Днес приготвяме едно по-нестандартно ястие – кето пиле Алфредо. Сосът Алфредо е популярна съставка в италианската паста, а ние използваме кремообразния пармезанов сос като добавка към вкусно пиле с карфиол на фурна.

Тъй като пилешкото месо е сухо, ще споделим с вас и 3 рецепти за марината, които ще ви помогнат да подготвите пилешкото месо за ястието, като му придадете приятен вкус и сочност.

Нека пристъпим към приготвянето на рецептата.

 

Рецепта за кето пиле Алфредо на фурна

Рецептата е за 8 порции и ще ви отнеме не повече от един час за приготвянето й.

 

Необходими продукти за пилешкото:

  • 400 г карфиол
  • 900 г пилешки гърди, мариновани
  • 1 ч. л. лук на прах
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • ½ ч. л. сол
  • ¼ ч. л. пипер
  • 1 с. л. екстра върджин зехтин
  • 350 г настъргана моцарела

 

Продукти за сос „Алфредо“:

  • 3 с. л. масло Гхи, разтопено
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 400 мл сметана за готвене
  • 150 г настърган пармезан
  • 1/8 ч. л. индийско орехче на прах

 

Приготвяне на сос „Алфредо“:

  1. Разтопете маслото Гхи в тиган на средна температура. Добавете чесъна и гответе около минута. Изсипете сметаната за готвене и оставете да заври, като разбърквате, за да не загори.
  2. Добавете пармезана и индийското орехче и гответе около 8 минути, докато се сгъсти. Можете да проверите това, като потопите лъжица и ако сосът покрие гърба й плътно, е готов.
  3. Овкусете със сол и пипер и оставете настрана, но не го местете от съда, в който сте го приготвили.

 

Приготвяне на кето пиле Алфредо

  1. Разделете карфиола на цветчета и ги бланширайте до омекването им.
  2. Изцедете ги хубаво и подсушете с кухненска хартия. Оставете ги настрани.
  3. Нарежете пилешките гърди на кубчета и ги поръсете с лука на прах, солта, черния пипер и чесъна на прах.
  4. В тиган на средно силен огън добавете зехтина и пилешкото и гответе около 10 минути, докато пилешкото е готово. Отстранете от котлона.
  5. Загрейте фурната на 180°C.
  6. Върнете приготвения сос Алфредо на котлона на средна температура. Оставете да кипне и добавете ¼ от настърганата моцарела. Разбърквайте, докато сосът стане гладък.
  7. Намазнете дъното на тавичка с малко зехтин. На дъното изсипете малко от соса Алфредо, след това добавете 1/2 от карфиола и след него – ½ от пилешкото. Не оставяйте празни пространства между месото и карфиола.
  8. Изсипете ¾ от соса отгоре, поръсете половината от останалата моцарела и наредете останалите пиле и карфиол, последвани от останалия сос и моцарела.
  9. Сложете във фурната и печете за 30 минути или докато сиренето се разтопи напълно.

При сервиране можете да поднесете към вашето кето пиле Алфредо и стръкове целина с козе сирене за свежест, както и с облачни хлебчета.

 

3 рецепти за марината за пилешко

Когато приготвяте пилешко на фурна или на тиган, препоръчително е да сте го мариновали преди това, за да придадете вкус и сочност на месото и ястието, към което го добавяте.

Само поръсване на месото с различни подправки не е достатъчно, с него овкусявате месото само отвън. Маринатата придава вкус на цялото месо, омекотявайки структурата и придавайки му сочност.

 

Колко дълго трябва да държим пилешкото месо в марината?

 

Кето меню. Кето пиле Алфредо, маприната за пилешко месо.

 

Колкото по-дълго, толкова по-добре. Препоръчително е да се маринова между 12-24 часа. Ако не разполагате с толкова време, един час също е достатъчен, но колкото по-дълго, толкова по-ароматно и сочно ще бъде месото.

 

Колко марината ще ни е необходима за 500 г пилешко?

Около 100 мл марината е достатъчна за половин килограм пилешко, но не се притеснявайте да удвоите, дори утроите това количество.

Имайте предвид, че всяка част от пилето може да бъде маринована – гърди, бутчета, дори цяло пиле.

Вижте и нашите предложения за марината за пилешко месо. Количествата са за 500 г пилешко месо по избор.

 

1. Мексиканска марината за пилешко месо „Фаджита“

Необходими съставки:

  • 50 мл екстра върджин зехтин
  • 2 с. л. сок от лайм
  • 1 с. л. ябълков оцет
  • 1 ч. л. чили пипер
  • ½ ч. л. кимион
  • ½ ч. л. пушен пипер
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • ¼ ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 1 с. л. сушен кориандър

2. Лимонова марината за пилешко месо

Необходими съставки:

  • 50 мл екстра върджин зехтин
  • 1 с. л. чесън на прах
  • 3 с. л. лимонов сок
  • ½ ч. л. горчица на прах
  • 1 с. л. пресен копър
  • ½ с. л. ябълков оцет
  • 1 ч. л. стевиола сироп
  • ½ ч. л. сол

 

3. Италианска марината за пилешко месо

Необходими съставки:

  • 50 мл екстра върджин зехтин
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. ябълков оцет
  • 1 с. л. вода
  • 1 ч. л. чили пипер
  • 1 ч. л. чесън на прах
  • 2 с. л. пресен магданоз
  • 1 с. л. пресен босилек
  • 1 ч. л. риган
  • 1 ч. л. розмарин
  • 1 ч. л. мащерка

Преди да пристъпите към приготвянето на кето пиле Алфредо, мариновайте пилешките гърди с една от гореизброените маринати. Ще сте още по-доволни от финалния вкус.

 

Още от здравословната ни кухня

 

Кето шоколадови бисквити. Кето пиле "Алфредо", марината за пилешко.

За десерт се наградете с вкусна кето шоколадова бисквитка с парченца натурален шоколад.

 

Ако тази рецепта за кето пиле Алфредо ви е харесала, можете да разгледате още много подобни предложения в секцията „Рецепти“ в нашия блог.

Можете да се присъедините и към здравословната ни и споделена кухня във фейсбук.

Приятен апетит!