Днешната нисковъглехидратна рецепта за кето паунд кейк доста наподобява тази за кекс. Разликата е в това, че за паунд кейка няма да използваме никакво брашно – за основа имаме крема сирене и масло.

Нека видим какво ще ни е необходимо за приготвянето на десерта.

 

Рецепта за кето паунд кейк

Рецептата е за 8 парчета паунд кейк, всяко от което съдържа около 2.10 г въглехидрати.

Необходими продукти:

  • 230 г крема сирене
  • 70 г масло Гхи
  • 100 г стевиола на прах
  • 3 яйца
  • ¾ ч. л. бадемов екстракт
  • ½ ч. л. ванилов екстракт
  • 1 ½ ч. л. бакпулвер
  • ½ ч. л. сол

 

Приготвяне на кето паунд кейк:

  1. Загрейте фурната на 175 градуса. Намажете форма за хляб (или кекс) обилно с масло и оставете настрана.
  2. С миксер разбийте добре крема сиренето, маслото Гхи и стевиолата.
  3. Добавяйте яйцата към сместа едно след друго, разбивайки ги на ниска скорост.
  4. Добавете екстрактите и миксирайте. Накрая сложете бакпулвера и солта, и разбийте на ниска скорост до хомогенност.
  5. Прехвърлете сместа в съда за печене и я разпределете равномерно.
  6. Печете 55 – 65 минути. Цветът отгоре трябва да е тъмнозлатист. Проверявайте с клечка за зъби дали е изпечен отвътре. Внимавайте да не препечете вашия паунд кейк.
  7. Когато извадите десерта от фурната, с нож освободете краищата на формата за печене. Оставете го да се охлади около 15 мин, преди да го извадите от съда.
  8. След това обърнете формата за печене, за да извадите вашия кето паунд кейк. Ако не се получи, потупайте с длан дъното на формата.

Можете да сервирате парчетата кето паунд кейк:

За шоколадов вкус добавете 2 с. л. какао на прах към рецептата. Използвайте и кокосово масло вместо Гхи, ако сте почитатели на първото.

 

Как да си направим домашно крема сирене?

Това е лесен процес, а вкусът на домашното крема сирене е много по-мек и приятен. И не става въпрос само за вкуса. Ако разгледате етикета на крема сиренето, което си купувате от магазина, ще се убедите защо е по-добре при всеки удобен случай да си правите домашно.

Освен това можете да го овкусите с любимите си подправки и да го направите билково.

Необходими са ви:

  • 2 л прясно мляко
  • 1 лимон (5 с. л. сок от лимон)
  • Сол на вкус
  • Подправки по избор

Приготвяне:

  1. Изсипете млякото в тенджера и го сложете на котлона на средна температура. Оставете го да заври.
  2. Когато кипне, изсипете в него лимоновия сок и изключете котлона.
  3. Оставете настрани и изчакайте да се пресече, а течността да добие жълтеникав цвят.
  4. След няколко минути изсипете извареното мляко през тензух или използвайте решетъчна лъжица, за да извадите само твърдите частици.
  5. Увийте получената извара в тензуха и изплакнете със студена вода. Така ще премахнете излишната суроватка, полепнала по изварата.
  6. Изстискайте, доколкото е възможно, течността от тензуха.
  7. Сложете прецедената извара в блендер, овкусете със сол и добавете подправките. Блендирайте до получаването на кремообразна смес.

 

Защо се казва „паунд кейк“?

Смята се, че рецептата е от северноевропейски произход и датира от началото на 18 в. Традиционната рецепта включва по 1 паунд брашно, масло, яйца и захар. От тук и името „паунд кейк“.

С времето се появяват различни вариации в пропорциите и съставките:

  • Във Франция паунд кейкът е известен като „quatre-quarts“, което означава „четири четвърти“ . Името идва от равната тежест на парчетата десерт, разрязан на четири.
  • В Мексико кейкът е познат като мексиканското панке и прилича много на традиционната европейска рецепта, включваща по един паунд брашно, яйца, захар и масло. Най-често срещаните варианти са panqué con nueces (паунд кейк с орехи) и panqué con pasas (със стафиди).

Вие също можете да добавите ядки по желание в рецептата за кето паунд кейк.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето паунд кейк, кекс, кето.

Ако класическият кекс ви е любим – вижте рецепта за нисковъглехидратен вариант, без захар.

 

Ако тази рецепта за кето паунд кейк ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!