Пилешки дробчета с пюре от карфиол

Обновена: 12.04.2024|
Пилешки дробчета с пюре от целина.

Пилешки дробчета с пюре от карфиол е една балансирана рецепта, чудесна комбинация между засищащите дробчета и лекото пюре от карфиол.

По-надолу, освен рецептата, ще разгледаме какви ползи може да извлечем от двата основни продукта от рецептата за пилешки дробчета с пюре от карфиол.

 

Рецепта за пилешки дробчета с пюре от карфиол

Пилешки дробчета с пюре от карфиол е ястие, което освен с вкус, може да ни съблазни и със съдържанието си на витамини и минерали, които са необходими на организма ни.

Въпреки това, както с всяко нещо, не трябва да прекаляваме с консумацията им, но в умерени количества пилешки дробчета с пюре от карфиол могат да ни предоставят чудесен вкус и ползи.

keto 02
zink 600
keto 02
zink 600
Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 мин. 4 4,5 г нетни въглехидрати и 178,8 калории

 

Необходими продукти:

  • 500 г пилешки дробчета
  • 2 с.л. краве масло Гхи
  • 2 с.л. дижонска горчица
  • 100 г гъби печурки
  • сол на вкус

 

За пюрето:

  • 300 г карфиол
  • 2 с.л. крема сирене
  • 30 г краве масло Гхи
  • Сол на вкус
  • Черен пипер на вкус
  • 1 стрък целина (около 40 г)

 

Начин на приготвяне:

  1. Първо измиваме пилешките дробчета, изцеждаме ги и ги изсипваме в купа, в която добавяме малко сол, черен пипер и дижонската горчица.
  2. Оставяме ги да се мариноват като през това време измиваме и нарязваме гъбите на шайби.
  3. Измиваме и разделяме карфиола на малки розички, слагаме в тенджера и сипваме вода толкова, колкото да покрие зеленчука. Поставяме тенджерата на котлона, на среден до силен огън, докато се свари.
  4. След това слагаме маслото в тигана на средна температура. Когато се разтопи, изсипваме гъбите и ги запържваме за 4-5 минути до омекване.
  5. Добавяме дробчетата в тигана при лука, слагаме няколко лъжици от водата, в която се вари карфиолът, поставяме капак и ги оставяме да се задушат за около 10-15 минути.
  6. Когато карфиолът се свари, изцеждаме го, пасираме, добавяме маслото, крема сиренето, подправките и разбъркваме добре.
  7. Накрая измиваме, нарязваме стръка целина и го добавяме в пюрето, което трябва да изчакаме малко да изстине.
  8. Сервираме пилешките дробчета върху канапе от пюре от карфиол с целина.

Включвайки пилешки дробчета с пюре от карфиол в нашата „библиотека“ от рецепти, няма как да не споменем ползите, които може да извлечем от главните герои в чинията.

 

Ползи от пилешкия черен дроб

 

Пилешки дробчета с пюре от карфиол

 

Пилешките дробчета са питателна храна, предлагаща няколко ползи за здравето, когато се консумира в умерени количества. Ето някои от потенциалните ползи, които може да извлечем от рецептата ни за пилешки дробчета с пюре от карфиол.

Пилешките дробчета са съкровище от хранителните вещества, което включва:

  • Висококачествен протеин
  • Желязо
  • Витамин А
  • Витамин В12
  • Рибофлавин (витамин В2)
  • Фолат (витамин В9)
  • Цинк

 

Тези вещества са важни за различни телесни функции, като образуване на червени кръвни клетки, имунна подкрепа и производство на енергия.

Консумирането на пилешки дробчета може да помогне за предотвратяване на желязодефицитна анемия, особено при хора с повишени нужди от желязо, като бременни жени. Също така желязото е важно и за образуването на хемоглобин в тялото ни.

Поради състава си, черният пилешки дроб бива наричан суперхрана.

Пилешките дробчета са един от най-добрите диетични източници на витамин А, който е от съществено значение за поддържане на здрава кожа, зрение и имунна система. Витамин А също е важен за здравето на различни тъкани, включително лигавицата на дихателните и храносмилателните пътища.

Наличието на витамин В12 и други витамини от група В в пилешките дробчета е полезно за когнитивната функция и здравето на нервите. Витамин B12, по-специално, е от съществено значение за образуването на миелин – защитната обвивка около нервните влакна.

Комбинацията от витамини и минерали в пилешките дробчета, включително цинк и фолат, поддържа силна имунна система и помага на тялото да се бори с инфекциите.

Пилешките дробчета са добър източник на фолат, който е жизненоважен за развитието на плода по време на бременност. Адекватният прием на фолат може да намали риска от дефекти на невралната тръба при новородени.

Те са също богат източник на висококачествен протеин, който е от съществено значение за поддържането и възстановяването на мускулите, както и за цялостния растеж и развитие.

Точно поради тези качества на продукта ви предлагаме пилешки дробчета с пюре от карфиол, с която рецепта, освен че ще се насладим на вкуса, ще може и да разнообразим консумацията на обичайните меса.

 

Полезни свойства на целината

 

Пилешки дробчета с пюре от целина - целина.

 

Яденето на целина предлага набор от ползи за здравето, които могат да подобрят цялостното ни благосъстояние. Съдържанието на вода и фибри може да насърчи усещането за ситост, подпомагайки регулирането на теглото ни и подпомагайки хидратацията.

Целината е чудесен източник на диетични фибри, поддържа здрава храносмилателна система и стимулира редовното изхождане.

Освен това съдържа различни антиоксиданти като витамин С, които се борят с оксидативния стрес и намаляват риска от хронични заболявания.

Едно от най-важните неща е, че целината е с изключително ниско съдържание на калории, което я прави отличен избор за хора, които следят теглото си.

Наличието на съединения като фталиди допринася за по-добро здраве на сърцето чрез потенциално понижаване на кръвното налягане. Естествените диуретични свойства на целината могат да помогнат за намаляване на задържането на течности.

Освен това целината е богата на хранителни вещества, като:

  • Витамин К
  • Витамин А
  • Калий
  • Фолат

 

Включването на целина в диетата ни може да помогне за намаляване на възпалението, поддържане на балансирано pH и насърчаване на цялостното ни благосъстояние.

Независимо дали се приема като хрупкава закуска, в салати, пилешки дробчета с пюре от карфиол с целина или като съставка в различни ястия, целината е чудесен начин да извлечем по-горе изброените хранителни вещества и ползи за здравето ни.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пилешки дробчета с гъби и лук.

Освен пилешки дробчета с пюре от карфиол ви предлагаме още едно вкусно и засищащо основно ястие, а именно пилешки дробчета с бекон, гъби и зелен боб – кето рецепта.

 

За да подсладим вечерта или обяда си, след пилешки дробчета с пюре от карфиол или тези с бекон, гъби и зелен боб, препоръчваме сладката част от блога ни, а именно секцията ни с Десерти.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Абонирайте се и за нашия YouTube канал, в който ще може нагледно да видите как приготвяме някои от любимите ни ястия, както и съвети и насоки за кето диетата.

Разгледайте нашите апетитни кето предложения в блога ни, както и в кулинарната ни поредица „Кето фантазии“.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Диляна Илиева
Диляна Илиева завършва бакалавърска програма „Реклама“ и придобива опит в създаването и разработването на компетентно съдържание. Интересите й са в сферата на здравословното хранене и спорта.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 април 2024 в 16:25 | Публикувана: 23 октомври 2023 в 15:06 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф