Кето мъфини с канела – аромат на есен и уют
Мъфини с канела – идеални за началото на октомври, когато жадуваме за нещо с аромат на топла и златна есен. Мъфините винаги са чудесна основа за експериментиране с вкусовете спрямо сезоните. А това са едни от най-сочните мъфини, които сме приготвяли. Подправките, консистенцията и вкусът са експлозия за вкусовите рецептори, а сега е идеалното време да си ги приготвите. Топли, канелени мъфини за есенни следобеди – вижте какво ще ви бъде необходимо за тях.
Кето мъфини с канела
Канелата е една от най-здравословните подправки и е чудесна за всякакви сладки изкушения и топли напитки. Често я свързваме със зимните месеци и коледните празници.
Канелата е богата на антиоксиданти, има противовъзпалителни свойства, помага при регулирането на кръвната захар и в борбата с бактериалните инфекции.
Днес включваме полезната подправка в една чудесна рецепта за мъфини с канела. Ето и какво ще ви бъде необходимо за приготвянето им:
Необходими продукти за 12 мъфини с канела:
- 150 г бадемово брашно
- 100 г стевиола на прах
- 2 с. л. хуск
- 100 г заквасена сметана
- 70 г краве масло Гхи
- 2 яйца
- ½ ч. л. стевиола ванилия
- 1 ½ ч. л. бакпулвер
- ¼ ч. л. индийско орехче
- ½ ч. л. джинджифил на прах
- ½ ч. л. сушен карамфил
За канеленото покритие:
- 50 г масло Гхи
- 50 г стевия на прах
- 1 ч. л. канела
Приготвяне на мъфините :
- Започнете с разтапянето на маслото в тиган на средна температура.
- Междувременно смесете всички сухи съставки в купата – бадемовото брашно, стевиолата, хуска, бакпулвера, индийското орехче, джинджифила и карамфила.
- Маслото вече трябва да е добило златист цвят – свалете от котлона и го оставете малко да изстине (или го приберете в хладилника, за да се охлади напълно).
- В отделна купа разбийте течните съставки – яйцата, заквасената сметана, охладеното масло, стевиолата с ванилия.
- Пресейте половината от сухата смес при яйцата и разбъркайте до хомогенност. След това добавете и другата половина.
- Загрейте фурната на 175°C.
- Разделете сместа във формичките за мъфини, които използвате по принцип.
- Печете около 20-25 минути, докато краищата им не добият златист цвят. Когато са готови, сложете настрани за 5 до 10 минути, за да се охладят.
Финалното канеленото покритие за вашите мъфини с канела:
- Смесете стевиолата и канелата.
- Разтопете маслото в малък тиган – когато е напълно разтопено, изключете котлона.
- Потапяйте всеки мъфин първо в маслото, след това – в сухата смес от канела и стевиола. Можете да покриете мъфините само отгоре или пък от всички страни – по-избор.
- Хапнете вашите мъфини с канела топли или охладени – и двата варианта са чудесни.
Още от здравословната ни кухня
Преди време споделихме с вас друга, по-нестандартна рецепта за мъфини – такива с чай матча. Ако рецептата ви е заинтригувала – ще я откриете в кулинарната ни секция, раздел „Десерти“.
Ако нашето предложение за мъфини с канела ви е харесало, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници