Паста от тиквички с пилешко и бадеми

Обновена: 22.05.2024|
Кето спагети от тиквички. Патладжан с пармезан. Нудли от тиквички, подготвени за приготвянето на паста. Зехтин за готвене.

Днес сме подготвили за вас един нов прочит на любимата ни паста, който е здравословен, нестандартен и много вкусен – паста от тиквички с пилешко и бадеми.

Всяка седмица, поне веднъж, трябва да се поглезим с нова и интересна рецепта. Експериментите в кухнята ни срещат с още здравословни продукти, както и различни начини, по които да ги приготвим.

 

Рецепта за паста от тиквички с пилешко и бадеми

За да заместим тестените нудли, които се използват при класическата рецепта за паста, ще си приготвим паста от тиквички.

Много по-здравословни и съобразени с кето режима, тези нудли са лесни за приготвяне, с нова и интересна визия за нашето ястие.

bademovo brashno 400
stev tabletki 600
bademovo brashno 400
stev tabletki 600
Време за приготвяне Порции Въглехидрати в 1 порция
30 минути 8 4 г нетни

Необходими продукти:

Цели зелени тиквички в платняна торбичка на масата.

  • 1 кг тиквички
  • 4 пилешки гърди, без кожа
  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 2 с. л. екстра върджин зехтин
  • 2 връзки пресен лук
  • 2 с. л. сол
  • 1 с. л. смлян кимион
  • 1 с. л. смлян черен пипер
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 50 г смлени бадеми
  • 100 г зелени маслини
  • 1 с. л. лимонов сок

Начин на приготвяне на паста от тиквички:

  1. За да направим нудли от тиквичките, можем да използваме уред за зеленчукови спагети или ренде. Когато сме готови, поставяме нудлите в гевгир, поръсваме ги с ½ с. л. сол и оставяме да се изцедят.
  2. Поставяме пилешките гърди между две парчета хартия за печене и ги начукваме с чукче за месо до постигане на дебелина около 2 см. След това ги нарязваме напречно, на ленти.
  3. Загряваме 1 с. л. масло Гхи в голям, незалепващ тиган, на средна температура.
  4. Поръсваме пилешките ленти с ½ с. л. сол и ½ с. л. черен пипер, разнасяме добре подправките върху месото и го добавяме към маслото.
  5. Разстиламе пилешкото в тигана и го оставяме необезпокоявано около 2-3 минути. След това го обръщаме с шпатула и готвим месото още 2-3 минути от другата страна.
  6. Продължаваме да обръщаме пилешките ленти до получаване на златист оттенък. Прехвърляме месото в чиния и го покриваме с кухненско фолио.
  7. Смесваме в малка купичка смлените бадеми с малко черен пипер, сол и лимоновия сок. Разбъркваме добре и оставяме настрани.

Финални стъпки

Зелени маслини и зехтин в дървена купичка.

  1. Смесете в малка купа зехтина, чесъна на прах, ½ с. л. черен пипер и кимиона. Разбъркайте добре и оставете настрани.
  2. Измийте нудлите от тиквички под течаща вода, поставете ги между два слоя чиста, домакинска кърпа и попийте останалата вода.
  3. Върнете тигана, в който приготвихте пилето, на огъня, поставете 1 с. л. масло Гхи и загрейте за 2-3 минути.
  4. Сложете в тигана наситнен единия стрък пресен лук, заедно с нудлите, и разбъркайте леко около 2-3 минути, докато омекнат. Избутайте ги настрани и намалете температурата.
  5. Изсипете приготвената смес с чесъна на прах и разбъркайте около 20 секунди. След това разбърквайте всички компоненти в тигана. Изключваме котлона и добавяме лентите от пилешки гърди. Разбъркваме до пълно смесване на компонентите.
  6. Финално – гарнирайте апетитната паста от тиквички с вече приготвената смес от бадеми и лимонов сок, заедно със зелените маслини и втория стрък зелен лук, наситнен.

Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение „Кето фантазии 2„.

 

Полезните свойства на тиквичките

Тиквичките са зеленчук, който целогодишно можем да включваме в менюто си. Те са изключително богати на хранителни вещества – съдържат желязо, цинк, витамини от Б-групата, витамин С.

Богатото им съдържание на витамин А помага за поддържане на добро зрение и укрепва имунната система. Тиквичките са богати и на антиоксиданти, които защитават тялото ни от свободните радикали.

Също така подпомагат качественото храносмилане. Зеленчукът може да помогне и при понижаване на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2, както и да допринесе при свалянето на килограми.

В някои кухни по света цветът от тиквичките се счита за деликатес – добавя се, дълбоко запържен, към ястието или се поръсва суров върху салати.

Тиквичките са изключително гъвкав зеленчук – може да се консумира суров или след термична обработка, като е изключително лесно да се добави към нашия режим на хранене. От него дори  можем лесно да си направим нудли за паста от тиквички.

 

Pronto! Насладете се на здравословната паста от тиквички

Нашата версия на класическа паста е готова! Можете да добавите цвят от тиквички в декорацията при сервиране на вашата паста от тиквички с пилешко и бадем.

И както казват италианците: “Mangiare per vivere e non vivere per mangiare.” , което означава: „Храни се, за да живееш, не живей, за да се храниш“. Или стремежът да подбираме здравословни компоненти за нашето меню всеки ден.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Паста от тиквички. Шотландски яйца. Яйца с тиквички и авокадо.

Пригответе си яйца с тиквички и авокадо. Опитайте още едно от нашите кето предложения, съдържащи този полезен зеленчук.

 

Ако нашето предложение за паста от тиквички ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

6e86da08533725faaac8b2b11149f103?s=96&d=mm&r=g

Верджиния Георгиева е дипломиран книгоиздател в профил „Редакционно-издателски процес“. Акцентът върху езиковата и литературна компетентност е водещ за нея в процеса на писане, а интересите й са главно в сферата на здравословното хранене и начин на живот.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. ВЕСЕЛИНА ИВАНОВА... 21.06.2020 at 20:36 - Отговор

    БЛАГОДАРЯ ЗА ЧУДНАТА РЕЦЕПТА

Оставете коментар

Обновена: 22 май 2024 в 17:34 | Публикувана: 16 януари 2020 в 15:43 | Категория: Основни ястия за кетогенен режим - Фор Лайф, Кето рецепти