Костен бульон – рецепта и здравни ползи
Представяме на вашето внимание рецепта за здравословен, лесен и перфектен за кето диета костен бульон. Той е чудесен съюзник по пътя към по-добро здраве и по-тънка талия. Домашният костен бульон е богат на хранителни вещества и засища изключително добре.
Рецепта за костен бульон
Беден на въглехидрати, но богат на полезни вещества, този бульон е лесен за приготвяне и засища много добре. Перфектен и за студените зимни дни!
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
9-24 ч | 8 | 0,1 г |
Необходими продукти:
- 550 г телешки или говежди кости (или комбинация от двете)
- 1 ч. л. краве масло Гхи
- 30 г лук, едро нарязан
- половин морков, едро нарязан
- 1 скилидка чесън
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- магданоз на вкус
- прясна мащерка на вкус
- 1 ч. л. бял винен оцет
- 3 л вода
Приготвяне:
- Загрейте фурната до 225°C.
- Поставете костите във висока тава и ги намажете с горещо масло, като ги покриете добре.
- Гответе костите до златистокафяво. Това ще отнеме приблизително 1 час. Обърнете ги веднъж след около 30 минути.
- Добавете чаша вода към края на готвенето, за да не загорят соковете, които се натрупват в съда.
- Прехвърлете костите, зеленчуците, билките и оцета в голяма тенджера. Добавете вода, докато съставките се покрият с няколко сантиметра.
- Варете около 15 минути. Намалете котлона и оставете да къкри на бавен огън за 8-24 часа. Бульонът е готов, когато е наситено кафяв на цвят. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Прецедете бульона с помощта на цедка. Оставете го да се охлади до стайна температура и след това го прехвърлете в херметически затворен съд.
- Колкото по-дълго се вари, толкова по-качествен ще бъде бульонът. Ако следвате кето диета, НЕ консумирайте лука, моркова и чесъна. Те служат само за овкусяването му.
Забележка: около 1/3 от първоначалното количество вода се изпарява, тоест накрая ще получите около 2 литра готов бульон.
Защо да консумираме костен бульон?
С костите и тъканите на птици, едър рогат добитък и свине може да се направи перфектен костен бульон. Той съдържа важни хранителни вещества, което го прави много полезна храна.
Оцетът помага за освобождаването на нутриенти от костния мозък, както и за разграждането на други тъкани във водата.
Резултатът е ароматен и питателен бульон с много ценни свойства.
Костен бульон – здравни ползи
Консумацията на костен бульон има чудесни ползи върху здравето. Той е силно хранителен, тъй като самите кости са богати на витамини и хранителни вещества, включително калций, магнезий и фосфор.
Освен това бульонът осигурява на тялото естествени съединения от хрущяла, а също и колаген. Готвенето на колаген го превръща в желатин, който осигурява на тялото аминокиселини – градивните елементи на протеините.
Костният мозък е богат на хранителни вещества като:
1. Костен бульон в помощ на ставите
Костният бульон е източник на желатин, който може да се разпадне на колаген в тялото. Това е особено важно в ставите, тъй като хрущялът в тях има тенденция да се износва или свива с напредване на възрастта.
Изследвания показват, че добавянето на желатин увеличава количеството колаген в тъканите, което може да помогне за предпазване на ставите от ненужен стрес.
2. Може да помогне в борбата с остеоартрит
Съединенията, присъстващи в костния бульон, помагат за поддържане на ставите и могат също да са в помощ на хора, които вече имат остеоартрит. Консумацията на костен бульон е лесен начин за доставяне на организма на същия тип колаген, както и на други полезни хранителни вещества.
3. Намалява възпалението и укрепва чревното здраве
Някои аминокиселини в костния бульон могат да бъдат полезни за храносмилането. Една аминокиселина, наречена глутамин, изглежда многообещаваща, а добавянето й към хранителния режим помага за укрепване на чревната бариера.
Ежедневна консумация на костен бульон може да бъде прост начин да си набавите противовъзпалителни аминокиселини.
4. Костен бульон за по-добър сън
Аминокиселините в костния бульон също могат да насърчат по-добрия сън при някои хора. Проучване от 2015 г. установява, че аминокиселината глицин е безопасна терапевтична опция за подобряване на съня.
Хората, които приемат глицин преди сън, може да почувстват, че спят по-добре и усещат по-малко умора през следващия ден.
5. Може да подпомогне загубата на тегло
Костният бульон е с високо съдържание на протеини, което ни помага да се чувстваме по-сити за по-дълго и подпомага ограничаването на калориите. Приемът на костен бульон или приготвянето на супа от него може да бъде полезен начин да добавите повече протеини към менюто и да намалим приема на калории.
Съвети за използване и съхранение на костен бульон
Вместо да изхвърляте остатъчни кости от закупеното месо, запазете ги, за да направите бульон. Съберете костите в торбичка и ги съхранявайте във фризера, докато не сте готови да ги приготвите.
Въпреки това, ако не сте човек, който купува цели пилета и месо с кости, не се притеснявайте. Може да ги набавите от местния месарски магазин или фермерски пазар, а най-хубавото е, че са много евтини. Старайте се да търсите кости от хранени с трева и свободно отглеждани животни, защото те осигуряват максимални здравни ползи.
Тъй като е най-лесно да направите бульон на големи партиди, той може да се съхранява безопасно в хладилник до седмица, а във фризер може и няколко месеца.
Още от здравословната ни кухня
Може да използвате домашния костен бульон за добавяне към супи, например любимата ни супа топчета.
Ако това предложение за костен бульон ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ пък ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Вкусна супа топчета без ориз със застройка от яйце и кисело мляко и с ниско съдържание на въглехидрати.
Супа със зарган – вкусно и бързо ястие, с любима риба по нашето черноморие.
Супа с пушено топено сирене и зеленчуци е рецепта, която ни представя един по-различен, но вкусен бульон за супа.