Хрупкав чипс от тиквички

Обновена: 12.01.2024|

Днес приготвяме две рецепти за ароматен и хрупкав чипс от тиквички. Перфектната алтернатива на картофения чипс, тъй като е с ниско съдържание на въглехидрати.

В една порция се съдържат едва 2 до 4 грама нетни въглехидрати.

 

Начо чипс от тиквички с ниско съдържание на въглехидрати

Хрупкав чипс от тиквички, поднесен с пикантна салса и заквасена сметана. Овкусяваме го с домашна, леко пикантна тексаско-мексиканска подправка.

keto 02
keto 01

 

keto 02
keto 01

Време за приготвяне: 5 + 20 минути

Порции: 4

Хранителен състав в 1 порция: 2 г нетни въглехидрати, 14 г мазнини, 1 г протеин и 140 калории.

Необходими продукти за приготвяне на хрупкав чипс от тиквички:

  • 1 голяма тиквичка (около 400 г)
  • Сол на вкус
  • 350 мл кокосово масло
  • 1 с. л. подправка текс-мекс

За подправката текс-мекс:

  • 1 с. л. чили на прах
  • 2 ч. л. червен пипер
  • 2 ч. л. смлян кимион
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. лук на прах
  • ½ ч. л. чили на люспи
  • ½ ч. л. сушен риган
  • ½ ч. л. смлян черен пипер
  • Щипка канела на прах
  • Щипка смлян карамфил
  • 1 с. л. сол (по желание)

Начин на приготвяне:

Подправката текс-мекс:

  1. Пригответе първо подправката текс-мекс като изсипeте всички съставки в купа и разбъркате, докато се смесят добре. Прехвърлете в буркан с плътно затварящ се капак.
  2. Ако използвате цели семена, смелете ги предварително.
  3. Съхранявайте подправките до 4-6 месеца на тъмно, сухо и хладно място със стайна температура.

Кето хрупкав чипс от тиквички:

  1. Измийте и нарежете тиквичките напречно на тънки кръгли филийки.
  2. Поставете ги в гевгир и поръсете със сол. Оставете да престоят 5 минути, след което изцедете отделилата се вода.
  3. Загрейте кокосовото масло в тиган, пуснете нарязаните тиквички в горещата мазнини и изпържете на партиди.
  4. След като тиквичките станат златистокафяви, извадете ги с помощта на решетъчна лъжица и поставете върху хартиена кърпа.
  5. Поръсете вкусния и хрупкав чипс от тиквички с подправката текс-мекс. Поднесете по желание със заквасена сметана и кето салса.

 

Кето хрупкав чипс от тиквички на фурна

 

Кето чипс от тиквички на фурна.

 

Жадувате за хрупкава алтернатива на чипса? Тогава тази рецепта е точно за вас. Наберете си тиквички от градината на баба и пригответе вкусно предястие с ниско съдържание на въглехидрати. Вашите деца също ще го харесат!

Време за приготвяне: 15 минути + 2 часа

Порции: 2

Хранителен състав в 1 порция: 4 г нетни въглехидрати, 15 г мазнини, 2 г протеин и 157 калории.

Необходими продукти:

  • 2 тиквички (около 400 г)
  • 2 с. л. зехтин
  • Морска сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 120 градуса.
  2. Нарежете тиквичките на тънки филийки с помощта на резачка за зеленчуци или с нож.
  3. Поставете филийките върху голяма дъска за рязане или върху кърпа. Посолете ги и оставете да престоят за 10 минути, след което отстранете излишната течност с кухненска хартия.
  4. Намажете или напръскайте със зехтин тиквичките. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. По желание подправете с любимите си подправки.
  5. Печете на бавен огън, докато чипсът придобие приятен златист загар.
  6. Задайте таймер и проверете след час. Ако не изглеждат хрупкави, намалете температурата на фурната до 75 градуса или по-ниска и продължете да печете, докато започнат да изглеждат сухи.
  7. Внимавайте да не ги прегорите, като въртите от време на време тавичката, за да се изпекат равномерно от всички страни.
  8. Извадете готовия хрупкав чипс от тиквички от фурната и го оставете да изстине върху решетка.
  9. Поднесете самостоятелно или с разядка по ваш вкус.

Още нисковъглехидратни предложения ще откриете в кулинарната ни книга „Кето фантазии„.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето чипс от тиквички. Здравословен чипс.

Пригответе още няколко варианта на вкусен, хрупкав и здравословен чипс – с моцарела и бадемово брашно, с кейл или с тиквички.

 

Ако тези рецепти за нисковъглехидратен кето хрупкав чипс от тиквички са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Ваня Боянова
Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 12 януари 2024 в 00:00 | Публикувана: 29 октомври 2021 в 09:47 | Категория: Кето рецепти, Студени и топли предястия в режим на кетоза - Фор Лайф