Кето спагети от тиквички с пилешко месо – 2 вкусни идеи

Обновена: 15.03.2024|

Богатство на аромати, приятни вкусове и кремообразна текстура – така можем да представим нашите две рецепти за спагети от тиквички с пилешко месо.

Засищащи, пълни с полезни хранителни вещества и най-важното – приготвени с нисковъглехидратни съставки, което ги прави подходящи за спазване на кето диета.

 

Спагети от тиквички с пилешко месо и класическо песто

Средиземноморска салата, съчетаваща класическите вкусове на босилек, домати и фета сирене. Добавете пилешко месо и песто за повече протеин и по-богат вкус и ще имате завършено ястие за перфектен обяд или вечеря с ниско съдържание на въглехидрати.

keto baner 011
keto banner site 01
Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
20 минути 4 5 г нетни въглехидрати, 33 г мазнини, 36 г протеин и 467 калории

Необходими продукти:

  • 600 г пилешки бутчета
  • 80 г кето песто, по желание (рецептата ще откриете по-долу)
  • 140 г чери домати, нарязани наполовина
  • 110 г фета сирене/краве сирене, натрошено или на кубчета
  • 350 г тиквички
  • 3 с. л. екстра върджин зехтин
keto baner 011
keto banner site 01

Начин на приготвяне:

  1. Сложете пилешките бутчета в тенджера и добавете толкова студена вода, колкото да покрие месото.
  2. Оставете тенджерата да заври, след което намалете котлона на средно ниска температура и оставете да къкри за 15 минути или докато пилето се свари напълно.
  3. Извадете месото и го настържете или нарежете на малки хапки.
  4. Настържете тиквичките на спирали и изсипете в голяма купа.
  5. Пригответе пестото като следвате рецептата по-долу.
  6. Изсипете пестото върху хрупкавите спагети от тиквички и разбъркайте с щипки.
  7. Добавете настърганото пилешко месо, нарязаните наполовина чери домати и фета сиренето.
  8. Разбъркайте отново, овкусете със зехтин и сол на вкус и поднесете.

Съвети:

  1. Пригответе голяма партида, защото това ястие е още по-вкусно, ако го поднесете на следващия ден.
  2. Ако не искате да поднасяте хрупкавите спагети от тиквички сурови, може да ги задушите в малко зехтин, докато омекнат. Алтернативно, посолете и сгответе в микровълнова фурна или вряща вода за минута.
  3. Може да изпечете пилешкото месо на тиган, фурна или на скара. Овкусете месото с любимите си подправки и сгответе по ваш вкус.
  4. Развържете въображението си и експериментирайте с рецептата. Добавете продукти, които харесвате.

 

Кето спагети от тиквички с пилешко месо.

 

Рецепта за кето песто

Една от любимите ни универсални рецепти за кето босилеково песто. Приготвяме я с домашен гръцки зехтин екстра върджин и бадеми, които може да замените и с орехи или други ядки по ваш вкус.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
5 минути 4 2 г нетни въглехидрати, 50 г мазнини, 10 г протеин и 490 калории

Необходими продукти:

  • 160 мл екстра върджин зехтин
  • 80 г сирене пармезан, настъргано
  • 55 г пресен босилек
  • 55 г сурови бадеми
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • сол и смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Смесете всички съставки за пестото и блендирайте в кухненски робот или в блендер.
  2. Съхранете пестото в хладилник за до 2 седмици. Поднесете като сос, със супи или яхнии, салати или паста.

 

Спагети от тиквички с пилешко месо и сос Алфредо

Опитайте нашата здравословна кето версия за спагети от тиквички и пилешко месо с богат и наситен вкус от соса Алфредо. Използваме спираловидни тиквички и поднасяме със сочно пиле.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция спагети от тиквички с пилешко
45 минути 4 7 г нетни въглехидрати, 49 г мазнини, 43 г протеин и 648 калории

Необходими продукти:

  • 450 г тиквички

За соса Алфредо:

  • 1 авокадо (около 200 г)
  • 240 мл готварска сметана
  • 80 г сирене пармезан, настъргано
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 4 г пресен магданоз
  • 1 с. л. лимонов сок
  • сол и смлян черен пипер на вкус

За пилето:

  • 4 пилешки бутчета без кост
  • 1 ч. л. сушена мащерка
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • сол и смлян черен пипер на вкус
  • 2 с. л. краве масло Гхи

За гарниране:

  • 2 с. л. пресен магданоз
  • сол и смлян черен пипер
  • 4 с. л. настъргано сирене пармезан

Начин на приготвяне:

  1. Настържете тиквичките през спиралайзер или ги нарежете на кубчета и оставете настрана.
  2. По желание може да ги сварите във вряща вода или задушите за 1-2 минути или до омекване.

Ако нямате спиралайзер, можете да използвате белачка за зеленчуци или остър нож, за да нарежете тиквичките на подобни на паста форми.

За соса Алфредо:

  1. Смесете всички съставки за соса заедно в тенджера и пюрирайте до гладкост с помощта на потапящ се пасатор или блендирайте в кухненски робот.
  2. Сложете соса да заври на среден огън, след което намалете котлона и оставете соса да къкри, докато приготвите пилешкото месо.

Пилешкото месо:

  1. Подправете пилешките бутчета с мащерка, чесън на прах, сол и черен пипер.
  2. Загрейте голям тиган с краве масло Гхи на средно силен огън.
  3. Изпържете месото за около 6 минути от всяка страна или до готовност.

Сервирайте:

  1. Непосредствено преди сервиране изсипете спираловидните спагети от тиквички в тенджерата със соса Алфредо и разбъркайте.
  2. Разпределете в чинии спагетите от тиквички заедно с нарязаното на хапки пилешко месо.
  3. Гарнирайте с настърган пармезан, смлян черен пипер и пресен магданоз.

Други нисковъглехидратни и вкусни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга с напълно авторски рецепти „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

 

Няколко нестандартни предложения за рецепти с тиквички

 

Крем супа от тиквички. Рататуй. Лава кейк. Цели зелени тиквички в платняна торбичка на масата.

 

Която и да си изберете от гореизброените рецепти, сигурни сме, че ще ви хареса и ще я приготвяте често. А за тези, които искат да добавят хрупкавост, опитайте и това вкусно ястие – спагети от тиквички с пилешко и бадеми.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Спагети от тиквички с пилешко месо. Алфредо.

Пригответе си още една вкусна рецепта с тиквички – кето паста със скариди и сос Алфредо.

 

Ако тези предложения за кето спагети от тиквички са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 15 март 2024 в 16:13 | Публикувана: 3 декември 2021 в 15:18 | Категория: Кето рецепти, Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф