Отдавна ви показахме, че има и алтернативни варианти на традиционната пица – днес продължаваме с кето пица с артишок и спанак.
Безглутеновото изкушение е чудесно за любителите на това италианско явление в кулинарията.
Освен това тази рецепта е напълно подходяща за спазването на кето режим, така че можете спокойно да й се насладите.
Вижте какво ще ви е необходимо и стъпките по приготвянето на кето пица с артишок и спанак.
Рецепта за кето пица с артишок и спанак
Добавихме любимите си полезни зеленчуци и вкусът се получи чудесен. Разбира се, имате свободата да обогатите или заместите добавките.
При пицата свободата за експериментиране е едно от любимите ни неща, затова можете да развихрите въображението си и да добавите още вкусни продукти. Ето и какво ще ни е необходимо за приготвянето й.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
1 час и 15 минути | 4 | 7,5 г |
Необходими продукти за тестото:
- 80 г смляно ленено семе
- 2 с. л. хуск
- 1 ч. л. бакпулвер
- ½ ч. л. сол
- 1 ч. л. чесън на прах
- 60 г крема сирене
- около 100 мл вода (добавете по-малко или, при необходимост, повече, за да се получи меко тесто)
За топинга:
- 160 г нарязан спанак (пресен или замразен)
- 100 г артишок, почистен и нарязан
- 30 г маслини, нарязани
- 30 г пармезан или кашкавал, настъргани
Приготвяне на тестото за кето пица с артишок и спанак:
- Загрейте фурната на 175°C. Върху тава поставете лист хартия за печене.
- Смесете сухите съставки и накрая добавете крема сиренето.
- Бавно добавяйте водата към сместа.
- Когато разбъркате добре съставките, преместете полученото тесто върху тавата и го разтеглете в кръгла форма за пица. Най-лесният начин е да го разточите между два листа хартия за печене.
- Печете около 15 минути, след което внимателно го обърнете и печете още 5 минути.
Финални стъпки за приготвяне на кето пица с артишок и спанак:
- Загрейте отново фурната на 170°C.
- В купа смесете спанака, артишока, маслините и настърганият пармезан/кашкавал.
- Разпределете сместа върху приготвения блат.
- Печете още 12 до 15 минути, докато сиренето се разтопи и спанака омекне.
- Охладете около 5 минути, преди да разрежете на парчета.
Още вкусни съвети за кето пица с артишок
Към това диетично и здравословно ястие можете да добавите и други продукти по ваш вкус.
- Вижте как да си направите и домашна майонеза в нашата кулинарна секция.
- По желание можете да добавите гъби и домашен кетчуп към вашата кето пица с артишок и спанак.
- Други нисковъглехидратни рецепти ще откриете и в кулинарната ни книга „Кето фантазии“, както и в нейното продължение “Кето фантазии 2”.
Защо използваме артишок в нашата рецепта за кето пица?
Макар и консумиран като зеленчук, артишокът всъщност е вид бодил и е “братовчед” на магарешкия трън, за който ви разказахме наскоро в статията Бял трън – 5 ценни ползи.
Артишокът е един от най-полезните зеленчуци по отношение на общото съдържание на антиоксиданти. Той съдържа витамин С, А и К.
Добавките с екстракт от артишок осигуряват концентрирана доза от защитните съединения, включително хлорогенна киселина, цинарин, лутеолин и цинарозид.
Те имат понижаващи холестерола и борещи се с различни болести ефекти. Отразява се благоприятно и върху структурата и функциите на черния дроб.
Цинаринът стимулира производството на жлъчен сок и забързва работата на храносмилателната система. По тази причина консумацията на артишок или приемането на добавка с него може да помогне при нарушения в храносмилането.
Консумацията на артишок се върти главно около сърцевината му. Премахват се най-външните слоеве от съцветието. Сърцевината наподобява тази на кромид лук и е с лилави и жълти цветове.
Още от здравословната ни кухня

Вижте още един здравословен вариант на кето пица – с блат от тиквички. който ще задоволи небцето ви, но без да добави много въглехидрати към менюто ви.
Ако нашата рецепта за кето пица с артишок и спанак ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Оставете коментар