Всяка седмица, поне веднъж, трябва да се поглезим с нова и интересна рецепта. Експериментите в кухнята ни срещат с още здравословни продукти, както и различни начини, по които да ги приготвим.  Днес сме подготвили за вас един нов прочит на любимата ни паста, който е здравословен, нестандартен и много вкусен – паста от тиквички с пилешко и бадеми.

Полезните свойства на тиквичките

Тиквичките са зеленчук, който целогодишно можем да включваме в менюто си. Те са изключително богати на хранителни вещества – съдържат желязо, цинк, витамини от Б-групата, витамин С. Богатото им съдържание на витамин А помага за поддържане на добро зрение и укрепва имунната система. Тиквичките са богати и на антиоксиданти, които защитават тялото ни от свободните радикали. Също така подпомагат качественото храносмилане. Зеленчукът може да помогне и при понижаване на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2, както и да допринесе при свалянето на килограми.

В някои кухни по света цветът от тиквичките се счита за деликатес – добавя се, дълбоко запържен, към ястието или се поръсва суров върху салати.

Тиквичките са изключително гъвкав зеленчук – може да се консумира суров или след термична обработка, като е изключително лесно да се добави към нашия режим на хранене.  От него дори  можем лесно да си направим нудли за паста от тиквички.

Какво ни е необходимо за приготвянето на паста от тиквички?

Цели зелени тиквички в платняна торбичка на масата.

За да заместим тестените нудли, които се използват при класическата рецепта за паста, ще си приготвим паста от тиквички. Много по-здравословни и съобразени с кето режима, тези нудли са лесни за приготвяне, с нова и интересна визия за нашето ястие.

Необходими продукти:

  • 1 кг тиквички
  • 4 обезкостени пилешки гърди, без кожа
  • 2 с. л. масло Гхи
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 връзки пресен лук
  • 2 с. л. сол
  • 1 с. л. кимион
  • 1 с. л. черен пипер
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 50 г смлени бадеми
  • 100 г зелени маслини
  • 1 с. л. лимонов сок

Подготовката на паста от тиквички

  • За да направим нудли от тиквичките, можем да използваме уред за зеленчукови спагети или ренде. Когато сме готови, поставяме нудлите в гевгир, поръсваме ги с ½ с. л. сол и оставяме да се изцедят.
  • Поставяме пилешките гърди между две парчета хартия за печене и ги начукваме с чукче за месо до постигане на дебелина около 2 см. След това ги нарязваме напречно, на ленти. Загряваме 1 с. л. масло Гхи в голям, незалепващ тиган, на средна температура. Поръсваме пилешките ленти с ½ с. л. сол и ½ с. л. черен пипер, разнасяме добре подправките върху месото и го добавяме към маслото. Разстиламе пилешкото в тигана и го оставяме необезпокоявано около 2-3 минути. След това го обръщаме с шпатула и готвим месото още 2-3 минути от другата страна. Продължаваме да обръщаме пилешките ленти до получаване на златист оттенък. Прехвърляме месото в чиния и го покриваме с  кухненско фолио.
  • Смесваме в малка купичка смлените бадеми с малко черен пипер, сол и лимоновия сок. Разбъркваме добре и оставяме настрани.

Финални стъпки 

Зелени маслини и зехтин в дървена купичка.

Смесваме в малка купа зехтина, чесъна на прах, ½ с. л. черен пипер и кимиона. Разбъркваме добре и оставяме настрани. Измиваме нудлите от тиквички под течаща вода, поставяме ги между два слоя чиста, домакинска кърпа и попиваме останалата вода. Връщаме тигана, в който приготвихме пилето, на огъня, поставяме 1 с. л. масло Гхи и загряваме за 2-3 минути. Слагаме нудлите и разбъркваме леко, отново около 2-3 минути, докато омекнат. Избутваме ги настрани и намаляваме температурата.  Изсипваме приготвената смес с чесъна на прах и бъркаме около 20 секунди.  След това разбъркваме всички компоненти в тигана. Изключваме котлона и добавяме лентите от пилешки гърди. Разбъркваме до пълно смесване на компонентите. Финално – добавяме в ястието вече приготвената смес от бадеми и лимонов сок, заедно със зелените маслини.

Pronto!

Нашата версия на класическа паста е готова! Можете да добавите цвят от тиквички в декорацията при сервиране на вашата паста от тиквички с пилешко и бадем.  И както казват италианците: “Mangiare per vivere e non vivere per mangiare.” – храни се, за да живееш, не живей, за да се храниш. Или стремежът да подбираме здравословни компоненти за нашето меню всеки ден.

Можете да се присъедините към нашата кухня тук.

Приятен апетит от екипа на forlife.bg!