Отдавна ви показахме, че има и алтернативни варианти на традиционната пица – днес продължаваме с кето пица с артишок и спанак. Безглутеновото изкушение е чудесно за любителите на това явление в кулинарията, каквото е пицата.

Вижте какво ще ви е необходимо и стъпките по приготвянето й.

 

Рецепта за кето пица с артишок и спанак

Добавихме любимите си полезни зеленчуци и вкусът се получи чудесен. Разбира се, имате свободата да обогатите или заместите добавките. При пицата свободата за експериментиране е едно от любимите ни неща. Ето и какво ще ни е необходимо за приготвянето й.

Необходими продукти за тестото:

  • 80 г смляно ленено семе
  • 60 г крема сирене
  • 2 с. л. хуск
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • ½ ч. л. сол
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • около 100 мл вода (добавете по-малко или, при необходимост, повече, за да се получи меко тесто)

 

Приготвяне на тестото за кето пица с артишок и спанак

  • Загрейте фурната на 175°C. Върху тава поставете лист хартия за печене.
  • Смесете сухите съставки и накрая добавете крема сиренето.
  • Бавно добавяйте водата към сместа.
  • Когато разбъркате добре съставките, преместете полученото тесто върху тавата и го разтеглете в кръгла форма за пица. Най-лесният начин е да го разточите между два листа хартия за печене.
  • Печете около 15 минути, след което внимателно го обърнете и печете още 5 минути.

 

Добавки:

  • 160 г нарязан спанак (пресен или замразен)
  • 100 г артишок, почистен и нарязан
  • 30 г маслини, нарязани
  • 30 г пармезан или кашкавал, настъргани

 

Финални стъпки за приготвяне на кето пица с артишок и спанак:

  1. Загрейте отново фурната на 170°C.
  2. В купа смесете спанака, артишока, маслините и настърганият пармезан/кашкавал.
  3. Разпределете сместа върху приготвения блат.
  4. Печете още 12 до 15 минути, докато сиренето се разтопи и спанака омекне.
  5. Охладете около 5 минути, преди да разрежете на парчета.

Вижте как да си направите и домашна майонеза в нашата кулинарна секция. По желание можете да добавите гъби и домашен кетчуп.

 

Защо използваме артишок в нашата рецепта за кето пица?

Макар и консумиран като зеленчук, артишокът всъщност е вид бодил и е „братовчед“ на магарешкия трън, за който ви разказахме наскоро в статията Бял трън – 5 ценни ползи. Артишокът е един от най-полезните зеленчуци по отношение на общото съдържание на антиоксиданти. Той съдържа витамин С, А и К.

Добавките с екстракт от артишок осигуряват концентрирана доза от защитните съединения, включително хлорогенна киселина, цинарин, лутеолин и цинарозид. Те имат понижаващи холестерола и борещи се с различни болести ефекти. Отразява се благоприятно и върху структурата и функциите на черния дроб.

Цинаринът стимулира производството на жлъчен сок и забързва работата на храносмилателната система. По тази причина консумацията на артишок или приемането на добавка с него може да помогне при нарушения в храносмилането.

Консумацията на артишок се върти главно около сърцевината му. Премахват се най-външните слоеве от съцветието. Сърцевината наподобява тази на кромид лук и е с лилави и жълти цветове.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Подготовка на здравословна кето пица с блат от тиквички. Лава кейк. Кето пица с артишок и спанак.

Вижте още един здравословен вариант на кето пица – с блат от тиквички.

 

Ако нашата рецепта за кето пица с артишок и спанак ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!