Комбинирахме рецепта за сочни кето енчиладас с лава кейк за десерт. Десертът се приготвя изключително лесно, макар името да ни навява трудности в кухнята. Така, за отрицателно време, ще сме приготвили вечерята. Освен това рецептата за лава кейк е за 1 порция, можете да прецените колко желаете да направите и да не хабите излишна енергия и продукти. И като почитатели на десертите, ще започнем първо с рецептата за лава кейк.

 

Кето лава кейк

Името на този десерт идва от течния му център, който, при разрязване, изтича като лава по склоновете на вулкан. Ефектна мини торта, която можем да си приготвим бързо и лесно, с подбрани здравословни съставки – без брашно и без захар.

Необходими продукти за 1 порция лава кейк:

  • 2 с. л. какао на прах
  • 1 ½ с. л. стевиола на прах
  • 1 яйце
  • 1 с. л. течна сметана
  • ½ ч. л. стевиола ванилия
  • ¼ ч. л. бакпулвер
  • Щипка сол
  • Няколко малини за декорация

Приготвяне:

  1. Смесете какаото и стевиолата на прах.
  2. Разбийте яйцето в отделна купичка и го изсипете при какаовата смес. Добавете и сметаната. Разбъркайте, сложете и бакпулвера, стевиолата с ванилия и солта.
  3. Разбъркайте до хомогенност. Намазнете единична формичка за мъфини и изсипете сместа в нея.
  4. Печете на 170°C  за 10-15 минути.
  5. Сервирайте вашия лава кейк горещ, с топка кето сладолед – рецептата за него ще намерите в блога ни. Отгоре декорирайте с пресни малини.

 

Кето енчиладас с пиле

 

Рататуй. Лава кейк. Енчиладас. Цели зелени тиквички в платняна торбичка на масата.

Рецептата за енчиладас е с мексикански корени, датиращи от времето на маите. В ранни времена рецептата е била по-обикновена: в царевични питки били завивани малки риби. Консумацията им била лесна – може да се хапва на крак и навсякъде. В момента в Мексико енчиладас са популярна улична храна, считана повече за закуска, отколкото за основно ядене.

Ние приготвяме рецептата с тиквички, вместо с царевични питки, което я превръща в нисковъглехидратно и здравословно хапване.

Необходими продукти за 6 енчиладас:

  • Месо от 3 сготвени пилешки бутчета, накъсано на дребно
  • 4 големи тиквички
  • 100 г пармезан
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 ч. л. сух чесън
  • ½ с. л. чили на прах
  • 1 ч. л. кимион
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Заквасена сметана за сервиране
  • Пресен кориандър за сервиране

За енчилада соса:

  • 90 г масло Гхи
  • 350 г доматено пюре
  • ¼ ч. л. лют червен пипер
  • 2 ч. л. риган
  • 3 ч. л. смлян кимион
  • 2 ч. л. смлян кориандър
  • 2 ч. л. лук на прах
  • 1 с. л. стевиола на прах
  • Сол и пипер на вкус

 

Приготвяне на соса:

  1. В тиган загрейте маслото и добавете всички съставки без доматеното пюре. Сотирайте за около 3 мин, докато се освободят ароматите.
  2. Добавете доматеното пюре и разбъркайте. Оставете да къкри около 5 минути. Ако желаете сосът ви да е по-рядък, добавете малко вода към сместа.

Приготвяне на пилешките енчиладас:

  1. Загрейте фурната до 175°C и намазнете правоъгълна форма за печене.
  2. Загрейте в тиган зехтина на средна температура и добавете нарязания пресен лук. Когато омекне, добавете чесъна, чилито, кимиона и пилешкото, заедно с около 150 г от енчилада соса. Оставете да къкри около 10 минути.
  3. През това време пригответе „тортилите“ от тиквички. С широка белачка направете широки ленти от тиквичките. За всяка енчилада взимайте по 4 лентички и ги нареждайте една до друга, като леко ги застъпвате.
  4. Взимайте по около 2 с. л. от пилешката смес и я поставяйте в единия край на лентичките. Навивайте на стегнато руло и нареждайте в тавичката, докато не я запълните.
  5. Изсипете останалия енчилада сос върху рулцата с тиквички и настържете пармезана отгоре.
  6. Печете около 20 минути, докато сиренето леко се разтопи и покафенее.
  7. Сервирайте ястието горещо, със заквасена сметана и пресен кориандър.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Подготовка на здравословна кето пица с блат от тиквички. Лава кейк. Енчиладас.

Освен царевичната питка при енчиладас, тиквичките могат да заместят и тестото при блата за пица – вижте как в рецептата ни за кето пица с тесто от тиквички.

 

Ако нашите предложения за основно и десерт са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!