Пролетта е идеалното време да си приготвите ароматна и лесна супа от коприва, която е най-вкусна и полезна през това време на годината.
Зеленото е цветът на здравето, така че използвайте даровете на събуждащата се природа, за да приготвите икономично ястие с високи вкусови качества, което е идеално допълнение и към нисковъглехидратен режим като кето диета.
Рецепта за лесна супа от коприва
Пригответе си лесна супа от коприва за вкусен и ароматен обяд. Поднесете по желание с парче кето хляб.
Време за приготвяне: 40 минути
Порции: 6
Хранителна стойност в порция: приблизително 1,8 г въглехидрати
Необходими продукти:
- 500 г коприва
- 100 г краве масло Гхи
- 1 връзка зелен лук
- 1,5 литра вода
- 1 стрък магданоз
- сол и черен пипер на вкус
За застройката:
- 100 г кисело мляко
- 1 малко яйце
Приготвяне на лесна супа от коприва:
- Първо измийте добре копривата и я попарете за няколко минути с гореща вода. След това я отцедете добре и нарежете на ситно.
- Наситнете зеления лук и го задушете за 4-5 минути с маслото в дълбока тенджера. Прибавете нарязаната на ситно коприва.
- Добавете 1,5 л вода, най-добре топла, и оставете да поври за около 20 минути. Подправете със сол и черен пипер.
- За застройката разбийте яйцето с киселото мляко. Добавете малко количество от горещата супа и разбъркайте, след което на тънка струйка изсипете в супата, за да не се пресече. Свалете от котлона и подправете със стръкче магданоз.
- По желание може да сервирате тази толкова вкусна и лесна супа от коприва със сметана, натрошено сирене или запържен бекон.
Коприва – с какво е толкова полезна?
Често свързваме копривата с неприятното парещо усещане при допира с парливите й листа, но това растение има чудесни здравни ползи. Тя е използвана за лечение на различни здравословни състояния още преди хиляди години.
Листата и стръковете й са с високо съдържание на калций, хлорофил, магнезий, хром, кобалт, желязо, фосфор, калий, цинк, мед, манган, селен, витамин C, D, K и B комплекс и каротини.
Широката гама от полезни хранителни вещества я прави идеален детоксикатор за организма и прочиства тялото от токсини.
Копривата има няколко активни компонента, които влияят на женското здраве.
При болезнени предменструални симптоми е известно, че облекчава спазмите и подуването, като същевременно намалява притока на кръв по време на менструация поради стягащите си способности.
Това скромно растение, което расте навсякъде, може да предотврати образуването на камъни в бъбреците, което се дължи на диуретичните му свойства.
Чаят от коприва е бил използван в средновековна Европа при болки в ставите, екзема, артрит и подагра.
Копривата също повлиява респираторни заболявания, включително сенна хрема, астма и други сезонни алергии. Освен това има понижаващ високото кръвно ефект и редуцира нивата на кръвната захар, което я прави особено полезна при диабет.
Копривата в кухнята – съвети и идеи
От особена важност е да избирате най-горните връхчета на младата пролетна коприва. Ако имате възможност, набирайте си я сами от по-чисти места, а не растяща край път, например.
Тя трябва да бъде добре почистена, преди да се сготви. За да направите това, най-лесният метод е да я бланширате във вряща вода и да я „шокирате“ след това с ледена. Важно е също да се отцеди добре след това.
Бихте могли да включите копривата навсякъде, където бихте използвали спанак – друг изключително полезен представител от зеленото семейство, който се вписва по чудесен начин във всяко здравословно меню.
Освен като главна съставка в тази лесна супа от коприва, добавяйте я смело в яхнии, сосове, различни видове песто. Тя е с нисковъглехидратен състав и може да я включите в режимни ястия.
Вероятно ще останете изненадани, но в някои страни дори добавят коприва и други билки към сирена, като им придават неустоими вкус и свежест.
Още от здравословната ни кухня
Сервирайте вкусната и лесна супа от коприва с крехко свинско бонфиле, което ще осигури висококачествен протеин за пълноценното ви меню.
Ако нашите предложения са ви харесали, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
Приятен апетит!
Оставете коментар