В ежедневието си често чуваме за ползите от приема на фолиева киселина, особено при бременност. Но знаем ли какво точно представлява това толкова полезно вещество, къде се съдържа и колко още ценни за здравето свойства има?

В тази статия ще разгледаме подробно качествата на вездесъщата фолиева киселина, симптомите на дефицит и кои са източниците й.

 

Фолиева киселина – какво представлява?

Фолиевата киселина, наричана също и витамин В9, е част от групата на водоразтворимите витамини от група В. Те са наречени така, тъй като се разтварят във вода и лесно се абсорбират в тъканите за незабавна употреба. Понеже не се складират в тялото, трябва да си ги набавяме редовно от храната. Всеки излишък от водоразтворими витамини бързо се отделя с урината и много рядко се натрупва до токсични нива.

 

Тъй като организмът не може да произвежда фолиева киселина, е наша грижа да запълваме нейните липси в системата чрез хранителни добавки. Това не е трудно, защото тя присъства в широк спектър от храни. От жизненоважно значение е за тялото, като му помага да създава червени и бели кръвни клетки в костния мозък.

Тя е нужна за производството на ДНК и РНК и трансформирането на въглехидратите в енергия. Наличието на адекватни количества от нея е особено важно по време на периоди на бърз растеж, като например бременност, бебешка и юношеска възраст.

 

Видове фолиева киселина

Може би сте се питали дали и каква разлика има между фолат и фолиева киселина? Въпреки че тези два термина често се използват взаимозаменяемо, те всъщност са различни форми на един и същ витамин: витамин Б9.

Фолиевата киселина е неговата синтетична форма и не се среща естествено в храната. Тя има по-специфична структура и малко по-различни ефекти върху тялото в сравнение с фолата.

Той се среща естествено в различни растения, а името му идва от латинското „folium“ („листо“), тъй като витаминът е открит за първи път в зеленолистните зеленчуци. И двата вида са хранително ценни и повечето хора нямат проблеми с усвояването на двете форми.

В хранителните добавки се използва фолиева киселина, защото тя, за разлика от естествения фолат, остава стабилна, когато е изложена на топлина и светлина, което прави усвояването й още по-лесно.

Някои хора имат полиморфизъм в гена MTHFR. Това означава, че той съдържа мутация, която намалява ефективността на тялото да превръща фолиевата киселина в активната форма, метилфолат. Организмът трябва да може да направи това, за да използва пълноценно това хранително вещество.

Въпреки намалената способност за преобразуване, хората с тези полиморфизми все още могат безопасно да консумират всяко хранително вещество. Бременните с полиморфизъм на гена MTHFR трябва да приемат препоръчаното количество ежедневно.

 

Какви са ползите от приема на В9?

Фолиевата киселина е вещество, от което всеки човек се нуждае. Жизненонеобходима е за много телесни функции, като ще разгледаме някои от нейните най-важни ползи за здравето.

 

Предотвратява усложнения и вродени дефекти при бременност

 

Фолиева киселина. Витамин D3 при бременност. Въпроси и отговори за бременността. Фолиева киселина по време на бременност.

 

Адекватното количество фолиева киселина е от съществено значение по време на бременност.

Основната причина е предотвратяване на дефекти на невралната тръба, свързана с гръбначния мозък. Това се случва в ранна бременност и може да доведе до състояния като спина бифида или аненцефалия.

Редица проучвания са категорични, че фолиевата киселина е единствената форма на витамин В9, която доказано намалява риска от дефекти на невралната тръба при плода. Освен това тя редуцира опасността от усложнения при бременност като прееклампсия.

Поради тази причина жените, които са бременни или се опитват да забременеят, трябва да я приемат ежедневно.

 

Намалява опасността от сърдечни заболявания и инсулт

Тя подпомага здравето на сърцето и намалява риска от свързаните с него заболявания. Смята се, че високите нива на аминокиселината хомоцистеин повишават опасността от появата им. Фолатите съдействат за разграждането й, като по този начин допринасят за по-добра защита.

Прием на това ценно вещество подобрява и функцията на кръвоносните съдове при хора със сърдечни заболявания, което е от ключово значение срещу инсулт.

 

Поддържа здравето на мозъка

Ниските нива на В9 в кръвта са свързани с влошена умствена функция и повишен риск от деменция.

Адекватните й количества в организма могат да са фактор в предпазване от болестта на Алцхаймер и противодействат на когнитивните увреждания, в това число депресия, шизофрения и други психични заболявания.

За да се радвате на остър ум и по-добро мозъчно здраве, не подценявайте приема на витамини с фолиева киселина.

 

Подкрепа при диабет

 

Начини да се справим с диабета. Кето диета при диабет тип 2. Фолиева киселина

 

В9 участва в регулирането на кръвната захар и намаляването на инсулиновата резистентност при хора с диабет. Това е от огромно значение за по-добрия контрол над коварното заболяване.

Освен това някои медикаменти за диабет понижават нивата на веществото в организма, което още повече увеличава нуждата от допълнителен прием.

Киселината също намалява възпалението в организма, като например маркерите за С-реактивен протеин. Именно то е в основата на много заболявания и тяхното влошаване.

 

В полза при проблеми с плодовитостта

Ако имате проблеми с фертилитета, фолиевата киселина може да е ключът към тяхното разрешаване. Тя подобрява качеството на яйцеклетката и увеличава шанса за забременяване и износване на бебето до термин.

Хората, които използват асистирана репродуктивна технология за зачеване като ин витро, са с по-голяма вероятност за успешен резултат, ако имат по-висок допълнителен прием на това ценно вещество.

 

Подобрява бъбречната функция

Бъбреците обикновено филтрират отпадъците от организма, но когато са увредени, може да се натрупа споменатата вече аминокиселина хомоцистеин.

Около 85% от хората с хронично бъбречно заболяване имат твърде много от нея в организма си. В9 я понижава и съдейства за подобряването на работата на този толкова важен чифтен орган.

 

Има противораков ефект

Фолиевата киселина играе ключова роля в клетъчния растеж и изграждането на ДНК – сложната молекула, която формира нашия генетичен план.
Учени смятат, че тя може да има влияние както в потискането на някои видове ранен рак, така и в прогресирането на вече установен.

Проучванията показват, че хората, които получават по-високи от средните количества фолати в продължение на 15 или повече години, имат по-нисък риск от рак на дебелото черво и на гърдата.

Това може да е особено важно за тези, които пият алкохол, тъй като той пречи на правилния метаболизъм на фолатите.

 

Симптоми при дефицит на фолиева киселина

 

Фолиева киселина-витамин В9-ползи

 

Липсата на адекватни количества в организма причинява широк спектър от симптоми, сред които:

 • мускулна слабост
 • проблеми с паметта и концентрацията
 • умора
 • мравучкане
 • червен и болезнен език
 • язви в устата
 • проблеми със зрението
 • депресия и объркване

Недостиг на фолиева киселина и желязо обикновено вървят заедно, както и дефицит на витамин В12.

Освен алкохола, друг фактор, възпрепятстващ усвояването й в организма, е чревна интервенция или храносмилателни разстройства, които причиняват малабсорбция, например цьолиакия.

 

Кои са най-добрите източници на фолиева киселина?

Както вече посочихме, няма храни, богати на фолиева киселина, тъй като тя е синтетичен и по-лесно усвояем вариант на витамин В9. Естествени фолати обаче се откриват в много различни продукти, сред които:

 • телешки черен дроб
 • зеленчуци, особено зелени като спанак, брюкселско зеле, аспержи, грах
 • плодове и плодови сокове

Способността на тялото да абсорбира и използва фолати варира, тъй като някои се разпадат по време на термична обработка.

 

Препоръчителен дневен прием

 

Защо си струва да приемате добавки. Фолиева киселина

 

Ако се питате по колко и до кога се пие фолиева киселина, отговорът не е еднозначен. На хората над 14-годишна възраст се препоръчват 400 микрограма фолати всеки ден.

Дозата расте при бременните – от 400 до 800 мкг дневно. Децата се нуждаят от по-ниски количества, като точната дозировка зависи от възрастта им:

 • от раждане до 6 месеца: 65 мкг
 • кърмачета 7–12 месеца: 80 мкг
 • 1–3 години: 150 мкг
 • 4–8 години: 200 мкг
 • 9–13 години: 300 мкг

Като цяло при жените е по-често срещан дефицит на В9, затова те трябва да са особено бдителни при персистиращи симптоми на недостиг.

Рядко се получава предозиране, тъй като витаминът е водоразтворим и бързо се изхвърля от системата, но все пак, ако приемате добавки, спазвайте указанията. Макар и безопасен, в някои случаи на големи дози може да се стигне до странични ефекти като диария.

 

Приложение на фолиева киселина за здравето – заключение

Витамин В9, и по-специално неговият синтетичен вариант фолиевата киселина, е от изключителна важност за човешкото здраве.
Тази форма се усвоява по-добре в сравнение с хранителен източник – съответно 85% срещу 50%. Има важно участие в протеиновия метаболизъм и в производството на еритроцити.

За да сте сигурни, че си набавяте достатъчно, консумирайте повече зеленолистни зеленчуци и ядки, а при установен дефицит се насочете към прием на хранителни добавки, с чиято помощ бързо ще удовлетворите нуждите на организма.