Дефицит на витамин B12 – 5 ранни симптома, по които да го разпознаем

Обновена: 29.03.2024|

Често чуваме за дефицит на витамин B12 – той не се произвежда от организма и е важно да си го набавяме чрез храна или добавки. Човешкото тяло се нуждае от витамин В12 (още познат като кобаламин), за да създава червени кръвни клетки, нерви, ДНК и да изпълнява ефективно много други функции.

За съжаление, не всеки човек успява да задоволи нуждите си от витамина, най-често поради определени здравословни причини, които пречат на усвояването му. В резултат се развива дефицит на витамин B12. Той е сравнително често срещан, особено сред по-възрастните хора.

Но как можете да разпознаете липсата му? Това ще бъде тема на днешната ни статия. Ще разберете най-честите симптоми на дефицит на витамин B12, както и до какви усложнения може да доведе той.

 

vitbcompl 400
vitbcompl 600

Препоръчителен дневен прием на витамин B12

Необходимата дневна доза на витамин B12 за хора над 14 години е 2,4 микрограма. Въпреки това може да се наложи да взимате повече или по-малко, в зависимост от конкретния случай. Процентът на витамин B12, който тялото може да усвои от добавките, не е много висок. Предполага се, че това се равнява на около 10 мкг на всеки 500, приемани като добавка.

vitbcompl 400
vitbcompl 600

Нека разгледаме приема на витамин B12 спрямо възрастта и няколко други обстоятелства.

 

 • Прием на витамин B12 за лица под 50 години

Както споменахме, за лица от 14 до 50 години препоръчителният прием е 2,4 микрограма на ден. Повечето здрави хора могат да си ги осигурят чрез диетата. Например:

 • 2 яйца съдържат 1,2 мкг витамин B12
 • 100 г риба тон – 2,5 мкг
 • порция телешко месо съдържа 1,5 мкг

Така че ако консумирате достатъчно подходящи продукти можете дори да удвоите дневните си нужди от витамин B12. Следователно развиването на дефицит е малко вероятно, ако няма придружаващи здравословни проблеми и добавки по-рядко са необходими.

 

 • Прием на витамин B12 за лица над 50 години

Възрастните хора са по-податливи на дефицит на витамин B12. Докато относително малко хора над 50 години имат дефицит на В12, до 62% от възрастните над 65 години имат много по-ниски от оптималните нива на витамин B12 в кръвтa.

Това се дължи на факта, че с напредване на възрастта организмът започва да произвежда по-малко стомашна киселина. Тя е необходима за достъп до витамин В12, който се намира естествено в храната, както и за по-лесното му усвояване.

Поради тази причина за хора над 50-годишна възраст се препоръчва прием на добавки и обогатени с B12 храни. Дозата обикновено е от 500 мкг на ден, но в определени случаи може да достигне и до 1000 мкг.

 

 • Прием на витамин B12 за бременни жени

Бременните жени имат малко по-високи нужди от витамин В12, ако те не се задоволят, съществува риск за вродени дефекти при плода. Същевременно дефицитът на В12 по време на бременността е свързан с по-висок риск от преждевременно раждане и ниско тегло при новородените.

Ето защо на бъдещите майки се препоръчва да приемат 2,6 мкг витамин B12 на ден. Това ниво може да се постигне чрез балансирана диета и подходящи пренатални витамини.

 

 • Прием на витамин B12 за кърмачки

Липсата на витамин В12 при кърмачетата е свързан със забавяне на развитието. Може да доведе до раздразнителност и намален апетит. Поради тези причини, препоръчителният прием за кърмещи жени е дори по-висок от този за бременни жени, а именно 2,8 мкг на ден.

 

 • Прием на витамин B12 за вегетарианци и вегани

 

Веган кето диета. Дефицит на витамин B12.

 

При хората, спазващи растителна диета, е много по-трудно да се постигне желаното количество от 2,4 микрограма витамин B12, с което се увеличава и рискът от дефицит. Установено е, че 85% от вегетарианците имат ниски нива на витамин В12.

Хубаво е вегетарианците, и особено веганите, да приемат добавки, макар и в по-малки дози.

 

Симптоми за дефицит на витамин B12

За жалост може да отнеме години, докато симптомите за дефицит на витамин B12 се проявят. Това прави ранното диагностициране на състоянието изключително трудно.

Процесът се усложнява и от факта, че често дефицитът на В12 се бърка с недостиг на фолиева киселина. Има обаче няколко основни симптома, по които да го разпознаете. Ето кои са те:

 1. Проблеми с кожата

Хората с дефицит на B12 често изглеждат бледи или имат леко жълтеникав оттенък на кожата и бялото на очите – жълтеница. Това се случва, защото липсата на B12 причинява проблеми с производството на червени кръвни клетки в тялото.

В някои случаи това води до състояние, наречено мегалобластна анемия, при която червените кръвни клетки, произведени в костния мозък, са големи и крехки. Те са толкова големи, че не могат да преминат от костния мозък в кръвообращението. Следователно има недостиг от червени кръвни клетки, които да циркулират в тялото и кожата може да изглежда бледа.

Крехкостта на тези клетки пък може да означава, че много от тях се разграждат, причинявайки излишък на билирубин – леко червено или кафяво вещество, което се произвежда от черния дроб, когато се разграждат старите кръвни клетки. Големите количества билирубин са това, което придава на кожата и очите жълт оттенък.

 

 1. Слабост

Тя се появява отново, защото тялото няма достатъчно витамин В12, за да образува червени кръвни клетки, които да транспортират кислород. При възрастните хора този симптом се причинява от автоимунно състояние, известно като пернициозна анемия.

Хората с пернициозна анемия не произвеждат достатъчно важен протеин, наречен вътрешен фактор. Той е от съществено значение за предотвратяване на дефицит на В12, тъй като се свързва с него в червата, така че да може тялото да го усвои.

 

 1. Увреждане на нервите

Един от по-сериозните симптоми на дългосрочния дефицит на витамин B12 е именно проблеми с нервите. Те се появяват, защото В12 е важен за производството на мастното вещество миелин.

Миелинът обгражда нервите и им служи като форма на защита и изолация. Без витамин B12 миелинът не може да се произвежда и нервната ви система не функционира правилно.

Един често срещан признак за това е парестезията (усещане за иглички по кожата).

 

 1. Възпаление на езика

Друг симптом е възпаленият език (глосит). Ако имате глосит, езикът ви променя цвета и формата си, става болезнен, зачервен и подут. Освен че е болезнен, глоситът може да се отрази на начина, по който се храните и говорите.

Проучванията показват, че подутият и възпален език, който има дълги, прави лезии, може да бъде ранен признак за дефицит на витамин B12. Допълнително могат да се появят и язви в устата, усещане за парене и сърбеж.

 

 1. Промени в настроението

 

Дефицит на витамин B12. Оптимистично за стреса.

 

Хората с дефицит на Lвитамин B12 често страдат от резки промени в настроението. Често дори е причина за разстройства като депресия и деменция. Това се дължи на факта, че високите нива на хомоцистеин, причинени от ниски нива на В12, могат да причинят увреждане на мозъчната тъкан и да попречат на сигналите към и от мозъка. Което именно води до промени в настроението.

Ако имате дефицит, приемът на добавка може да помогне за подобряване на настроението ви. Това обаче не е заместител на други доказани медицински терапии при лечението на депресия или деменция.

Други, по-рядко срещани, симптоми на дефицит на витамин B12 са:

 • Замаяност
 • Висока температура
 • Задъхване
 • Нарушено зрение
 • Скованост

Финални съвети

Сериозният дефицит на витамин B12 може да бъде коригиран по два начина: седмични ударни шотове с витамин В12 или ежедневен прием на хапчета с висока доза от него.

Лекият дефицит на B12 може да бъде коригиран със стандартна добавка.

За съжаление, при много хора не може да се предотврати недостигът на витамин В12. Ако сте строг вегетарианец или веган, важно е да хапвате храни, обогатени с витамин В12 или да приемате добавка ежедневно.

Важно е да следите за някои от често срещаните симптоми за дефицит на витамини и да решите проблема своевременно.

Бъдете здрави!

Категории: Витамини и минерали, Здраве|Публикувана: 31.03.2021|

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Кристина Тонева
Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 16:49 | Публикувана: 31 март 2021 в 11:36 | Категория: Витамини и минерали, Здраве