Кето паунд кейк с крема сирене
Днешната нисковъглехидратна рецепта за кето паунд кейк доста наподобява тази за кекс. Разликата е в това, че за паунд кейка няма да използваме никакво брашно – за основа имаме крема сирене и масло.
Нека видим какво ще ни е необходимо за приготвянето на десерта.
Рецепта за кето паунд кейк
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
1 час и 30 минути | 8 | 2,1 г |
Необходими продукти:
- 230 г крема сирене
- 70 г масло Гхи
- 100 г стевиола на прах
- 3 яйца
- ¾ ч. л. бадемов екстракт
- ½ ч. л. ванилов екстракт
- 1 ½ ч. л. бакпулвер
- ½ ч. л. сол
Приготвяне на кето паунд кейк:
- Загрейте фурната на 175 градуса. Намажете форма за хляб (или кекс) обилно с масло и оставете настрана.
- С миксер разбийте добре крема сиренето, маслото Гхи и стевиолата.
- Добавяйте яйцата към сместа едно след друго, разбивайки ги на ниска скорост.
- Добавете екстрактите и миксирайте. Накрая сложете бакпулвера и солта, и разбийте на ниска скорост до хомогенност.
- Прехвърлете сместа в съда за печене и я разпределете равномерно.
- Печете 55-65 минути. Цветът отгоре трябва да е тъмнозлатист. Проверявайте с клечка за зъби дали е изпечен отвътре. Внимавайте да не препечете вашия паунд кейк.
- Когато извадите десерта от фурната, с нож освободете краищата на формата за печене. Оставете го да се охлади около 15 мин, преди да го извадите от съда.
- След това обърнете формата за печене, за да извадите вашия кето паунд кейк. Ако не се получи, потупайте с длан дъното на формата.
Можете да сервирате парчетата кето паунд кейк с някое от следните предложения:
За шоколадов вкус добавете 2 с. л. какао на прах към рецептата. Използвайте и кокосово масло вместо Гхи, ако сте почитатели на първото.
Много интересни рецепти за кето режим сме приготвили и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.
Как да си направим домашно крема сирене?
Това е лесен процес, а вкусът на домашното крема сирене е много по-мек и приятен. И не става въпрос само за вкуса. Ако разгледате етикета на крема сиренето, което си купувате от магазина, ще се убедите защо е по-добре при всеки удобен случай да си правите домашно.
Освен това можете да го овкусите с любимите си подправки и да го направите билково.
Необходими продукти:
- 2 л прясно мляко
- 1 лимон (5 с. л. сок от лимон)
- Сол на вкус
- Подправки по избор
Приготвяне:
- Изсипете млякото в тенджера и го сложете на котлона на средна температура. Оставете го да заври.
- Когато кипне, изсипете в него лимоновия сок и изключете котлона.
- Оставете настрани и изчакайте да се пресече, а течността да добие жълтеникав цвят.
- След няколко минути изсипете извареното мляко през тензух или използвайте решетъчна лъжица, за да извадите само твърдите частици.
- Увийте получената извара в тензуха и изплакнете със студена вода. Така ще премахнете излишната суроватка, полепнала по изварата.
- Изстискайте, доколкото е възможно, течността от тензуха.
- Сложете прецедената извара в блендер, овкусете със сол и добавете подправките. Блендирайте до получаването на кремообразна смес.
Защо се казва „паунд кейк“?
Смята се, че рецептата е от северноевропейски произход и датира от началото на 18 в. Традиционната рецепта включва по 1 паунд брашно, масло, яйца и захар. От тук и името „паунд кейк“.
С времето се появяват различни вариации в пропорциите и съставките:
- Във Франция паунд кейкът е известен като „quatre-quarts“, което означава „четири четвърти“ . Името идва от равната тежест на парчетата десерт, разрязан на четири.
- В Мексико кейкът е познат като мексиканското панке и прилича много на традиционната европейска рецепта, включваща по един паунд брашно, яйца, захар и масло. Най-често срещаните варианти са panqué con nueces (паунд кейк с орехи) и panqué con pasas (със стафиди).
Вие също можете да добавите ядки по желание в рецептата за кето паунд кейк.
Още от здравословната ни кухня
Ако класическият кекс ви е любим – вижте рецепта за нисковъглехидратен вариант, без захар.
Ако тази рецепта за кето паунд кейк ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Днес приготвяме две рецепти за домашен кето кекс с кокосово брашно с ниско съдържание на въглехидрати. Поднесете за
Една нова идея за десерт, на която попаднахме тези дни, е тази за испански обгорял чийзкейк. Понякога той
Избирайки ястията за тази седмица, осъзнахме, че досега не сме приготвяли рецепта за кето кекс. Това е един
4 Коментара
Здравейте,
В тази рецепта наистина ли не се слага никакво брашно (кокосово, бадемово). Изненадана съм, че ако няма, се добавя бакпулвер, който мисля, че целта му е да се свърже с брашното и по този начин да бухне.
Повече ми прилича на Баски изгорен кейк, отколкото на нещо, в което трябва да има доста брашно :-)
Благодаря
Здравейте,
Да, рецептата не съдържа никакво брашно. Има и варианти на паунд кейк, които се приготвят с бадемово брашно и без крема сирене, но конкретно тази е без брашно.
Колкото до бакпулвера – при навлажняването му протича химическа реакция, при която се отделя въглероден диоксид, който спомага за бухването на сместа, по тази причина го добавихме, за да се получи една идея по-въздушна структура.
Въпреки това, ако не Ви се рискува и решите да приготвите рецептата с брашно, ще се радваме да споделите с нас резултата. :)
Много благодаря! Като за първи път я изпълних точно :-) Ако направя някакъв експеримент, непременно ще споделя резултата. :-)
Чудесно, много се радваме и благодарим за положителния отзив! Да Ви е сладко и очакваме включване с някой вкусен кулинарен експеримент. :)