Костен бульон – рецепта и здравни ползи

Обновена: 14.03.2024|
Костен бульон-рецепта.

Представяме на вашето внимание рецепта за здравословен, лесен и перфектен за кето диета костен бульон. Той е чудесен съюзник по пътя към по-добро здраве и по-тънка талия. Домашният костен бульон е богат на хранителни вещества и засища изключително добре.

 

Рецепта за костен бульон

Беден на въглехидрати, но богат на полезни вещества, този бульон е лесен за приготвяне и засища много добре. Перфектен и за студените зимни дни!

Време за приготвяне Порции Въглехидрати за 1 порция
9-24 ч 8 0,1 г

 

Необходими продукти:

  • 550 г телешки или говежди кости (или комбинация от двете)
  • 1 ч. л. краве масло Гхи
  • 30 г лук, едро нарязан
  • половин морков, едро нарязан
  • 1 скилидка чесън
  • сол на вкус
  • черен пипер на вкус
  • магданоз на вкус
  • прясна мащерка на вкус
  • 1 ч. л. бял винен оцет
  • 3 л вода
keto baner 011
keto 01
keto baner 011
keto 01

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 225°C.
  2. Поставете костите във висока тава и ги намажете с горещо масло, като ги покриете добре.
  3. Гответе костите до златистокафяво. Това ще отнеме приблизително 1 час. Обърнете ги веднъж след около 30 минути.
  4. Добавете чаша вода към края на готвенето, за да не загорят соковете, които се натрупват в съда.
  5. Прехвърлете костите, зеленчуците, билките и оцета в голяма тенджера. Добавете вода, докато съставките се покрият с няколко сантиметра.
  6. Варете около 15 минути. Намалете котлона и оставете да къкри на бавен огън за 8-24 часа. Бульонът е готов, когато е наситено кафяв на цвят. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  7. Прецедете бульона с помощта на цедка. Оставете го да се охлади до стайна температура и след това го прехвърлете в херметически затворен съд.
  8. Колкото по-дълго се вари, толкова по-качествен ще бъде бульонът. Ако следвате кето диета, НЕ консумирайте лука, моркова и чесъна. Те служат само за овкусяването му.

Забележка: около 1/3 от първоначалното количество вода се изпарява, тоест накрая ще получите около 2 литра готов бульон.

 

Защо да консумираме костен бульон?

 

Костен бульон – рецепта и здравни ползи

 

С костите и тъканите на птици, едър рогат добитък и свине може да се направи перфектен костен бульон. Той съдържа важни хранителни вещества, което го прави много полезна храна.

Оцетът помага за освобождаването на нутриенти от костния мозък, както и за разграждането на други тъкани във водата.

Резултатът е ароматен и питателен бульон с много ценни свойства.

 

Костен бульон – здравни ползи

Консумацията на костен бульон има чудесни ползи върху здравето. Той е силно хранителен, тъй като самите кости са богати на витамини и хранителни вещества, включително калций, магнезий и фосфор.

Освен това бульонът осигурява на тялото естествени съединения от хрущяла, а също и колаген. Готвенето на колаген го превръща в желатин, който осигурява на тялото аминокиселини – градивните елементи на протеините.

Костният мозък е богат на хранителни вещества като:

  • желязо
  • витамини А и К
  • мастни киселини
  • селен
  • цинк
  • манган

 

1. Костен бульон в помощ на ставите

Костният бульон е източник на желатин, който може да се разпадне на колаген в тялото. Това е особено важно в ставите, тъй като хрущялът в тях има тенденция да се износва или свива с напредване на възрастта.

Изследвания показват, че добавянето на желатин увеличава количеството колаген в тъканите, което може да помогне за предпазване на ставите от ненужен стрес.

 

2. Може да помогне в борбата с остеоартрит

Съединенията, присъстващи в костния бульон, помагат за поддържане на ставите и могат също да са в помощ на хора, които вече имат остеоартрит. Консумацията на костен бульон е лесен начин за доставяне на организма на същия тип колаген, както и на други полезни хранителни вещества.

 

3. Намалява възпалението и укрепва чревното здраве

Някои аминокиселини в костния бульон могат да бъдат полезни за храносмилането. Една аминокиселина, наречена глутамин, изглежда многообещаваща, а добавянето й към хранителния режим помага за укрепване на чревната бариера.

Ежедневна консумация на костен бульон може да бъде прост начин да си набавите противовъзпалителни аминокиселини.

4. Костен бульон за по-добър сън

Аминокиселините в костния бульон също могат да насърчат по-добрия сън при някои хора. Проучване от 2015 г. установява, че аминокиселината глицин е безопасна терапевтична опция за подобряване на съня.

Хората, които приемат глицин преди сън, може да почувстват, че спят по-добре и усещат по-малко умора през следващия ден.

 

5. Може да подпомогне загубата на тегло

 

Костен бульон – рецепта и здравни ползи

 

Костният бульон е с високо съдържание на протеини, което ни помага да се чувстваме по-сити за по-дълго и подпомага ограничаването на калориите. Приемът на костен бульон или приготвянето на супа от него може да бъде полезен начин да добавите повече протеини към менюто и да намалим приема на калории.

 

Съвети за използване и съхранение на костен бульон

Вместо да изхвърляте остатъчни кости от закупеното месо, запазете ги, за да направите бульон. Съберете костите в торбичка и ги съхранявайте във фризера, докато не сте готови да ги приготвите.

Въпреки това, ако не сте човек, който купува цели пилета и месо с кости, не се притеснявайте. Може да ги набавите от местния месарски магазин или фермерски пазар, а най-хубавото е, че са много евтини. Старайте се да търсите кости от хранени с трева и свободно отглеждани животни, защото те осигуряват максимални здравни ползи.

Тъй като е най-лесно да направите бульон на големи партиди, той може да се съхранява безопасно в хладилник до седмица, а във фризер може и няколко месеца.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето супа топчета.

 

Може да използвате домашния костен бульон за добавяне към супи, например любимата ни супа топчета.

Ако това предложение за костен бульон ви е харесало, можете да разгледате още много подобни в секцията „Кето рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ пък ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Avatar of Мария Тенева
Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Блог

Рецепти

Свързани публикации

Оставете коментар

Обновена: 14 март 2024 в 11:32 | Публикувана: 11 март 2022 в 10:24 | Категория: Кето рецепти, Напитки - здравословни и кетонни - Фор Лайф, Супи при кетогенен режим - Фор Лайф