Кето мъфини със зелен чай матча + видео рецепта

Обновена: 29.08.2025|
3 мин. четене
мъфини с матча

Мъфини – безспорно са един от любимите десерти на почти всеки кулинар, с безкрайни възможности за експерименти, но пробвали ли сте да ги направите с матча? Днес подготвихме една рецепта за „зелен“ сладкиш, който същевременно е вкусен, здравословен и оригинален. А свежите цветове на десерта, постигнати само с естествени съставки, могат да ви вдъхновят за идеи за бързо хапване.

 

Рецепта за кето мъфини със зелен чай матча

 

Кето мъфини с чай матча

 

 

Предлагаме ви начин да направите вкусните мъфини в комбинация с неустоима глазура.

Време за приготвяне Порции Хранителни стойности в 1 порция
30 минути 12 мъфина 272 калории
4 г нетни въглехидрати
6 г белтъчини
24 г мазнини

 

Необходими продукти за мъфините:

  • 2 с. л. матча на прах
  • 40 г бадемово брашно
  • 3 броя яйца
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • ¼ ч. л. сол
  • 70 г стевиола на прах
  • 5 г стевиола ванилия
  • 90 г разтопено кокосово масло
  • 100 мл мляко по избор (бадемово, кокосово и т.н.)
  • 100 г орехи и бадеми за украса

 

Необходими продукти за глазурата:

  • 1 с. л. матча на прах
  • 90 г разтопено кокосово масло
  • 50 г стевиола на прах
  • 1 ч. л. стевиола ванилия
  • 50 г заквасена сметана
  • бери плодове по желание, за украса

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 175 °C. Подгответе тавичката с форми за мъфини, като сложите хартиените чашки или намазнете с малко кокосово масло дъната и страните на отделните гнезда.
  2. Добавете сухите съставки за мъфините и внимателно ги разбъркайте.
  3. Добавете яйцата, млякото, маслото и стевиолата с ванилия към сухите съставки и разбъркайте с миксер до получаването на гладка смес.
  4. Разпределете сместа във формите за мъфини.
  5. Печете 18-20 минути, като пробвате с клечка през средата на всеки мъфин дали е добре изпечен, преди да ги извадите от фурната.
  6. Когато са готови, извадете ги, поръсете ги със смлените ядки и ги оставете да се охладят на стайна температура.

Добавяне на глазура:

  1. Смесете в купа чая матча, кокосовото масло, стевиолата на прах и тази с ванилия, и разбийте с миксер до получаването на светла, въздушна смес. Добавете сметаната и продължете да разбърквате още 2-3 минути.
  2. Изсипете сместа в сладкарски пош и украсете охладените мъфини.

За перфектен завършек – поставете по едно бери плодче на върха на украсата или поръсете със смлени ядки.

 

Матча в кухнята

 

Зелен чай матча за готве.е

 

Освен като напитка със силни антиоксиданти свойства, матча може да се използва успешно и като съставка в кухнята. Прахообразният вид на стритите чаени листа придават свежест и цвят на ястието, а приятният аромат на планински ухания добавя оригинален вкус.

Какво е матча?

Матча е висококачествен, фино смлян зелен чай с вековна история, който произхожда от вечнозеленото растение Camellia Sinensis. Историята на древната напитка започва преди повече от 800 години, когато будиският монах Ейсай внася „еликсира на живота“ от Китай и засажда матча в Япония. В буквален превод „мат-ча“ означава „чай на прах“.

За разлика от обикновения зелен чай матча се произвежда чрез засенчване на растението за период около 20 дни преди беритбата, като по този начин в листата на чаения храст се натрупват големи количества хлорофил и полезни за човешкия организъм хранителни вещества.

При консумацията на чай матча стритите на прах листа се запарват с гореща вода и се изпиват. Така консумиран, чаят матча съдържа много по-висока концентрация на катехини, хлорофил и L-теанин, докато при нормалния зелен чай получаваме едва до 20% от полезните елементи, изпивайки само отварата. Катехините в чая помагат и при свалянето на килограми, както и при поддържане на желаното тегло.

Консумацията на матча чай засилва изгарянето на мазнините в тялото по време на тренировка.

Приемайки целите листа, получаваме в пълна степен съдържащите се в тях хранителни вещества. Резултатът е енергизиращо ускоряване на метаболизма и цялостно повишаване на жизнените функции на човешкия организъм.

 

Зелено настроение

 

Боровинки в натурален вид, могат да бъдат добавка към мъфините с матча.

 

Тази рецепта за кето мъфини с матча чай е за дванадесет вкусни и свежи мъфини, които можете да сервирате по всеки повод. Ако приготвите и матча чай към десерта, тематично ще сервирате хармония от вкус и здравословни съставки на вашите близки или приятели.

Ако ви е харесала рецептата и искате да научавате за други подобни здравословни рецепти, се присъединете към нашата кухня ТУК!

Приятен апетит от екипа на www.forlife.bg

Категории: Десерти при кетогенен режим, Кето рецепти|Публикувана: 20.02.2020|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

Популярни продукти

018ba040926593a000cf2942d4d3f99a7e39bc22a776b127615554aa7ed1089f?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Оставете коментар