Пилешки дробчета със сметана и гъби
Пилешки дробчета със сметана и гъби се приготвят страшно бързо, но могат да впечатлят и най-заклетите врагове на дробчета. За разлика от обикновените методи за приготвяне на тази храна, тези дробчета са сочни и плуват в най-вкусния сметанов сос. За пълна наслада може да се комбинира с кето хляб, за да не изпуснем нито капка от това божествено ястие.
Най-вкусно е топло, но няма да съжалявате, ако го опитате и охладено – в този случай сосът ще бъде по-гъст, но вкусът си остава също толкова добър.
Рецепта за пилешки дробчета със сметана и гъби
Време за приготвяне | Порции | Хранителни стойности в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 411 калории 8 г въглехидрати 28 г белтъчини 29 г мазнини |
Нужни продукти:
- 400 г пилешки дробчета
- 250 г гъби печурки
- 400 г заквасена сметана
- 1/2 ч. л. черен пипер
- 1 с. л. краве масло Гхи
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарязвате дробчетата на малки парчета.
- Запържвате ги заедно с маслото около 10 минути, докато са почти готови.
- Добавяте гъбите, нарязани на шайби.
- Разбърквате добре и задушавате под капак за 5-10 минути.
- Сваляте от котлона и добавяте заквасената сметана. Тук е моментът да добавите и подправките.
- Разбърквате добре за няколко минути, докато всички съставки се смесят.
- Оставяте настрана за 5-10 минути.
- Сервирате топло с кето хляб.
Съвет: Може да експериментирате и с други гъби. Ястието става още по-апетитно с гъби кладница, манатарки или царски печурки.
Защо да хапваме пилешки дробчета?
Много хора не обичат да хапват от животинските вътрешности, тъй като самата мисъл за тях ги отблъсква. Дробът обаче предлага изобилие от витамини и минерали, които не бива да пренебрегваме. Дори хапването веднъж седмично на дробчета може значително да подобри цялостното ни здраве.
В пилешките дробчета откриваме големи количества желязо и цинк.
Желязото е едно от най-важните съединения за тялото ни, тъй като с негова помощ се усвоява и транспортира кислорода чрез кръвта и се създават нови кръвни клетки. Дефицитът на желязо е сериозно състояние, при което страда имунната система и всяка клетка, която се нуждае от кислород.
Цинкът, от друга страна, също е важен за организма, тъй като той е част от съединенията, които управляват деленето на клетки и функциите на имунната система. Заедно с това, хапвайки пилешки дробчета със сметана и гъби, можем да си набавим достатъчно количество от витамините от Б група.
Внимание: Ако имате висок холестерол, трябва да хапвате пилешки дробчета по-рядко, тъй като те са богати на холестерол.
Хранителни стойности в 1 порция пилешки дробчета със сметана и гъби
1 порция от вкусните пилешки дробчета със сметана и гъби могат да предоставят голяма част от дневната препоръчителна доза от някои важни витамини и минерали:
- >500% витамин Б12
- >500% витамин А
- 213% витамин Б2
- 170% витамин Б5
- 170% селен
- 100% витамин Б3
- 92% мед
- 76% фосфор
- 71% желязо
- 65% витамин Б6
- 60% цинк
*Процентите се пресмятат спрямо дневната препоръчителна доза.
Освен това получаваме и омега-6 и омега-3 мастни киселини, манган, калий, витамин Ц, витамин Б1, калций.
Въпреки здравословните ползи обаче е възможно вие просто да не харесвате дробчета. Ако хапването на дробчета не е по вкуса ви, може да ги опитате под формата на пастет или кюфтенца и също толкова добре да си набавите нужните ценни съединения:
Още от нашата здравословна кухня
Постарали сме се да съберем изобилие от кето рецепти, които може да харесате. Любителите на дробчета може също да опитат:
А към готовите пилешки дробчета със сметана и гъби може да поднесем топла салата или подходяща супа за предястие:
Ако рецептата за пилешки дробчета със сметана и гъби ви хареса, не се колебайте, а се присъединете към нашата споделена кухня във Фейсбук, където споделяме рецепти, идеи и впечатления.
Пожелаваме ви добър апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Пилешки дробчета с бекон е едно засищащо ястие, което ни предоставя комбинация от текстури и вкусове.
Пиле с гъби и сметана е лесно и вкусно нисковъглехидратно ястие с кремообразна консистенция. Приготвя се бързо за
Днес решихме да приготвим едно питателно, много ароматно и вкусно предястие от гъби в мазнина и да го
2 Коментара
Може ли да се замени заквасената сметана в кето дробчета с гъби с готварска сметана? И ако е да, какво е количеството?
Здравейте. Може да заместите с 400 мл готварска сметана. При заквасената се сваля от котлона, преди да се добави. За готварската обаче препоръчваме да я добавите към дробчетата и да ги готвите 5-10 минути заедно. Със смяната на сметаната ястието се различава от оригиналната рецепта, но и двата варианта си заслужава да бъдат опитани.
Добър апетит!