Супа от артишок е вкусно ястие, което освен че има приятна кремообразна текстура, има и много апетитен аромат.

Когато се сготви, артишокът има текстура и аромат, подобни на варени картофи. На вкус наподобява на аспержи и брюкселско зеле, но има и лека орехова нотка. В комбинация със сметана и месо, супата придобива ново измерение – още по-богат вкус и хранителна стойност.

 

Нисковъглехидратна супа от артишок и спанак

Комбинацията от спанак и артишок в сметанов сос прави супата страхотна на вкус. Освен това е и с ниско съдържание на въглехидрати.

Рецептата е за 6 порции, всяка от които съдържа 9 г нетни въглехидрати, 34 г мазнини, 19 г протеин и 435 калории.

Време за приготвяне: 30 минути

Необходими продукти:

  • 280 г замразен спанак
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин
  • 400 г крема сирене
  • 950 мл пилешки бульон
  • 400 г артишок от консерва, нарязан
  • Сол и черен пипер на вкус

 

За сервиране:

  • 2 с. л. пресен магданоз, наситнен
  • 240 г настърган пармезан
  • Сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  1. Извадете спанака от фризера и го оставете в гевгир, за да се размрази и отцеди.
  2. Загрейте зехтин в тенджера на умерен огън, след което изсипете крема сиренето. Гответе като разбърквате, докато се разтопи сиренето.
  3. Отцедете излишната вода от спанака и го прибавете в тенджерата.
  4. Излейте пилешкия бульон и разбъркайте, за да се смесят добре.
  5. Накрая прибавете нарязания артишок от консерва и отново разбъркайте.
  6. Варете супата на силен огън, докато заври, след което намалете огъня и оставете да къкри за 10 минути или до готовност.
  7. Овкусете супата от артишок и спанак със сол и черен пипер.
  8. Гарнирайте с настърган пармезан и наситнен магданоз. По желание овкусете с подправки по ваш вкус и поднесете с крутони.

Съвети

  1. Ако забравите да извадите спанака от фризера предварително, можете да го измиете под течаща топла вода, за да ускорите процеса на размразяване.
  2. Ако не постигнете желаната консистенция, оставете супата на огъня и гответе, докато се сгъсти достатъчно.
  3. За повече протеини в ястието, добавете пилешки гърди или друго месо към супата. Ето как да си приготвите нисковъглехидратна супа от артишок с месо.

 

Абонирай се за ежедневни предложения с кето рецепти, като ни изпратиш съобщение „Меню“ в месинджър от нашата фейсбук страница.

 

Кето супа от артишок и пилешко месо

Артишокът придава приятна текстура на супата и ни зарежда с полезни фибри.

Рецептата за нисковъглехидратна супа от артишок и пилешко е за 4 порции, всяка от които съдържа 8 г въглехидрати, 18 г мазнини, 22 г протеин и 291 калории.

Време за приготвяне: 35 минути

Необходими продукти:

  • 2 с. л. краве масло Гхи
  • 350 г пилешки гърди
  • 100 г артишок
  • 480 г пилешки бульон
  • 2 дафинови листа
  • ½ ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 240 мл готварска сметана

 

Заменете готварската сметана с кокосов крем, за да приготвите крем супа от артишок и пилешко месо без лактоза.

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте кравето масло Гхи в тенджера на умерен огън. Запържете пилешките гърди, нарязани на късове за 10-тина минути. Разбърквайте от време на време, за да се сготви месото равномерно от всички страни.
  2. След това добавете нарязания на кубчета артишок, пилешкия бульон и дафиновите листа. Подправете със сол и черен пипер, и разбъркайте.
  3. Покрийте тенджерата с капак и оставете да заври. Намалете температурата и оставете супата от артишок да къкри за 20 минути.
  4. Излейте готварската сметана (или кокосовия крем) и разбъркайте.
  5. С помощта на пасатор или блендер пасирайте супата до гладкост.
  6. Сервирайте нисковъглехидратаната супа от артишок с пилешко месо.
  7. Гарнирайте с крутони и пресен копър по желание.

 

Защо да добавим артишок в кето режима си?

Артишокът е бодил, но се консумира като зеленчук. Подходящ е за спазване на кето диета, тъй като е с ниско съдържание на въглехидрати. В един артишок се съдържат около 13 г въглехидрати и 7 г фибри, което прави общо 6 г нетни въглехидрати. Артишокът е хранителен зеленчук, богат източник на електролити.

Зеленчукът е чудесен източник на фибри, антиоскиданти (витамин C и други) и минерали (магнезий, желязо и калий). Консумацията му може да подобри здравето на черния дроб и да регулира кръвното налягане.

В 100 грама артишок се съдържат:

  • 47 калории
  • 0,2 г диетични фибри
  • 3,3 г протеини
  • 11 г въглехидрати
  • 1 г захари

Консумирането на продукта предпазва от сърдечни заболявания. Установено е, че биоактивни съединения в артишока могат да помогнат за регулиране на кръвното налягане, понижаване на лошия холестерол и повишаване на нивата на добрия холестерол.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Супа от артишок. Крем супа от спанак.

Пригответе си също толкова вкусна крем супа от спанак и кейл и поднесете с кето крутони с пармезан.

 

Ако тези рецепти за нисковъглехидратна супа от артишок са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!