Супа от артишок – 2 кето рецепти
Супа от артишок е вкусно ястие, което освен че има приятна кремообразна текстура, има и много апетитен аромат.
Когато се сготви, артишокът има текстура и аромат, подобни на варени картофи. На вкус наподобява на аспержи и брюкселско зеле, но има и лека орехова нотка. В комбинация със сметана и месо, супата придобива ново измерение – още по-богат вкус и хранителна стойност.
Нисковъглехидратна супа от артишок и спанак
Комбинацията от спанак и артишок в сметанов сос прави супата страхотна на вкус. Освен това е и с ниско съдържание на въглехидрати.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 6 | 9 г нетни въглехидрати, 34 г мазнини, 19 г протеин и 435 калории |
Необходими продукти:
- 280 г спанак
- 2 с. л. зехтин екстра върджин
- 400 г крема сирене
- 950 мл пилешки бульон
- 400 г артишок от консерва, нарязан
- сол и черен пипер на вкус
За сервиране:
- 2 с. л. пресен магданоз, наситнен
- 240 г настърган пармезан
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
- Извадете спанака от фризера и го оставете в гевгир, за да се размрази и отцеди.
- Загрейте зехтин в тенджера на умерен огън, след което изсипете крема сиренето. Гответе като разбърквате, докато се разтопи сиренето.
- Отцедете излишната вода от спанака и го прибавете в тенджерата.
- Излейте пилешкия бульон и разбъркайте, за да се смесят добре.
- Накрая прибавете нарязания артишок от консерва и отново разбъркайте.
- Варете супата на силен огън, докато заври, след което намалете огъня и оставете да къкри за 10 минути или до готовност.
- Овкусете супата от артишок и спанак със сол и черен пипер.
- Гарнирайте с настърган пармезан и наситнен магданоз. По желание овкусете с подправки по ваш вкус и поднесете с крутони.
Съвети
- Ако забравите да извадите спанака от фризера предварително, можете да го измиете под течаща топла вода, за да ускорите процеса на размразяване.
- Ако не постигнете желаната консистенция, оставете супата на огъня и гответе, докато се сгъсти достатъчно.
- За повече протеини в ароматната супа от артишок, добавете пилешки гърди или друго месо. Вижте как да си приготвите нисковъглехидратна супа от артишок с месо в следващата рецепта.
Кето супа от артишок и пилешко месо
Артишокът придава приятна текстура на супата и ни зарежда с полезни фибри.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
35 минути | 4 купички супа от артишок | 8 г въглехидрати, 18 г мазнини, 22 г протеин и 291 калории |
Необходими продукти:
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 350 г пилешки гърди
- 100 г артишок
- 480 г пилешки бульон
- 2 дафинови листа
- ½ ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер
- 240 мл готварска сметана
Заменете готварската сметана с кокосов крем, за да приготвите крем супа от артишок и пилешко месо без лактоза.
Начин на приготвяне:
- Загрейте кравето масло Гхи в тенджера на умерен огън. Запържете пилешките гърди, нарязани на късове за 10-тина минути. Разбърквайте от време на време, за да се сготви месото равномерно от всички страни.
- След това добавете нарязания на кубчета артишок, пилешкия бульон и дафиновите листа. Подправете със сол и черен пипер, и разбъркайте.
- Покрийте тенджерата с капак и оставете да заври. Намалете температурата и оставете супата от артишок да къкри за 20 минути.
- Излейте готварската сметана (или кокосовия крем) и разбъркайте.
- С помощта на пасатор или блендер пасирайте супата до гладкост.
- Сервирайте нисковъглехидратаната супа от артишок с пилешко месо.
- Гарнирайте с крутони и пресен копър по желание.
Защо да добавим артишок в кето режима си?
Артишокът е бодил, но се консумира като зеленчук. Подходящ е за спазване на кето диета, тъй като е с ниско съдържание на въглехидрати.
В един артишок се съдържат около 13 г въглехидрати и 7 г фибри, което прави общо 6 г нетни въглехидрати. Артишокът е хранителен зеленчук, богат източник на електролити.
Зеленчукът е чудесен източник на фибри, антиоксиданти (витамин C и други) и минерали (магнезий, желязо и калий). Консумацията му може да подобри здравето на черния дроб и да регулира кръвното налягане.
В 100 грама артишок се съдържат:
- 47 калории
- 0,2 г диетични фибри
- 3,3 г протеини
- 11 г въглехидрати
- 1 г захари
Консумирането на продукта предпазва от сърдечни заболявания. Установено е, че биоактивни съединения в артишока могат да помогнат за регулиране на кръвното налягане, понижаване на лошия холестерол и повишаване на нивата на добрия холестерол.
Още от здравословната ни кухня
Ако тези рецепти за нисковъглехидратна супа от артишок са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Пролетта е идеалното време да си приготвите ароматна и лесна супа от коприва, която
Пригответе си вкусно и засищащо предястие от печен артишок. Добавете сметана, пармезан или лимонена
Отдавна ви показахме, че има и алтернативни варианти на традиционната пица – днес продължаваме