Мъфини с канела – идеални за началото на октомври, когато жадуваме за нещо с аромат на топла и златна есен. Мъфините винаги са чудесна основа за експериментиране с вкусовете спрямо сезоните. А това са едни от най-сочните мъфини, които сме приготвяли. Подправките, консистенцията и вкусът са експлозия за вкусовите рецептори, а сега е идеалното време да си ги приготвите. Топли, канелени мъфини за есенни следобеди – вижте какво ще ви бъде необходимо за тях.

 

Кето мъфини с канела

Канелата е една от най-здравословните подправки и е чудесна за всякакви сладки изкушения и топли напитки. Често я свързваме със зимните месеци и коледните празници.

Канелата е богата на антиоксиданти, има противовъзпалителни свойства, помага при регулирането на кръвната захар и в борбата с бактериалните инфекции.

Днес включваме полезната подправка в една чудесна рецепта за мъфини с канела. Ето и какво ще ви бъде необходимо за приготвянето им:

 

Необходими продукти за 12 мъфини с канела:

  • 150 г бадемово брашно
  • 100 г стевиола на прах
  • 2 с. л. хуск
  • 100 г заквасена сметана
  • 70 г краве масло Гхи
  • 2 яйца
  • ½ ч. л. стевиола ванилия
  • 1 ½ ч. л. бакпулвер
  • ¼ ч. л. индийско орехче
  • ½ ч. л. джинджифил на прах
  • ½ ч. л. сушен карамфил

 

За канеленото покритие:

 

Масло Гхи. Мъфини с канела.

 

  • 50 г масло Гхи
  • 50 г стевия на прах
  • 1 ч. л. канела

 

Приготвяне на мъфините :

  1. Започнете с разтапянето на маслото в тиган на средна температура.
  2. Междувременно смесете всички сухи съставки в купата – бадемовото брашно, стевиолата, хуска, бакпулвера, индийското орехче, джинджифила и карамфила.
  3. Маслото вече трябва да е добило златист цвят – свалете от котлона и го оставете малко да изстине (или го приберете в хладилника, за да се охлади напълно).
  4. В отделна купа разбийте течните съставки – яйцата, заквасената сметана, охладеното масло, стевиолата с ванилия.
  5. Пресейте половината от сухата смес при яйцата и разбъркайте до хомогенност. След това добавете и другата половина.
  6. Загрейте фурната на 175°C.
  7. Разделете сместа във формичките за мъфини, които използвате по принцип.
  8. Печете около 20-25 минути, докато краищата им не добият златист цвят. Когато са готови, сложете настрани за 5 до 10 минути, за да се охладят.

Финалното канеленото покритие за вашите мъфини с канела:

  1. Смесете стевиолата и канелата.
  2. Разтопете маслото в малък тиган – когато е напълно разтопено, изключете котлона.
  3. Потапяйте всеки мъфин първо в маслото, след това – в сухата смес от канела и стевиола. Можете да покриете мъфините само отгоре или пък от всички страни – по-избор.
  4. Хапнете вашите мъфини с канела топли или охладени – и двата варианта са чудесни.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Зелени мъфини, приготвени с чай матча по оригинална и кето рецепта. Мъфини с канела.

Преди време споделихме с вас друга, по-нестандартна рецепта за мъфини – такива с чай матча. Ако рецептата ви е заинтригувала – ще я откриете в кулинарната ни секция, раздел „Десерти“.

 

Ако нашето предложение за мъфини с канела ви е харесало, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!