Пилешки дробчета със сметана и гъби

Обновена: 15.03.2024|
пилешки дробчета със сметана и гъби

Пилешки дробчета със сметана и гъби се приготвят страшно бързо, но могат да впечатлят и най-заклетите врагове на дробчета. За разлика от обикновените методи за приготвяне на тази храна, тези дробчета са сочни и плуват в най-вкусния сметанов сос. За пълна наслада може да се комбинира с кето хляб, за да не изпуснем нито капка от това божествено ястие.

Най-вкусно е топло, но няма да съжалявате, ако го опитате и охладено – в този случай сосът ще бъде по-гъст, но вкусът си остава също толкова добър.

Рецепта за пилешки дробчета със сметана и гъби

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 4 411 калории
8 г въглехидрати
28 г белтъчини
29 г мазнини

 

Нужни продукти:

  • 400 г пилешки дробчета
  • 250 г гъби печурки
  • 400 г заквасена сметана
  • 1/2 ч. л. черен пипер
  • 1 с. л. краве масло Гхи
  • сол на вкус
keto 02
keto banner site 01
keto 02
keto banner site 01

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарязвате дробчетата на малки парчета.
  2. Запържвате ги заедно с маслото около 10 минути, докато са почти готови.
  3. Добавяте гъбите, нарязани на шайби.
  4. Разбърквате добре и задушавате под капак за 5-10 минути.
  5. Сваляте от котлона и добавяте заквасената сметана. Тук е моментът да добавите и подправките.
  6. Разбърквате добре за няколко минути, докато всички съставки се смесят.
  7. Оставяте настрана за 5-10 минути.
  8. Сервирате топло с кето хляб.

 

Съвет: Може да експериментирате и с други гъби. Ястието става още по-апетитно с гъби кладница, манатарки или царски печурки.

Защо да хапваме пилешки дробчета?

 

пилешки дробчета със сметана и гъби

 

Много хора не обичат да хапват от животинските вътрешности, тъй като самата мисъл за тях ги отблъсква. Дробът обаче предлага изобилие от витамини и минерали, които не бива да пренебрегваме. Дори хапването веднъж седмично на дробчета може значително да подобри цялостното ни здраве.

В пилешките дробчета откриваме големи количества желязо и цинк.

Желязото е едно от най-важните съединения за тялото ни, тъй като с негова помощ се усвоява и транспортира кислорода чрез кръвта и се създават нови кръвни клетки. Дефицитът на желязо е сериозно състояние, при което страда имунната система и всяка клетка, която се нуждае от кислород.

Цинкът, от друга страна, също е важен за организма, тъй като той е част от съединенията, които управляват деленето на клетки и функциите на имунната система. Заедно с това, хапвайки пилешки дробчета със сметана и гъби, можем да си набавим достатъчно количество от витамините от Б група.

Внимание: Ако имате висок холестерол, трябва да хапвате пилешки дробчета по-рядко, тъй като те са богати на холестерол.

Хранителни стойности в 1 порция пилешки дробчета със сметана и гъби

1 порция от вкусните пилешки дробчета със сметана и гъби могат да предоставят голяма част от дневната препоръчителна доза от някои важни витамини и минерали:

  • >500% витамин Б12
  • >500% витамин А
  • 213% витамин Б2
  • 170% витамин Б5
  • 170% селен
  • 100% витамин Б3
  • 92% мед
  • 76% фосфор
  • 71% желязо
  • 65% витамин Б6
  • 60% цинк

*Процентите се пресмятат спрямо дневната препоръчителна доза.

Освен това получаваме и омега-6 и омега-3 мастни киселини, манган, калий, витамин Ц, витамин Б1, калций.

Въпреки здравословните ползи обаче е възможно вие просто да не харесвате дробчета. Ако хапването на дробчета не е по вкуса ви, може да ги опитате под формата на пастет или кюфтенца и също толкова добре да си набавите нужните ценни съединения:

 

Още от нашата здравословна кухня

 

пилешки дробчета със сметана и гъби

 

Постарали сме се да съберем изобилие от кето рецепти, които може да харесате. Любителите на дробчета може също да опитат:

 

А към готовите пилешки дробчета със сметана и гъби може да поднесем топла салата или подходяща супа за предястие:

 

Ако рецептата за пилешки дробчета със сметана и гъби ви хареса, не се колебайте, а се присъединете към нашата споделена кухня във Фейсбук, където споделяме рецепти, идеи и впечатления.

Пожелаваме ви добър апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Радина Руменова
Радина Руменова завършва бакалавърска програма "Българска филология" и се запътва към света на рекламата. Професионалните ѝ интереси са в сферата на езикознанието, а любителските влечения се разделят между кулинарията, музиката, екологията и здравословния начин на живот.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 16:05 | Публикувана: 27 февруари 2024 в 12:09 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф