Пиле с гъби и сметана е лесно и вкусно нисковъглехидратно ястие с кремообразна консистенция. Приготвя се бързо за обяд или вечеря – нужни са ви по-малко от 40 минути.

Представяме ви 3 кето рецепти за пиле с гъби и сметана, които да си приготвите у дома и да заситите глада на цялото семейство.

 

Нисковъглехидратно пиле с гъби и сметана

Сочно, кремообразно и ароматно пиле с гъби и сметана. Една рецепта, която определено ще влезе в графа любими. Ето как да си я приготвите.

Време за приготвяне: 40 минути

Порции: 4

Хранителен състав в 1 порция: 5 г нетни въглехидрати, 49 г мазнини, 42 г протеини и 629 калории.

Необходими продукти:

  • 2 с. л. зехтин екстра върджин
  • 650 г пилешки бутчета
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 230 г гъби
  • 350 мл готварска сметана за разбиване
  • 40 г настъргано сирене пармезан
  • 1 ч. л. пресен магданоз

 

Гръцки студено пресован зехтин "екстра върджин" 1L.18.60лв.

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте зехтина в голям тиган на средно силен огън.
  2. Овкусете пилешките бутчета със сол и черен пипер.
  3. Запържете ги в тигана, докато покафенеят и се сготвят. След това ги прехвърлете в чиния с помощта на решетъчна лъжица.
  4. Запазете отделилите се сокове в тигана. Запържете в тях за около 5-7 минути или докато омекнат гъбите, нарязани на тънки филийки.
  5. Гответе на слаб огън. Добавете течната сметана и разбъркайте.
  6. Оставете сместа да къкри за около 10 минути, като разбърквате често.
  7. Добавете настърганото сирене пармезан. Подправете със сол и черен пипер на вкус и разбъркайте.
  8. Добавете изпържените пилешки бутчета отново в тигана.
  9. Сервирайте на трапезата топлото пиле с гъби и сметана като гарнирате с пресен магданоз.

Съвети

  • Сервирайте пиле с гъби и сметана с гарнитура от салата или задушени зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати. Подходящи са броколи, спанак или аспержи.
  • Пилешките бутчета са ароматни и засищащи поради по-високото си съдържание на мазнини. Не се колебайте да използвате пилешки гърди. Можете също да замените със свинско филе или пържоли.

 

Ароматно пиле с гъби и сметана

Рецепта за нисковъглехидратно кремообразно пиле с гъби и сметана, билки и пармезан. Поднесете със зелена салата или гарнитура по ваш избор.

Време за приготвяне:  45 минути

Порции: 4

Хранителен състав в 1 порция: 6 г нетни въглехидрати, 56 г мазнини, 44 г протеини и 704 калории.

Необходими продукти:

  • 50 г краве масло Гхи
  • 220 г гъби
  • 650 г пилешки бутчета
  • 1 ч. л. лук на прах
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. сушена мащерка
  • ½ ч. л. сушен розмарин
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 2 с. л. зехтин екстра върджин
  • 300 мл готварска сметана
  • 55 г настъргано сирене пармезан

 

Краве масло Гхи18.40лв.25.00лв.

 

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте кравето масло Гхи в голям тиган на средно силен огън.
  2. Запържете гъбите, нарязани на филийки, докато омекнат. Подправете със сол и черен пипер на вкус и ги прехвърлете в чиния.
  3. Смесете в малка купичка подправките – лука и чесъна на прах, мащерката, розмарина, солта и черния пипер. Разбъркайте и овкусете пилешките бутчета.
  4. Загрейте зехтин в същия тиган и запържете бутчетата за 6-7 минути на страна или до готовност. Може да отнеме повече време според големината на бутчетата.
  5. Температурата в центъра на бутчетата трябва да достигне 72 градуса. След това ги прехвърлете в чиния.
  6. Изсипете сметаната и пармезана в същия тиган. Разбъркайте и оставете сместа да заври на силен огън, след което намалете температурата до средно висока.
  7. Оставете да къкри за 5 минути, като бъркате непрекъснато, докато сосът се сгъсти.
  8. Подправете със сол и черен пипер на вкус.
  9. Добавете гъбите, а след това и пилешките бутчета обратно в тигана да се затоплят.
  10. Сервирайте нисковъглехидратното ястие от пиле с гъби и сметана с гарнитура от листни зеленчуци или салата по ваш вкус.

Съвет

  • Може да използвате пилешки гърди, пуешко месо, свинско филе или свински пържоли, за да приготвите тази рецепта.
  • Имайте предвид, че времето за готвене може да се удължи.

 

Пиле с гъби и сметана в стил Керала

Бързо и вкусно пилешко къри с ниско съдържание на въглехидрати в южноиндийски стил. Сочно пиле с гъби в ароматна смес от подправки и кремообразен сос от кокосова сметана.

Вкусно пикантно ястие, което може да си приготвите бързо и лесно за обяд или вечеря.

Време за приготвяне: 30 минути

Порции: 4

Хранителна стойност в 1 порция: 9 г нетни въглехидрати, 50 г мазнини, 34 г протеини и 613 калории.

Необходими продукти:

  • 550 г пилешки бедра без кожата
  • 1 ч. л. сол
  • ½ ч. л. смлян черен пипер
  • 1 ч. л. лют червен пипер
  • 2 ч. л. смлян кориандър
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 1 ч. л. джинджифил на прах
  • 2 с. л. кокосово масло
  • 2 дафинови листа
  • 1 канелена пръчка
  • 1 зелена люта чушка
  • 100 г гъби
  • 400 мл кокосов крем
  • 1-2 ч. л. къри на прах
  • 12 г пресен кориандър

 

Кокосов крем 22% масленост5.50лв.
Кокосово масло7.00лв.21.00лв.

 

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете пилешкото месо на малки хапки и го сложете в купа.
  2. Овкусете със сол, черен пипер, лют червен пипер, смлян кориандър, чесън и джинджифил на прах. Оставете да се маринова настрана за няколко минути.
  3. В тенджера или уок загрейте кокосовото масло. Добавете дафиновите листа и пръчката канела.
  4. Запържете наситнената зелена люта чушка и пилешкото месо, докато започнат да променят цвета си.
  5. Добавете гъбите, нарязани на филийки и разбъркайте.
  6. След като гъбите започнат да отделят от течността си, добавете кокосовия крем и кърито на прах.
  7. Оставете сместа да заври, след което оставете да къкри за около 5-6 минути, докато омекнат гъбите.
  8. Опитайте на вкус и ако е необходимо подправете.
  9. Завършете ястието с щедро поръсване на пресен кориандър.
  10. Поднесете на трапезата пиле с гъби и сметана в южноиндийски стил.

 

Съвет

Може да използвате любимите си нисковъглехидратни зеленчуци, за да приготвите рецептата за пиле с гъби и сметана.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Пиле с гъби и сметана. Кето къри.

Може да си приготвите за обяд или вечеря индийско пилешко къри „Country Captain Chicken“, приготвено в кето стил.

 

Ако тези рецепти за нисковъглехидратно пиле с гъби и сметана са ви харесали, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Присъединете се и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!