Топ 10 рецепти за кекс за цялото семейство
Още при споменаването на вълшебната думичка „кекс“, всеки от нас си представя нещо много вкусно и апетитно.
Независимо дали става дума за пухкав и сочен сладкиш с плодове или пък за солен кекс, небцето предусеща кулинарната наслада. В днешната статия ще си поговорим за това изкушение и ще ви дадем топ 10 рецепти за кекс за цялото семейство.
Разбира се, помислили сме и за хората на нисковъглехидратни режими като кето диета. За тях имаме неустоими режимни предложения, които няма да се отразят на кантара.
Кекс – универсалният сладкиш
Това любимо тестено изделие е разпространено навсякъде по света, тъй като се прави от прости продукти, с които всеки разполага.
Освен брашно, за да се приготви кекс, са необходими още захар, мазнина, яйца и набухвател (сода за хляб или бакпулвер).
Обичайните допълнителни съставки включват сушени, захаросани или пресни плодове, ядки, какао и екстракти като ванилия.
Някои рецепти за кекс пък не са сладки, а солени, като в тях се използват колбаси, сирена, кисели краставички и много други.
В стремежа към по-добро здраве и по-стройна фигура, има все повече заместители на основните високовъглехидратни съставки. Те не водят до напълняване и са съвместими с кето диета, а вкусът не отстъпва на пълните със захар техни събратя.
Има безброй начини на приготвяне, а в почти всяко семейство има тайна рецепта, която се предава от поколение на поколение, пренасяйки носталгичния дух на миналото в съвременните кухни.
Какво казва историята за кекса?
Терминът „кекс“ (или „кейк“) има дълга история. Самата дума е от викингски произход, от староскандинавската дума „kaka“.
Древните гърци наричали сладкиша πλακοῦς (plakous), което произлиза от думата за „плосък“, πλακόεις (plakoeis). Те са го приготвяли с брашно, яйца, мляко, ядки и мед и използвали бира като набухвател.
В древен Рим основното тесто за хляб понякога е било обогатявано с масло, яйца и мед, което е водело до сладко печено изделие, силно наподобяващо съвременната ни представа за кекс. Ранните сладкиши в Англия също са били по същество сладък хляб.
Популярният в България пандишпан, състоящ се от яйца, брашно и захар, възниква през Ренесанса в Испания. Всъщност самото наименование „пандишпан“ означава буквално „испански хляб“.
Този вид сладкарско изделие е в основата на много кексове, основи за торти и други сладкиши. По-късно към оригиналните три продукта е добавено масло, като обновеният вариант носи името „Генуезки пандишпан“.
Кои са най-популярните видове кексове?
В наши дни изобилието от рецепти е наистина голямо, а многообразието от продукти и все по-богатата фантазия на сладкарите води до създаването на нови и нови видове кекс.
Можем да се насладим на всевъзможни квадратни, овални или правоъгълни кексове, на индивидуални мини версии, известни като мъфини.
Все пак обаче класическата форма за кекс е кръгла, с дупка по средата, като такава има в почти всяко домакинство и се предава като същинска семейна реликва.
Сред най-известните видове са:
- кекс с какао
- мраморен кекс
- кекс с плодове и ядки
- солен кекс
10 рецепти за кекс, които не са за изпускане
Преминаваме към основното – 10 неустоими рецепти за цялото семейство, в които наистина ще се влюбите. Подбрали сме ви лесни предложения, за които не се изискват специални умения.
Заложили сме както на класиката, така и на по-интересни идеи, но ви уверяваме, че всички са много вкусни и ще се наредят сред кулинарните ви фаворити.
Пухкав кекс в чаша
Първото ни предложение е много бързо и вкусно и може да се приготви в микровълновата. Тази лесна рецепта за пухкав кекс в чаша е без глутен и захар и е много диетична – само 4.4 г нетни въглехидрати.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
5 минути | 1 | 4,4 г нетни |
Необходими продукти:
- 1 голямо яйце
- 2 с. л. готварска сметана
- 2 с. л. какао на прах
- 2 с. л. подсладител на прах (еритритол, стевия)
- 1 квадратче черен шоколад
Приготвяне:
- Чукнете яйцето в чаша и добавете сметаната, след което разбийте с вилица.
- Добавете какаото на прах и разбийте, докато се смеси. След това прибавете подсладителя на прах и бъркайте, за да няма бучки. Поставете квадратчето шоколад върху тестото.
- Поставете в микровълнова за около 1 минута, докато започне да се надига. Яжте, докато е топъл.
Имайте предвид, че времето за изпичане в микровълновата фурна варира според нивото на мощност.
800 W: 80 секунди
900 W: 70 секунди
1000W: 60 секунди
Лесен кекс с кисело мляко
* С голямото кръгче са обозначени въглехидратите в стандартен вариант, а с малкото – в кето.
Продължаваме с лесен и вкусен кекс, който със сигурност всеки от нас е опитвал като дете. В него няма нищо сложно и сами ще се уверите в това.
Можете да замените някои от продуктите със същите количества нисковъглехидратни алтернативи. Така ще получите напълно режимен кекс за кето диета.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 12 | 20 г нетни в стандартен вариант/6 г в кето вариант |
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 280 г брашно (бадемово брашно)
- 200 г кисело мляко
- 220 г еритритол
- 70 мл олио (кокосово масло/краве масло)
- 1 ванилия
- 1 с. л. какао
- 1 ч. л. сода за хляб
- 2 ч. л. бакпулвер
- 2 с. л. пудра захар, по желание (стевия, смляна на пудра)
Приготвяне:
- Разбийте захарта с яйцата, след което прибавете киселото мляко, в което е разбъркана содата. Миксирайте добре сместа и прибавете олиото и ванилията.
- Пресейте брашното заедно с бакпулвера. След това с непрекъснато разбиване добавете към течната смес и бъркайте до получаване на хомогенна смес.
- Намажете формата за кекс с олио и после изсипете вътре почти цялата смес. Заделете си само една чашка от нея, към която добавете какаото, за да й придадете цвят.
- Накрая изсипете на равномерен пласт какаовата смес върху ваниловата. Така ще получите красив двуцветен сладкиш.
- Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-50 минути или до готовност. Проверявайте с дървена клечка – ако тя излезе суха от сместа, значи кексът е добре изпечен. След като той изстине, по желание може да се поръси с пудра захар.
Кекс с ябълки (или малини)
* С голямото кръгче са обозначени въглехидратите в стандартен вариант, а с малкото – в кето.
Плодовият кекс е добра идея винаги когато очаквате приятели за следобеден чай. Тази рецепта е лесна за изпълнение и можете да направите някои корекции и да я превърнете в нисковъглехидратна.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
70 минути | 12 | 24 г нетни в стандартен вариант/6 г в кето вариант |
Необходими продукти:
- 4 ябълки (300 г малини или други горски плодове)
- 280 г брашно (бадемово брашно)
- 4 яйца
- 300 г еритритол
- 90 мл олио (кокосово масло или краве масло)
- 1 ванилия
- 1 ч. л. канела
- 10 г бакпулвер
- 2 с. л. пудра захар, по желание (стевия, смляна на пудра)
Приготвяне:
- Загрейте фурната до 200 градуса. Измийте, обелете и настържете ябълките на едро.
- В отделен съд смесете пресятото с брашно с ванилията, канелата бакпулвера.
- В купа разбийте яйцата и захарта с миксер до получаване на пухкава кремообразна смес.
- При непрестанно бъркане добавете към крема олиото, а след това изсипете и сухите съставки, като отново не спирате да бъркате, най-добре с шпатулка.
- После прибавете настърганите ябълки и миксирайте добре сместа. Изсипете я в намазнена форма за кекс и я сложете в топлата фурна.
- Печете 40-45 минути и проверявайте готовността с дървена клечка.
- Готовия кекс охладете за 15 минути и го обърнете в чиния, след което поръсете по желание с пудра захар.
Солен кекс
* С голямото кръгче са обозначени въглехидратите в стандартен вариант, а с малкото – в кето.
Дойде ред на един от любимите ни варианти за солено изкушение, перфектно за закуска. Цялото семейство ще се влюби в него!
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 10 | 22 г нетни в стандартен вариант/7 г в кето вариант |
Необходими продукти:
- 150 г колбас или шунка
- 150 г извара
- 280 г брашно (250 г бадемово брашно + 1 с. л. хуск)
- 4 яйца
- 200 г кисело мляко
- ½ ч. л. сол
- 1 ч. л. бакпулвер
- ½ ч. л. сода за хляб
- 2-3 кисели краставички или мариновани гъби, по желание
Приготвяне:
- Загрейте фурната на 180 градуса. Разбийте яйцата в голяма купа.
- Угасете содата в киселото мляко и ги добавете към яйцата, като разбъркате добре.
- Добавете към тях пресятото брашно и бакпулвера и миксирайте добре сместа.
- Добавете нарязания на ситно колбас/шунка и натрошената извара, както и краставичките, ако използвате.
- Намазнете тавичка и посипете с малко брашно, след което изсипете вътре цялата смес. Изпечете соления кекс до готовност, като проверявате с клечка.
Кекс с прясно мляко
* С голямото кръгче са обозначени въглехидратите в стандартен вариант, а с малкото – в кето.
Кексът може да бъде приготвен не само с кисело, но и с прясно мляко. Ако имате лактозна непоносимост или спазвате кето режим, може да го замените с бадемово.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 12 | 24 г нетни в стандартен вариант/8 г в кето вариант |
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 220 г еритритол
- 220 мл прясно мляко (бадемово мляко)
- 350 г брашно (бадемово брашно)
- 10 г бакпулвер
- 2-3 с. л. кокосови стърготини
- 2-3 с. л. какао на прах
- 150 мл олио (кокосово масло или краве масло)
Приготвяне:
- Загрейте фурната до 160 градуса. Чукнете яйцата в купа, добавете захарта и ги разбийте до побеляване.
- След това, при непрестанно бъркане, добавяйте всички продукти по списъка.
- Отделете малка част от сместа и разбийте какаото в нея.
- Останалата по-голяма част изсипете в набрашнена и намазнена форма за кекс или в тавичка.
- Отгоре изсипете какаовата смес и разпределете равномерно. Печете до суха клечка.
Кекс със сладко
* С голямото кръгче са обозначени въглехидратите в стандартен вариант, а с малкото – в кето.
Тази рецепта е подходяща дори за пости, тъй като не съдържа животински продукти. Ако искате да направите кето вариация, използвайте кето сладко без захар.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 12 | 19 г нетни в стандартен вариант/4 г в кето вариант |
Необходими продукти:
- 220 г еритритол
- 280 г брашно (бадемово брашно)
- 200 мл вода
- 3 с. л. сладко по избор
- 2 с. л. оцет
- 90 мл олио (кокосово масло или краве масло)
- 1 ч. л. сода
- 3 ванилии
Приготвяне:
- Загрейте фурната до 200 градуса. Смесете всички продукти в голяма купа и бъркайте до получаване на хомогенна смес.
- Намазнете тавичката/формата за кекс, а след това леко я набрашнете. Изсипете сместа вътре и печете първите 10 минути на 200 градуса, а после до готовност на 180 градуса, като проверявате с клечка за зъби.
- Когато е готов, оставете да се охлади и можете да нарежете.
Бананов кекс / кекс с боровинки
* С голямото кръгче са обозначени въглехидратите в стандартен вариант, а с малкото – в кето.
Той е точно толкова апетитен, колкото звучи. Но макар и вкусен, бананът е много въглехидратен плод, затова ако спазвате кето режим, може да го замените с боровинки.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
60 минути | 12 | 30 г нетни в стандартен вариант/6 г в кето вариант |
Необходими продукти:
- 125 г краве масло
- 150 г пудра захар (стевия, смляна на пудра)
- 1 ч. л. ванилова есенция
- 1 яйце
- 2 пюрирани зрели банана (боровинки, около 200 г)
- 300 г брашно (бадемово брашно)
- 50 мл прясно мляко (бадемово мляко)
Приготвяне:
- Разтопете маслото, захарта и ванилията в дълбок тиган. Свалете от котлона, след което добавете намачканите банани и разбъркайте, докато се смесят.
- Прибавете яйцето и разбъркайте добре. За финал изсипете пресятото брашно, след което налейте прясното мляко и разбъркайте цялата смес.
Печете на 170 градуса за около 40 минути.
Солен кекс със сирене
* С голямото кръгче са обозначени въглехидратите в стандартен вариант, а с малкото – в кето.
Подходящ за вегетарианци, този кекс със сирене и маслини е идеален за семейна закуска, а защо не и за следобедно похапване. Не забравяйте, че ако сте на диета, можете също да му се насладите, използвайки нисковъглехидратни алтернативи.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
45 минути | 12 | 19 г нетни в стандартен вариант/6 г в кето вариант |
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 200 г кисело мляко
- 90 мл олио (краве масло)
- 300 г брашно (бадемово брашно)
- 1 ч. л. сода за хляб
- 10 г бакпулвер
- 100 г краве сирене
- 10 броя маслини, обезкостени
- сол на вкус
- 1 ч. л. чубрица, по желание
Приготвяне:
- Чукнете в голяма купа 3 яйца и добавете млякото и олиото. Разбъркайте добре до пълното им смесване.
- Към тях прибавете брашното, содата, бакпулвера и посолете. Разбъркайте добре отново.
- Натрошете сиренето в сместа и нарязаните на малки парченца маслини.
- Разбъркайте всички съставки и изсипете готовото тесто в намазнена тавичка или покрита с кухненска хартия. Изпечете за 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, като не забравяте да проверявате с клечка.
Класически кекс
* С голямото кръгче са обозначени въглехидратите в стандартен вариант, а с малкото – в кето.
Класиката винаги е модерна, затова ви представяме рецепта за кекс, с който всички сме отраснали. Забъркан с любов от баба, мама или съседката, той се получава винаги и почти няма какво да се обърка при направата му.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 12 | 18 г нетни в стандартен вариант/6 г в кето вариант |
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 2 ванилии
- 2 с. л. какао
- 10 г бакпулвер
- 220 г еритритол
- 280 г брашно (бадемово брашно)
- 90 мл олио (кокосово масло или краве масло)
- 100 мл газирана вода
Приготвяне:
- Разбийте яйцата в купа и към тях добавете ванилията, захарта и бакпулвера. Бъркайте до получаване на еднородна смес.
- Към тях прибавете пресятото брашно, олиото и водата и миксирайте добре.
- Изсипете 3/4 от сместа в намазнена тавичка. Останалата 1/4 разбъркайте с какао и изсипете кафявата смес върху бялата. Печете на 180 градуса до суха клечка.
Шоколадов кекс
* С голямото кръгче са обозначени въглехидратите в стандартен вариант, а с малкото – в кето.
За финал, но не на последно място, сме оставили един много богат и апетитен шоколадов кекс, който няма да остави никого безразличен. Пълния със захар течен шоколад можете да замените с неговата по-здравословна кето версия.
Време за приготвяне | Порции | Въглехидрати за 1 порция |
---|---|---|
50 минути | 8 | 11 г нетни в стандартен вариант/6 г в кето вариант |
Необходими продукти:
- 1 яйце
- 4 с. л. еритритол
- 4 с. л. брашно (бадемово брашно)
- 3 с. л. какао
- 3 с. л. течен шоколад (течен кето шоколад)
- 3 с. л. прясно мляко (бадемово мляко)
- 3 с. л. олио (кокосово масло или краве масло)
- 1/2 ч. л. сода бикарбонат или 1 ч. л. бакпулвер
Приготвяне:
- Загрейте фурната до 180 градуса. Разбийте яйцето със захарта. Прибавете към тях олиото, млякото, какаото, шоколада и брашното с набухвателя.
- Разбъркайте много добре и изсипете в намазнена и леко поръсена с брашно форма. Печете в загрятата фурна до суха клечка.
Като бонус сме ви подготвили още подобни рецепти, които са идеални за спазване на кето режим, но от тях с удоволствие биха си хапнали и недиетуващите.
Ето и няколко от тях :
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.
В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ пък ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.
Да ви е сладко!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
https://youtu.be/Nc-qn921GYI Сочни кексчета и кекс с аромат на ванилия, богати на полезни
Кето кекс с горски плодове е неустоимо апетитно предложение за десерт, който ще спечели
Избирайки ястията за тази седмица, осъзнахме, че досега не сме приготвяли рецепта за кето
Един Коментар
НОРМАЛНО?