Днешната рецепта за пилешки дробчета е едно сочно и апетитно кето решение за обяд или вечеря. Комбинацията с гъби, бекон и зелен боб е често срещана и неслучайно – опитайте и ще се влюбите в тази лесна рецепта.

Ето как да си я приготвите.

 

Рецепта за пилешки дробчета с бекон, гъби и зелен боб

Изброените продукти са за 4 порции, а цялото ястие съдържа около 23-24 г въглехидрати.

Необходими продукти:

  • 500 г пилешки дробчета
  • 2 с. л. чесън на прах
  • 4 лентички бекон
  • 150 г зелен боб
  • 100 г гъби, по избор
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • ½ с. л. масло Гхи или краве масло
  • Сол и черен пипер, за овкусяване
  • 1 връзка пресен магданоз

 

Приготвяне:

  1. Изплакнете и подсушете дробчетата. Сложете ги в найлонова торбичка, заедно с 1 с. л. зехтин, чесъна на прах, сол и пипер на вкус. Завържете торбичката, разклатете и оставете настрана.
  2. Почистете зеления боб, като изрежете крайчетата на всяка шушулка, сложете ги в тенджерка и залейте с вода. Оставете да заври и ги гответе около 8-10 минути. Отцедете и заделете.
  3. Нарежете гъбите на полумесеци, загрейте 1 с. л. зехтин в тиган на средна температура и ги сложете, като периодично разбърквате. Гответе до омекването им, докато се изпари отделената от тях вода. Когато са готови, ги извадете с решетъчна лъжица.
  4. В същия тиган сложете нарязания бекон. Гответе до покафеняването му и до хрупкавост. Когато е готов, извадете с решетъчна лъжица и оставете настрана.
  5. Изсипете маринованите пилешки дробчета в мазнината от бекона (при нужда добавете и маслото Гхи). Гответе на средна температура около 20 минути или повече, ако е необходимо.
  6. Когато дробчетата са готови, добавете в тигана сготвените зелен боб, бекон и гъби. Разбъркайте добре, за да се смесят ароматите и гответе още около 5 минутки.
  7. Нарежете магданоза на дребно и поръсете всяка порция.

Можете да добавите и зелен лук към дробчетата, за по-богат вкус.

Предложения за сервиране:

  1. Сотирайте зеления боб и гъбите в масло, овкусени с чесън на прах, сол и черен пипер. Добавете към тях натрошени бадеми и сервирайте като гарнитура към свински котлети с розмарин.

 

Знаете ли, че:

Пилешки дробчета с гъби, зелен лук.

Пилешките дробчета съдържат селен – минерал, който помага за предотвратяване и контролиране сърдечно-съдови заболявания като инсулт и висок холестерол. Често наричан „суперхрана“, пилешкият черен дроб е пълен с хранителни вещества, за да поддържа тялото ви здраво.

Пилешките дробчета са богати и на незаменими мастни киселини и протеини.

Съдържат още:

  • Витамин В12 – важен за здравето на мозъка и неговите функции
  • Витамин Ц
  • Витамин А – помага да защитим зрението и очното здраве като цяло, укрепва имунната система и помага на органи като бъбреците и сърцето да функционират правилно.
  • Витамин Е
  • Мед
  • Холин
  • Фолат
  • Ниацин
  • Рибофлавин – помага на тялото да произвежда енергия от храната и поддържа клетките силни.

 

Eто и 10 полезни свойства на зеления боб:

  1. Богат на антиоксиданти.
  2. С противосъстаряващи свойства.
  3. Подобрява имунната защита.
  4. Подпомага сърдечното здраве.
  5. Защитава клетките.
  6. Източник на витамин К1 – 16 мкг в 100 г зелен фасул.
  7. Източник на витамин С – в 100 г се съдържат 9,7 мг.
  8. Богат на фибри.
  9. Източник на манган.
  10. Богат на витамини от група В, като фолиева киселина, холин, ниацин, рибофлавин.

Освен това зеленият фасул е нискокалоричен – в 100 г се съдържат само 35 г калории.

Това, за което трябва да внимавате при консумацията на зелен боб, е да не прекалявате с количествата. Зеленият фасул може да причини проблеми в храносмилателната система.

Той съдържа и фитинова киселина, която може да се свързва с минералите и да предотвратява усвояването им в организма.

Хората, които страдат от дефицит на определени минерали, е добре да се консултират за консумацията на зелен боб. Или да внимават с количествата.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пилешки дробчета. Кето паунд кейк с крема сирене.

За десерт хапнете ефирно и вкусно парче нисковъглехидратен кето паунд кейк.

 

Ако тази рецепта за пилешки дробчета с бекон, гъби и зелен боб ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!