Топ 10 рецепти за кекс за цялото семейство

Обновена: 14.03.2024|
Топ 10 рецепти за кекс. Кекс в чаша.

Още при споменаването на вълшебната думичка „кекс“, всеки от нас си представя нещо много вкусно и апетитно.

Независимо дали става дума за пухкав и сочен сладкиш с плодове или пък за солен кекс, небцето предусеща кулинарната наслада. В днешната статия ще си поговорим за това изкушение и ще ви дадем топ 10 рецепти за кекс за цялото семейство.

Разбира се, помислили сме и за хората на нисковъглехидратни режими като кето диета. За тях имаме неустоими режимни предложения, които няма да се отразят на кантара.

 

Кекс – универсалният сладкиш

Това любимо тестено изделие е разпространено навсякъде по света, тъй като се прави от прости продукти, с които всеки разполага.

Освен брашно, за да се приготви кекс, са необходими още захар, мазнина, яйца и набухвател (сода за хляб или бакпулвер).

Обичайните допълнителни съставки включват сушени, захаросани или пресни плодове, ядки, какао и екстракти като ванилия.

Някои рецепти за кекс пък не са сладки, а солени, като в тях се използват колбаси, сирена, кисели краставички и много други.

В стремежа към по-добро здраве и по-стройна фигура, има все повече заместители на основните високовъглехидратни съставки. Те не водят до напълняване и са съвместими с кето диета, а вкусът не отстъпва на пълните със захар техни събратя.

Има безброй начини на приготвяне, а в почти всяко семейство има тайна рецепта, която се предава от поколение на поколение, пренасяйки носталгичния дух на миналото в съвременните кухни.

 

Какво казва историята за кекса?

 

Топ 10 рецепти за кекс.

 

Терминът „кекс“ (или „кейк“) има дълга история. Самата дума е от викингски произход, от староскандинавската дума „kaka“.

Древните гърци наричали сладкиша πλακοῦς (plakous), което произлиза от думата за „плосък“, πλακόεις (plakoeis). Те са го приготвяли с брашно, яйца, мляко, ядки и мед и използвали бира като набухвател.

В древен Рим основното тесто за хляб понякога е било обогатявано с масло, яйца и мед, което е водело до сладко печено изделие, силно наподобяващо съвременната ни представа за кекс. Ранните сладкиши в Англия също са били по същество сладък хляб.

Популярният в България пандишпан, състоящ се от яйца, брашно и захар, възниква през Ренесанса в Испания. Всъщност самото наименование „пандишпан“ означава буквално „испански хляб“.

Този вид сладкарско изделие е в основата на много кексове, основи за торти и други сладкиши. По-късно към оригиналните три продукта е добавено масло, като обновеният вариант носи името „Генуезки пандишпан“.

 

Кои са най-популярните видове кексове?

В наши дни изобилието от рецепти е наистина голямо, а многообразието от продукти и все по-богатата фантазия на сладкарите води до създаването на нови и нови видове кекс.

Можем да се насладим на всевъзможни квадратни, овални или правоъгълни кексове, на индивидуални мини версии, известни като мъфини.

Все пак обаче класическата форма за кекс е кръгла, с дупка по средата, като такава има в почти всяко домакинство и се предава като същинска семейна реликва.

Сред най-известните видове са:

  • кекс с какао
  • мраморен кекс
  • кекс с плодове и ядки
  • солен кекс

 

10 рецепти за кекс, които не са за изпускане

Преминаваме към основното – 10 неустоими рецепти за цялото семейство, в които наистина ще се влюбите. Подбрали сме ви лесни предложения, за които не се изискват специални умения.

Заложили сме както на класиката, така и на по-интересни идеи, но ви уверяваме, че всички са много вкусни и ще се наредят сред кулинарните ви фаворити.

 

Пухкав кекс в чаша

 

Топ 10 рецепти за кекс. Кекс в чаша.

 

Първото ни предложение е много бързо и вкусно и може да се приготви в микровълновата. Тази лесна рецепта за пухкав кекс в чаша е без глутен и захар и е много диетична – само 4.4 г нетни въглехидрати.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати за 1 порция
5 минути 1 4,4 г нетни

 

Необходими продукти:

  • 1 голямо яйце
  • 2 с. л. готварска сметана
  • 2 с. л. какао на прах
  • 2 с. л. подсладител на прах (еритритол, стевия)
  • 1 квадратче черен шоколад

Приготвяне:

  1. Чукнете яйцето в чаша и добавете сметаната, след което разбийте с вилица.
  2. Добавете какаото на прах и разбийте, докато се смеси. След това прибавете подсладителя на прах и бъркайте, за да няма бучки. Поставете квадратчето шоколад върху тестото.
  3. Поставете в микровълнова за около 1 минута, докато започне да се надига. Яжте, докато е топъл.

Имайте предвид, че времето за изпичане в микровълновата фурна варира според нивото на мощност.

800 W: 80 секунди
900 W: 70 секунди
1000W: 60 секунди

 

Лесен кекс с кисело мляко

 

Топ 10 рецепти за кекс. Лесен кекс с кисело мляко.

* С голямото кръгче са обозначени въглехидратите в стандартен вариант, а с малкото – в кето.

Продължаваме с лесен и вкусен кекс, който със сигурност всеки от нас е опитвал като дете. В него няма нищо сложно и сами ще се уверите в това.

Можете да замените някои от продуктите със същите количества нисковъглехидратни алтернативи. Така ще получите напълно режимен кекс за кето диета.

 

Време за приготвяне Порции Въглехидрати за 1 порция
60 минути 12 20 г нетни в стандартен вариант/6 г в кето вариант

 

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 280 г брашно (бадемово брашно)
  • 200 г кисело мляко
  • 220 г еритритол
  • 70 мл олио (кокосово масло/краве масло)
  • 1 ванилия
  • 1 с. л. какао
  • 1 ч. л. сода за хляб
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • 2 с. л. пудра захар, по желание (стевия, смляна на пудра)

Приготвяне:

  1. Разбийте захарта с яйцата, след което прибавете киселото мляко, в което е разбъркана содата. Миксирайте добре сместа и прибавете олиото и ванилията.
  2. Пресейте брашното заедно с бакпулвера. След това с непрекъснато разбиване добавете към течната смес и бъркайте до получаване на хомогенна смес.
  3. Намажете формата за кекс с олио и после изсипете вътре почти цялата смес. Заделете си само една чашка от нея, към която добавете какаото, за да й придадете цвят.
  4. Накрая изсипете на равномерен пласт какаовата смес върху ваниловата. Така ще получите красив двуцветен сладкиш.
  5. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40-50 минути или до готовност. Проверявайте с дървена клечка – ако тя излезе суха от сместа, значи кексът е добре изпечен. След като той изстине, по желание може да се поръси с пудра захар.

 

Кекс с ябълки (или малини)

 

Топ 10 рецепти за кекс. Кекс с ябълки или малини.

* С голямото кръгче са обозначени въглехидратите в стандартен вариант, а с малкото – в кето.

Плодовият кекс е добра идея винаги когато очаквате приятели за следобеден чай. Тази рецепта е лесна за изпълнение и можете да направите някои корекции и да я превърнете в нисковъглехидратна.

 

Време за приготвяне Порции Въглехидрати за 1 порция
70 минути 12 24 г нетни в стандартен вариант/6 г в кето вариант

 

Необходими продукти:

  • 4 ябълки (300 г малини или други горски плодове)
  • 280 г брашно (бадемово брашно)
  • 4 яйца
  • 300 г еритритол
  • 90 мл олио (кокосово масло или краве масло)
  • 1 ванилия
  • 1 ч. л. канела
  • 10 г бакпулвер
  • 2 с. л. пудра захар, по желание (стевия, смляна на пудра)

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса. Измийте, обелете и настържете ябълките на едро.
  2. В отделен съд смесете пресятото с брашно с ванилията, канелата бакпулвера.
  3. В купа разбийте яйцата и захарта с миксер до получаване на пухкава кремообразна смес.
  4. При непрестанно бъркане добавете към крема олиото, а след това изсипете и сухите съставки, като отново не спирате да бъркате, най-добре с шпатулка.
  5. После прибавете настърганите ябълки и миксирайте добре сместа. Изсипете я в намазнена форма за кекс и я сложете в топлата фурна.
  6. Печете 40-45 минути и проверявайте готовността с дървена клечка.
  7. Готовия кекс охладете за 15 минути и го обърнете в чиния, след което поръсете по желание с пудра захар.

 

Солен кекс

 

Топ 10 рецепти. Солен кекс.

* С голямото кръгче са обозначени въглехидратите в стандартен вариант, а с малкото – в кето.

Дойде ред на един от любимите ни варианти за солено изкушение, перфектно за закуска. Цялото семейство ще се влюби в него!

 

Време за приготвяне Порции Въглехидрати за 1 порция
50 минути 10 22 г нетни в стандартен вариант/7 г в кето вариант

 

Необходими продукти:

  • 150 г колбас или шунка
  • 150 г извара
  • 280 г брашно (250 г бадемово брашно + 1 с. л. хуск)
  • 4 яйца
  • 200 г кисело мляко
  • ½ ч. л. сол
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • ½ ч. л. сода за хляб
  • 2-3 кисели краставички или мариновани гъби, по желание

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса. Разбийте яйцата в голяма купа.
  2. Угасете содата в киселото мляко и ги добавете към яйцата, като разбъркате добре.
  3. Добавете към тях пресятото брашно и бакпулвера и миксирайте добре сместа.
  4. Добавете нарязания на ситно колбас/шунка и натрошената извара, както и краставичките, ако използвате.
  5. Намазнете тавичка и посипете с малко брашно, след което изсипете вътре цялата смес. Изпечете соления кекс до готовност, като проверявате с клечка.

 

 

Кекс с прясно мляко

 

Топ 10 рецепти за кекс. Кекс с прясно мляко.

 

* С голямото кръгче са обозначени въглехидратите в стандартен вариант, а с малкото – в кето.

Кексът може да бъде приготвен не само с кисело, но и с прясно мляко. Ако имате лактозна непоносимост или спазвате кето режим, може да го замените с бадемово.

 

Време за приготвяне Порции Въглехидрати за 1 порция
60 минути 12 24 г нетни в стандартен вариант/8 г в кето вариант

 

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 220 г еритритол
  • 220 мл прясно мляко (бадемово мляко)
  • 350 г брашно (бадемово брашно)
  • 10 г бакпулвер
  • 2-3 с. л. кокосови стърготини
  • 2-3 с. л. какао на прах
  • 150 мл олио (кокосово масло или краве масло)

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 160 градуса. Чукнете яйцата в купа, добавете захарта и ги разбийте до побеляване.
  2. След това, при непрестанно бъркане, добавяйте всички продукти по списъка.
  3. Отделете малка част от сместа и разбийте какаото в нея.
  4. Останалата по-голяма част изсипете в набрашнена и намазнена форма за кекс или в тавичка.
  5. Отгоре изсипете какаовата смес и разпределете равномерно. Печете до суха клечка.

 

Кекс със сладко

 

Топ 10 рецепти за кекс. Кекс със сладко.

 

* С голямото кръгче са обозначени въглехидратите в стандартен вариант, а с малкото – в кето.

Тази рецепта е подходяща дори за пости, тъй като не съдържа животински продукти. Ако искате да направите кето вариация, използвайте кето сладко без захар.

 

Време за приготвяне Порции Въглехидрати за 1 порция
50 минути 12 19 г нетни в стандартен вариант/4 г в кето вариант

 

Необходими продукти:

  • 220 г еритритол
  • 280 г брашно (бадемово брашно)
  • 200 мл вода
  • 3 с. л. сладко по избор
  • 2 с. л. оцет
  • 90 мл олио (кокосово масло или краве масло)
  • 1 ч. л. сода
  • 3 ванилии

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 200 градуса. Смесете всички продукти в голяма купа и бъркайте до получаване на хомогенна смес.
  2. Намазнете тавичката/формата за кекс, а след това леко я набрашнете. Изсипете сместа вътре и печете първите 10 минути на 200 градуса, а после до готовност на 180 градуса, като проверявате с клечка за зъби.
  3. Когато е готов, оставете да се охлади и можете да нарежете.

 

Бананов кекс / кекс с боровинки

 

Топ 10 рецепти за кекс. Кекс с банани.

 

* С голямото кръгче са обозначени въглехидратите в стандартен вариант, а с малкото – в кето.

Той е точно толкова апетитен, колкото звучи. Но макар и вкусен, бананът е много въглехидратен плод, затова ако спазвате кето режим, може да го замените с боровинки.

 

Време за приготвяне Порции Въглехидрати за 1 порция
60 минути 12 30 г нетни в стандартен вариант/6 г в кето вариант

 

Необходими продукти:

  • 125 г краве масло
  • 150 г пудра захар (стевия, смляна на пудра)
  • 1 ч. л. ванилова есенция
  • 1 яйце
  • 2 пюрирани зрели банана (боровинки, около 200 г)
  • 300 г брашно (бадемово брашно)
  • 50 мл прясно мляко (бадемово мляко)

Приготвяне:

  1. Разтопете маслото, захарта и ванилията в дълбок тиган. Свалете от котлона, след което добавете намачканите банани и разбъркайте, докато се смесят.
  2. Прибавете яйцето и разбъркайте добре. За финал изсипете пресятото брашно, след което налейте прясното мляко и разбъркайте цялата смес.
    Печете на 170 градуса за около 40 минути.

 

Солен кекс със сирене

 

Топ 10 рецепти кекс. Солен кекс.

* С голямото кръгче са обозначени въглехидратите в стандартен вариант, а с малкото – в кето.

Подходящ за вегетарианци, този кекс със сирене и маслини е идеален за семейна закуска, а защо не и за следобедно похапване. Не забравяйте, че ако сте на диета, можете също да му се насладите, използвайки нисковъглехидратни алтернативи.

 

Време за приготвяне Порции Въглехидрати за 1 порция
45 минути 12 19 г нетни в стандартен вариант/6 г в кето вариант

 

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 200 г кисело мляко
  • 90 мл олио (краве масло)
  • 300 г брашно (бадемово брашно)
  • 1 ч. л. сода за хляб
  • 10 г бакпулвер
  • 100 г краве сирене
  • 10 броя маслини, обезкостени
  • сол на вкус
  • 1 ч. л. чубрица, по желание

Приготвяне:

  1. Чукнете в голяма купа 3 яйца и добавете млякото и олиото. Разбъркайте добре до пълното им смесване.
  2. Към тях прибавете брашното, содата, бакпулвера и посолете. Разбъркайте добре отново.
  3. Натрошете сиренето в сместа и нарязаните на малки парченца маслини.
  4. Разбъркайте всички съставки и изсипете готовото тесто в намазнена тавичка или покрита с кухненска хартия. Изпечете за 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна, като не забравяте да проверявате с клечка.

 

Класически кекс

 

Топ 10 рецепти за кекс. Класически кекс.

* С голямото кръгче са обозначени въглехидратите в стандартен вариант, а с малкото – в кето.

Класиката винаги е модерна, затова ви представяме рецепта за кекс, с който всички сме отраснали. Забъркан с любов от баба, мама или съседката, той се получава винаги и почти няма какво да се обърка при направата му.

Време за приготвяне Порции Въглехидрати за 1 порция
50 минути 12 18 г нетни в стандартен вариант/6 г в кето вариант

 

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 2 ванилии
  • 2 с. л. какао
  • 10 г бакпулвер
  • 220 г еритритол
  • 280 г брашно (бадемово брашно)
  • 90 мл олио (кокосово масло или краве масло)
  • 100 мл газирана вода

Приготвяне:

  1. Разбийте яйцата в купа и към тях добавете ванилията, захарта и бакпулвера. Бъркайте до получаване на еднородна смес.
  2. Към тях прибавете пресятото брашно, олиото и водата и миксирайте добре.
  3. Изсипете 3/4 от сместа в намазнена тавичка. Останалата 1/4 разбъркайте с какао и изсипете кафявата смес върху бялата. Печете на 180 градуса до суха клечка.

 

Шоколадов кекс

 

Топ 10 рецепти за кекс. Шоколадов кекс.

* С голямото кръгче са обозначени въглехидратите в стандартен вариант, а с малкото – в кето.

За финал, но не на последно място, сме оставили един много богат и апетитен шоколадов кекс, който няма да остави никого безразличен. Пълния със захар течен шоколад можете да замените с неговата по-здравословна кето версия.

 

Време за приготвяне Порции Въглехидрати за 1 порция
50 минути 8 11 г нетни в стандартен вариант/6 г в кето вариант

 

Необходими продукти:

  • 1 яйце
  • 4 с. л. еритритол
  • 4 с. л. брашно (бадемово брашно)
  • 3 с. л. какао
  • 3 с. л. течен шоколад (течен кето шоколад)
  • 3 с. л. прясно мляко (бадемово мляко)
  • 3 с. л. олио (кокосово масло или краве масло)
  • 1/2 ч. л. сода бикарбонат или 1 ч. л. бакпулвер

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната до 180 градуса. Разбийте яйцето със захарта. Прибавете към тях олиото, млякото, какаото, шоколада и брашното с набухвателя.
  2. Разбъркайте много добре и изсипете в намазнена и леко поръсена с брашно форма. Печете в загрятата фурна до суха клечка.

 

Като бонус сме ви подготвили още подобни рецепти, които са идеални за спазване на кето режим, но от тях с удоволствие биха си хапнали и недиетуващите.

Ето и няколко от тях :

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук, където ще можете да споделяте вашите решения за режимни рецепти.

В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ пък ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.

Да ви е сладко!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

3074eef98144720f31c7a7be8ea79f57?s=96&d=mm&r=g

Мария Тенева е дипломиран журналист и филолог с дългогодишен опит. Има интереси в сферата на здравето, медицината и чуждите езици. Автор е на стотици статии и интервюта на здравна тематика.

Свързани публикации

Един Коментар

  1. Цветелена Стефанова Малакова егн 8311237751 29.07.2023 at 21:02 - Отговор

    НОРМАЛНО?

Оставете коментар