Очно здраве – защо и как да се грижим за него?

Обновена: 29.03.2024|
Синдром на сухото око. Витамин А. Хипофиза. Конюнктивит. Ечемик на окото. Очно здраве, компреси, очи.

Грижата за нашето очно здраве е от първостепенно значение за цялостното състояние на организма. Често очите са първите, които показват други проблеми в тялото, като диабет или високо кръвно налягане.

Когато разберете защо е наистина важно да полагате усилия за предпазване на зрението си всеки ден, може би вероятността да предприемете действия в тази посока е по-голяма. С тази статия ще се опитаме да ви убедим точно в това.

 

Защо грижата за нашето очно здраве трябва да бъде приоритет?

Грижата за очите включва много повече от носенето на правилния чифт очила или лещи. Повечето хора започват да развиват проблеми със зрението с напредване на възрастта. Често симптомите се появяват по-късно, когато състоянието е по-трудно за лечение.

Всъщност може изобщо да не разберете, че имате проблем, докато специалист не го открие по време на рутинен преглед. Затова е хубаво да предприемете определени стъпки за добро очно здраве в ежедневието си. Ето и какви ще бъдат ползите.

 

Ще избегнете определени заболявания

Една от основните причини да се грижите за очите си е, че по този начин ще намалите риска от свързана с възрастта дегенерация на макулата и катаракта.

Как можете да направите това? Въпреки че няма конкретни доказателства за това, някои изследвания показват, че консумацията на богата на антиоксиданти диета може да помогне. Сред най-добрите добавки са и лутеин и зеаксантин, омега-3 мастни киселини, витамини С и Е, цинк.

Ще избегнете наранявания

Изборът на подходящия тип очила за вашия начин на живот може да ви помогне да избегнете до 90% от нараняванията в областта на очите.

Тъй като те могат да повлияят на това колко добре виждате и на цялостното ви очно здраве, е добре да направите най-доброто за вашия случай. Не забравяйте да носите подходящите очила у дома, на работното място и по време на тренировка. Има спортни очила, които предлагат чудесна защита на очите и защита срещу отблясъци.

 

Можете бързо да забележите промени в зрението

 

Очно здраве. Диабетна ретинопатия.

 

Когато предприемете стъпки за грижа за своето очно здраве, винаги ще сте наясно в какво състояние е зрението ви. Ако забележите, че то се променя въпреки носенето на очила или контактни лещи, ще знаете, че е време да се отбиете при своя очен лекар.

Ето и какви начални признаци можете да забележите:

 • Примижавате често
 • Замъглено зрение на отдалечено разстояние
 • Гледате телевизия или друго с едно затворено око

 

Очно здраве – какви стъпки можем да предприемем за неговата грижа?

Не приемайте очите си за даденост! Следвайте тези лесни стъпки и ще се радвате на добро зрение дълго време.

Спазвайте балансирана диета за добро очно здраве

Доброто очно здраве започва с храната. Както споменахме, хранителни вещества като омега-3 мастни киселини, лутеин, цинк и витамини С и Е могат да помогнат за предотвратяване на свързаните с възрастта проблеми със зрението.

За да ги получите, включете в менюто си повече зелени листни зеленчуци като спанак, кейл и ядки; мазни риби като сьомга и риба тон; яйца и ядки.

Добре балансираната диета ще ви помогне също да поддържате здравословно тегло. Това намалява шансовете ви за затлъстяване и свързани с него заболявания като диабет тип 2, който е водещата причина за слепота при възрастни.

 

Откажете цигарите

Тютюнопушенето увеличава риска от развитие на катаракта, увреждане на зрителния нерв и дегенерация на макулата, наред с много други очни проблеми. Ако преди това сте се опитвали да премахнете вредния навик, само за да започнете отново, не се отказвайте!

Колкото пъти се опитвате, толкова по-вероятно е да успеете и да бъдете по-здрави и енергични. Ако грижата за вашето очно здраве не е достатъчна да ви мотивира, вижте още няколко причини да спрете цигарите още днес.

 

За добро очно здраве, носете слънчеви очила

 

Очно здраве. Диета без въглехидрати и захар. Малко момиченце на плажа нанася слънцезащитен крем на лицето си

 

Правилните слънчеви очила ще ви помогнат да предпазите очите си от ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Твърде голямото излагане на UV светлина също увеличава шансовете за развитие на катаракта и дегенерация на макулата.

Изберете чифт, който блокира 99% до 100% от UVA и UVB лъчите. Поляризираните лещи намаляват отблясъците, докато шофирате, но не е задължително да предлагат допълнителна защита. Ако носите контактни лещи, някои също предлагат UV защита, но е добра идея да носите и слънчеви очила като допълнение за добро очно здраве.

 

Позволете на очите си да почиват от компютърни и други екрани

Прекалено дълго стоене пред екрана на компютъра или телефона може да причини: напрежение в очите, замъглено зрение, проблем с фокусирането на разстояние, сухота в очите, главоболие.

За да избегнете всичко това:

 • Уверете се, че очилата ви са подходящи за вас и имат защита срещу екрана на компютъра.
 • Преместете екрана, така че очите ви да са на едно ниво с горната част на монитора.
 • Опитайте се да избягвате отблясъци от прозорци и светлини. Ако е необходимо, използвайте екран против отблясъци.
 • Нека очите ви почиват на всеки 20 минути. Погледнете на разстояние 20 метра за 20 секунди. Ставайте поне на всеки 2 часа и правете 15-минутна почивка.

 

За добро очно здраве посещавайте редовно своя офталмолог

Всеки се нуждае от редовен очен преглед, дори малките деца. Той най-добре ще ви помогне да запазите зрението си.

Очните прегледи могат да открият заболявания като глаукома, които нямат симптоми.

Важно е да ги забележите рано, когато са по-лесни за лечение. Офталмолозите са лекари, специализирани в грижата за очите. Те могат да осигурят обща грижа за очите, да лекуват очни заболявания и да извършват очни операции.

Изчерпателен очен преглед включва:

 • Разговор за възможна фамилна обремененост.
 • Тест на зрението, за да се разбере, дали страдате от късогледство, далекогледство, имате астигматизъм (извита роговица, която замъглява зрението) или пресбиопия (промени в зрението, свързани с възрастта).
 • Тестове за очно налягане и зрителни нерви, при съмнение за глаукома.
 • Външно и микроскопско изследване на очите преди и след дилатация (разширяване на зениците).

Още няколко съвета за добро очно здраве, които да следвате в ежедневието си

 

Очно здраве. Домашни компреси за очи при умора.

 

Проблемите със зрението могат лесно да бъдат избегнати и ако ежедневно практикувате основни навици за грижа за очите.

Изненадващо, те са много практични и лесни за изпълнение, но много ефективни:

 • Избягвайте да търкате очите си – ръцете са изложени на много мръсотия, прах и бактерии и всичко това може лесно да се прехвърли на очите. Затова избягвайте да пипате очите си с ръце и ще предотвратите инфекция и дразнене.
 • Мийте редовно ръцете си, за да се предпазите от бактериите и да предотвратите контакта им с очите, очилата и контактните лещи.
 • Пийте достатъчно течности – това е от съществено значение за цялостното благосъстояние на тялото, включително за очите. Ако сте достатъчно хидратирани, предотвратявате изсъхването и раздразнението на очите.
 • Спете достатъчноточно както останалата част от тялото ви, очите ви също трябва да се презареждат, а това се случва, докато спите. Затова се уверете, че получавате достатъчно сън всеки ден, за да поддържате очите си здрави.
 • Използвайте подходящ грим – ако носите грим, изберете марките, които ви се отразяват добре. Избягвайте сенките за очи, спиралата и очните линии, които причиняват алергична реакция. Не забравяйте да използвате продукт за премахване на грим преди лягане, за да избегнете натрупването на бактерии от остатъчния грим, останал в областта на очите. По същата причина, почиствайте редовно четките си за грим.

В някои ситуации можете да прилагате и компреси за очи, за да облекчите някои симптоми след натоварен ден, който се е отразил на очите ви и изпитвате дискомфорт.

Вече разполагате с всички съвети за добро очно здраве и е време да пристъпите към изпълнението им. Успех!

Категории: Здраве|Публикувана: 23.04.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 17:06 | Публикувана: 23 април 2021 в 11:23 | Категория: Здраве