В духа на идващата есен сме ви подготвили още едно интересно предложение, приготвено от сезонните тиквички. Този път е силно нестандартно, родено в късните кино часове, когато ни се похапват вкусни и вредни калорийни бомбички. Точно така! Нашето предложение ще ви дари с любимия и познат вкус на чипса, но в истински здравословен вид. Освен, че неволята учи, тя ражда и креативни кулинарни решения. На вашето внимание – здравословен чипс от тиквички без нито една вредна съставка. Как е възможно?

Заменили сме токсичното олио, което при пържене се разпада на свободни радикали, с пречистена естествена мазнина, а картофите – с полезен и безвъглехидратен зеленчук.

Здравословен чипс от тиквички

Вече се чудите как да си приготвите това вкусно изкушение? Ето какво ви е нужно:

  • 4 чаши ситно нарязани тиквички
  • 3 супени лъжици краве масло Гхи
  • 2 супени лъжици оцет балсамико
  • 2 ч.л. едра хималайска сол

Започнете с разтапянето на маслото. Присепете го в малка купа и го смесете, заедно с оцета.

Ако не сте нарязали тиквичките – сега е моментът да го направите. Оваляйте ги добре в получената смес.

Ако сте решили да не се подлагате на дълго пържене, загрейте фурната на 90 градуса. Наредете тиквичките върху хартия за печене и ги поставете да се изпечат. При изпичането е нужно да ги обръщате и подреждате равномерно.

Ако пък сте решили да се придържате към традиционното пържене, използвайте няколко лъжици масло Гхи и изпържете тиквичките в тиган. Накрая посолете със сол.

Вашият вкусен чипс е готов за консумация, но преди това сме ви приготвили здравословни предложения, с които да се нагостите за вечеря – детоксикираща салата и супа от авокадо, за да създадем една пълна вечеря за вас.

Започваме с детоксикиращата салатата

За нея сме подбрали разнообразни зеленчуци, със силно детоксикиращо действие и с почти нулеви калории.

Какво ни е нужно:

  • 2 чаши броколи
  • 2 чаши брюкселско зеле, нарязано на едро
  • 1 чаша моркови
  • половин чаша пресен магданоз
  • половин чаша сурови бадеми
  • 1-2 супени лъжици тиквено семе
  • половин чаша лимонов сок
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1 супена лъжица настърган джинджифил
  • 2 чаши спанак
  • хималайска сол

За подготовката на салатата започваме с броколите. Нужно е да ги сварите леко на пара, но не до пълно сваряване – трябва да останат твърди.

Нарежете ги на ситно, заедно с брюкселското зеле и морковите и ги оставете в купа.

Накъсайте спаначените листа и магданоза и ги добавете към другите съставки.

Разпръскайте суровите бадеми и тиквеното семе и разбъркайте старателно.

Настържете джинджифила и овкусете със зехтин и сол.

Вкусната и изключително богата на витамини салата е готова за консумиране. И тъй като днес сме на зелена вълна, ред е за зелена супичка от авокадо. Какво ни е нужно:

  • 200 грама пресен спанак
  • 1 зряло авокадо
  • 3 супени лъжици масло Гхи
  • 150 мл. течна готварска сметана
  • връзка магданоз
  • черен пипер на око
  • риган за подправяне
  • 1 скилидка чесън
  • 2 супени лъжици бадемово брашно

Разтапяме маслото в тенджера. В него запържваме брашното, след което добавяме малко вода. Разбъркваме добре докато получим еднородна смес и изчакваме да заври. Когато това се случи, намаляме котлона.

Нарязваме авокадото и го добавяме в тенджерата, като разбъркваме енергично. Към авокадото добавяме подправките, както и ситно нарязания чесън.

Заливаме с две три чаши вода и сметаната и разбъркваме добре.

Накрая пасираме с пасатор и voila – за не повече от 25 минути имаме здравословна супа, която да хапнем с удоволствие. И накрая да обобщим нашата зелена вечеря по ред на консумация: детокс салата с броколи и брюкселско зеле – вкусна супа от авокадо – и за финал – невероятен чипс от тиквички, който може да консумираме на дивана с интересен филм за фон. 🙂

Приятно гледане и хапване от екипа на Фор Лайф.