Пролетта е идеалното време да си приготвите ароматна и лесна супа от коприва, която е най-вкусна и полезна през това време на годината.

Зеленото е цветът на здравето, така че използвайте даровете на събуждащата се природа, за да приготвите икономично ястие с високи вкусови качества, което е идеално допълнение и към нисковъглехидратен режим като кето диета.

 

 

Рецепта за лесна супа от коприва

Пригответе си лесна супа от коприва за вкусен и ароматен обяд. Поднесете по желание с парче кето хляб.

Време за приготвяне: 40 минути

Порции: 6

Хранителна стойност в порция: приблизително 1,8 г въглехидрати

Необходими продукти:

  • 500 г коприва
  • 100 г краве масло Гхи
  • 1 връзка зелен лук
  • 1,5 литра вода
  • 1 стрък магданоз
  • сол и черен пипер на вкус

За застройката:

  • 100 г кисело мляко
  • 1 малко яйце

 

Приготвяне на лесна супа от коприва:

  1. Първо измийте добре копривата и я попарете за няколко минути с гореща вода. След това я отцедете добре и нарежете на ситно.
  2. Наситнете зеления лук и го задушете за 4-5 минути с маслото в дълбока тенджера. Прибавете нарязаната на ситно коприва.
  3. Добавете 1,5 л вода, най-добре топла, и оставете да поври за около 20 минути. Подправете със сол и черен пипер.
  4. За застройката разбийте яйцето с киселото мляко. Добавете малко количество от горещата супа и разбъркайте, след което на тънка струйка изсипете в супата, за да не се пресече. Свалете от котлона и подправете със стръкче магданоз.
  5. По желание може да сервирате тази толкова вкусна и лесна супа от коприва със сметана, натрошено сирене или запържен бекон.

 

Коприва – с какво е толкова полезна?

 

Лесна супа от коприва

Често свързваме копривата с неприятното парещо усещане при допира с парливите й листа, но това растение има чудесни здравни ползи. Тя е използвана за лечение на различни здравословни състояния още преди хиляди години.

Листата и стръковете й са с високо съдържание на калций, хлорофил, магнезий, хром, кобалт, желязо, фосфор, калий, цинк, мед, манган, селен, витамин C, D, K и B комплекс и каротини.

Широката гама от полезни хранителни вещества я прави идеален детоксикатор за организма и прочиства тялото от токсини.

Копривата има няколко активни компонента, които влияят на женското здраве.

При болезнени предменструални симптоми е известно, че облекчава спазмите и подуването, като същевременно намалява притока на кръв по време на менструация поради стягащите си способности.

Това скромно растение, което расте навсякъде, може да предотврати образуването на камъни в бъбреците, което се дължи на диуретичните му свойства.

Чаят от коприва е бил използван в средновековна Европа при болки в ставите, екзема, артрит и подагра.

Копривата също повлиява респираторни заболявания, включително сенна хрема, астма и други сезонни алергии. Освен това има понижаващ високото кръвно ефект и редуцира нивата на кръвната захар, което я прави особено полезна при диабет.

 

Копривата в кухнята – съвети и идеи

 

Билки срещу пролетна умора. Кето крем супа от коприва.

От особена важност е да избирате най-горните връхчета на младата пролетна коприва. Ако имате възможност, набирайте си я сами от по-чисти места, а не растяща край път, например.

Тя трябва да бъде добре почистена, преди да се сготви. За да направите това, най-лесният метод е да я бланширате във вряща вода и да я „шокирате“ след това с ледена. Важно е също да се отцеди добре след това.

Бихте могли да включите копривата навсякъде, където бихте използвали спанак – друг изключително полезен представител от зеленото семейство, който се вписва по чудесен начин във всяко здравословно меню.

Освен като главна съставка в тази лесна супа от коприва, добавяйте я смело в яхнии, сосове, различни видове песто. Тя е с нисковъглехидратен състав и може да я включите в режимни ястия.

Вероятно ще останете изненадани, но в някои страни дори добавят коприва и други билки към сирена, като им придават неустоими вкус и свежест.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Свинско бонфиле.

Сервирайте вкусната и лесна супа от коприва с крехко свинско бонфиле, което ще осигури висококачествен протеин за пълноценното ви меню.

 

Ако нашите предложения са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

Приятен апетит!