни източници на протеин, особено за спазващите кето диета.

Време за приготвяне Порции Нетни въглехидрати в 1 порция
60 минути 4 6 г

Необходими продукти:

  • 500 г пилешки дробчета
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • 2 с. л. чесън на прах
  • сол и черен пипер на вкус
  • 150 г зелен боб
  • 100 г гъби печурки
  • 4 лентички бекон
  • 2 ½ с. л. краве масло Гхи
  • 1 връзка пресен магданоз

Начин на приготвяне:

  1. Изплакнете и подсушете дробчетата. Сложете ги в найлонова торбичка, заедно с 1 с. л. зехтин, чесъна на прах, сол и пипер на вкус. Завържете торбичката, разклатете и оставете настрана.
  2. Почистете зеления боб, като изрежете крайчетата на всяка шушулка, сложете ги в тенджера и залейте с вода. Оставете да заври и ги гответе около 8-10 минути. Отцедете и заделете.
  3. Нарежете гъбите на полумесеци, загрейте масло в тиган на средна температура и ги сложете, като периодично разбърквате. Гответе, докато се изпари отделената от тях вода и омекнат. Когато са готови, ги извадете с решетъчна лъжица.
  4. В същия тиган сложете нарязания бекон. Гответе до покафеняването му и до хрупкавост. Когато е готов, извадете с решетъчна лъжица и оставете настрана.
  5. Изсипете маринованите пилешки дробчета в мазнината от бекона (при нужда добавете и останалото масло Гхи). Гответе на средна температура около 20 минути или повече, ако е необходимо.
  6. Когато дробчетата са готови, добавете в тигана сготвените зелен боб, бекон и гъби. Разбъркайте добре, за да се смесят ароматите и гответе още около 5 минути.
  7. Нарежете магданоза на дребно и поръсете всяка порция пилешки дробчета.

Съвет:

  • Можете да добавите и зелен лук към всяка порция пилешки дробчетата, за по-богат вкус.

Предложения за сервиране:

  1. Сотирайте зеления боб и гъбите в масло, овкусени с чесън на прах, сол и черен пипер. Добавете към тях натрошени бадеми и сервирайте като гарнитура към свински котлети с розмарин.

 

Знаете ли, че…

Пилешки дробчета с гъби, зелен лук.

Пилешките дробчета съдържат селен – минерал, който помага за предотвратяване и контролиране на сърдечно-съдови заболявания като инсулт и висок холестерол. Често наричан „супер храна“, пилешкият черен дроб е пълен с хранителни вещества, за да поддържа тялото ни здраво.

Пилешките дробчета са богати и на незаменими мастни киселини и протеини.

Съдържат още:

  • Витамин В12 – важен за здравето на мозъка и неговите функции
  • Витамин С
  • Витамин А – помага да защитим зрението и очното здраве като цяло, укрепва имунната система и помага на органи като бъбреците и сърцето да функционират правилно.
  • Витамин Е
  • Мед
  • Холин
  • Фолат
  • Ниацин
  • Рибофлавин – помага на тялото да произвежда енергия от храната и поддържа клетките силни.

 

10 полезни свойства на зеления боб

  1. Богат на антиоксиданти
  2. Има противосъстаряващи свойства
  3. Подобрява имунната защита
  4. Подпомага сърдечното здраве
  5. Защитава клетките
  6. Източник на витамин К1 – 16 мкг в 100 г зелен фасул
  7. Източник на витамин С – в 100 г се съдържат 9,7 мг
  8. Богат на фибри
  9. Източник на манган
  10. Богат на витамини от група В, като фолиева киселина, холин, ниацин, рибофлавин

Освен това зеленият фасул е нискокалоричен – в 100 г се съдържат само 35 г калории.

Това, за което трябва да внимавате при консумацията на зелен боб, е да не прекалявате с количествата. Зеленият фасул може да причини проблеми в храносмилателната система.

Той съдържа и фитинова киселина, която може да се свързва с минералите и да предотвратява усвояването им в организма.

Хората, които страдат от дефицит на определени минерали, е добре да се консултират за консумацията на зелен боб. Или да внимават с количествата.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пилешки дробчета. Кето паунд кейк с крема сирене.

За десерт хапнете ефирно и вкусно парче нисковъглехидратен кето паунд кейк.

 

Ако тази рецепта за пилешки дробчета с бекон, гъби и зелен боб ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

3 Коментара

  1. Тонка Тодорова 12.02.2022 at 8:55 - Отговор

    Благодаря за хубавите рецепти

  2. Стоева 22.11.2021 at 17:00 - Отговор

    Благодаря за седмичното меню,ще ми бъде от полза.

  3. Андреева 25.05.2021 at 14:58 - Отговор

    Чудесно рецепти, които много ще ме улеснят. Отскоро се интересувам от кето.

Оставете коментар