Лава кейк + рецепта за кето енчиладас с пилешко
Комбинирахме рецепта за сочни кето енчиладас с лава кейк за десерт. Десертът се приготвя изключително лесно, макар името да ни навява трудности в кухнята. Така, за отрицателно време, ще сме приготвили вечерята.
Освен това рецептата за лава кейк е за 1 порция, можете да прецените колко желаете да направите и да не хабите излишна енергия и продукти. И като почитатели на десертите, ще започнем първо с рецептата за лава кейк.
Кето лава кейк
Името на този десерт идва от течния му център, който, при разрязване, изтича като лава по склоновете на вулкан. Ефектна мини торта, която можем да си приготвим бързо и лесно, с подбрани здравословни съставки – без брашно и без захар.
Време за приготвяне | Проции | Хранителна стойност в 1 порция |
---|---|---|
20 минути | 1 | 4 г нетни въглехидрати, 173 калории, 13 г мазнини, 8 г протеин |
Необходими продукти:
- 2 с. л. какао на прах
- 1 ½ с. л. стевиола на прах
- 1 яйце
- 1 с. л. течна сметана
- ½ ч. л. стевиола ванилия
- ¼ ч. л. бакпулвер
- Щипка сол
Приготвяне:
- Смесете какаото и стевиолата на прах.
- Разбийте яйцето в отделна купичка и го изсипете при какаовата смес. Добавете и сметаната. Разбъркайте, сложете и бакпулвера, стевиолата с ванилия и солта.
- Разбъркайте до хомогенност. Намазнете единична формичка за мъфини и изсипете сместа в нея.
- Печете на 170°C за 10-15 минути.
- Сервирайте вашия лава кейк горещ, с топка кето сладолед – рецептата за него ще намерите в блога ни.
Отгоре можете да декорирате с пресни малини или топка сладолед без захар.
Кето енчиладас с пиле
Рецептата за енчиладас е с мексикански корени, датиращи от времето на маите.
В ранни времена рецептата е била по-обикновена: в царевични питки били завивани малки риби. Консумацията им била лесна – може да се хапва на крак и навсякъде. В момента в Мексико енчиладас са популярна улична храна, считана повече за закуска, отколкото за основно ядене.
Ние приготвяме рецептата с тиквички, вместо с царевични питки, което я превръща в нисковъглехидратно и здравословно хапване.
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в порция |
---|---|---|
60 минути | 6 | 14 г |
Необходими продукти:
- 300 г пилешко месо, сварено
- 600 г тиквички (2-3 броя, средни по големина)
- 100 г пармезан
- 1 с. л. екстра върджин зехтин
- 1 връзка пресен лук
- 1 ч. л. сух чесън
- ½ с. л. чили на прах
- 1 ч. л. кимион
- Сол и черен пипер на вкус
- Заквасена сметана за сервиране
- Пресен кориандър за сервиране
За енчилада соса:
- 90 г масло Гхи
- 350 г доматено пюре
- 1/2 ч. л. лют червен пипер
- 2 ч. л. риган
- 3 ч. л. смлян кимион
- 2 ч. л. смлян кориандър
- 2 ч. л. лук на прах
- 1 с. л. стевиола на прах
- Сол и пипер на вкус
Приготвяне на соса:
- В тиган загрейте маслото и добавете всички съставки без доматеното пюре. Сотирайте за около 3 минути, докато се освободят ароматите.
- Добавете доматеното пюре и разбъркайте. Оставете да къкри около 5 минути. Ако желаете сосът ви да е по-рядък, добавете малко вода към сместа.
Приготвяне на пилешките енчиладас:
- Загрейте фурната до 175°C и намазнете правоъгълна форма за печене.
- Загрейте в тиган зехтина на средна температура и добавете нарязания пресен лук. Когато омекне, добавете чесъна, чилито, кимиона и пилешкото, заедно с около 150 г от енчилада соса. Оставете да къкри около 10 минути.
- През това време пригответе „тортилите“ от тиквички. С широка белачка направете широки ленти от тиквичките. За всяка енчилада взимайте по 4 лентички и ги нареждайте една до друга, като леко ги застъпвате.
- Взимайте по около 2 с. л. от пилешката смес и я поставяйте в единия край на лентичките. Навивайте на стегнато руло и нареждайте в тавичката, докато не я запълните.
- Изсипете останалия енчилада сос върху рулцата с тиквички и настържете пармезана отгоре.
- Печете около 20 минути, докато сиренето леко се разтопи и покафенее.
- Сервирайте ястието горещо, със заквасена сметана и пресен кориандър.
Още от здравословната ни кухня
Ако нашите предложения за основно и десерт са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Днес сме ви приготвили шоколадови кексчета, любим десерт, особено на децата. Поднесете с кето течен шоколад за още
Чували ли сте за парфе или парфети? Наименованието описва два вида десерти. Във Франция, откъдето произлиза ястието, парфе
Овкусете деня си с нашето апетитно кето тирамису в чаша.
Един Коментар
Имате страхотни рецепти! Благодаря!