Кето мъфини със зелен чай матча + видео рецепта

Обновена: 15.04.2025|
мъфини с матча

 

Мъфини – безспорно са един от любимите десерти на почти всеки кулинар, с безкрайни възможности за експерименти, но пробвали ли сте да ги направите с матча? Днес подготвихме една рецепта за „зелен“ сладкиш, който същевременно е вкусен, здравословен и оригинален. А свежите цветове на десерта, постигнати само с естествени съставки, могат да ви вдъхновят за идеи за бързо хапване.

 

Рецепта за кето мъфини със зелен чай матча

Предлагаме ви начин да направите вкусните мъфини в комбинация с неустоима глазура.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 12 мъфина 272 калории
4 г нетни въглехидрати
6 г белтъчини
24 г мазнини

 

Необходими продукти за мъфините:

  • 2 с. л. матча на прах
  • 40 г бадемово брашно
  • 3 броя яйца
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • ¼ ч. л. сол
  • 70 г стевиола на прах
  • 5 г стевиола ванилия
  • 90 г разтопено кокосово масло
  • 100 мл мляко по избор (бадемово, кокосово и т.н.)
  • 100 г орехи и бадеми за украса

 

Необходими продукти за глазурата:

  • 1 с. л. матча на прах
  • 90 г разтопено кокосово масло
  • 50 г стевиола на прах
  • 1 ч. л. стевиола ванилия
  • 50 г заквасена сметана
  • бери плодове по желание, за украса

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 175 °C. Подгответе тавичката с форми за мъфини, като сложите хартиените чашки или намазнете с малко кокосово масло дъната и страните на отделните гнезда.
  2. Добавете сухите съставки за мъфините и внимателно ги разбъркайте.
  3. Добавете яйцата, млякото, маслото и стевиолата с ванилия към сухите съставки и разбъркайте с миксер до получаването на гладка смес.
  4. Разпределете сместа във формите за мъфини.
  5. Печете 18-20 минути, като пробвате с клечка през средата на всеки мъфин дали е добре изпечен, преди да ги извадите от фурната.
  6. Когато са готови, извадете ги, поръсете ги със смлените ядки и ги оставете да се охладят на стайна температура.

Добавяне на глазура:

  1. Смесете в купа чая матча, кокосовото масло, стевиолата на прах и тази с ванилия, и разбийте с миксер до получаването на светла, въздушна смес. Добавете сметаната и продължете да разбърквате още 2-3 минути.
  2. Изсипете сместа в сладкарски пош и украсете охладените мъфини.
  3. За перфектен завършек – поставете по едно бери плодче на върха на украсата или поръсете със смлени ядки.

 

Матча в кухнята

 

Зелен чай матча за готве.е

 

Освен като напитка със силни антиоксиданти свойства, матча може да се използва успешно и като съставка в кухнята. Прахообразният вид на стритите чаени листа придават свежест и цвят на ястието, а приятният аромат на планински ухания добавя оригинален вкус.

Какво е матча?

Матча е висококачествен, фино смлян зелен чай с вековна история, който произхожда от вечнозеленото растение Camellia Sinensis. Историята на древната напитка започва преди повече от 800 години, когато будиският монах Ейсай внася „еликсира на живота“ от Китай и засажда матча в Япония. В буквален превод „мат-ча“ означава „чай на прах“.

За разлика от обикновения зелен чай матча се произвежда чрез засенчване на растението за период около 20 дни преди беритбата, като по този начин в листата на чаения храст се натрупват големи количества хлорофил и полезни за човешкия организъм хранителни вещества.

При консумацията на чай матча стритите на прах листа се запарват с гореща вода и се изпиват. Така консумиран, чаят матча съдържа много по-висока концентрация на катехини, хлорофил и L-теанин, докато при нормалния зелен чай получаваме едва до 20% от полезните елементи, изпивайки само отварата. Катехините в чая помагат и при свалянето на килограми, както и при поддържане на желаното тегло.

Консумацията на матча чай засилва изгарянето на мазнините в тялото по време на тренировка.

Приемайки целите листа, получаваме в пълна степен съдържащите се в тях хранителни вещества. Резултатът е енергизиращо ускоряване на метаболизма и цялостно повишаване на жизнените функции на човешкия организъм.

 

Зелено настроение

 

Боровинки в натурален вид, могат да бъдат добавка към мъфините с матча.

 

Тази рецепта за кето мъфини с матча чай е за дванадесет вкусни и свежи мъфини, които можете да сервирате по всеки повод. Ако приготвите и матча чай към десерта, тематично ще сервирате хармония от вкус и здравословни съставки на вашите близки или приятели.

Ако ви е харесала рецептата и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня ТУК!

Приятен апетит от екипа на forlife.bg

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

mobile front

Популярни продукти

018ba040926593a000cf2942d4d3f99a7e39bc22a776b127615554aa7ed1089f?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар