Защо естрогенът е толкова важен за нашето здраве

Обновена: 29.03.2024|
Коремни мазнини оп време на менопауза. Див копър. Полови хормони. Добър и лош естроген. Тест за нива на хормон естроген.

Повечето хора разглеждат естрогена заедно с прогестерона главно заради ролята им в женската репродуктивна система, но всъщност това е хормон, който има отношение и към когнитивното здраве, костите, функцията на сърдечно-съдовата система и други основни процеси в организма.

В тази статия ще разгледаме подробно всеки аспект на хормона, включително как работи, какви са причините са колебание в нивата му и как можем да им повлияем.

 

Естрогенът – какво представлява и видове

Нивата на „женския хормон“ са по-високи при жените, но балансираните му нива са важни и за здравето на мъжете. Припомняме, че хормоните са химикали, произвеждани от тялото, които помагат да се контролира и координира организмът и как той реагира на околната среда.

Терминът „естроген“ се отнася до всички химически подобни хормони в тази група – естрон, естрадиол (при жени в репродуктивна възраст) и естриол. Всеки от тях има определена роля:

Естрадиол

Естрадиолът е основният естроген в тялото в детеродна възраст. Това е времето от първия менструален цикъл до последния или до менопаузата. През това време естрадиолът в кръвта е повече, отколкото другите видове на този хормон.

Естрадиолът също така има най-силен ефект върху естроген-специфичните хормонални рецептори. Той се произвежда главно в яйчниците и количеството варира в различните периоди на месечния цикъл. Малко количество естрадиол се преобразува и от естрон.

Естрон

Естронът е вторият най-често срещан тип естроген. Той се формира предимно от друг тип полови хормони в тялото, наречени андрогени. Специален биохимичен процес, наречен ароматизация, променя андрогена в естрон. Този процес се случва най-вече в мастните клетки и в мускулите. Само малко количество естрон се произвежда от яйчниците.

В менопауза, когато яйчниците спрат да произвеждат хормони, естронът е единственият вид естроген, който тялото продължава да произвежда. Той може да се преобразува в други форми на естроген при необходимост.

Естриол

 

Хормон естроген при бременни жени.

 

Естриолът е известен като естрогена на бременността. От всички видове естроген той има най-слаб ефект върху естрогенните рецептори на тялото. Въпреки че всички видове на женския хормон се увеличават по време на бременност, нивата на естриол се повишават най-много. Това е благодарение на плацентата.

Естрогенът играе много важни роли по време на бременността – от насърчаване на растежа и развитието на плода до подготовката на гърдите за кърмене.

 

Как и къде още се произвежда хормонът?

Както споменахме, при жените той се произвежда главно в яйчниците. Яйчниците са жлези с размер на гроздово зърно и са част от ендокринната система. Същевременно женският хормон се произвежда и от мастните клетки и надбъбречната жлеза.

В началото на пубертета хормонът играе роля в развитието на така наречените женски вторични полови характеристики, като гърди, по-широки бедра, окосмяване на половите органи.

Естрогенът също помага за регулиране на менструалния цикъл, контролирайки растежа на маточната лигавица през първата част на цикъла. Ако яйцеклетката на жената не е оплодена, нивата на хормона намаляват рязко и започва менструация. Ако яйцеклетката е оплодена, хормонът работи с прогестерона, за да спре овулацията по време на бременността.

По време на бременността плацентата произвежда естриол. Естрогенът контролира лактацията и други промени в гърдите, включително в юношеска възраст.

Да обобщим основните биологичните функции на хормона в организма на жените:

  • Помага да се стимулира растежа на яйчния фоликул.
  • Във влагалището той поддържа дебелината на вагиналната стена и насърчава овлажняването.
  • Подобрява и поддържа лигавицата, която покрива матката. Той също така регулира потока и дебелината на секретите от маточна слуз.
  • Тялото използва естроген за образуването на гръдната тъкан и помага да се спре притока на мляко след отбиване.

При мъжете

Мъжете също произвеждат този хормон, макар и в по-ниски нива от жените. Естрогенът при мъжете се секретира от надбъбречните жлези и от тестисите. Смята се, че при мъжете той влияе върху броя на сперматозоидите.

Мъжете с наднормено тегло са по-често засегнати от нисък брой на сперматозоидите. Това е така, защото те имат повече мастна тъкан, която може да предизвика излишно натрупване на хормона.

Естрогенът допринася и за формирането на костите. Той работи заедно с витамин D, калций и други хормони за ефективно разграждане и възстановяване на костите според естествените процеси в организма.

Тъй като нивата му започват да намаляват с навлизането в средната възраст, процесът на възстановяване на костите се забавя.

Това важи особено за дамите, ето защо жените са четири пъти по-склонни да страдат от остеопороза, отколкото мъжете.

Естрогенът също играе роля в съсирването на кръвта, поддържайки здравината и дебелината на вагиналната стена и лигавицата на уретрата, и множество други телесни функции. Той дори има отношение към кожата, косата, лигавиците и тазовите мускули. Интересно е, че този хормон може да направи кожата по-тъмна.

 

Какви могат да бъдат причините за промяна в нивата на хормона?

 

Хормон естроген - следене на нива при гинеколог.

 

Има много етапи в живота на човек, когато нивата на естроген могат да се променят. Например, нивата му естествено се увеличават в пубертета и по време на бременност.

При жените нивата на хормона спадат след менопаузата. Това намаляване на производството му може да причини симптоми като горещи вълни, вагинална сухота и загуба на сексуално желание. Нивата на естроген също намаляват след раждането.

Други състояния, които могат да доведат до спадане на нивата му, включват хипогонадизъм (или намалена функция на яйчниците) и синдром на поликистозните яйчници.

Силните физически упражнения и анорексията също могат да причинят намаляване на нивата на естроген. Това става тъй като жените с ниско съдържание на мазнини в тялото може да не успеят да произведат достатъчно количество.

Някои жени в постменопауза с неалкохолно мастно чернодробно заболяване също имат дълъг период на недостиг на хормона.

 

Хормонална заместваща терапия – кога се налага и видове

При хормоналната заместваща терапия жените взимат медикаменти, за да заменят женския хормон, който тялото спира да произвежда по време на менопауза. Хормоналната терапия най-често се използва за лечение на често срещани симптоми на менопауза.

Доказано е също, че хормоналната терапия предотвратява загубата на костна маса и намалява фрактурите при жени в менопауза. Има два основни типа хормонална заместваща терапия:

Системна хормонална терапия

Системният естроген, който се предлага под формата на хапчета, кожен пластир, пръстен, гел, крем или спрей обикновено съдържа по-висока доза от хормона, който се абсорбира в тялото. Може да се използва за лечение на всеки от често срещаните симптоми на менопаузата.

Терапия с вагинални продукти

Нискодозирани вагинални препарати от естроген, които се предлагат под формата на крем, таблетка или пръстен свеждат до минимум количеството естроген, усвоено от организма. Поради това вагиналните препарати с ниски дози обикновено се използват само за лечение на вагинални и проблеми с пикочните пътища след менопаузата.

Важно е да отбележим, че обикновено се предписва естроген заедно с прогестерон или прогестин. Това е така, защото естрогенът сам по себе си, когато не е балансиран от прогестерона, може да стимулира растежа на лигавицата на матката, увеличавайки риска от рак на маточната шийка.

Противозачатъчните хапчета съдържат или синтетичен естроген и прогестин, или само прогестин. Някои видове предотвратяват бременност, като спират овулацията и правят това, като гарантират, че нивата на хормоните не се колебаят през целия месец.

Също така пречат на сперматозоидите да достигнат яйцеклетката. Други приложения включват намаляване на предменструалните симптоми и намаляване на тежестта на хормоналното акне. Да обобщим в кои ситуации е необходима хормонална терапия:

При умерени до тежки горещи вълни и други симптоми на менопауза

 

Естрогенът. Добър и лош естроген, балансиран.

 

Системната естрогенна терапия остава най-ефективното лечение за облекчаване на горещите вълни и нощното изпотяване по време на менопауза. Хормонът може да облекчи вагиналните симптоми на менопаузата като сухота, сърбеж, парене и дискомфорт при полов акт.

При ранна менопауза и естрогенен дефицит

Ако на жена са отстранени хирургично яйчниците преди 45-годишна възраст или при ранна менопауза преди 40-годишна възраст, естрогенната терапия може да помогне за намаляване на риска от някои здравословни състояния, включително сърдечни заболявания, инсулт, деменция и депресия.

За предотвратяване и лечение на остеопороза

Системният естроген помага за предпазване от остеопороза. Въпреки това лекарите обикновено препоръчват лекарства, наречени бисфосфонати, за лечение на остеопороза. Но естрогенната терапия може да помогне, ако човек не понася или не се повлиява от други лечения.

Като за финал един съвет към дамите: Когато нивата на хормона се колебаят, вероятно няма да се чувствате като себе си. Промените в цикъла са добър индикатор за потенциален естрогенен дисбаланс.

Потърсете навременна помощ от специалист, за да си спестите усложненията. Все пак това е хормон, от който зависи цялостното здраве на организма.

Категории: Здраве|Публикувана: 09.04.2021|

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

14634b84e9917b0c4e510b76dd2c8d41?s=96&d=mm&r=g

Кристина Агнер е дългогодишен автор - има написани стотици статии в сферата на алтернативната медицина, биохакинг, здравословно хранене и диети. Продължава да впечатлява с умело перо и остър ум.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Елка Лангарова 26.11.2023 at 18:27 - Отговор

    Продавате ли естрогени кетони

Оставете коментар

Обновена: 29 март 2024 в 16:53 | Публикувана: 9 април 2021 в 14:06 | Категория: Здраве