Чипс от тиквички, спаначена супа и детоксикираща салата
В духа на идващата есен сме ви подготвили здравословно и „зелено“ меню. Този път е силно нестандартно, родено в късните кино часове, когато ни се похапват вкусни и вредни калорийни бомбички, като чипс от тиквички. Точно така! Нашето предложение ще ви дари с любимия и познат вкус на чипса, но в истински здравословен вид.
Освен, че неволята учи, тя ражда и креативни кулинарни решения. На вашето внимание – здравословен чипс от тиквички без нито една вредна съставка. Как е възможно?
Заменили сме рафинираното олио, което при пържене се разпада на свободни радикали, с пречистена естествена мазнина, а картофите – с полезен и безвъглехидратен зеленчук. А като бонус сме подготвили и една спаначена супа + детоксикираща салата.
Здравословен чипс от тиквички
Вече се чудите как да си приготвите това вкусно изкушение? Започваме.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
2 часа | 4 | 6,22 г |
Необходими продукти:
- 800 г нарязани тиквички
- 3 с. л. краве масло Гхи
- 2 с. л. оцет балсамико
- 2 ч. л. едра хималайска сол
Приготвяне на чипс от тиквички:
- Започнете с разтапянето на маслото. Пресипете го в малка купа и го смесете, заедно с оцета.
- Ако не сте нарязали тиквичките – сега е моментът да го направите. Оваляйте ги добре в получената смес.
- Загрейте фурната на 115 градуса. Наредете тиквичките върху хартия за печене и ги поставете да се изпекат за около 2 часа. При изпичането е нужно да ги обръщате и подреждате равномерно, за да се получи хрупкав чипс
- Ако пък сте решили да се придържате към традиционното пържене, използвайте няколко лъжици масло Гхи и изпържете тиквичките в тиган. Накрая посолете със сол.
Вашият вкусен чипс е готов за консумация, но преди това сме ви приготвили здравословни предложения, с които да се нагостите за вечеря – детоксикираща салата и супа от авокадо.
Детоксикираща салата
За нея сме подбрали разнообразни зеленчуци, със силно детоксикиращо действие и с почти нулеви калории.
Какво ни е нужно:
- 400 г броколи
- 200 г брюкселско зеле, нарязано на едро
- 2-3 стръка пресен магданоз
- 100 г сурови бадеми
- 2 с. л. лимонов сок
- 3 с. л. зехтин
- 1 ч. л. джинджифил на прах
- 200 г спанак
- щипка хималайска сол
Приготвяне:
- За подготовката на салатата започваме с броколите. Нужно е да ги сварите леко на пара, но не до пълно сваряване – трябва да останат твърди.
- Нарежете ги на ситно, заедно с брюкселското зеле. Оставете ги в купа.
- Накъсайте спаначените листа и магданоза и ги добавете към другите съставки.
- Разпръскайте суровите бадеми и разбъркайте старателно.
- Овкусете с джинджифил, зехтин и сол.
Вкусната и изключително богата на витамини салата е готова за консумиране.
Спаначена супа с авокадо
И тъй като днес сме на зелена вълна, споделяме с вас и рецепта за зелена супичка от спанак и авокадо.
Какво ни е нужно:
- 200 г пресен спанак
- 1 зряло авокадо
- 3 с. л. масло Гхи
- 150 мл течна готварска сметана
- връзка магданоз
- черен пипер на вкус
- риган за подправяне
- 1 с. л. чесън на прах
- 2 с. л. бадемово брашно
Приготвяне:
- Разтапяме маслото в тенджера. В него запържваме брашното, след което добавяме малко вода. Разбъркваме добре докато получим еднородна смес и изчакваме да заври. Когато това се случи, добавяме нарязания спанак и бъркаме, докато омекне.
- Нарязваме авокадото и го добавяме в тенджерата, като разбъркваме енергично. Към авокадото добавяме подправките.
- Заливаме с две три чаши вода и сметаната и разбъркваме добре.
- Накрая пасираме с пасатор.
Voila!
За не повече от 25 минути имаме здравословна супа, която да хапнем с удоволствие. И накрая да обобщим нашата зелена вечеря по ред на консумация: детокс салата с броколи и брюкселско зеле, вкусна супа от авокадо и за финал – невероятен чипс от тиквички, който може да консумираме на дивана с интересен филм за фон.
За още здравословни, нисковъглехидратни предложения посетете раздела „Кето рецепти“ в нашия сайт.
Приятно гледане и хапване от екипа на Фор Лайф.
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Богатство на аромати, приятни вкусове и кремообразна текстура - така можем да представим нашите
Днес приготвяме две рецепти за ароматен и хрупкав чипс от тиквички. Перфектната алтернатива на
Интересни нисковъглехидратни кето тапас, с които да посрещнем гости, да придружим чашата с вино или просто да разнообразим трапезата.
4 Коментара
Здравейте, в салатата има 1 чаша моркови, морковите не са ли към нережимните храни?
Чудесно и вероятно много вкусно…
Прощавайте но в „зелената супичка от авокадо“ към необходими продукти има 200 гр. спанак а по-долу не видях кога се добавя към супата?
Тиквичките във фурната на 90 градуса или на 190?
На каква дебелина е нарязана тиквичката?