Кето диетата е една от най-нашумелите тенденции за отслабване и все повече хора си задават въпроса дали кето за деца също е подходящ вариант. Безвредно ли е и дали е правилното решение за родители, които се опитват да помогнат на малчуганите с наднормено тегло да свалят килограми и да станат по-здрави.

За да отговорим на въпроса дали кето за деца е подходящата диета, нека първо си припомним каква е нейната същност.

 

Кето диета – какво представлява и защо е създадена?

Кетогенната диета, популярна повече като кето диета, се основава на хранителен режим с високо съдържание на полезни мазнини (около 70-75%), умерен прием на протеин (20-25%) и ниско съдържание на въглехидрати (5%).

 

Обикновено консумираните въглехидрати се разграждат в организма до захар, наречена глюкоза, която тялото използва като енергия.

Когато въглехидратите са в недостиг, черният дроб превръща мазнините в молекули, наречени кетони (кетонни тела), които се използват като алтернативен източник на енергия.

Кето диетата е предназначена да вкара организма в кетоза – метаболитно състояние, при което мазнините се изгарят като енергия вместо въглехидрати.

Примери за кето храни са:

  • месо – свинско, пилешко, говеждо, патешко и т. н.
  • масла
  • авокадо
  • сметана
  • високомаслени сирена
  • бекон
  • мазни риби (сьомга, скумрия)

Ядките, яйцата, листните зеленчуци и други цветни зеленчуци също са част от кето диетата.

 

Кето за деца – да или не?

Въпреки че при възрастните кето режимът дава отлични резултати не само за отслабване, но и за подобряване на редица здравословни проблеми, то при кето за деца нещата не стоят точно така.

Кето диетата не се препоръчва за отслабване при деца, тъй като при нея сериозно се ограничават въглехидратите, а децата се нуждаят от тях, за да бъдат умствено и физически активни.

Децата на здравословна, добре балансирана диета, обикновено трябва да ядат около 130 грама въглехидрати на ден (приблизително 45-65% от дневните калории). Докато кето диетата ограничава въглехидратите до приблизително 20-30 грама на ден.

Храните с високо съдържание на определен вид въглехидрати, наречени фибри, помагат за насърчаването на чувството на ситост. Те подкрепят контрола на теглото и загубата на излишни килограми.

Фибрите, откривани в зеленчуците, плодовете и пълнозърнестите храни, способстват за поддържане на стабилни нива на кръвната захар и предотвратяват запек. Въглехидратите осигуряват енергия и важни хранителни вещества и децата се нуждаят от тях, за да растат и да се развиват добре.

Точно по тази причина не се препоръчва кето за деца, но могат да се усвоят някои принципи от това хранене.

 

Странични ефекти от кето за деца

Когато тялото преминава през кетоза, както децата, така и възрастните може да почувстват някои първоначални странични ефекти, като например:

Страничните ефекти се появяват, защото тялото буквално си мисли, че гладува. Кето диетата може да повлияе на фокуса и концентрацията на децата, да причини хранителни дефицити и да доведе до слаби кости.

При възрастните тези симптоми, наречени още кето грип, отминават скоро. Кето за деца може да е опция само под лекарски надзор и при наличие на причина за това.

 

Кето за деца с епилепсия

Първоначално кето режимът е разработен през 20-те години на ХХ век като лечение на епилепсия под лекарско наблюдение. В последно време обаче много хора възприеха кето храненето поради друг негов ефект – отслабване.

Днес, в определени случаи, лекарите могат да препоръчат кетогенната диета, за да помогнат за контролиране на припадъците при деца с епилепсия, спазми и други видове разстройства.

Преди дете или възрастен да започне кето диета, лекуващият лекар трябва да направи пълна кръвна картина на пациента и да вземе предвид и други фактори относно здравословното му състояние.

Видовете и количествата храна в кето диетата за деца с епилепсия са внимателно подбрани и наблюдавани. Пациентите трябва да работят в тясно сътрудничество с диетолог, а консултациите с лекар винаги са от изключително значение.

 

Децата и консумацията на захар – за какво да внимаваме?

 

Кето диета при деца

 

Вероятно звучи много стряскащо, но днес децата до 8-годишна възраст консумират повече захар, отколкото възрастните само преди 100 години за целия си живот.

Това има пряка връзка с нарастващия брой деца с наднормено тегло и затлъстяване, развалени зъби, както и все по-ранното диагностициране с болести като диабет тип 2.

Намаляването на въглехидратния прием от преработени продукти и захар може да е от полза за здравето на всички деца.

Въпреки това обаче е редно да обясним, че не всички въглехидрати са зло, въпреки печалната слава на бялата захар, която изпълва повечето десерти и напитки. Някои са полезни за тялото и умерени количества от тях имат позитивно влияние върху човешкото здраве.

От хранителна гледна точка съществуват три основни макронутриента: мазнини, протеини и въглехидрати. Това са вещества, които осигуряват голяма част от метаболитната енергия на организма.

Именно от тях си набавяме в най-голяма степен нутриентите, от които тялото се нуждае, за да поддържа своите системи и структура. Основната функция на въглехидратите е да играят ролята на гориво за организма.

Там повечето от тях биват превръщани в глюкоза, която е топ енергиен източник на повечето организми. Процесът, отговорен за превръщането на глюкозата в енергия, е клетъчно дишане.

Въглехидратите могат да бъдат разделени на две отделни категории: прости и сложни.

Те се различават по своята структура и по времето, за което биват разграждани и усвоявани от организма.

Колкото по-дълга е захарната верига, съставляваща въглехидрата, толкова по-голяма ще е скоростта на храносмилане и разграждане. А колкото по-къса е, толкова по-бързо ще е неговото разграждане и съответно влиянието върху кръвната захар.

 

Съвети за здравословно отслабване за деца

 

Кето за деца. Затлъстяването при децата. Витамини и минерали за деца. Мултивитамини за деца. Децата и защитните маски. Магнезий - ползи. Засилване на имунитета при деца.

 

За деца и тийнейджъри, които трябва да постигнат здравословно тегло, препоръката е да се установят трайни здравословни навици вместо да се спазват специфични диети.

1. Спазвайте здравословна, добре балансирана диета

Осигурявайте на вашето дете ежедневно полезни хранителни вещества чрез разнообразно хранене.

2. Ограничете преработените храни и тези с добавена захар

Премахнете от менюто газирани и подсладени напитки, бисквити, бонбони, чипс, десерти и тестени изделия.

3. Изберете питателни закуски

Уверете се, че децата хапват само когато са наистина гладни. Изберете здравословни опции. Насърчавайте консумацията на малки порции.

4. Бъдете позитивни

Обяснете на детето си, че е най-важно да яде правилните храни, за да поддържа здравословен растеж и да е енергично през целия ден.

5. Не се фокусирайте върху цифрите на кантара

Децата се раждат и променят с годините, както и тяхното тегло, форми и размери. Важно е как функционира тялото им, как се чувстват и колко са здрави.

6. Предлагайте нови храни многократно

Дори детето да не е харесало определени питателни храни преди година, предлагайте ги отново. Вкусовете на децата се променят, докато растат.

7. Насърчете детето си да избере занимание, което обича

Ако детето ви харесва видеоигри, изтеглете игра, която изисква от него да бъде активно. Насърчете го да си хареса любим спорт. Ходете, тичайте, карайте колело с него, бъдете добър пример.

 

Идеи за десерти в стил кето за деца

 

Кето диета за деца

 

Въпреки че кето режимът не се препоръчва в чистия си вид за деца, то не значи, че от него не могат да бъдат заимствани някои здравословни идеи и принципи. Всички знаем, че децата обичат сладко, затова ще ви дадем няколко идеи за приготвяне на десерти, които са едновременно вкусни и полезни.

Ето ги и тях : 

Вашите малчугани ще са доволни, а вие – щастливи, че сте им предоставили здравословна алтернатива, а не пълни със захар вредни лакомства.