Кето пиле с гъби и сметана – 3 апетитни рецепти

Обновена: 28.11.2024|
Сациви. Кето пиле с гъби и сметана.

Пиле с гъби и сметана е лесно и вкусно нисковъглехидратно ястие с кремообразна консистенция. Приготвя се бързо за обяд или вечеря и е много подходящо за спазващите кето диета.

Представяме ви 3 кето рецепти за пиле с гъби и сметана, които да си приготвите у дома и да заситите глада на цялото семейство.

 

Нисковъглехидратно пиле с гъби и сметана

Сочно, кремообразно и ароматно пиле с гъби и сметана. Една рецепта, която определено ще влезе в графа любими. Ето как да си я приготвите.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
40 минути 4 5 г въглехидрати, 49 г мазнини, 42 г протеини и 629 калории

 

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте маслото в голям тиган на средно силен огън.
  2. Овкусете пилешките бутчета със сол и черен пипер.
  3. Запържете ги в тигана, докато покафенеят и се сготвят. След това ги прехвърлете в чиния с помощта на решетъчна лъжица.
  4. По желание може да ги сварите предварително, преди да ги изпържите или изпечете във фурната на 180 градуса до златиста коричка.
  5. Запазете отделилите се сокове в тигана. Запържете в тях за около 5-7 минути или докато омекнат гъбите, нарязани на тънки филийки.
  6. Гответе на слаб огън. Добавете готварската сметана и разбъркайте.
  7. Оставете сместа да къкри за около 10 минути, като разбърквате често.
  8. Добавете настърганото сирене пармезан. Подправете със сол и черен пипер на вкус и разбъркайте.
  9. Добавете изпържените пилешки бутчета отново в тигана.
  10. Сервирайте на трапезата топлото пиле с гъби и сметана, като гарнирате с пресен магданоз.

Съвети

Сервирайте пиле с гъби и сметана с гарнитура от салата или задушени зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати. Подходящи са броколи, аспержи или спанак.

Пилешките бутчета са ароматни и засищащи поради по-високото си съдържание на мазнини. Не се колебайте да използвате пилешки гърди. Можете също да замените със свинско филе или пържоли.

Съдържащите се в една пилешка пържола калории варират между 137 и 165 kCal, ако тя е от бяло месо. Тази от бутче е малко по-калорична – между 177 и 209 kCal.

 

Ароматно пиле с гъби и сметана

 

Пилешко ала Строганов. Гъби. Тиган.

 

Рецепта за нисковъглехидратно кремообразно пиле с гъби и сметана, билки и пармезан. Поднесете със зелена салата или гарнитура по ваш избор.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
45 минути 4 6 г въглехидрати, 56 г мазнини, 44 г протеини и 704 калории

Необходими продукти:

  • 80 г краве масло Гхи
  • 220 г гъби печурки
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 ч. л. лук на прах
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. сушена мащерка
  • ½ ч. л. сушен розмарин
  • 650 г малки пилешки бутчета
  • 300 мл готварска сметана
  • 55 г сирене пармезан, настъргано

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте половината масло в голям тиган на средно силен огън.
  2. Запържете гъбите, нарязани на филийки, докато омекнат. Подправете със сол и черен пипер на вкус и ги прехвърлете в чиния.
  3. Смесете в малка купичка подправките – лука и чесъна на прах, мащерката, розмарина, солта и черния пипер. Разбъркайте и овкусете пилешките бутчета.
  4. Загрейте останалото масло в същия тиган и запържете бутчетата за 6-7 минути на страна или до готовност. Може да отнеме повече време според големината на бутчетата.
  5. Температурата в центъра на бутчетата трябва да достигне 72 градуса. След това ги прехвърлете в чиния.
  6. Изсипете сметаната и пармезана в същия тиган. Разбъркайте и оставете сместа да заври на силен огън, след което намалете температурата до средно висока.
  7. Оставете да къкри за 5 минути, като бъркате непрекъснато, докато сосът се сгъсти.
  8. Опитайте на вкус и подправете, ако е нужно.
  9. Добавете гъбите, а след това и пилешките бутчета обратно в тигана да се затоплят.
  10. Сервирайте нисковъглехидратното ястие от пиле с гъби и сметана с гарнитура от листни зеленчуци или салата по ваш вкус.

 

Какви ползи има консумацията на пилешко месо?

Месото от домашни птици, включително пилешкото, е чудесен източник на белтъчини.

То също така осигурява много други хранителни вещества, от които тялото се нуждае, като например минерали йод, желязо, цинк, витамини (особено В12) и незаменими мастни киселини.

 

Пиле с гъби и сметана в стил Керала

 

Пилешко месо, ползи, употреба.

 

Бързо и вкусно пилешко къри с ниско съдържание на въглехидрати в южноиндийски стил. Сочно пиле с гъби в ароматна смес от подправки и кремообразен сос от кокосова сметана.

Вкусно пикантно ястие, което може да си приготвите бързо и лесно за обяд или вечеря.

Време за приготвяне Порции Хранителен състав в 1 порция
30 минути 4 9 г въглехидрати, 50 г мазнини, 34 г протеини и 613 калории

Необходими продукти:

  • 550 г пилешки бутчета без кожата
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. смлян черен пипер
  • 1 ч. л. лют червен пипер
  • 2 ч. л. смлян кориандър
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. джинджифил на прах
  • 2 с. л. кокосово масло
  • 2 дафинови листа
  • 1 канелена пръчка
  • 1 зелена люта чушка
  • 100 г гъби печурки
  • 400 мл кокосов крем
  • 1-2 ч. л. къри на прах
  • 12 г пресен кориандър

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете пилешкото месо на малки хапки и го сложете в купа.
  2. Овкусете със сол, черен пипер, лют червен пипер, смлян кориандър, чесън и джинджифил на прах. Разбъркайте и оставете да се мариноват настрана за няколко минути.
  3. В тенджера или уок загрейте кокосовото масло. Добавете дафиновите листа и пръчката канела.
  4. Запържете наситнената зелена люта чушка и пилешкото месо, докато започнат да променят цвета си.
  5. Добавете гъбите, нарязани на филийки, и разбъркайте.
  6. След като гъбите започнат да отделят от течността си, добавете кокосовия крем и кърито на прах.
  7. Оставете сместа да заври, след което оставете да къкри за около 5-6 минути, докато омекнат гъбите.
  8. Опитайте на вкус и ако е необходимо подправете.
  9. Завършете ястието с щедро поръсване на пресен кориандър.
  10. Поднесете на трапезата пиле с гъби и сметана в южноиндийски стил.

Съвети:

  • Може да използвате любимите си нисковъглехидратни зеленчуци, за да приготвите рецептата за пиле с гъби и сметана.
  • В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.

 

Колко често трябва да ядем пилешко месо?

 

Здравословните храни. Изолевцин. Пилешко месо, ползи, употреба.

 

Като се има предвид колко полезни вещества съдържа пилешкото месо, е добре да го консумирате всяка седмица като част от една балансирана диета.

То е и особено мултифункционално в кухнята и от него могат да се приготвят различни супи, предястия и основни.

 

Как да го съхраняваме?

Съхранявайте прясното несготвено пиле на нисък рафт в хладилника, така че да не капе върху други продукти. Дръжте го в оригиналната му опаковка или го увийте плътно.

Ако искате да го съхраните за по-дълго време, може да го поставите в специална опаковка във фризера.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пиле с гъби и сметана. Кето къри.

Може да си приготвите за обяд или вечеря индийско пилешко къри „Country Captain Chicken“, приготвено в кето стил.

 

Ако тези рецепти за нисковъглехидратно пиле с гъби и сметана са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!

Източници

Няма източници

Сподели тази статия, избери платформа!

Блог

Рецепти

5319a9e191d6ad3ddb6086abb3e85757?s=96&d=mm&r=g

Ваня Боянова е дипломиран технолог по „Храни, хранене и диететика“. Участвала е в множество проекти за здравословно хранене в България и чужбина. Организатор и лектор е на събития със здравна насоченост. Автор е на стотици публикации в сферата на храненето.

Свързани публикации

  • Зеле с гъби и гриловани тиквички.

    Зеле с гъби и гриловани тиквички – ястие, подходящо за вегани, вегетарианци и съответно – пости.

  • Гъби. Орехова разядка. Крем супа от гъби.

    Крем супа от гъби е питателно, ароматно и богато на полезни хранителни вещества ястие. Приготвяме я със съставки, […]

  • Кето пълнени гъби с кайма.

    Ароматни и засищащи пълнени гъби с кайма – любимо предястие или гарнитура към основно ястие. Приготвяме ги с […]

Оставете коментар