Днес сме решили да направим нещо по-нестандартно – мъфини с тиквички. Ще използваме сезонен зеленчук, малко сирене и пречистено масло. Спрели сме се на тиквичката, която е изключително удобна за такъв тип рецепти, защото се поддава лесно на термична обработка, не съдържа никакви въглехидрати и е много, много вкусна, когато е правилно подправена.

 

Мъфини с тиквички и сирене

Как да приготвим бързо и вкусно солени мъфини с тиквички и сирене? Както се досещате – нуждаем се от няколко основни компонента:

  • 1 чаена чаша настъргани тиквички
  • половин чаена лъжичка сол
  • 100 грама сирене

 

Тиквички.

Като допълнителни съставки са ни нужни:

  • 40 грама разтопено краве масло Гхи
  • 150 милилитра прясно мляко
  • 1 супена лъжица масло Гхи (за намазването на формичките)
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 1 чаена лъжица оцет
  • 1 яйце
  • 200 грама бадемово брашно
  • 1 чаена лъжичка бакпулвер
  • половин чаена лъжичка сода за хляб
  • половин чаена лъжичка сол

За подготовката на мъфините са ви нужни 20 минути, като в тях не включваме изпичането им. Необходими са и формички за мъфини, в които да поставим сместа. Ето как да я приготвим:

  1. Започваме с рендосването на тиквичките. След като са в готов вид, поставете ги в хавлиена кърпа или марля или ги оставете настрана, за да се изцеди излишната вода.
  2. Докато тиквичките се изцеждат, загрейте фурната на 180 градуса и намажете с масло формичките. Дали ще използвате тава с вградени формички или отделни такива – това е напълно ваш избор.
  3. Смесете бакпулвера, бадемовото брашно, солта и содата в голяма купа и разбъркайте добре. В средата на купата направете кладенче.
  4.  Смесете разтопеното масло, зехтина, яйцето, прясното мляко, оцета и двете смлени скилидки чесън и разбъркайте добре.
  5. Готовата течна смес поставете в кладенчето със сухите съставки. Смесете с бързи движения всички съставки и накрая добавете тиквичките. Объркайте добре продуктиte до получаването на хубаво тесто.
  6. Разпределете тестото в отделните формички, предварително намазани с мазнина.
  7. Изпечете в предварително загряна фурна за около 25 минути, като накрая проверете с клечка за зъби. Ако по нея не остава нищо – значи мъфинчетата са готови!
  • По желание може да добавите резенче домат, при изпичането на мъфините.

 

Като допълнение на мъфините от тиквички сме ви приготвили и здравословна и зареждаща салата.

 

Какво ни е нужно за салатата?

Тиквички.

  • 1 тиквичка
  • 1 морков
  • 3 домата
  • 1-2 чушки
  • 1 връзка зелена салата
  • връзка магданоз
  • 1 супена лъжица конопено семе
  • 1 супена лъжица тиквено семе
  • щипка слънчогледово семе
  • 50 грама сурово кашу
  • лимон на вкус
  • едно авокадо
  • Студено пресовано масло (ленено, соево или зехтин)

 

Начин на приготвяне:

  1. Въпреки че на пръв поглед съставките са много, тази салата се приготвя за 10 минути. Продуктите, които я изграждат, са с високо съдържание на полезни вещества за организма. Една порция от нея е напълно достатъчна да ви нахрани добре, да се чувствате сити и пълни с енергия.
  2. Започнете с тиквичката и моркова – с помощта на белачка ги нарежете на лентички. Не се чудете защо тиквичките са сурови – в много салати те се консумират именно в непреработена форма.
  3. След като лентичките са готови, нарежете на кубчета домата, чушките и авокадото.
  4. Зелената салата и магданоза накъсайте с ръце, за да запазите максимално полезните съставки в тях. Поставете всички зеленчуци в голям купа и поръсете със суровите ядки. Подправете с лимон, зехтин и сол.

Остава да си похапнете мъфините от тиквички с вкусната салата и да се насладите на шепата здраве, с което дарявате тялото си!

Очакваме от вас готови резултати, а ние ви обещаваме – още много интересни рецепти!

Екипът на Фор Лайф!