Кето пиле Алфредо на фурна + 3 рецепти с марината за пилешко месо
Днес приготвяме едно по-нестандартно ястие – кето пиле Алфредо. Сосът Алфредо е популярна съставка в италианската паста, а ние използваме кремообразния пармезанов сос като добавка към вкусно пиле с карфиол на фурна.
Тъй като пилешкото месо е сухо, ще споделим с вас и 3 рецепти за марината, които ще ви помогнат да подготвите пилешкото месо за ястието, като му придадете приятен вкус и сочност.
Нека пристъпим към приготвянето на рецептата.
Рецепта за кето пиле Алфредо на фурна
Време за приготвяне | Порции | Нетни въглехидрати в 1 порция |
---|---|---|
1 час | 8 | 11,49 г |
Необходими продукти:
За сос „Алфредо“:
- 3 с. л. краве масло Гхи, разтопено
- 1 ч. л. чесън на прах
- 400 мл готварска сметана
- 150 г настърган пармезан
- 1/8 ч. л. индийско орехче на прах
- сол и черен пипер на вкус
За пилешкото:
- 400 г карфиол
- 900 г пилешки гърди, мариновани
- 1 ч. л. лук на прах
- 1 ч. л. чесън на прах
- ½ ч. л. сол
- ¼ ч. л. черен пипер
- 1 с. л. краве масло Гхи
- 350 г сирене моцарела, настъргано
- 1 ч. л. екстра върджин зехтин за намазняване
Приготвяне:
На сос „Алфредо“:
- Разтопете маслото Гхи в тиган на средна температура. Добавете чесъна и гответе около минута. Изсипете сметаната за готвене и оставете да заври, като разбърквате, за да не загори.
- Добавете пармезана и индийското орехче и гответе около 8 минути, докато се сгъсти. Можете да проверите това, като потопите лъжица и ако сосът покрие гърба й плътно, е готов.
- Овкусете със сол и черен пипер и оставете настрана, но не го местете от съда, в който сте го приготвили.
На кето пиле Алфредо:
- Разделете карфиола на цветчета и ги бланширайте до омекването им.
- Изцедете ги хубаво и подсушете с кухненска хартия. Оставете ги настрани.
- Нарежете пилешките гърди на кубчета и ги поръсете с лука на прах, солта, черния пипер и чесъна на прах.
- В тиган на средно силен огън разтопете маслото Гхи и гответе пилешкото за около 10 минути, докато стане готово. Отстранете от котлона.
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Върнете приготвения сос Алфредо на котлона на средна температура. Оставете да кипне и добавете ¼ от настърганото сирене моцарела. Разбърквайте, докато сосът стане гладък.
- Намазнете дъното на тавичка със зехтин. На дъното изсипете малко от соса Алфредо, след това добавете 1/2 от карфиола и след него – ½ от пилешкото. Не оставяйте празни пространства между месото и карфиола.
- Изсипете ¾ от соса отгоре, поръсете половината от останалата моцарела и наредете останалите пиле и карфиол, последвани от останалия сос и моцарела.
- Сложете във фурната и печете за 30 минути или докато сиренето се разтопи напълно.
При сервиране можете да поднесете към вашето кето пиле Алфредо и стръкове целина с козе сирене за свежест, както и с облачни хлебчета.
Открийте още над 200 изкусителни кето ястия – от предястието до десерта – в нашите две части на кулинарната ни поредица „Кето фантазии„.
3 рецепти за марината за пилешко
Когато приготвяте пилешко на фурна или на тиган, препоръчително е да сте го мариновали преди това, за да придадете вкус и сочност на месото и ястието, към което го добавяте.
Само поръсване на пилешкото с различни подправки не е достатъчно, с него овкусявате само отвън. Маринатата придава вкус на цялото месо, омекотявайки структурата и придавайки му сочност.
Колко дълго трябва да държим пилешкото месо в марината?
Колкото по-дълго, толкова по-добре. Препоръчително е да се маринова между 12-24 часа. Ако не разполагате с толкова време, един час също е достатъчен, но колкото по-дълго, толкова по-ароматно и сочно ще бъде месото.
Колко марината ще ни е необходима за 500 г пилешко?
Около 100 мл марината е достатъчна за половин килограм пилешко, но не се притеснявайте да удвоите, дори утроите това количество.
Имайте предвид, че всяка част от пилето може да бъде маринована – гърди, бутчета, дори цяло пиле. Вижте и нашите предложения за марината за пилешко месо. Количествата са за 500 г пилешко месо по избор.
1. Мексиканска марината за пилешко месо „Фаджита“
Необходими съставки:
- 50 мл екстра върджин зехтин
- 2 с. л. сок от лайм
- 1 с. л. ябълков оцет
- 1 ч. л. чили пипер
- ½ ч. л. кимион
- ½ ч. л. пушен пипер
- 1 ч. л. чесън на прах
- ¼ ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер
- 1 с. л. сушен кориандър
2. Лимонова марината за пилешко месо
Необходими съставки:
- 50 мл екстра върджин зехтин
- 1 с. л. чесън на прах
- 3 с. л. лимонов сок
- ½ ч. л. горчица на прах
- 1 с. л. пресен копър
- ½ с. л. ябълков оцет
- 1 ч. л. стевиола сироп
- ½ ч. л. сол
3. Италианска марината за пилешко месо
Необходими съставки:
- 50 мл екстра върджин зехтин
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 ч. л. ябълков оцет
- 1 с. л. вода
- 1 ч. л. чили пипер
- 1 ч. л. чесън на прах
- 2 с. л. пресен магданоз
- 1 с. л. пресен босилек
- 1 ч. л. риган
- 1 ч. л. розмарин
- 1 ч. л. мащерка
Преди да пристъпите към приготвянето на кето пиле Алфредо, мариновайте пилешките гърди с една от гореизброените маринати. Ще сте още по-доволни от финалния вкус.
Още от здравословната ни кухня
За десерт се наградете с вкусна кето шоколадова бисквитка с парченца натурален шоколад.
Ако тази рецепта за кето пиле Алфредо ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.
Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.
Приятен апетит!
Източници
Няма източници
Блог
Рецепти
Популярни продукти
Свързани публикации
Ако някога сте опитвали пилешка яхния, вероятно сте повторили, защото това ястие е изключително апетитно, засищащо и богато.
Как ви звучи да зарадвате цялото семейство с топла и уханна запеканка с пилешко филе и шунка за
Искате нещо бързо, вкусно и хрупкаво за вечеря – кето пилешки шницел с гарнитура от хрупкави зеленчуци и