Днес приготвяме две рецепти за ароматен и хрупкав чипс от тиквички. Перфектната алтернатива на картофения чипс, тъй като е с ниско съдържание на въглехидрати.
В една порция се съдържат едва 2 до 4 грама нетни въглехидрати.
Начо чипс от тиквички с ниско съдържание на въглехидрати
Хрупкав чипс от тиквички, поднесен с пикантна салса и заквасена сметана. Овкусяваме го с домашна, леко пикантна тексаско-мексиканска подправка.
Време за приготвяне: 5 + 20 минути
Порции: 4
Хранителен състав в 1 порция: 2 г нетни въглехидрати, 14 г мазнини, 1 г протеин и 140 калории.
Необходими продукти за приготвяне на хрупкав чипс от тиквички:
- 1 голяма тиквичка (около 400 г)
- Сол на вкус
- 350 мл кокосово масло
- 1 с. л. подправка текс-мекс
За подправката текс-мекс:
- 1 с. л. чили на прах
- 2 ч. л. червен пипер
- 2 ч. л. смлян кимион
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. лук на прах
- ½ ч. л. чили на люспи
- ½ ч. л. сушен риган
- ½ ч. л. смлян черен пипер
- Щипка канела на прах
- Щипка смлян карамфил
- 1 с. л. сол (по желание)
Начин на приготвяне:
Подправката текс-мекс:
- Пригответе първо подправката текс-мекс като изсипeте всички съставки в купа и разбъркате, докато се смесят добре. Прехвърлете в буркан с плътно затварящ се капак.
- Ако използвате цели семена, смелете ги предварително.
- Съхранявайте подправките до 4-6 месеца на тъмно, сухо и хладно място със стайна температура.
Кето хрупкав чипс от тиквички:
- Измийте и нарежете тиквичките напречно на тънки кръгли филийки.
- Поставете ги в гевгир и поръсете със сол. Оставете да престоят 5 минути, след което изцедете отделилата се вода.
- Загрейте кокосовото масло в тиган, пуснете нарязаните тиквички в горещата мазнини и изпържете на партиди.
- След като тиквичките станат златистокафяви, извадете ги с помощта на решетъчна лъжица и поставете върху хартиена кърпа.
- Поръсете вкусния и хрупкав чипс от тиквички с подправката текс-мекс. Поднесете по желание със заквасена сметана и кето салса.
Кето хрупкав чипс от тиквички на фурна
Жадувате за хрупкава алтернатива на чипса? Тогава тази рецепта е точно за вас. Наберете си тиквички от градината на баба и пригответе вкусно предястие с ниско съдържание на въглехидрати. Вашите деца също ще го харесат!
Време за приготвяне: 15 минути + 2 часа
Порции: 2
Хранителен състав в 1 порция: 4 г нетни въглехидрати, 15 г мазнини, 2 г протеин и 157 калории.
Необходими продукти:
- 2 тиквички (около 400 г)
- 2 с. л. зехтин
- Морска сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 120 градуса.
- Нарежете тиквичките на тънки филийки с помощта на резачка за зеленчуци или с нож.
- Поставете филийките върху голяма дъска за рязане или върху кърпа. Посолете ги и оставете да престоят за 10 минути, след което отстранете излишната течност с кухненска хартия.
- Намажете или напръскайте със зехтин тиквичките. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. По желание подправете с любимите си подправки.
- Печете на бавен огън, докато чипсът придобие приятен златист загар.
- Задайте таймер и проверете след час. Ако не изглеждат хрупкави, намалете температурата на фурната до 75 градуса или по-ниска и продължете да печете, докато започнат да изглеждат сухи.
- Внимавайте да не ги прегорите, като въртите от време на време тавичката, за да се изпекат равномерно от всички страни.
- Извадете готовия хрупкав чипс от тиквички от фурната и го оставете да изстине върху решетка.
- Поднесете самостоятелно или с разядка по ваш вкус.
Още нисковъглехидратни предложения ще откриете в кулинарната ни книга “Кето фантазии“.
Още от здравословната ни кухня

Пригответе още няколко варианта на вкусен, хрупкав и здравословен чипс – с моцарела и бадемово брашно, с кейл или с тиквички.
Ако тези рецепти за нисковъглехидратен кето хрупкав чипс от тиквички са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар