Висцерално затлъстяване – рискови фактори

Обновена: 08.03.2024|
Висцерално затлъстяване.

Спомняте ли си времето, когато бяхте по-млади – хапвахте каквото си поискате, обаче не напълнявахте? Отдавна не е така, нали? Бавно, но непоколебимо нараствате в талията. Фигурата ви все повече прилича на огромна ябълка, а вашето самочувствие и здраве страдат.

Ако ви се случва всичко това, вероятно сте засегнати от висцерално затлъстяване и този текст е точно за вас.

 

Що е висцерална мастна тъкан?

Висцерална се нарича мастната тъкан, която обвива коремните органи дълбоко в тялото. В умерени количества тя не може да се усети, но е доказано, че функционира като ендокринен орган, защото отделя хормони и вещества, наречени цитокини. Сега е ясно, че цитокините причиняват възпаление, влияят негативно върху мозъчните функции и психичното състояние на човека.

В мастната тъкан на корема е открит и ензим (ускорител на биохимичните процеси), наречен ароматаза. На мъжете с висцерално затлъстяване ароматазата нанася тежки поражения, защото превръща тестостерона в женски хормон – естроген.  Това е свързано с уголемяване на гърдите, затлъстяване от женски тип, еректилна дисфункция и мускулна немощ.

zdrav sun 400
berb 02 600 02
zdrav sun 400
berb 02 600 02

 

 

Как трупаме висцерална мазнина?

Знаем, че секретираният от панкреаса (задстомашната жлеза) инсулин е най-важното оръжие на тялото, с което се предотвратява повишаването на кръвната захар и клетките се предпазват от увреждане.

Този хормон насочва кръвната глюкоза към черния дроб и мускулите, но ако те имат достатъчно въглехидратни запаси, излишното количество захар се трансформира в триглицериди и се натрупва в мастни депа.

При непрекъснато приемане на преработени и рафинирани въглехидрати, както и на газирани напитки, складирането на мазнини се засилва.

Организмът променя своето усещане за глад и ситост, изграждайки си влечение към сладките храни. Консумацията им стимулира продукцията на инсулин. С течение на времето се развива т.нар. инсулинова резистентност – клетките стават нечувствителни към този хормон и не могат да използват глюкозата за енергия.

Създава се порочен кръг, при който се поддържа постоянно високо ниво на инсулин в кръвта и висцералното затлъстяване нараства.

 

Какви рискове носи висцералното затлъстяване?

 

висцерално затлъстяване. Коремни мазнини по време на менопауза. Грешни твърдения за кето диетата.

 

При омазняване на черния дроб, сърцето, бъбреците, задстомашната жлеза и червата сериозно се влошава обмяната на веществата. Както отбелязахме, хормоните, които се секретират от коремната мазнина, причиняват възпаление, а този процес нерядко стои в началото на автоимунни заболявания.

Цитокините от висцералната мастна тъкан втвърдяват артериите и повишават риска от атеросклероза, хипертония, подагра, сърдечно-съдови и други нарушения.

Клинични наблюдения сочат, че пациентите, при които се складират мазнини в корема, по-често развиват диабет от втори тип, отколкото хората с мастни натрупвания около ханша и бедрата.

Друго проучване потвърждава тезата, че мъжете и жените с висцерално затлъстяване страдат от нарушения в мозъчните си центрове за ситост. Те изпитват постоянен и труден за контролиране глад. Освен това възникналите хормонални нарушения водят до промени в настроението и понякога до депресия.

Експерти твърдят, че когато коремът нараства, интелектът намалява. Основание за това им дава проучване сред пациенти с метаболитен синдром, при които е установена тясна връзка между инсулиновата нечувствителност на клетките, затлъстяването, възпалението и съдовите заболявания от една страна, и склонността към деменция от друга.

 

Определете своето ниво на висцерална мазнина

 

Висцерално затлъстяване. Граници при висок холестерол.

 

Днес се приема, че нивото на висцерална мазнина (НВМ) е показател за здравословен риск, с не по-малко значение от известния индекс на телесната маса. Припомняме, че ИТМ е равен на теглото в килограми, разделено на ръста в сантиметри, повдигнат на квадрат.

Ето как всеки може да получи приблизителна представа за своето НВМ:

  1. Застанете възможно най-изправени, без дрехи, в естествената си стойка, без да прибирате стомаха си, така че метърът да докосва корема ви, но да не го притиска.
  2. Измерете обиколката на талията си – между гръдния кош и пъпа, и запишете големината й в сантиметри. Само по себе си това измерване е показателно. Рискът от вискцерално напълняване нараства при обиколна на талията по-голяма от 88,9 см за жени и 101,6 см за мъже.
  3. Измерете най-широката част на ханша си. Запишете стойността на обиколката му.
  4. Разделете числото на талията с това на ханша. (НВМ = Талия:Ханш)

Нормалните стойности на НВМ са 0,85 или по-малко за жени и 0,95 или по-малко за мъже. Когато съотношението между талията и ханша е по-високо от 0,86 за жени и 0,96 за мъже, това се приема като сигнал за висцерално затлъстяване.

 

Други показатели за висцерално затлъстяване

Ако вашият ИТМ е по-висок от 30, това означава затлъстяване, което включва и увеличена коремна мастна тъкан. Измерването само на талията също се прима за здравословен показател.

Рискът от висцерално затлъстяване е голям при обиколка на талията, надминаваща 88,9 см за жени и 101,6 см за мъже.

Единственият начин за точна преценка на коремната мастна тъкан са т. нар. образни изследвания. Ако по някакъв повод ви се налага компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс, може да получите и информация за висцералната си мазнина.

 

Как се премахват мазнини от корема?

 

Висцерално затлъстяване. Отслабване през лятото.

 

Осигурете си всекидневни активни движения

Те подпомагат използването на глюкозата от мускулите и по този начин противодействат на инсулиновата резистентност. Осигуряват контрол не само над телесното тегло, но и над стреса, регулират апетита и съня. Предотвратяват депресията, повишават либидото и действат подмладяващо.

Препоръчителни са всякакви движения – от качване по стълби и каране на колело до лицеви опори и коремни преси. Разбира се, всеки трябва да си избере физически натоварвания, съобразени с неговата телесна структура, с възрастта, общото състояние и възможностите за спортуване.

Хранете се здравословно

Проучванията показват, че хората, които не страдат от недостиг на калций и витамин D, натрупват по-малко висцерални мазнини. Така че поставете акцент върху зеленчуковите салати и супи. Осигурете си полезни чревни бактерии чрез консумация на достатъчно фибри и кисело мляко.

Увеличете приема на протеини, включително на пилешко месо (без кожа), риба, боб, яйца.

Доказано е, че на клетъчно ниво протеините ускоряват метаболизма и помагат за по-бързото изгаряне на натрупаните мазнини.

Следвайте обичайните правила за здравословно хранене, с много пресни продукти и пълнозърнести храни.

От друга страна изглежда, че някои продукти повишават риска от висцерално затлъстяване. Такива са трансмазнините, които се съдържат в пържени или преработени ястия. Също така не са подходящи газираните напитки, бонбоните и други лакомства, подсладени с фруктоза.

Затова четете етикетите на хранителните продукти и избягвайте съставки като „частично хидрогенирани масла“, „царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза“ и редица още подобрители, оцветители, консерванти.

 

Внимавайте с алкохола

Хроничната злоупотреба с концентрати може да доведе до инсулинова резистентност и множество нарушения в метаболизма.

Не се лишавайте от достатъчно сън

Правилно е да се спи по 7-8 часа в денонощие. Изследванията показват, че безсънието не само повишава апетита и води до приемане на повече калории с храната, но също забавя тяхното изгаряне.

Избягвайте негативните емоции и силният стрес

Те са свързани със завишена кортизолова секреция, която допринася за складирането на мазнини в коремната област. Противодействайте на неприятностите с всичко, което може да ви накара да се усмихвате. Търсете си поводи за повече радост. Така ще укрепвате душата си, а тялото ви ще следва нейните послания за живот.

Категории: Здраве|Публикувана: 11.07.2022|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

eb22f0b1122125bc6d566cc1bd539054?s=96&d=mm&r=g

Д-р Ваня Шипочлиева, д.м. е завършила медицина във ВМИ гр. София и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Специалист е по социална медицина и организация на здравеопазването. Защитила е дисертация за ролята на медиите в процеса на здравната реформа. Автор е на стотици публикации в научни и популярни издания.

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 8 март 2024 в 12:17 | Публикувана: 11 юли 2022 в 15:54 | Категория: Здраве