Кето пиле с гъби и сметана – 3 апетитни рецепти
Пиле с гъби и сметана е лесно и вкусно нисковъглехидратно ястие с кремообразна консистенция. Приготвя се бързо за обяд или вечеря и е много подходящо за спазващите кето диета.
Представяме ви 3 кето рецепти за пиле с гъби и сметана, които да си приготвите у дома и да заситите глада на цялото семейство.
Нисковъглехидратно пиле с гъби и сметана
Сочно, кремообразно и ароматно пиле с гъби и сметана. Една рецепта, която определено ще влезе в графа любими. Ето как да си я приготвите.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
40 минути | 4 | 5 г въглехидрати, 49 г мазнини, 42 г протеини и 629 калории |
Необходими продукти:
- 2 с. л. краве масло Гхи
- 650 г пилешки долни бутчета
- Сол и черен пипер на вкус
- 230 г гъби печурки
- 350 мл готварска сметана
- 40 г настъргано сирене пармезан
- 1 ч. л. пресен магданоз
Начин на приготвяне:
- Загрейте маслото в голям тиган на средно силен огън.
- Овкусете пилешките бутчета със сол и черен пипер.
- Запържете ги в тигана, докато покафенеят и се сготвят. След това ги прехвърлете в чиния с помощта на решетъчна лъжица.
- По желание може да ги сварите предварително, преди да ги изпържите или изпечете във фурната на 180 градуса до златиста коричка.
- Запазете отделилите се сокове в тигана. Запържете в тях за около 5-7 минути или докато омекнат гъбите, нарязани на тънки филийки.
- Гответе на слаб огън. Добавете готварската сметана и разбъркайте.
- Оставете сместа да къкри за около 10 минути, като разбърквате често.
- Добавете настърганото сирене пармезан. Подправете със сол и черен пипер на вкус и разбъркайте.
- Добавете изпържените пилешки бутчета отново в тигана.
- Сервирайте на трапезата топлото пиле с гъби и сметана, като гарнирате с пресен магданоз.
Съвети
Сервирайте пиле с гъби и сметана с гарнитура от салата или задушени зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати. Подходящи са броколи, аспержи или спанак.
Пилешките бутчета са ароматни и засищащи поради по-високото си съдържание на мазнини. Не се колебайте да използвате пилешки гърди. Можете също да замените със свинско филе или пържоли.
Съдържащите се в една пилешка пържола калории варират между 137 и 165 kCal, ако тя е от бяло месо. Тази от бутче е малко по-калорична – между 177 и 209 kCal.
Ароматно пиле с гъби и сметана
Рецепта за нисковъглехидратно кремообразно пиле с гъби и сметана, билки и пармезан. Поднесете със зелена салата или гарнитура по ваш избор.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
45 минути | 4 | 6 г въглехидрати, 56 г мазнини, 44 г протеини и 704 калории |
Необходими продукти:
- 80 г краве масло Гхи
- 220 г гъби печурки
- сол и черен пипер на вкус
- 1 ч. л. лук на прах
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. сушена мащерка
- ½ ч. л. сушен розмарин
- 650 г малки пилешки бутчета
- 300 мл готварска сметана
- 55 г сирене пармезан, настъргано
Начин на приготвяне:
- Загрейте половината масло в голям тиган на средно силен огън.
- Запържете гъбите, нарязани на филийки, докато омекнат. Подправете със сол и черен пипер на вкус и ги прехвърлете в чиния.
- Смесете в малка купичка подправките – лука и чесъна на прах, мащерката, розмарина, солта и черния пипер. Разбъркайте и овкусете пилешките бутчета.
- Загрейте останалото масло в същия тиган и запържете бутчетата за 6-7 минути на страна или до готовност. Може да отнеме повече време според големината на бутчетата.
- Температурата в центъра на бутчетата трябва да достигне 72 градуса. След това ги прехвърлете в чиния.
- Изсипете сметаната и пармезана в същия тиган. Разбъркайте и оставете сместа да заври на силен огън, след което намалете температурата до средно висока.
- Оставете да къкри за 5 минути, като бъркате непрекъснато, докато сосът се сгъсти.
- Опитайте на вкус и подправете, ако е нужно.
- Добавете гъбите, а след това и пилешките бутчета обратно в тигана да се затоплят.
- Сервирайте нисковъглехидратното ястие от пиле с гъби и сметана с гарнитура от листни зеленчуци или салата по ваш вкус.
Какви ползи има консумацията на пилешко месо?
Месото от домашни птици, включително пилешкото, е чудесен източник на белтъчини.
То също така осигурява много други хранителни вещества, от които тялото се нуждае, като например минерали йод, желязо, цинк, витамини (особено В12) и незаменими мастни киселини.
Пиле с гъби и сметана в стил Керала
Бързо и вкусно пилешко къри с ниско съдържание на въглехидрати в южноиндийски стил. Сочно пиле с гъби в ароматна смес от подправки и кремообразен сос от кокосова сметана.
Вкусно пикантно ястие, което може да си приготвите бързо и лесно за обяд или вечеря.
Време за приготвяне | Порции | Хранителен състав в 1 порция |
---|---|---|
30 минути | 4 | 9 г въглехидрати, 50 г мазнини, 34 г протеини и 613 калории |
Необходими продукти:
- 550 г пилешки бутчета без кожата
- 1 ч. л. сол
- ½ ч. л. смлян черен пипер
- 1 ч. л. лют червен пипер
- 2 ч. л. смлян кориандър
- 1 ч. л. чесън на прах
- 1 ч. л. джинджифил на прах
- 2 с. л. кокосово масло
- 2 дафинови листа
- 1 канелена пръчка
- 1 зелена люта чушка
- 100 г гъби печурки
- 400 мл кокосов крем
- 1-2 ч. л. къри на прах
- 12 г пресен кориандър
Начин на приготвяне:
- Нарежете пилешкото месо на малки хапки и го сложете в купа.
- Овкусете със сол, черен пипер, лют червен пипер, смлян кориандър, чесън и джинджифил на прах. Разбъркайте и оставете да се мариноват настрана за няколко минути.
- В тенджера или уок загрейте кокосовото масло. Добавете дафиновите листа и пръчката канела.
- Запържете наситнената зелена люта чушка и пилешкото месо, докато започнат да променят цвета си.
- Добавете гъбите, нарязани на филийки, и разбъркайте.
- След като гъбите започнат да отделят от течността си, добавете кокосовия крем и кърито на прах.
- Оставете сместа да заври, след което оставете да къкри за около 5-6 минути, докато омекнат гъбите.
- Опитайте на вкус и ако е необходимо подправете.
- Завършете ястието с щедро поръсване на пресен кориандър.
- Поднесете на трапезата пиле с гъби и сметана в южноиндийски стил.
Съвети:
- Може да използвате любимите си нисковъглехидратни зеленчуци, за да приготвите рецептата за пиле с гъби и сметана.
- В двете части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии“ ви очакват общо над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта.
Колко често трябва да ядем пилешко месо?
Като се има предвид колко полезни вещества съдържа пилешкото месо, е добре да го консумирате всяка седмица като част от една балансирана диета.
То е и особено мултифункционално в кухнята и от него могат да се приготвят различни супи, предястия и основни.
Как да го съхраняваме?
Съхранявайте прясното несготвено пиле на нисък рафт в хладилника, така че да не капе върху други продукти. Дръжте го в оригиналната му опаковка или го увийте плътно.
Ако искате да го съхраните за по-дълго време, може да го поставите в специална опаковка във фризера.
Още от здравословната ни кухня
Ако тези рецепти за нисковъглехидратно пиле с гъби и сметана са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Свързани публикации
Зеле с гъби и гриловани тиквички – ястие, подходящо за вегани, вегетарианци и съответно – пости.
Крем супа от гъби е питателно, ароматно и богато на полезни хранителни вещества ястие. Приготвяме я със съставки, […]
Ароматни и засищащи пълнени гъби с кайма – любимо предястие или гарнитура към основно ястие. Приготвяме ги с […]